old time 456 #401 Napisano 26 Grudnia 2018 Specjalista od roczniakow to jest Kolega Dziadek i Mariusz ja jestem w porownaniu z nimi przdszkolakiem .Mysle ze przyczyna moze byc w sprezynie ktora juz troche lat ma .W roczniaku nalezy patrzec na ruch wahadla a nie na godzine :D .Jak mialem 1-2 roczniaki to je regulowalem,sprawdzalem dokladnosc a jak mam ....duzo to czasem nie chce mi sie nakrecic przez tydzien. A kanapa w Warszawie rzeczywiscie byla super,w mojej mozna bylo polozyc oparcie przedniego siedzenia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #402 Napisano 26 Grudnia 2018 (edytowane) Dzięki :-)Kupiłam go żeby wlepiać wzrok w czarujące wahadło ale jak na razie chodzi nawet dokładnie. Może z tydzień zeszło ustawianie, ot udała się ślepej kurze regulacja ... W Warszawie to kanapy jak tapczany były.. Trzymania bocznego za grosz w nich. Ale wtedy nikt nie musiał pokonywać zakrętów z prędkością światła :-) Edytowane 26 Grudnia 2018 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #403 Napisano 26 Grudnia 2018 Tak na koniec zeby nie zasmiecac jeszcze napisze.Kiedys bardzo mlody policjant chcial dac mi mandat za jazde bez pasow,a ja zapytalem jak mam zapinac cos czego nie ma :D :D.Oczywiscie chodzi o jazde Wrszawa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #404 Napisano 26 Grudnia 2018 By było bardzo pięknie i o wiele lepiej niż z tą obrzydliwą, oryginalną tarczą papierową IMO. A nawet jeszcze bardziej niż bardzo. A o roczniakach- czasami gdy sprężyna usyfiona i sucha niczym pieprz na targu, to trzeba dokręcać co miesiąc. Może ją trzeba wyjąć, nasmarować, upieścić? Hę? Świątecznie pozdrawiam Forumowiczów i Wesołych Świąt życzę :-)Zainspirowałam się przemyśleniami kolegi PM1122 nt. mojej papierowej tarczy 20,5 cm i zaświeciła mi się "lampka". Może ktoś podzieli się swoim zdaniem?Gdybym nabyła porcelanową tarczę 18,5 cm i przełożyła emalię z indeksami na swój stary podkład z 20,5 cm to teoretycznie środek z otworami do nakręcania mógłby pasować, natomiast ring z cyframi byłby trochę za mały i nie zakrywałby większego podkładu.Znalazłam sprzedawcę który dorabia nowe mosiężne ramki do tarcz.I gdyby on mógł/zechciałby dorobić ramkę na 20,5 cm podkład, ale ze średnicą wewnętrzną (światłem) od tarczy 18,5 cm to teoretycznie taka ramka zakryłaby niedostatek obwodu tarczy 18,5 cm..I teraz clou - czy to w ogóle trzyma się "kupy", czy pomysł mam zupełnie od czapy? Wygląd wielce oryginalny owszem ale świat należy do innowatorów :-PNie spożywałam napojów wyskokowych w święta i powyższe nie jest skutkiem zatrucia;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #405 Napisano 27 Grudnia 2018 Nie wiem jakie losy byly roczniaka Kolezanki Yodek ale zalozylem ze byl czyszczony lacznie ze sprezyna.Kolezanka Yodek rozbierala i czyscila bardziej skomplikowane zegary niz roczniak.Dla mnie czyszczenie zegara bez wyjecia sprezyny nie ma sensu.Kazdy zegar ktory pozostaje w moich rekach jest w 100% rozkrecony.Jesli codzi o tarcze to indiwidualna sprawa posiadacza zegara i nie rozumien tej uszczypliwosci w poscie ale tego sie wlasnie spodziewalem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #406 Napisano 27 Grudnia 2018 (edytowane) Nie zaskoczyłem, więc pozostając w prymitywnej poezji mojego wcześniejszego posta: niech się sprężyny wiją, tarcze rozrastają, najlepszego Nowego Roku życzę!Żadnej uszczypliwości ( to do Yodka jeno, zna mnie i przyjmie droczenie właściwie, jak mniemam). Zdrowych Świąt! Edytowane 27 Grudnia 2018 przez fibo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #407 Napisano 27 Grudnia 2018 (edytowane) Dziękuję za przemiłe wpisy :-DOld time - roczniaka po zakupie nie rozbierałam. Jakoś ubrdało mi się, że był oczyszczony ale teraz to już nie jestem pewna czy był jednak. Załóżmy że nie był...Po zakupie przyszedł z zerwanym i zagiętym włosem i z tym miałam problem bo moja wiedza o włosach sprowadza się do mycia, czesania i nakładania odżywek tudzież ;-)Zobaczymy jak zegar będzie chodził, jeśli się zacznie zatrzymywać znakiem tego że sprężyna sucha niczym pieprz na straganie w dzień targowy.. :-)Fibowe "uszczypanki" wielce wyrafinowane. Przyjmuję je rada, jak pacjent u felczera przy rwaniu zęba - "boli" żeby nie bolało potem... :-PTarcza ta jak stary ząb z próchnicą mnie boli ;-) Droczanki lubię..A jakże :-D Edytowane 27 Grudnia 2018 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #408 Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Kupiłam sekundnik do tego mojego lekko szczerbatego cyferblatu..Oczywiście nie mam bladego pojęcia jak powinien wyglądać oryginalny, wzięłam więc pierwszy z brzegu. Bo mi się podobał ;-)Domyślałam się, że z marszu się nie uda ale nie jest źle bo tulejka sekundnika sięga do osi ale...ale jest ciut za luźna ;-)Najprościej tak po babsku to na jakiś "klej z mąki" lub coś w podobnym stylu bym wymyśliła. Ale może ktoś podzieli się jakimś bardziej cywilizowanym pomysłem?No może z pominięciem tokarki, frezarki i szlifierki? :-)Sekundnik ładnie siedzi na swoim miejscu no ale nie obraca się bo luźno ;-) Edytowane 28 Grudnia 2018 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #409 Napisano 28 Grudnia 2018 Kupiłam sekundnik do tego mojego lekko szczerbatego cyferblatu..Oczywiście nie mam bladego pojęcia jak powinien wyglądać oryginalny, wzięłam więc pierwszy z brzegu. Bo mi się podobał ;-)Domyślałam się, że z marszu się nie uda ale nie jest źle bo tulejka sekundnika sięga do osi ale...ale jest ciut za luźna ;-)Najprościej tak po babsku to na jakiś "klej z mąki" lub coś w podobnym stylu bym wymyśliła. Ale może ktoś podzieli się jakimś bardziej cywilizowanym pomysłem?No może z pominięciem tokarki, frezarki i szlifierki? :-)Sekundnik ładnie siedzi na swoim miejscu no ale nie obraca się bo luźno ;-)Kombinerki i lekko zacisnąć. Oczywiście w sposób kontrolowany 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #410 Napisano 28 Grudnia 2018 Chyba jeszcze takiego nie widziałem, ciekawe od czego jest. Spróbuj może bardzo delikatnie zacisnąć w dwóch miejscach tulejkę, znaczy troszeczkę, tyci. No i kontrolować trzeba siłę, by nie popłynęło za mocno. Może na igle o podobnej średnicy?Zależy ile brakuje, papractwo chwilowe stosując możesz wsunąć między tulejkę a oś bardzo cienki drucik, ot na kilka dni, by już się obracał, a Ty i bardziej światli koledzy coś sensowniejszego wymyślicie w tym czasie. Kiedyś w UK, bez narzędzi tak właśnie zablokowałem sekundnik, używając kawałka nawojowego drutu miedzianego. Daje się łatwo rozklepać na cieniej, jeśli trzeba, a po zastosowaniu poprawniejszego rozwiązania łatwo demontujesz i wyrzucasz... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #411 Napisano 28 Grudnia 2018 To chyba sekundnik do zegarów Pacmana PS. Papierek albo taśma na ośkę. I tak tam na długo nie zamieszka 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #412 Napisano 28 Grudnia 2018 Tak , zależy jak duży luz ... można lekko cążkami zacisnąć , ale nie na samym końcu , tylko 2 - 3 mm. od końca . Kontrolując z igłą , jak kolega radził .Lub , jeśli luz mały , to mniej inwazyjnie ... jak sama pisałaś ... gęsty smar , miód , cukier ledwo rozpuszczony 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #413 Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Dziękuję!! No tak - jak zwykle najprostsze pomysły najtrudniej wymyśleć - zacisnąć ciut..zacisnąć najlekuchniej :-D I na igle - O!Fibo - z jakowymś cieniunim drucikiem to mnie się kolebało po główce, alem myśl porzuciła, bo gdzież ja mam zbrodniczo drutelek nizać na osiczce zegara ;-) Ha! Mam "PAKMAŃSKI" sekundnik!! O!!Nikt nie ma - a ja mam! (nareszcie coś mam czego nie ma ;-) ) Jeszcze tylko jakiś sposóbik na rdzę wielce oryginalną...Oczyszczę lekko ale co potem?Szuwaks? A może pasta do butów?Albo czarna hybryda i UV? Hehe..?Jak tu "ebonizację" odkryć? Taką piękną, opalizującą, z niebiesko-fioletową aureolą...No dobra, dobra - nazmyślałam:-)Fibo mnie powiedzo tak - dej mu, temu sekundniku spokój bo on ma rdzę stuletnią - oryginalną, jak "Rzesza" czystą rasowo.. P.S. "Kocham Pana Panie Sułku" - znaczy się kocham wtrącające dowcipki Moda! :-D :-D Papierek!!! Papierek!! A jak - papierkiem go! Ha.. Edytowane 28 Grudnia 2018 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #414 Napisano 28 Grudnia 2018 Czarny Marker 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #415 Napisano 28 Grudnia 2018 Czarny Marker A mam taką czarną zarazę! Pół roku jak zamazałam takim "markiem" bezwstydne rysy na lakierze w moim "zezie" I nic! Nie zmyło się, nie starło i nikt nie widzi.. :-PSekunda zostanie zamarkowana;-)Dziękuję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #416 Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Trzeba zabarwic na ciepło;-) jak już cała korozja została usunięta. Wskazówkę złapać lekko za tuleje i nad zapalony gaz stopniowo podgrzać aż osiągnie granatawą barwę Edytowane 28 Grudnia 2018 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #417 Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Trzeba zabarwic na ciepło;-) jak już cała korozja została usunięta. Wskazówkę złapać lekko z tuleje i ma zapalony gaz stopniowo podgrzać aż osiągnie granatawą barwęNo nie... no nie..?Oczom nie wierzę - to one te wskazówki tylko od podgrzewania się wybarwiają? Ale jaja..ops - sorry ;-) Dziękuję :-D Edytowane 28 Grudnia 2018 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #418 Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Tak kwestia wprawy;-)można to zrobić na dużej lutownicy elektrycznej Edytowane 28 Grudnia 2018 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #419 Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Tak kwestia wprawy;-)To ja onegdaj bardzo dawno temu mordowałam się ze wskazówkami, żeby trochę ładnie wyglądały, skutkiem czego wyglądały żałośnie, a tu wystarczy poćwiczyć? Dziw nad dziwy! :-) Na lutownicy? A to nie kumam - rozgrzanym grotem przygrzewać? Edytowane 28 Grudnia 2018 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #420 Napisano 28 Grudnia 2018 To ja onegdaj bardzo dawno temu mordowałam się ze wskazówkami, żeby trochę ładnie wyglądały, skutkiem czego wyglądały żałośnie, a tu wystarczy poćwiczyć? Dziw nad dziwy! :-)Najlepiej to się robi w foremce z wiórkami mosiądzu. Lepiej temperatura się rozprowadza 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #421 Napisano 28 Grudnia 2018 Sekundnik można odrdzewić odrdzewiaczem przeważnie. Lub zedrzeć ten skarb wieków do gółki, a potem poszukać na forum tematu: "barwienie wskazówek". Albo prysnąć czarnym lakierem nitro starożytnym. Zależy jak zabarwiono dorosłe wskazówki. Czysty rasowo to on nie jest raczej, ale śmiały, z zacięciem monarchistycznym i pod ustawy norymberskie nie podchodzi, więc OK. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #422 Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Sekundnik można odrdzewić odrdzewiaczem przeważnie. Lub zedrzeć ten skarb wieków do gółki, a potem poszukać na forum tematu: "barwienie wskazówek". Albo prysnąć czarnym lakierem nitro starożytnym. Zależy jak zabarwiono dorosłe wskazówki. Czysty rasowo to on nie jest raczej, ale śmiały, z zacięciem monarchistycznym i pod ustawy norymberskie nie podchodzi, więc OK. Hahaa! Przedni przepis, przedni opis ☺"Odzwieraczem" - przecie! Mam i tą szatańską miksturę (w szafce nocnej trzymam przeważnie)."Starożytnym lakierem" - mam ale nowożytny, zdobyczny z Casto... to sie nie nada ;-) "Do gółki" - już kocham ten zwrocik - "DO GÓŁKI" - Panowie!Po wieczerzy szczególnie ;-) Edytowane 28 Grudnia 2018 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #423 Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Gosia, jak czytam twoje posty o twoich pomysłach to muszę sprawdzić czy siedzę ... Tu masz tabelę barw jakie się uzyskuje przy oksydowaniu .Wskazówkę koniecznie należy wypolerować i odtłuścić (aceton spirytus lub benzyna do zapalniczek lub apteczna). Potem nad palnikiem delikatnie ogrzewać.Najlepiej jak pisał Bartek we wiórkach mosiężnych .W załączeniu tak wygląda korytko do oksydowania z wiórkami mosiężnymi ... to dla dużych wskazówek.Poszukaj w internecie sporo na ten temat ... i nie spal domu Edytowane 28 Grudnia 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #424 Napisano 28 Grudnia 2018 O, tu już fachowo ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #425 Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Woow.. Korytko do oksydowania - aaa.. to takie czarodziejskie narzędzie ☺ korytko tez mosiężne?No nie mam takiego cuda ani wiórków "mosiondzóf".. ;-)Zacznę od czyszczenia i polerowania. Sekundnik maciupi to łatwiej będzie go chyba ogrzewać. Jako że nie określę temperatury to będzie takie oksydowanie na oklep. ;-)W internecie? No tak - przecież, w necie jest wszystko,a jakże ☺ Kurczę, chyba się potem skuszę i oczyszczę te moje pierwszejsze wskazówki "umajone" żałośnie na czarno bo chyba nawet takie amatorsko utęczowione będą lepiej wyglądać niż teraz.I taki połysk na wkręcie i wskazówkach jak prezentował longase1 to też pojawia się w wyniku takiego procesu oksydowania? Bomba :-) Jak dom zacznie się palić to automatycznie wyoksydują się wskazówki we wszystkich zegarach, nawet w smartfonie ;-) Edytowane 28 Grudnia 2018 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach