longcase1 481 #4726 Napisano 8 Października 2019 Ciekaw jestem czy masz fornir? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4727 Napisano 8 Października 2019 Ciekaw jestem czy masz fornir?Ależ oczywiście.Oczywiście, że nie.. Mam jakieś skrawki małe ale takiego większego niestety. I chyba orzech tutaj byłby wskazany 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #4728 Napisano 8 Października 2019 Ależ oczywiście.Oczywiście, że nie.. Mam jakieś skrawki małe ale takiego większego niestety. I chyba orzech tutaj byłby wskazany Orzech jak najbardziej. Można kupić wysyłkowo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4729 Napisano 8 Października 2019 Orzech jak najbardziej. Można kupić wysyłkowo.Trzeba będzie poszukać na alle i zainwestować. Bardzo dużo jest mniejszych ubytków forniru więc potrzeby są 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #4730 Napisano 8 Października 2019 Tylko czasem nie kupuj orzecha amerykańskiego. Tam był orzech włoski;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4731 Napisano 8 Października 2019 Tylko czasem nie kupuj orzecha amerykańskiego. Tam był orzech włoski;-)Opss..A to się narobiło Nie wiedziałam że są różne "orzechy" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #4732 Napisano 8 Października 2019 Coś czuję że już zamówiłaś ten fornir;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #4733 Napisano 8 Października 2019 Zaczynam się bać za każdym razem gdy biorę kolejne elementy zegara w ręce. Znów coś odpadło- boczna listwa korony. Piękny klej Rozerwany i zniszczony fornir.Chyba trzeba będzie ten fornir usunąć cały i coś sztukować?Jak widzę , te odpadające elementy , to się zastanawiam - Czy on naprawdę wisiał na ścianie ? Zalany , na pewno był zalany Ale myślę , że nie w ,, trupa ,, . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4734 Napisano 9 Października 2019 Coś czuję że już zamówiłaś ten fornir;-)Na szczęście jeszcze nie ale już oglądałam oferty Jak widzę , te odpadające elementy , to się zastanawiam - Czy on naprawdę wisiał na ścianie ? Zalany , na pewno był zalany Ale myślę , że nie w ,, trupa ,, . Też mi się tak wydaje. Fornir odchodzi w wielu miejscach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4735 Napisano 9 Października 2019 Odchodzenie nie oznacza zawsze konieczności wymiany. Ja zawsze ratuje tyle ile się da , wymieniam kompletnie zniszczony albo skruszony , no i oczywiście wstawiam gdzie go nie ma ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4736 Napisano 9 Października 2019 (edytowane) Odchodzący fornir będziemy kleić Wklejać tam gdzie go nie ma i gdzie jest porozrywany. Taki mam zamiar w każdym bądź razie No nie wytrzymałam! Dziś w sklepie z kropkami, centralnie pod oczy mi weszły. Aż się prosiły Wczoraj mi brakło przy klejeniu i dziś sruu- leżą i na mnie "paczą".Kupiłam Edytowane 9 Października 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #4737 Napisano 9 Października 2019 Tak się zastanawiam czy werk z tej skrzynki jest też w takiej kondycji?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4738 Napisano 9 Października 2019 (edytowane) Tak się zastanawiam czy werk z tej skrzynki jest też w takiej kondycji??Nie wygląda źle - dobrze chodzi. Był tylko bardzo brudny i linki były postrzępione.Ale wiesz - ja poprawnie nie ocenię stanu łożysk czy czopów. Linki były takie fajne Edytowane 9 Października 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4739 Napisano 9 Października 2019 a poduszeczki do forniru zrobione ? 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4740 Napisano 9 Października 2019 a poduszeczki do forniru zrobione ?Poduszeczki zez piaskem?No jeszcze nie. Myślałam że do forniru na obłych elementach trza ich używać, a na płaskich to tylko jakimiś deseczkami dościskiwać..? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #4741 Napisano 9 Października 2019 Ten bęben trochę smutno wygląda:-/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4742 Napisano 9 Października 2019 Ten bęben trochę smutno wygląda:-/SMUTNO?? Oszzz.. coś z nim nie teges? No ja się nie znam, może przeceniłam stan mechanizmu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #4743 Napisano 9 Października 2019 Gosia skup się na skrzynce a moim marudzeniem się nie przejmuj;-)) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4744 Napisano 9 Października 2019 (edytowane) Gosia skup się na skrzynce a moim marudzeniem się nie przejmuj;-))Teraz skupiam się na skrzynce, ale Twoje "marudzenie" jest bezcenne.Lepiej zdawać sobie sprawę o istnieniu wad mechanizmu niż czekać beztrosko na katastrofę za jakiś czas. ☺ Mam zegar - kombatant. Może w niemieckim bunkrze był na wojnie ? Edytowane 9 Października 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #4745 Napisano 9 Października 2019 Jeszcze nie widziałaś katastrofy zegarowej mam takie cudo u siebie na warsztacie;-)Twój będziemy oglądać badawczo jak skrzynka będzie gotowa na ścianie;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4746 Napisano 9 Października 2019 Domyślam się, że Twoje oczy widziały o wiele ciekawsze przypadki i znacznie więcej mógłbyś poopowiadać o historii zegarów niż ja i parę innych osób razem wzięci Ekscytuję się jak mała Zosia kokardkami, bo mało zegarów widziałam i dla mnie to "katastrofa", a Wy wzruszacie z politowaniem ramionami bo takich przypadków mieliście na kopy... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4747 Napisano 9 Października 2019 (edytowane) Sądzisz że każdy drobny element forniru, w każdym miejscu uzupełnisz i ściśniesz na płasko? No to gratuluje ! Ja używam takich malutkich poduszek 5x5 cm - ładnie łapią krawędzie i trójkątne w przekroju elementy (żona mi uszyła ) , ale pewnie u ciebie wszystko płaskie jak stół. Ps. No dokładnie , w takim stanie było ponad 70 % zegarów naprawianych, więc zdecydowanie więcej niż kopa (60) Edytowane 9 Października 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4748 Napisano 9 Października 2019 (edytowane) Ała, ała - biją po łapach..Może i nie wysztkie da się ścisnąć na płasko... jak zacznę to pewnie się okaże że nie...Mam tyle tematów z tą skrzynką że zaczynam się gubić Jeszcze do osiedlowej piaskownicy muszę kiedyś polecieć, ukraść z kilo obsikanego przez zwierzęta piasku, przepłukać, wysuszyć i uszyć małe woreczki...O reszcie nie wspomnę. Jak żyć..., jak żyć.. panie prezydencie.. Edytowane 9 Października 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4749 Napisano 9 Października 2019 Systematycznie i po kolei ... Pani Prezesowo! 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4750 Napisano 9 Października 2019 A kyszzz, kyszzz.."Prezes" mi się źle kojarzy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach