longcase1 481 #451 Napisano 28 Grudnia 2018 No to spsułam pierwszą próbę bo poszło do czerwoności. ;-)Bez rozgrzania do czerwoności nie było widać zmian w wybarwienia no to wtykłam do samego płomienia..Wiem - dwa z minusem :-PTo jest stal nierdzewna i dla tego nic z tego nie wyszło 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #452 Napisano 28 Grudnia 2018 No to spsułam pierwszą próbę bo poszło do czerwoności. ;-)Bez rozgrzania do czerwoności nie było widać zmian w wybarwienia no to wtykłam do samego płomienia..Wiem - dwa z minusem :-PNie jest źle .... nauka nie pójdzie w las !!!!Ty masz szczęście !!!!! A my trzymamy kciuki !!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #453 Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) PM - tak będę robić jak piszesz. No a że to kwasówka plus "miszczyni" w akcji to efekt do d..y :-PLES - na razie nie odzywam się o kolejne narzędzia czy instrumenty.Mąż popada w rozpacz. Mówi mi że odetnie internet bo przewróciło mi się w głowie. Zamiast dostawać spazmów na widok ciucha na wystawie sklepowej to ja dostaję spazmów na widok szczypiec, wkrętów itp.Cichaczem kupiłam malusie wkrętaki w biedrze, żeby mąż nie zaczął się mnie bać. Jeszcze szukam szczypczyków bo jedne jskie mam to się zdezelowały.I muszę jskos inkoguto żeby się nie wydało ;-) Edytowane 28 Grudnia 2018 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #454 Napisano 28 Grudnia 2018 Zwykła stalowa śrubka, wkręt :1) wypoleruj na wiertarce,2) odtłuść3) podgrzewaj 4) włóż do oleju (może być jadalny) jak kolor jest ok - o tym wszyscy zapomnieli ci powiedzieć. - utrwala kolor4A) nie wyszło - patrz punkt 1 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #455 Napisano 28 Grudnia 2018 Tak to fakt że zapomniałem o tym oleju . Daje leprzy kolor i zabezpieczenia przed korozją która bardzo chętnie się pojawia po tym zabiegu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #456 Napisano 28 Grudnia 2018 Słusznie !!!! Zapomnieliśmy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #457 Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Acha.. olej po oksydowaniu..Pierwszego gwoździa nie będę chyba polerować bo najpierw muszę wyczuć granicę reakcji.. jak zacznę załapywać to kolejne będę polerować.. PM - Ty mi się tu przyznaj - masz opanowane oksydowanie już? :-D Edytowane 28 Grudnia 2018 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #458 Napisano 28 Grudnia 2018 Wskazówek - nie , bo nie było potrzeby !!! Ale mój zawód .... no i troszkę robiłem ( nieco większe elementy niż wskazówki )Uczyłem się po barwach określać temperaturę ( to jeszcze w czasach szkolnych ) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ondra1955 18 #459 Napisano 28 Grudnia 2018 Dobry gwozdz albo kawalek blachy dobrze oddluscic, bez rdzy, i wypolerowanypalnikiem gazowym do 600-700 stopni podgrzewac, na wiorach mosieznych albo pociagnac powiezchnie olejemnp: rzepakowym moze byc inny.i podgrzewac ale z umiarem bo wzkazowka jest stalowa a srodek mosiezny i moze po prostu splynac,kolor obserwowac bo sie zmienia w trakcie rosniecia temperatury jaka uzyskasz ( tabela powyzej)ciemno blekitny zakonczyc, jak nie wyszlo dalej probowac.Pozdrowka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #460 Napisano 28 Grudnia 2018 Ondra1955 - dziękuję ;-)Palnika gazowego nie mam - no chyba że ten na kuchence gazowej, wiórek mosiężnych też się nie dorobiłam na razie. Za to olejów mam pod dostatkiem. Trochę się wystraszyłam z tą wskazówką.. jak środek spłynie to dopiero będzie..Ja sobie poćwiczę ale wskazówkę to chyba markerem polecę.. ona taka maluśka że trudno ją uchować od przegrzania ..Wskazówek - nie , bo nie było potrzeby !!! Ale mój zawód .... no i troszkę robiłem ( nieco większe elementy niż wskazówki )Uczyłem się po barwach określać temperaturę ( to jeszcze w czasach szkolnych )O kurczę! PM to Ty tu jesteś zawodowiec..O proszę..Dobrze wiedzieć ;-) już nie będę Cię maglować i wyciągać z Ciebie tajemnic zawodowych:-D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #461 Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) A wiesz skąd się biorą te barwy ?To proste , utlenia się powierzchnia stali - stąd MUSISZ mieć ją wstępnie wyczyszczoną z tlenków i zanieczyszczeń (gwóźdź też- nie bądź leniem ) i wypolerowaną inaczej nie powstaną. Jak będzie tłusta proces tworzenia się tlenku będzie zaburzony i nie równomierny stąd powstaną plamy ...Tlenki w zależności od grubości polaryzują światło odbite symulując wrażenie koloru - twój wzrok tak to odbiera (paleta). Gdy za mocno podgrzejesz , proces generuje zbyt grubą warstwę tlenków i polaryzacja nie występuje - widzisz szaro czarną barwę warstwy tlenku żelaza i ... kicha. Gosia więc nie leń się i wypoleruj ... a potem ...itdPs. Jakie 600-700 stopni !!!? To przedział 270-290 max !!! Nic nie wycieka ani się nie topi chyba że ołów lub cyna ... Edytowane 28 Grudnia 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #462 Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Skąd wiem, skąd się biorą barwy? A skąd! Przecież, że nie wiem.. No chyba teraz "trochę" wiem. Polerka jest niezbędna. Grubość tlenków jest też niezbędna ale nie za grubo. Myślałam, że poleruje się tylko po to żeby potem powierzchnia miała estetyczną gładkość i połysk. Okazuje się,a że nie.. d..a blada - polerka determinuje proces oksydacji...Nie da się wykręcić... Małgośka mówią mi..oj...tratata-tata.. :-P Edytowane 28 Grudnia 2018 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #463 Napisano 28 Grudnia 2018 No to czas na sen ... bo się zaoksydujesz ... na szaro ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #464 Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Ondra1955 - dziękuję ;-)Palnika gazowego nie mam - no chyba że ten na kuchence gazowej, wiórek mosiężnych też się nie dorobiłam na razie. Za to olejów mam pod dostatkiem.Trochę się wystraszyłam z tą wskazówką.. jak środek spłynie to dopiero będzie..Ja sobie poćwiczę ale wskazówkę to chyba markerem polecę.. ona taka maluśka że trudno ją uchować od przegrzania .. O kurczę! PM to Ty tu jesteś zawodowiec..O proszę..Dobrze wiedzieć ;-) już nie będę Cię maglować i wyciągać z Ciebie tajemnic zawodowych:-DNie , żadne to tajemnice !Zawodowo , to do wielu lat już co nieco inaczej pracuję . Wszystko już zastało dość dobrze opisane . Dobrze , żeby nie wprowadzać w błąd i skupić się na jednym sposobie . Kolega przed chwilą , napisał niezbyt dokładnie i można źle zrozumieć .Więc , płomień może i musi mieć wyższą temperaturę , ale przedmiot ogrzewamy tylko do 290 st. Lub inaczej mówiąc , patrzymy na kolor fioletowy !!!!! Przy kilku próbach , nie ma potrzeby od razu w olej , ale później , Tak !!!Owszem istnieje możliwość i ryzyko, że zagrzejesz wskazówkę do czerwoności ( spalisz ją ) Drugi sposób , to czernienie . Wówczas przedmiot , który nabrał koloru w olej i zaraz pod ogień . Nie tak mocno i długo , bo po prostu opalamy ten olej . Można tak kilka razy opalać , a efekt tych zabiegów , to czarny przedmiot , tak jakby został polakierowany !!! Ale oksydacja to jedno , a czernienie , to jest coś innego !!! A , Ondra1955 napisał tak , że można wszystko pomieszać Edytowane 28 Grudnia 2018 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #465 Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) PM - to teraz jeszcze jedna tajemnica - czernienie.. No to mi się nieco rozjaśniło bo coś słyszałam i o jednym i o drugim i zmiksowało mi się :-D Nie powiem - też całej całkiem fajna metoda..Dzięki! Tak jak LES podsumował- czas spać. Bo "godzina piąta, minut trzydzieści kiedy pobudka zagrała" (mi) I już w dział epoksydowania zacznę wchodzić ..Dobrej Nocki Wam życzę i dziękuję za miły wieczór :-D Edytowane 28 Grudnia 2018 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #466 Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Zobacz sobie tu - ustaw czas odtwarzania na 10 minut 15 sekund - pokazuje gość, jak oksyduje śrubę ... A tu na 8:20 Polecam stronkę - masa patentów , prostych i do powtórzenia https://www.youtube.com/channel/UCworsKCR-Sx6R6-BnIjS2MA Edytowane 28 Grudnia 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #467 Napisano 28 Grudnia 2018 Chyba pora zacząć zamykać niektóre tematy na noc 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #468 Napisano 28 Grudnia 2018 Dzięki Leskos !!!! Dzięki tym filmikom , oraz uzasadnieniu polerowania , chyba daliśmy radę Yodek .. zobacz , jak to pięknie wychodzi !!!Tarant ... chyba masz rację !!! Dobrej nocy !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #469 Napisano 29 Grudnia 2018 Ojej - jak pięknie to wygląda! Faktycznie-na wiórkach sobie śrubki leżą. Z filmiku to wygląda na niedługi czas wygrzewania.Takie śrubki to ja mogłabym w pierścionku nosić, albo jak wisiorki wyglądają przepięknie... :-D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #470 Napisano 29 Grudnia 2018 Ten czas wygrzewania to klucz do sukcesu ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #471 Napisano 29 Grudnia 2018 (edytowane) Taaa.. wszędzie leżą te "klucze do sukcesu" tylko je zbierać i odnosić sukcesy... :-DTe klucze to wieloletnie Wasze doświadczenie i wiedza.Oglądałam w necie filmiki i powiem tak, że te wiórki to kapitalna sprawa.Chyba sobie wezmę werk mojego bufeciaka w którym brak kotwicy i stoi, więc się marnuje - może na tarce jarzynowej zwiórkuję sobie płytę na zapasik... :-D Edytowane 29 Grudnia 2018 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #472 Napisano 29 Grudnia 2018 (edytowane) Jak będę sprzątać pod dużą tokarką po toczeniu mosiądzu to wszystko zamiotę do kartonu i na pocztę;-)A bufeciaka zostaw w spokoju;-))Jak brakuje kotwicy to trzeba dorobić i będzie smigał Edytowane 29 Grudnia 2018 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #473 Napisano 29 Grudnia 2018 Jak będę sprzątać pod dużą tokarką po toczeniu mosiądzu to wszystko zamiotę do kartonu i na pocztę;-)A bufeciaka zostaw w spokoju;-))Jak brakuje kotwicy to trzeba dorobić i będzie smigałOjej - pięknie dziękuję, nie chciała bym znów fatygować ☺Bufeciak ten to dzieło jakigoś szatana... kotwica wygląda jak z jakiegoś tworzywa. Wytarła się zaraza :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #474 Napisano 29 Grudnia 2018 Wytarła się?? Pewnie to współczesne dzieło. Musiałbym to zobaczyć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek_Win 77 #475 Napisano 29 Grudnia 2018 Czy to chodzi o tę sławną kotwicę z tworzywa? Jeżeli to ta to kiedyś była na forum dyskusja o tej kotwicy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach