longcase1 481 #6251 Napisano 30 Stycznia 2020 No pięknie. Teraz zrób profil zęba i z głowy:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6252 Napisano 30 Stycznia 2020 PM - ja się zaczynam bać, jak Ty takie rzeczy już osiągasz - szczęka mi opadła (☉。☉) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #6253 Napisano 30 Stycznia 2020 PM - ja się zaczynam bać, jak Ty takie rzeczy już osiągasz - szczęka mi opadła(☉。☉)Dzięki za pochwałę Ale nie masz się czego bać , to wszystko, jest naprawdę możliwe !ps. A ile godzin przy tym leci , no i to najlepsza szkoła cierpliwości i wytrwałości Ja bym chciał tak opanować skrzynie jak Ty 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6254 Napisano 30 Stycznia 2020 Szczerze ... to ja bym najpierw umył koło, potem wstępnie nadał kształt zęba, a po wstawieniu delikatnie dopracował. Jak będziesz na mocno pilniczkiem napierał w takim stanie jak jest - to może się zacząć ruszać ... Ale ja tylko amator jestem więc niefachowo radzę.Poza tym chyba bym się starał wlutować - na styk. Mam wrażenie że to jednak mocniejsze połączenie niż na "wklepanie". 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6255 Napisano 31 Stycznia 2020 A ile godzin przy tym leci , no i to najlepsza szkoła cierpliwości i wytrwałości : Szkołę cierpliwości właśnie przerabiam, dwa dni już próbuję ustawić palety w malutkim Kundo. ¯\_(ツ)_/¯ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6256 Napisano 31 Stycznia 2020 Dobrze by było wzmocnić to połączenie lutem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #6257 Napisano 31 Stycznia 2020 Wstępnie dopasowanie wstawki.,, Ząb ,, wchodzi w gniazdo i nieźle trzyma , ale jeszcze niezaklepany i jeszcze ma dużo naddatku.Ja sie nie znam ale z punktu widzenia fizyki to on nie wyglada za sztywno,IMO trzeba na jaskolczy ogon i chyba lutowac ale to tylko moja opinia a ja jeszcze nic takiego nie robilem... 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #6258 Napisano 31 Stycznia 2020 Ja sie nie znam ale z punktu widzenia fizyki to on nie wyglada za sztywno,IMO trzeba na jaskolczy ogon i chyba lutowac ale to tylko moja opinia a ja jeszcze nic takiego nie robilem.... Trzeba trochę bardziej zerknąć w temat. Poprzednie zdjęcie pokazywało, wypiłowany ,, jaskółczy ogon,,. Na ostatnim, z tą wstawką, to tak nie widać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #6259 Napisano 31 Stycznia 2020 Szkołę cierpliwości właśnie przerabiam, dwa dni już próbuję ustawić palety w malutkim Kundo.¯\_(ツ)_/¯Ja po tygodniu odpuściłem. Dodatkowo kilka zębów koła wychwytowego jest lekko uszkodzone. Straciłem cierpliwość. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6260 Napisano 31 Stycznia 2020 To kiedy jest "trapez", a kiedy "jaskółczy ogon"? Ja po tygodniu odpuściłem. Dodatkowo kilka zębów koła wychwytowego jest lekko uszkodzone. Straciłem cierpliwość.Długo tak też nie ujdę..Palety "prawie" dobrze, a dalej się zatrzymuje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6261 Napisano 31 Stycznia 2020 W zasadzie nie ma określenia "połączenie na trapez". To o czym my tu mówimy - ten kształt połączenie wzięło nazwę od kształtu ogona jaskółki i upowszechniło się głównie ze stolarstwa i ciesielstwa . To bardzo mocne połączenie, samo-klinujące się. Teoretycznie mogło by być na trapez gdyby otwór miał odwrotne kąty (ale to połączenie na klin) które raczej nie stosuje się powszechnie. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6262 Napisano 31 Stycznia 2020 Gosia palety masz już raczej dobrze ustawione. Trzeba przeanalizować resztę mechanizmu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6263 Napisano 31 Stycznia 2020 LES - dziękuję - już się zamotałam - myślałam, że PM wstawiał na "trapez" Bartek - analiza reszty zbliża nas do granic absurdu Ile możesz "analizować" zdalnie Zaczyna to trochę przypominać "Milionerów" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6264 Napisano 31 Stycznia 2020 Podejrzewam że może wahadło ociera o blokadę. Roczniaki zazwyczaj wystawiają cierpliwość na wielką próbę. Szczególnie nowicjuszy;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6265 Napisano 31 Stycznia 2020 (edytowane) Podejrzewam że może wahadło ociera o blokadę. Roczniaki zazwyczaj wystawiają cierpliwość na wielką próbę. Szczególnie nowicjuszy;-)Blokada raczej odpada. Na początku się na to załapałam, teraz uważam Jestem jak "Da Vinci" - robot, Bartek steruje - ja "psuję" Edytowane 31 Stycznia 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #6266 Napisano 31 Stycznia 2020 (edytowane) Jestes pewna ze widelec na włosie jest dobrze ustawiony?Jak wahadło jest nieruchome a Ty popychasz wskazówkę godzinowa to słyszysz takie terkotanie a kotwica przeskakuje po kole. Edytowane 31 Stycznia 2020 przez old time 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6267 Napisano 31 Stycznia 2020 Pewna to jestem śmierci Tak - był ten objaw (terkotanie kotwicy).Po ostatnim ustawianiu palet wczoraj - nie sprawdzałam, nie zdążyłam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #6268 Napisano 31 Stycznia 2020 (edytowane) W większości przypadków jeśli rocznika tak terkota to powinien pracować jeśli nic nie jest uszkodzone.Czasem minimalna zmiana w ustawieniu widelca jest potrzebna.Pisałaś że brakuje mu nogi-jest dobrze wypoziomowany? Edytowane 31 Stycznia 2020 przez old time 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6269 Napisano 31 Stycznia 2020 Dzięki - będę dziś jeszcze raz od początku sprawdzać..Tak brakuje mu tylnej "nogi" - wkręciłam zwykłą śrubę ale trzyma fason póki co.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6270 Napisano 31 Stycznia 2020 Kotwica ślicznie terkoce na nieruchomym wahadle więc nadal drepczę w miejscu. Tabula rasa ¯\_ಠ_ಠ_/¯ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6271 Napisano 31 Stycznia 2020 kurna a już miałem kupić pierwszego roczniaka . BOJE SIĘ ! 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6272 Napisano 31 Stycznia 2020 kurna a już miałem kupić pierwszego roczniaka . BOJE SIĘ !LES sobie jaja robi ʘ‿ʘ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #6273 Napisano 31 Stycznia 2020 Mozesz sprobowac zmienic polozenie widelca prawo lub lewo na gornym bloku-powinna byc taka mozliwosc Delikatnie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6274 Napisano 31 Stycznia 2020 No właśnie się zastanawiam jak Gosi wytłumaczyć ustawienie symetrii wychwytu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6275 Napisano 31 Stycznia 2020 Mozesz sprobowac zmienic polozenie widelca prawo lub lewo na gornym bloku-powinna byc taka mozliwoscDelikatnieTym-tym??? Regulowałam tysiąc pięćset - sto dziewięćset, może jeszcze za mało.. ಠಿ_ಠಿ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach