LESKOS 3483 #7551 Napisano 17 Sierpnia 2020 😉 będzie dobrze 🙂 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #7552 Napisano 19 Sierpnia 2020 No i jest Dobrze Więc , szczotka , ale także spirytus .... schodzi brud , no i niestety , później lekko zmywa się , ta cienka politura . Jednak to , co było jasne , już nie graniczy z ciemnymi , przybrudzonymi miejscami . Pochłania to sporo czasu , ale efekt będzie super. Jest już oczyszczona , a jutro lekka politura . Przy okazji odkryłem , tuż za koroną , datę zapisaną ołówkiem ,, 5/11 28 ,, Sądzę , że to data jakiejś naprawy stolarskiej .... oczywiście , to tylko domysły . 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #7553 Napisano 20 Sierpnia 2020 Skrzynka odświeżona . W koronie mały brak do uzupełnienia , ale widać , że od góry jest czysto 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #7554 Napisano 20 Sierpnia 2020 Ooo.. PM - suuper praca i piękny efekt 😃😃👍👍 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #7555 Napisano 20 Sierpnia 2020 Dzięki . Oczywiście dziękuję Leskosowi , za prostą poradę .... bo o szczotce nie pomyślałem . Na myślach miałem różne płyny i nie wiem czemu , o szczotce nie pomyślałem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #7556 Napisano 20 Sierpnia 2020 To nasz cały LES, zawsze pomocny z milionem pomysłów i rozwiązań 😃 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #7557 Napisano 20 Sierpnia 2020 Przy okazji kupowania jajowatego Beckera trafił mi się taki łup - same skarby! Piękne, stareńkie aplikacje gipsowe 😀 muszelki, listwy 🤩🤩 Jak komuś pyszczka, znaczy się główki brakuje niech da znać 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #7558 Napisano 21 Sierpnia 2020 (edytowane) Mam , Mam ...ale się naczekałem , by złapać przyczynę zatrzymywania się zegara . No i czeka mnie , ponowne rozbieranie mechanizmu . Na zdjęciu , już tego momentu nie mam , ale z opisu , to każdy będzie wiedział , co i jak A więc , na 10 minut przed biciem godziny , mechanizm bicia , przestawia się . Dźwignia lekko się przesuwa i zwalnia kołek , który jest na kółku zębatym ( tym blisko wiatraczka ) . Kółko robi pół obrotu i zostaje zatrzymane , bo ten kołeczek trafia na drugą płytkę , która jest od tej samej dźwigni. Później jest ponownie zwalniany , gdy ma nastąpić bicie godzin . I właśnie , ten kołeczek , jest lekko wygięty , w kierunku osi tego kółka . Na tę drugą płytkę dźwigni , trafił idealnie w samą jej krawędź. A więc , nie na płytkę , tylko w jej boczną krawędź i tym samym zatrzymując pracę zegara . Gdy zegar się zatrzymał , to myślę , że ktoś , chcąc przekręcić wskazówkę na właściwy czas , a więc kręcąc przekładnią chodu , powodował również przesuwanie dźwigni . A ona , zamiast przesuwać się pod kołeczkiem ( bo ogranicza jego ruch ) , napierała na niego i wygięła go . Musiało jeden raz , tak się stać , gdy sprężyna w bębnie bicia , była już mocno rozkręcona . Trybiki , nie miały siły się kręcić i źle się ustawiły. Teraz , gdy kołeczek zgięty , to zatrzymanie pracy zegara , zdarza się częściej. Na zdjęciu .. w czerwonym kółku jest pierwsza płytka , z której jest zwalniany kołeczek , by trafił i zatrzymał się drugiej płytce ( zielona ) Sam kołeczek w żółtym kółku. Inaczej mówiąc , Prosty kołek , później zejdzie z płytki nr. 1 i trafi na prawidłowo ustawioną płytkę nr 2. Teraz , szybciej schodzi z pierwszej płytki i ledwie trafia na nieustawioną jeszcze płytkę nr 2. , ...., ma dużą szansę , by trafiać w jej krawędź . Edytowane 21 Sierpnia 2020 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #7559 Napisano 22 Sierpnia 2020 Porady potrzebuje -zostawic patyne czy czyscic mosiadz ? 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5372 #7560 Napisano 22 Sierpnia 2020 Ja bym zostawił, pucując go zabierzesz mu trochę historii i charakteru. Niemniej jednak to zawsze pozostaje subiektywna sprawa. 1 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #7561 Napisano 22 Sierpnia 2020 Ja bym chociaż troszkę umył w akrze 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6545 #7562 Napisano 22 Sierpnia 2020 Ja bym "odczyścił" tylko brud i takie grube naloty tlenków z brudem.. Rękojeści szabelek i innej broni białej odczyszczałem tylko powierrzchownie, nie ruszałem "zdrowej" patyny z zakamarków. Jedynie usuwałem tą "bordowo-brązową" bo ona wnika potem coraz głębiej i niszczy bezpowrotnie .. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #7563 Napisano 22 Sierpnia 2020 Mi osobiście podoba się takie lekkie oczyszczenie, jak wspomina mkl1 - pozostawiając zagłębienia i szczeliny z patyną.. ☺️ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #7564 Napisano 22 Sierpnia 2020 100 letnie auto umyl byś i nawoskowal czy zostawił brudne i matowe. Każdy ma swoje poczucie estetyki. Ja jestem zwolennikiem pełnej renowacji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6545 #7565 Napisano 22 Sierpnia 2020 (edytowane) 29 minut temu, old time napisał: 00 letnie auto umyl byś i nawoskowal czy zostawił brudne i matowe. Przecież napisałem odczyśćić brud i złą patynę.. Wówczs i tak nabierze blasku. Wszystkie wystające części będą błyszczeć, a tzw zakamarki z patyną pozostaną.. Chciałbyś mieć chinski bardzo błyszczący ?? to prosze bardzo. Zapytaj muzealników. corobią ze starymi powłokami korozji a co z powłokami patyny... Nie raz dostałem opier##l od panów z np. Pszczyny, jak im mówiłem co chcę zrobić z zdobieniami mosiężnymi/brązowymi na broni... Edytowane 22 Sierpnia 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #7566 Napisano 22 Sierpnia 2020 Ja też bym doczyścił ... za 10 lat będzie wyglądał podobnie więc proces jest odwracalny ... 😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6545 #7567 Napisano 22 Sierpnia 2020 (edytowane) Z resztą on nie bedzie u mnie stał... , a każdy robi jak uważa.. Edytowane 22 Sierpnia 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6545 #7568 Napisano 22 Sierpnia 2020 16 minut temu, LESKOS napisał: Ja też bym doczyścił ... za 10 lat będzie wyglądał podobnie więc proces jest odwracalny ... 😉 No tak, ale już zdjąłeś jakąś warstwę metalu wraz z patyną ( przecież to tlenki..., któe chronią resztę...) Kilka takich czyszczeń i znikają pewne części zdobień, a w innych przypadkach grawery, napisy i inne takie... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #7569 Napisano 22 Sierpnia 2020 Jak używasz myjki ultradźwiękowej straty są minimalne żadne nawet rysy nie znikają. Nie potrzebne jest polerowanie pastą .... tylko flanela 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6545 #7570 Napisano 22 Sierpnia 2020 I tu się zgodzę.. Lecz "chemia" musi być w minimalnej ilości, by nie pogłębiała - wytrawiała zbyt mocno... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #7571 Napisano 22 Sierpnia 2020 54 minuty temu, mkl1 napisał: Przecież napisałem odczyśćić brud i złą patynę.. Wówczs i tak nabierze blasku. Wszystkie wystające części będą błyszczeć, a tzw zakamarki z patyną pozostaną.. Chciałbyś mieć chinski bardzo błyszczący ?? to prosze bardzo. Zapytaj muzealników. corobią ze starymi powłokami korozji a co z powłokami patyny... Nie raz dostałem opier##l od panów z np. Pszczyny, jak im mówiłem co chcę zrobić z zdobieniami mosiężnymi/brązowymi na broni... Tak jak napisalem -kazdy ma inne poczucie estetyki. Ja roie tak jak moim zdaniem jest ladnie poniewaz ja na to patrze przez 365 dni w roku😀. a moj dom to nie muzeum😀. Mosiadz bardzo szybko nabiera nowej patyny jesli nie jest zabezpieczony a nawet ten zabezpieczony tez ciemnieje. Na zdjeciu podstawa wyczyszczona i zabezpieczona i po lewej niewyczyszczona-jeszcze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #7572 Napisano 22 Sierpnia 2020 Można zrobić pasywację naftą, na gorąco ( dobra suszarka ) po myciu....nie matowieje tak szybko... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6545 #7573 Napisano 22 Sierpnia 2020 (edytowane) 52 minuty temu, old time napisał: Tak jak napisalem -kazdy ma inne poczucie estetyki. Tp Ci pokaże co miałem na myśłi tu dwie rękojeści odczyszczone tak jak pisałem A tu ktoś przesadził z czyszczeniem... nawet głowni i zniszczył sygnaturę.. bo mu przeszkadzał korozja.. Tu nie zdejmowałem resztek złocenia a tu nie usuwałem patyny z wewnątrz orła i innych zagłębień... Edytowane 22 Sierpnia 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #7574 Napisano 22 Sierpnia 2020 (edytowane) Jesli tak lubisz to tak robisz-zawsze to podkreslam,kazdy decyduje co chce miec Ja lubie przywrocic zegar do stanu ""fabrycznego" -czyli czysty i blyszczacy Edytowane 22 Sierpnia 2020 przez old time 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #7575 Napisano 23 Sierpnia 2020 Dzieki za porady,na razie zegar postoi troche na kwarantannie czyli w garażu.Musze dobrac wlos,przejrzec mechanizm. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach