kiniol 2281 #3476 Napisano 16 Maja 2019 (edytowane) Ta puszka po groszku, to była ćwiczebna, żebyś się od razu nie zniechęciła obróbką twardej blachy... Potem poszło jak z płatka i udało się z blachy właściwej zrobić sprzęgiełko jak ta lalunia...U nas nie jest tak ładnie jak u Ciebie Lechu. Nasz dom jest przy ulicy, ale w cichej okolicy, no i obok mieszka burmistrz, więc sza...To jest rząd domów, a poprzedni, poprzedni właściciel miał sklep ogrodniczy więc nasadził tego ile wlezie, a pani, od której to kupiliśmy, nic nie robiła i zarosło tak, że się autem do tylnej części gospodarczej nie można było dostać, a tam jest garaż...Kilka tuji zostało, takie 10 metrowe... Zostały też sosny i modrzewie... i wielki orzech, też został... Edytowane 16 Maja 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3477 Napisano 16 Maja 2019 Tak , jak najbardziej merytorycznie ! Taka niepozorna łódeczka , a ile możliwości ... i spinka do włosów i groszek zielony .Zagadnienie , dość szeroko omówione i faktycznie w wersji dla początkujących Dobre rady dla wszystkich Kolego jak tam sytuacja wygląda z Twoją kotwicą?? Jak palety ? Mają konty impulsów po obu końcach?Ta puszka po groszku, to była ćwiczebna, żebyś się od razu nie zniechęciła obróbką twardej blachy... Potem poszło jak z płatka i udało się z blachy właściwej zrobić sprzęgiełko jak ta lalunia...Trzeba przyznać że sprzęgło koleżance wyszło całkiem fachowe.... wiem bo mam je w ręku nic nie będę poprawić zostaje takie jakie jest:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #3478 Napisano 16 Maja 2019 Oczywiście ... różne patenty , zawsze się przydają !Akry nie mam ... a tu dogadaj się . Więc kupiłem ,, King Brilliant ,, , płyn do mycia silników , który jest dosłownie w takim zraszaczu do kwiatów . Wlałem do naczyńka i po paru godzinach , wyszło , że działa . Ps. wstawiam zdjęcia tych palet , Drugie mniej wyraźne ( złe światło ) , ale widać , że krawędzie zaokrąglone 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3479 Napisano 16 Maja 2019 Tak widać że szczególnie paleta wejściowa jest wycięta. A jak sytuacja wygląda z drugiej strony. Są powierzchnie impulsów? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3480 Napisano 16 Maja 2019 (edytowane) Kinio - dokładnie było jak piszesz - zniechęciłam się natychmiast niestety, a puszka to było to! Należą się podziękowania! Kolego jak tam sytuacja wygląda z Twoją kotwicą?? Jak palety ? Mają konty impulsów po obu końcach?Trzeba przyznać że sprzęgło koleżance wyszło całkiem fachowe.... wiem bo mam je w ręku nic nie będę poprawić zostaje takie jakie jest:-)A gdzież tam - dziękuję za miłe słowa na zachetę - ciut się wstydziłam jak Kolega TO obejrzy, ale starałam się być dzielna i jeszcze przed wysłaniem poprawiałam urodę blaszki - naprawdę U LESa cudnie, tych stworzeń wokół zazdrościć że można je oglądać Sorry - wciął sie post niechcaco pomiedzy palety Edytowane 16 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3473 #3481 Napisano 16 Maja 2019 (edytowane) Może nie fachowo się wypowiem, ale już gorsze widziałem pracujące... Może faktycznie spróbuj odwrócić i zamienić. Mnie się ze dwa razy udało. W grahamie często masz zeszlifowane dwa końce (czyli powierzchnie impulsów) , więc można skorzystać i zamienić. Edytowane 16 Maja 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3482 Napisano 16 Maja 2019 Może nie fachowo się wypowiem, ale już gorsze widziałem pracujące... Może faktycznie spróbuj odwrócić i zamienić. Mnie się ze dwa razy udało. W grahamie często masz zeszlifowane dwa końce (czyli powierzchnie impulsów) [/size] [/size], więc można skorzystać i zamienić.Ależ oczywiście że bywają dużo bardziej wycięte. Ale jak jest możliwość to zamienić je. W czasach kiedy byłem jeszcze uczniem to takich palet nie zostawiało się. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #3483 Napisano 16 Maja 2019 Tak widać że szczególnie paleta wejściowa jest wycięta. A jak sytuacja wygląda z drugiej strony. Są powierzchnie impulsów?Wyjechana podobnie , ale na zdjęciu wyszło niewyraźnie .Teraz mam tylko te zdjęcia , bo zegar w drugim mieszkaniu . Będę tam , dopiero w sobotę Ale jak obje , tak wyglądają , to ?I tu , nie chcę sugerować , ale myślę , że powiesz , że .. zegar - Stop ... Palety ,,pilnikować ,, 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3484 Napisano 16 Maja 2019 Wyjechana podobnie , ale na zdjęciu wyszło niewyraźnie .Teraz mam tylko te zdjęcia , bo zegar w drugim mieszkaniu . Będę tam , dopiero w sobotę Ale jak obje , tak wyglądają , to ?I tu , nie chcę sugerować , ale myślę , że powiesz , że .. zegar - Stop ... Palety ,,pilnikować ,,Jeszcze niema dramatu. Ale trzeba to mieć na uwadze. Pilnikiem to raczej będzie ciężko no chyba że z nasypem diamentowym a potem polerowanie. No i trzeba zachować kąty 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #3485 Napisano 16 Maja 2019 Tak , tak Dzięki !Przyjrzę się dokładniej w weekend ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3473 #3486 Napisano 16 Maja 2019 Czy można taką paletę szlifować z użyciem tarczy diamentowej na tokarce? Oczywiście na wolnych obrotach i z emulsją ... (?) 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3487 Napisano 16 Maja 2019 To jest najlepsze rozwiązanie. Właśnie ja robię podobnie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3488 Napisano 16 Maja 2019 Chłodzić tego nie potrzeba. Później polerka pastą diamentową i będzie jak lustro. Ja mam tarcze diamentowe z Połtawy i golą węgliki aż miło, bez chłodziwa i na szybkich obrotach... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3473 #3489 Napisano 16 Maja 2019 (edytowane) Ok dzięki Panowie. Co do pasty diamentowej , jakiej granulacji najczęściej używacie ? Polerowanie też na tokarce na skórzanym kole, czy już na szlifierce ?Nie chciałbym zaokrąglić rancików ... Edytowane 16 Maja 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3490 Napisano 16 Maja 2019 (edytowane) Dlatego nie można polerować na skórze. Krążek bukowy jest OK. Ja mam trzy granulacje past 7/5 3/2 1/0. Na krążku drewnianym to faktycznie powoli trzeba kręcić. Zobacz te polerki do łbów wkrętów... Możesz też polerować pastą diamentową używając mosiężnego krążka i na bardzo niskich obrotach. Edytowane 16 Maja 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3473 #3491 Napisano 16 Maja 2019 O dzięki . Mam taką nabyłem kiedyś na giełdzie za parę złotych spróbuję podziałać na tym ... DZIĘKI ZA INFO ! 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #3492 Napisano 16 Maja 2019 To rozumiem... coś pięknego ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3493 Napisano 16 Maja 2019 O dzięki . Mam taką nabyłem kiedyś na giełdzie za parę złotych spróbuję podziałać na tym ... DZIĘKI ZA INFO !O, o, o ... mam jeszcze krążek drewniany... taki dynksisk mam też do chwytania palet i ich polerowania... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 743 #3494 Napisano 16 Maja 2019 O dzięki . Mam taką nabyłem kiedyś na giełdzie za parę złotych spróbuję podziałać na tym ... DZIĘKI ZA INFO ! Koledzy wiem że rano obiecałem że nie będę "się wciskał miedzy wódkę a zakąskę" ale jak widzę takie rady to diabeł mnie zawsze podkusi (kiedyś z jednym z naszych kolegów /prawie guru zegarmistrzowskim/ też nie wiem po co prowadziłem taką dyskusję - udowadniał że nabijarka zegarmistrzowska służy do precyzyjnego osadzania kamieni a polerka do łbów do wiercenia osi do osadzania czopów) do polerowania palet moim zdaniem najlepiej użyć np. takiego płaskoszlfierza i robić to na płycie szklanej/metalowej/kamienu nie trzeba go od razu kupować - można tak jak ten z prawej zrobić chyba samemu no dobra znowu ten "diabeł mnie podkusił" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3495 Napisano 16 Maja 2019 (edytowane) O, o, o ... mam jeszcze krążek drewniany... taki dynksisk mam też do chwytania palet i ich polerowania... DSC_0636.JPGJa akurat nie posiadam takiego sprytnego uchwytu do palet. Tak więc przykręcam całą kotwice do suportu tokarki. Edytowane 16 Maja 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3496 Napisano 16 Maja 2019 Też tak robię i bzyk, bzyk, gotowe... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3473 #3497 Napisano 16 Maja 2019 No tego nie mam Jak polerowałem na tokarce to polerowany element łapałem w ręczne imadełko a te mocowałem do suportu . Trochę z tym zabawy ale nawet działało. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3498 Napisano 16 Maja 2019 Koledzy wiem że rano obiecałem że nie będę "się wciskał miedzy wódkę a zakąskę" ale jak widzę takie rady to diabeł mnie zawsze podkusi (kiedyś z jednym z naszych kolegów /prawie guru zegarmistrzowskim/ też nie wiem po co prowadziłem taką dyskusję - udowadniał że nabijarka zegarmistrzowska służy do precyzyjnego osadzania kamieni a polerka do łbów do wiercenia osi do osadzania czopów) do polerowania palet moim zdaniem najlepiej użyć np. takiego płaskoszlfierza i robić to na płycie szklanej/metalowej/kamienu 20190516_143328.jpg nie trzeba go od razu kupować - można tak jak ten z prawej zrobić chyba samemu no dobra znowu ten "diabeł mnie podkusił"Taki płaskoszlifierz jest bardzo dobry palet wyjmowanych. Do długich kutych kotwic już nie spełni swojego zadania. Z resztą posiadam coś takiego:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3499 Napisano 16 Maja 2019 Koledzy wiem że rano obiecałem że nie będę "się wciskał miedzy wódkę a zakąskę" ale jak widzę takie rady to diabeł mnie zawsze podkusi (kiedyś z jednym z naszych kolegów /prawie guru zegarmistrzowskim/ też nie wiem po co prowadziłem taką dyskusję - udowadniał że nabijarka zegarmistrzowska służy do precyzyjnego osadzania kamieni a polerka do łbów do wiercenia osi do osadzania czopów) do polerowania palet moim zdaniem najlepiej użyć np. takiego płaskoszlfierza i robić to na płycie szklanej/metalowej/kamienu 20190516_143328.jpg nie trzeba go od razu kupować - można tak jak ten z prawej zrobić chyba samemu no dobra znowu ten "diabeł mnie podkusił"Ale to obojętne w co uchwycisz paletę, czy inne cuś. Ważne by zachować kąty i osiągnąć dobry efekt... Ten uchwyt przeze mnie pokazany jest właśnie dedykowany do palet ustawianych, wychwytu Grahama...No tego nie mam Jak polerowałem na tokarce to polerowany element łapałem w ręczne imadełko a te mocowałem do suportu . Trochę z tym zabawy ale nawet działało. Możesz także paletę uchwycić w imak nożowy, też tak robiłem...Koledzy wiem że rano obiecałem że nie będę "się wciskał miedzy wódkę a zakąskę" ale jak widzę takie rady to diabeł mnie zawsze podkusi (kiedyś z jednym z naszych kolegów /prawie guru zegarmistrzowskim/ też nie wiem po co prowadziłem taką dyskusję - udowadniał że nabijarka zegarmistrzowska służy do precyzyjnego osadzania kamieni a polerka do łbów do wiercenia osi do osadzania czopów) do polerowania palet moim zdaniem najlepiej użyć np. takiego płaskoszlfierza i robić to na płycie szklanej/metalowej/kamienu 20190516_143328.jpg nie trzeba go od razu kupować - można tak jak ten z prawej zrobić chyba samemu no dobra znowu ten "diabeł mnie podkusił"dajesz, dajesz Roman jest dyskusja, coś się dzieje... kamienie nabijarką... hmm, ciekawe czy udało się jakiś wstawić w całości... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3473 #3500 Napisano 16 Maja 2019 (edytowane) Koledzy wiem że rano obiecałem że nie będę "się wciskał miedzy wódkę a zakąskę" ale jak widzę takie rady to diabeł mnie zawsze podkusi (kiedyś z jednym z naszych kolegów /prawie guru zegarmistrzowskim/ też nie wiem po co prowadziłem taką dyskusję - udowadniał że nabijarka zegarmistrzowska służy do precyzyjnego osadzania kamieni a polerka do łbów do wiercenia osi do osadzania czopów) do polerowania palet moim zdaniem najlepiej użyć np. takiego płaskoszlfierza i robić to na płycie szklanej/metalowej/kamienu 20190516_143328.jpg nie trzeba go od razu kupować - można tak jak ten z prawej zrobić chyba samemu no dobra znowu ten "diabeł mnie podkusił"Nie no super, zastanawiam się jak to realizowane jest w praktyce ...(?słaba wyobraźnia + mała praktyka amatora) . Najważniejsze wydaje mi się stałe utrzymanie kąta przy szlifowaniu i polerowaniu. Ps. dokładnie to ręczne imadełko wstawiam do imaka nożowegoA co do śrub to czasami używam najbanalniejszej metody ... starego dremela z małym uchwytem wiertarskim zamontowanego w imadle. Do tego papier 1000 naklejony na listewkę. Na koniec wełna stalowa 0000. całkiem przyzwoicie to wychodzi. Nadaje się do oksydowania po umyciu w benzynie . Edytowane 16 Maja 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach