old time 聽聽 456 #6001 Napisano 19 Stycznia 2020 Tyle o roczniakach i stylach ze az serce rosnie -kawalek mojej polki. 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2549 #6002 Napisano 19 Stycznia 2020 (edytowane) Ja si臋 nie znam ale te w "kapelusikach" s膮 pi臋kne. A te malutkie, to ja pierwszy raz widz臋, 偶e takie s膮 ... :) Edytowane 19 Stycznia 2020 przez Yodek 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
longcase1 聽聽 481 #6003 Napisano 19 Stycznia 2020 (edytowane) Grzegorz, bardzo przyjemny widok:-) Edytowane 19 Stycznia 2020 przez longcase1 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
dziadek 聽聽 1385 #6004 Napisano 19 Stycznia 2020 (edytowane) Widz臋 偶e u Grzegorza my艣l膮 przewodni膮 nie s膮 style tylko wahad艂a. 聽聽Edit. Roczniaki to najpi臋kniejsze zegary pod s艂o艅cem. A te pod szk艂em moim zdaniem mo偶na postawi膰 prawie na ka偶dej komodzie z dowolnego stylu. 聽聽 Edytowane 19 Stycznia 2020 przez dziadek 0 Ka偶dy stary cz艂owiek ma swoj膮 histori臋 i pow贸d, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomy艣l o tym, zanim mnie os膮dzisz. Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
old time 聽聽 456 #6005 Napisano 19 Stycznia 2020 Tak wahadla sa na pierwszym miejscu a na drugim rzadkosc wystepowania聽Ja si臋 nie znam ale te w "kapelusikach" s膮 pi臋kne. A te malutkie, to ja pierwszy raz widz臋, 偶e takie s膮 ... :)Te w ""kapelusikach""nazywane sa Louvre albo Krolewskie(tak po" polskiemu")Tego po lewej malego zobaczylem pierwszy raz kilka miesiecy temu-ma nakrecanie na 9 i wahadlo z 2-kulami.Jest to Vosseler 30 dniowy.Grzegorz, bardzo przyjemny widok:-)Dzieki Widz臋 偶e u Grzegorza my艣l膮 przewodni膮 nie s膮 style tylko wahad艂a. 聽聽Edit. Roczniaki to najpi臋kniejsze zegary pod s艂o艅cem. A te pod szk艂em moim zdaniem mo偶na postawi膰 prawie na ka偶dej komodzie z dowolnego stylu. 聽聽Tak wahadla to jest numer jeden w moim zbieractwie ale ciekawy i niepospolity wyglad tez.Nie lubie tych z "metra cietych"pospolitych roczniakow-moja zona nazywa je blaszakami.Nie lubie tez roczniakow w drewnianej obudowie,,kupilem 3 takie drewniaki zeby zobaczyc jak to wyglada w realu i sprzedalem. 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
janekp 聽聽 516 #6006 Napisano 19 Stycznia 2020 (edytowane) Tak wahadla sa na pierwszym miejscu a na drugim rzadkosc wystepowania聽Te w ""kapelusikach""nazywane sa Louvre albo Krolewskie(tak po" polskiemu")Tego po lewej malego zobaczylem pierwszy raz kilka miesiecy temu-ma nakrecanie na 9 i wahadlo z 2-kulami.Jest to Vosseler 30 dniowy.Dzieki Tak wahadla to jest numer jeden w moim zbieractwie ale ciekawy i niepospolity wyglad tez.Nie lubie tych z "metra cietych"pospolitych roczniakow-moja zona nazywa je blaszakami.Nie lubie tez roczniakow w drewnianej obudowie,,kupilem 3 takie drewniaki zeby zobaczyc jak to wyglada w realu i sprzedalem.Na聽 pewno聽 masz ladne okazy,ja niestety lubie聽 w drewnie聽 roczniaki聽 no聽 ale聽 to聽 jest Gosi聽 temat聽 zepsulem聽 troche聽 .. Edytowane 19 Stycznia 2020 przez janekp 0 Znane s膮 tysi膮ce sposob贸w zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesi膰.聽 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
old time 聽聽 456 #6007 Napisano 19 Stycznia 2020 Kazdy lubi co innego.Oczywiscie ze sa zegary roczne w drewnie ktore mnie ciekawia ze wzdledu na mechanizm i wahadlo. 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2549 #6008 Napisano 19 Stycznia 2020 Na聽 pewno聽 masz ladne okazy,ja niestety lubie聽 w drewnie聽 roczniaki聽 no聽 ale聽 to聽 jest Gosi聽 temat聽 zepsulem聽 troche聽 ..No masz...To jest temat wszystkich o wszystkim. Nie wykupi艂am pakietu wi臋kszo艣ciowego i nie lubi臋 tu by膰 sama Janekp - masz z pewno艣ci膮 du偶膮 wiedz臋 i kolekcj臋, mi艂o by艂oby cz臋艣ciej Ci臋 tu go艣ci膰 i czyta膰 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
old time 聽聽 456 #6009 Napisano 19 Stycznia 2020 I ogladac jakies Twoje zegary. 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
tarant 聽聽 2977 #6010 Napisano 19 Stycznia 2020 Gdyby Janek pami臋ta艂 gdzie poupycha艂 swoje zegary, to mo偶e by i je cz臋艣ciej pokazywa艂 0 Pozdrawiam Piotr 聽 Tolerancja musi by膰 nietolerancyjna wobec nietolerancji. N臎mec z Kr谩lovce 聽 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
janekp 聽聽 516 #6011 Napisano 19 Stycznia 2020 I ogladac jakies Twoje zegary.聽聽No masz...To jest temat wszystkich o wszystkim. Nie wykupi艂am pakietu wi臋kszo艣ciowego i nie lubi臋 tu by膰 sama Janekp - masz z pewno艣ci膮 du偶膮 wiedz臋 i kolekcj臋, mi艂o by艂oby cz臋艣ciej Ci臋 tu go艣ci膰 i czyta膰 Wiedza聽聽聽 -聽 raczej聽 srednioKolekcja聽 -聽 raczej聽 zbieraninaMam聽 bardzo聽 malo czasu聽 na聽 korzystanie z聽 zycia ,wyjezdzam do聽 pracy 5.00聽 dojazd聽 trwa聽 minimum 1聽 godzine czasem 2,5聽 godziny,powrot聽 po godzinie聽 18.00聽 to聽 masakra ,najdluzej聽 wracalem 3 H 40 minut ,strajk komunikacji w聽 Paryzu spowodowal ogromne korki聽 i聽 utrudnienia .Jedyny plus聽 to聽 zamalowane聽 fotoradary...A聽 nie聽 ma聽 nic聽 gorszego聽 jak sie聽 konczy聽 paliwo,trzeba聽 zjechac聽 ,zatankowac ,wracam do聽 domu聽 ,kolacja,prysznic聽 troche聽 internetu聽 i聽 spacTen temat聽 jest聽 fajny,przypomnialem sobie聽 pierwsze聽 proby z聽 zegarami,masakra,rozebralem roczniaka聽 bez聽 zwolnienia聽 sprezyny,na聽 moje聽 szczescie byla聽 popekana,Bardzo聽 mi聽 sie聽 podobaly聽 kiedys聽 kieszonki,budziki ale聽 jak dla mnie聽 to聽 z nimi聽 jest za聽 duzo聽 roboty , Teraz聽 zona聽 mi聽 obiecala pomieszczenie聽 zebym mogl聽 wyeksponowac聽 swoje zbiory wiec聽 trzeba聽 cos聽 po聽 cichu聽 dokupic 聽 聽Gdyby Janek pami臋ta艂 gdzie poupycha艂 swoje zegary, to mo偶e by i je cz臋艣ciej pokazywa艂 To聽 ze聽 nie聽 pamietam to niestety聽 oznaka starosci ,pamiec聽 szwankuje聽 :DMysle ze聽 normalny czlowiek聽 ogarnia聽 takie ilosci聽 .Ale聽 cos聽 w聽 tym jest聽 ,dzisiaj kupilem sobie pasek聽 don chrono聽 bo聽 jeden nie mial,przyjezdzam do domu聽 okazuje sie聽 ze聽 wszystkie juz maja,i co聽 zrobic聽 ,mam juz聽 pasek聽 ,potrzebne聽 chrono聽 meskie聽 na Valjoux聽 albo聽 Venus 0 Znane s膮 tysi膮ce sposob贸w zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesi膰.聽 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2549 #6012 Napisano 19 Stycznia 2020 聽Tyle czasu na dojazdy? Ten 艣wiat oszala艂 Jednak kocham prowincj臋.. 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
old time 聽聽 456 #6013 Napisano 19 Stycznia 2020 (edytowane) W latach 90 XX wieku kilka razy bylem w聽 okolicach Pary偶a聽 -godziny poranne i po 17 to by艂a masakra. Edytowane 19 Stycznia 2020 przez old time 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
PM1122 聽聽 1800 #6014 Napisano 19 Stycznia 2020 (edytowane) Masz go?? Ale jaja GB- GRATULUJ臉!! 聽Ocholender! Faktycznie- wszystkiego NAJLEPSZEGO z okazji imienin! Dzi臋ki dzi臋ki czyli podw贸jne Dzi臋ki !Wi臋c, wr贸ci艂em do domu . 艁膮czne 400 km. no i jest.Poka偶臋, bo mo偶e co艣 ciekawego si臋 dowiem od koleg贸w . Nie ma co zak艂ada膰 nowego tematu, bo wiadomo co za zegar. Ale p贸藕niej, jak b臋dzie lepiej wygl膮da膰, to chyba warto go wrzuci膰 do tematu Galeria Gustava Beckera.聽Mechanizm z jedn膮 sygnatur膮 . Wskaz贸wki... no, trudno mi powiedzie膰, czy GB.Skrzynia nie ma drzwiczek ... to klapa z obu stron na haczyki . Edytowane 19 Stycznia 2020 przez PM1122 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
JASI 聽聽 1218 #6015 Napisano 19 Stycznia 2020 Tego si臋 spodziewa艂em, Becker stosowa艂 takie wskaz贸wki, pi臋kny zegar, moje gratulacje.Pozdrawiam Jacek 0 "Na 偶adnym zegarze nie znajdziesz wskaz贸wek do 偶ycia"聽 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
tarant 聽聽 2977 #6016 Napisano 19 Stycznia 2020 Troch臋 dziwny. Nie kojarz臋 takiej kotwicy i wieszaka od GB. Albo ju偶 zapomnia艂em. 0 Pozdrawiam Piotr 聽 Tolerancja musi by膰 nietolerancyjna wobec nietolerancji. N臎mec z Kr谩lovce 聽 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
PM1122 聽聽 1800 #6017 Napisano 19 Stycznia 2020 Tego si臋 spodziewa艂em, Becker stosowa艂 takie wskaz贸wki, pi臋kny zegar, moje gratulacje.Pozdrawiam JacekDzi臋kuj臋 !Z takimi wskaz贸wkami , to m贸j pierwszy, wi臋c co do nich, to nie by艂em pewien 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
tarant 聽聽 2977 #6018 Napisano 19 Stycznia 2020 Sprawdzi艂em, jest OK.聽 0 Pozdrawiam Piotr 聽 Tolerancja musi by膰 nietolerancyjna wobec nietolerancji. N臎mec z Kr谩lovce 聽 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
JASI 聽聽 1218 #6019 Napisano 19 Stycznia 2020 Mam zdj臋cia takiego mechanizmuMy艣l臋, 偶e to jest to samo. 0 "Na 偶adnym zegarze nie znajdziesz wskaz贸wek do 偶ycia"聽 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
PM1122 聽聽 1800 #6020 Napisano 19 Stycznia 2020 Dzi臋kuj臋 kolegom聽 聽Tylko takiej tarczy z nazwiskiem , to jeszcze nie mam 聽 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
JASI 聽聽 1218 #6021 Napisano 19 Stycznia 2020 (edytowane) Dzi臋ki tej tarczy (pokazanego wcze艣niej Beckera), uda艂o mi si臋 rozszyfrowa膰 napis na mechanizmie Endlera.Ale o tym napisz臋 kiedy艣 w innym temacie. Pozdrawiam Jacek Edytowane 19 Stycznia 2020 przez JASI 0 "Na 偶adnym zegarze nie znajdziesz wskaz贸wek do 偶ycia"聽 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
PM1122 聽聽 1800 #6022 Napisano 20 Stycznia 2020 Porady potrzebuj臋 !Dotychczas mia艂em szcz臋艣cie, 偶e palety i 艂o偶ysko, by艂y dobrze ustawione. Ale tu Nie !Mechanizm, ju偶 w r臋kach, da艂 zna膰, 偶e 藕le ustawiona kotwica, bo gdy stoi, tak w mniej wi臋cej, po艂o偶eniu 艣rodkowym , to k贸艂ko si臋 kr臋ciiiiii . A palety, s膮 od z膮bk贸w do艣膰 daleko聽 艁o偶ysko nastawne , do艣膰 pokaleczone ... kto艣 nim kr臋ci艂 Od 艣rodka jest nawet znaczek i tego nie zgrano i ustawiono na wi臋kszy luz. Nie jestem pewien, czy zgranie, a nawet ustawienie na lekki minus wystarczy. 聽Jak rusz臋 palety, ojjj, to b臋dzie zabawa 聽 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2549 #6023 Napisano 20 Stycznia 2020 Te偶 gmera艂am z nastawem 艂o偶yska, chyba z kilkadziesi膮t pr贸b zrobi艂am 偶eby przywr贸ci膰 mu optimum. Z paletami mi nie po drodze by艂o, nie tykam bo si臋 boj臋.Je艣li u Ciebie gmerane by艂y, to trudne zadanie ale jak prostowa艂e艣 w艂os, to kto wie czy i z tym sobie nie poradzisz 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
PM1122 聽聽 1800 #6024 Napisano 20 Stycznia 2020 Te偶 gmera艂am z nastawem 艂o偶yska, chyba z kilkadziesi膮t pr贸b zrobi艂am 偶eby przywr贸ci膰 mu optimum. Z paletami mi nie po drodze by艂o, nie tykam bo si臋 boj臋.Je艣li u Ciebie gmerane by艂y, to trudne zadanie ale jak prostowa艂e艣 w艂os, to kto wie czy i z tym sobie nie poradzisz W艂a艣nie ,,gmeram,, Bedzie dobrze . Palety chyba nie ruszane, bo jak przekr臋ci艂em, wzgl臋dem tego zaznaczenia, o t臋 sam膮 warto艣膰 w drug膮 stron臋, to 艂api膮 palety . Chyba nawet za bardzo, bo zegar idzie z malu艣kim wychy艂em wahad艂a . Plus minus, par臋 milimetr贸w i poma艂u robi si臋 jeszcze mniej , a偶 staje.聽Oczywi艣cie, on jest przed czyszczeniem, ale wida膰 , 偶e b臋dzie 偶y艂.Dobrze by by艂o, jakby Longcase1, wskaza艂 nam, jeszcze ma艂o do艣wiadczonym naprawiaczom, jak to jest ... czy lepiej jak kotwica jest ty膰 za wysoko, czy za nisko . Co si臋 w贸wczas dzieje i jak bezpieczniej i korzystniej dla mechanizmu . 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
longcase1 聽聽 481 #6025 Napisano 20 Stycznia 2020 (edytowane) PM kotwica powinna by膰 w takiej odleg艂o艣ci od osi ko艂a wychwytowego aby odpady by艂y r贸wne. Mimo艣r贸d s艂u偶y tylko do ustawiania odpadu. Spoczynki ustawiamy przez wysuni臋cie palet. S膮dz臋 偶e masz brak spoczynk贸w na paletach skoro wahad艂o porusza si臋 z ma艂膮 amplitud膮Postaraj si臋 ustawi膰 kotwic臋 i palety tak jak na tej animacji. Gwarantuje 偶e zegar b臋dzie pracowa艂 poprawnie. Edytowane 20 Stycznia 2020 przez longcase1 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach