Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Yodek

Porady potrzebuję 😊

Rekomendowane odpowiedzi

Ta puszka po groszku, to była ćwiczebna, żebyś się od razu nie zniechęciła obróbką twardej blachy... Potem poszło jak  z płatka i udało się z blachy właściwej zrobić sprzęgiełko jak ta lalunia...

U nas nie jest tak ładnie jak u Ciebie Lechu. Nasz dom jest przy ulicy, ale w cichej okolicy, no i obok mieszka burmistrz, więc sza...

To jest rząd domów, a poprzedni, poprzedni właściciel miał sklep ogrodniczy więc nasadził tego ile wlezie, a pani, od której to kupiliśmy, nic nie robiła i zarosło tak, że się autem do tylnej części gospodarczej nie można było dostać, a tam jest garaż...Kilka tuji zostało, takie 10 metrowe... Zostały też sosny i modrzewie... i wielki orzech, też został...

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak , jak najbardziej merytorycznie ! :)  Taka niepozorna łódeczka , a ile możliwości ... i spinka do włosów i groszek zielony .

Zagadnienie , dość szeroko omówione i faktycznie w wersji dla początkujących  :) 

Dobre rady dla wszystkich :)

Kolego jak tam sytuacja wygląda z Twoją kotwicą?? Jak palety ? Mają konty impulsów po obu końcach?

Ta puszka po groszku, to była ćwiczebna, żebyś się od razu nie zniechęciła obróbką twardej blachy... Potem poszło jak  z płatka i udało się z blachy właściwej zrobić sprzęgiełko jak ta lalunia...

Trzeba przyznać że sprzęgło koleżance wyszło całkiem fachowe.... wiem bo mam je w ręku nic nie będę poprawić zostaje takie jakie jest:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście ... różne patenty , zawsze się przydają !

Akry nie mam ... a tu dogadaj się . Więc kupiłem ,, King Brilliant ,,  , płyn do mycia silników , który jest dosłownie w takim zraszaczu do kwiatów . Wlałem do naczyńka i po paru godzinach , wyszło , że działa .

Ps. wstawiam zdjęcia tych palet ,

Drugie mniej wyraźne ( złe światło ) , ale widać , że krawędzie zaokrąglone

post-93729-0-53483800-1557990223_thumb.jpg

post-93729-0-89642500-1557990235_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak widać że szczególnie paleta wejściowa jest wycięta. A jak sytuacja wygląda z drugiej strony. Są powierzchnie impulsów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kinio - dokładnie było jak piszesz - zniechęciłam się natychmiast niestety, a puszka to było to! Należą się podziękowania! :D

Kolego jak tam sytuacja wygląda z Twoją kotwicą?? Jak palety ? Mają konty impulsów po obu końcach?

Trzeba przyznać że sprzęgło koleżance wyszło całkiem fachowe.... wiem bo mam je w ręku nic nie będę poprawić zostaje takie jakie jest:-)

A gdzież tam - dziękuję za miłe słowa na zachetę - ciut się wstydziłam jak Kolega TO obejrzy, ale starałam się być dzielna i jeszcze przed wysłaniem poprawiałam urodę blaszki - naprawdę :P

U LESa cudnie, tych stworzeń wokół zazdrościć że można je oglądać

Sorry - wciął sie post niechcaco pomiedzy palety ;)

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie fachowo się wypowiem, ale już gorsze widziałem pracujące... Może  faktycznie spróbuj odwrócić i zamienić. Mnie się ze dwa razy udało. W grahamie często masz zeszlifowane dwa końce (czyli  powierzchnie impulsów)  :ph34r: , więc można skorzystać i zamienić.

Edytowane przez LESKOS

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie fachowo się wypowiem, ale już gorsze widziałem pracujące... Może  faktycznie spróbuj odwrócić i zamienić. Mnie się ze dwa razy udało. W grahamie często masz zeszlifowane dwa końce (czyli  powierzchnie impulsów)  :ph34r:[/size] [/size], więc można skorzystać i zamienić.

Ależ oczywiście że bywają dużo bardziej wycięte. Ale jak jest możliwość to zamienić je.

W czasach kiedy byłem jeszcze uczniem to takich palet nie zostawiało się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak widać że szczególnie paleta wejściowa jest wycięta. A jak sytuacja wygląda z drugiej strony. Są powierzchnie impulsów?

Wyjechana podobnie , ale na zdjęciu wyszło niewyraźnie .

Teraz mam tylko te zdjęcia , bo zegar w drugim mieszkaniu . Będę tam , dopiero w sobotę 

Ale jak obje , tak wyglądają , to  ?

I tu , nie chcę sugerować , ale myślę , że powiesz , że .. zegar - Stop ... Palety ,,pilnikować ,,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjechana podobnie , ale na zdjęciu wyszło niewyraźnie .

Teraz mam tylko te zdjęcia , bo zegar w drugim mieszkaniu . Będę tam , dopiero w sobotę 

Ale jak obje , tak wyglądają , to  ?

I tu , nie chcę sugerować , ale myślę , że powiesz , że .. zegar - Stop ... Palety ,,pilnikować ,,

Jeszcze niema dramatu. Ale trzeba to mieć na uwadze. Pilnikiem to raczej będzie ciężko no chyba że z nasypem diamentowym a potem polerowanie. No i trzeba zachować kąty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Tak , tak :)  Dzięki !

Przyjrzę się dokładniej w weekend !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy można taką paletę szlifować z użyciem tarczy diamentowej na tokarce? Oczywiście na wolnych obrotach i z emulsją ... (?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest najlepsze rozwiązanie. Właśnie ja robię podobnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzić tego nie potrzeba. Później polerka pastą diamentową i będzie jak lustro. Ja mam tarcze diamentowe z Połtawy i golą węgliki aż miło, bez chłodziwa i na szybkich obrotach...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki Panowie. 

Co do pasty diamentowej , jakiej granulacji najczęściej używacie ? 

Polerowanie też na tokarce na skórzanym kole, czy już na szlifierce ?

Nie chciałbym zaokrąglić :unsure:  rancików ...

:rolleyes:

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego nie można polerować na skórze. Krążek bukowy jest OK.  Ja mam trzy granulacje past 7/5 3/2 1/0. Na krążku drewnianym to faktycznie powoli trzeba kręcić. Zobacz te polerki do łbów wkrętów... Możesz też polerować pastą diamentową używając mosiężnego krążka i na bardzo niskich obrotach. 

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O dzięki . Mam taką nabyłem kiedyś na giełdzie za parę złotych  spróbuję podziałać na tym ... 

DZIĘKI ZA INFO !

post-92919-0-10399600-1558005633_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To rozumiem... coś pięknego !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O dzięki . Mam taką nabyłem kiedyś na giełdzie za parę złotych  spróbuję podziałać na tym ... 

DZIĘKI ZA INFO !

O, o, o ... mam jeszcze krążek drewniany... taki dynksisk mam też do chwytania palet i ich polerowania...

post-27317-0-62185900-1558009767_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DZIĘKI ZA INFO !

Koledzy wiem że rano obiecałem że nie będę "się wciskał miedzy wódkę a zakąskę" ale jak widzę takie rady to diabeł mnie zawsze podkusi :)

(kiedyś z jednym z naszych kolegów /prawie guru zegarmistrzowskim/ też nie wiem po co prowadziłem taką dyskusję - udowadniał że nabijarka zegarmistrzowska służy do precyzyjnego osadzania kamieni a polerka do łbów do wiercenia osi do osadzania czopów)

do polerowania palet moim zdaniem najlepiej użyć np. takiego płaskoszlfierza i robić to na płycie szklanej/metalowej/kamienu

post-27334-0-23264900-1558010774_thumb.jpg

nie trzeba go od razu kupować - można tak jak ten z prawej zrobić chyba samemu

no dobra znowu ten "diabeł mnie podkusił"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, o, o ... mam jeszcze krążek drewniany... taki dynksisk mam też do chwytania palet i ich polerowania...

attachicon.gifDSC_0636.JPG

Ja akurat nie posiadam takiego sprytnego uchwytu do palet. Tak więc przykręcam całą kotwice do suportu tokarki. Edytowane przez longcase1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak robię i bzyk, bzyk, gotowe... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tego nie mam Jak polerowałem na tokarce to polerowany element łapałem w ręczne imadełko a te mocowałem do suportu . Trochę z tym zabawy ale nawet działało. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy wiem że rano obiecałem że nie będę "się wciskał miedzy wódkę a zakąskę" ale jak widzę takie rady to diabeł mnie zawsze podkusi :)

(kiedyś z jednym z naszych kolegów /prawie guru zegarmistrzowskim/ też nie wiem po co prowadziłem taką dyskusję - udowadniał że nabijarka zegarmistrzowska służy do precyzyjnego osadzania kamieni a polerka do łbów do wiercenia osi do osadzania czopów)

do polerowania palet moim zdaniem najlepiej użyć np. takiego płaskoszlfierza i robić to na płycie szklanej/metalowej/kamienu

attachicon.gif20190516_143328.jpg

Taki płaskoszlifierz jest bardzo dobry palet wyjmowanych. Do długich kutych kotwic już nie spełni swojego zadania. Z resztą posiadam coś takiego:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to obojętne w co uchwycisz paletę, czy inne cuś. Ważne by zachować kąty i osiągnąć dobry efekt... Ten uchwyt przeze mnie pokazany jest właśnie dedykowany do palet ustawianych, wychwytu Grahama...

No tego nie mam Jak polerowałem na tokarce to polerowany element łapałem w ręczne imadełko a te mocowałem do suportu . Trochę z tym zabawy ale nawet działało. 

Możesz także paletę uchwycić w imak nożowy, też tak robiłem...

dajesz, dajesz Roman jest dyskusja, coś się dzieje... ;)  kamienie nabijarką... hmm, ciekawe czy udało się jakiś wstawić w całości...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no super, zastanawiam się jak to realizowane jest w praktyce ...(?słaba wyobraźnia + mała praktyka amatora) . Najważniejsze wydaje mi się stałe utrzymanie kąta przy szlifowaniu i polerowaniu. Ps. dokładnie to ręczne imadełko wstawiam do imaka nożowego

A co do śrub to czasami używam najbanalniejszej metody ... starego dremela z małym uchwytem wiertarskim zamontowanego w imadle. Do tego papier 1000 naklejony na listewkę. Na koniec wełna stalowa 0000. 

całkiem przyzwoicie to wychodzi. Nadaje się do oksydowania po umyciu w benzynie . 

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi