PM1122 聽聽 1786 #5201 Napisano 20 Listopada 2019 PM - no to utopi臋 ga艂臋 w wude.聽No nie wiem kto komu tak膮 KORB臉 podsun膮艂 聽PS. Dwie korbki kupi艂am, jeszcze jedna si臋 przyda na przysz艂o艣膰 Noooo szok ... taka sama , Ale ja , po zegar z tak膮 korb膮 , jecha艂em tutaj ... do ma艂ej mie艣cinki , 250 km na p贸艂noc , od miasteczka w kt贸rym jestem 聽 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
mechanik 聽聽 991 #5202 Napisano 20 Listopada 2019 Takie wielkie mam do聽Polej WD. Rano popukaj delikatnie w g艂贸wk臋 艣rubki. Delikatnie. Ale obstukaj to troszk臋. Ona wystaje mocno od strony podk艂adki, gwint m贸g艂 wle藕膰 do 艣rodka i dodatkowo blokuje.聽 Spr贸buj przez gum臋 lub tektur臋 z艂apa膰 jakimi艣 szczypcami t臋 nieszcz臋sn膮 g艂贸wk臋 i z wyczuciem pokr臋膰 w lewo i prawo. Znowu popsikaj. I tak do skutku聽 .聽Co to za korby s膮? Te wielga艣ne? Od jakich zegar贸w? Czy mo偶e zast臋pcze kto艣 produkuje? Mam te偶 tak膮, ino 3.25.聽W moich longcasach takie mam.. 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
longcase1 聽聽 481 #5203 Napisano 20 Listopada 2019 Dzi臋ki wielkie. B臋d臋 psika膰, moczy膰, puka膰, modli膰, odczynia膰Moje korbiszcze ma rozmiar 2,5. Mamy podgrupk臋 "korbiszon贸w". Mo偶e kto艣 jeszcze Skorodowana stal tutaj jest w dostatku wi臋c mo偶e by膰 jak piszecie -zatar艂o si臋.LES - dzi艣 mam korozj臋 w umy艣le - nie kumam clou Twojego ostatniego do mnie zdania? 聽Ujjj.. mamy kluczyki do Bartka! Kto jedzie pierwszy "dopasowa膰"? Gosia ja ju偶 jestem nakr臋cony bez korblowania;-)) Szczeg贸lnie dzisiaj;-) 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2548 #5204 Napisano 20 Listopada 2019 Gosia ja ju偶 jestem nakr臋cony bez korblowania;-)) Szczeg贸lnie dzisiaj;-)Eeech.. Ale ja ze wszystkich mam najbli偶ej 偶eby sprawdzi膰 czy pasuje (Chyba )Kto ma w艂a艣ciw膮 korbk臋 - otwiera skarbiec 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
longcase1 聽聽 481 #5205 Napisano 20 Listopada 2019 Eeech.. Ale ja ze wszystkich mam najbli偶ej 偶eby sprawdzi膰 czy pasuje (Chyba )Kto ma w艂a艣ciw膮 korbk臋 - otwiera skarbiec No je艣li ta korbka pasuje na m贸j kwadrat.... ;-)) 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2548 #5206 Napisano 20 Listopada 2019 No je艣li ta korbka pasuje na m贸j kwadrat.... ;-))Hehe.. hehe.. to jest tajemnica. Wielka :P 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
LESKOS 聽聽 3470 #5207 Napisano 20 Listopada 2019 Gosia , chodzi艂o o to 偶e korbek nigdy nie czyszcz臋 do czystego, l艣ni膮cego mosi膮dzu... 偶adnego elementu korbki ... 0 Czasem lepiej powiedzie膰 co艣, nie m贸wi膮c NIC!聽聽馃 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2548 #5208 Napisano 20 Listopada 2019 (edytowane) Gosia , chodzi艂o o to 偶e korbek nigdy nie czyszcz臋 do czystego, l艣ni膮cego mosi膮dzu... 偶adnego elementu korbki ... Acha..To jest taki "totem" nieczyszczenie korbek? 聽PS. Odk膮d dosta艂am w posiadanie par臋 lat temu Lanci臋 Ypsilon, w kt贸rej do prze艂膮cznika kierunkowskaz贸w przykleja艂y mi si臋 r臋ce, zebra艂o mnie na md艂o艣ci - od tamtej pory szczeg贸lnie uwa偶nie czyszcz臋 elementy og贸lnodotykane przez "obcych". Edytowane 20 Listopada 2019 przez Yodek 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
LESKOS 聽聽 3470 #5209 Napisano 20 Listopada 2019 (edytowane) Po prostu g艂upio to moim zdaniem wygl膮da ... poza tym umy膰, wr臋cz odkazi膰 to nie to samo co pozby膰 si臋 patyny... Edytowane 20 Listopada 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzie膰 co艣, nie m贸wi膮c NIC!聽聽馃 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2548 #5210 Napisano 20 Listopada 2019 (edytowane) Po prostu g艂upio to moim zdaniem wygl膮da ... poza tym umy膰, wr臋cz odkazi膰 to nie to samo co pozby膰 si臋 patyny... To prawda, patyna to jedno, brud to drugie. Ga艂eczka w korbce by艂a czym艣 upa膰kana i zaschni臋ta na 艣rubce. Trzeba by艂o to zeskroba膰 i obmy膰 偶eby si臋 do 艣rubki dosta膰.Reszta moich korbek te偶 jest umyta ale z patyn膮 jak si臋 patrzy Pionizer贸w te偶 nie poleruj臋 Edytowane 20 Listopada 2019 przez Yodek 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2548 #5211 Napisano 21 Listopada 2019 (edytowane) Ga艂ka uparta, rano figa - ani drgnie. 聽A propos "ga艂ek" - dzi艣 moj膮 kole偶anka robi furor臋! Ha :D Edytowane 22 Listopada 2019 przez Yodek 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
mkl1 聽聽 6153 #5212 Napisano 21 Listopada 2019 Ga艂ka uparta, rano figa - ani drgnie. 聽A propos "ga艂ek" - dzi艣 kole偶anka robi furor臋! Ha :D 聽Cierpliwie..聽Jak uderzysz w ga艂eczk臋 drewniana z wyczuciem wzd艂uz, to powinn pusci膰.聽Obracanie mo偶e tylko bardziej zaciera膰聽 = oderwane kawa艂ki rdzy wcinaja si臋 w drewno i kaszana.. 0 Pozdrawiam Mirek Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2548 #5213 Napisano 21 Listopada 2019 post-104610-0-79806500-1574268295_thumb 1.jpg聽Cierpliwie..聽Jak uderzysz w ga艂eczk臋 drewniana z wyczuciem wzd艂uz, to powinn pusci膰.聽Obracanie mo偶e tylko bardziej zaciera膰聽 = oderwane kawa艂ki rdzy wcinaja si臋 w drewno i kaszana..Pr贸by kr臋cenia mog艂y jeszcze bardziej zatrze膰 no fakt...To "walni臋cie" bardzo mi si臋 podoba. Najpierw musz臋 m艂oteczek nie gumowy upodobni膰 do gumowego czyli go czym艣 opatuli膰, jak膮艣 koszulk臋 mu zrobi膰 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
mkl1 聽聽 6153 #5214 Napisano 21 Listopada 2019 (edytowane) 聽"Walnij" normalnym tylko przez kawa艂ek gumy ( np. ze starej pi艂ki tenisowej,聽 itp.)lub przez ko艂ek drewniany( bule bez ostrych krawedzi Edytowane 21 Listopada 2019 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2548 #5215 Napisano 21 Listopada 2019 "Walnij" normalnym tylko przez kawa艂ek gumy ( np. ze starej pi艂ki tenisowej,聽 itp.)lub przez ko艂ek drewniany( bule bez ostrych krawedzi Ha.. 艂atwo powiedzie膰. To偶 to taki zypcy艣 ma艂y, trzeba go unieruchomi膰, przy艂o偶y膰 kawa艂ek gumy i jeszcze m艂otkiem trafi膰 w drewienko - pr臋dzej w palca trafi臋 m艂otkiem ni藕li w ga艂eczk臋 Nie, no co艣 wykombinuj臋. Jak drewienko p臋knie i spadnie -b臋dzie 艂apanka kogo艣 kto tak膮 dosztukuje 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
mkl1 聽聽 6153 #5216 Napisano 21 Listopada 2019 postukaj po obwodzie- najpierw- niech ga艂eczka si臋 oderwie od trzpienia.聽potem mo偶esz spr贸bowac odwrotnie- czyli ga艂eczka w r臋k臋 i pobijac w ko艅c贸wke gwintowana poprzez np. korek plastikowy z butelki ( by ni zniszczyc ko艅c贸wki gwintowanej. 0 Pozdrawiam Mirek Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2548 #5217 Napisano 21 Listopada 2019 Tak jest! Zrozumiano - przyj臋艂am zadanie do realizacji bez gwarancji sukcesu z mojej strony. Jak mi si臋 nie uda wci膮gam w艂osiennic臋 i na kolanach do Jasnej Panienki po pokut臋 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
mkl1 聽聽 6153 #5218 Napisano 21 Listopada 2019 Po prostu g艂upio to moim zdaniem wygl膮da ... poza tym umy膰, wr臋cz odkazi膰 to nie to samo co pozby膰 si臋 patyny... 聽Jezeli to PATYNA to masz Wa艣c racje. ( mam na mysli ta prawdziwa - zielonkaw膮, bo ona zabezpiecza przed dalsza korozja.)Jezeli jest "brunatna" to naleza艂oby sie jej pozby膰, poniewa偶 w niesprzyjaj膮cych warunkach korozja bedzie si臋 pog艂臋biac i os艂abui strukture mosiadzu/br膮zu.. 0 Pozdrawiam Mirek Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
LESKOS 聽聽 3470 #5219 Napisano 21 Listopada 2019 (edytowane) No dobra,聽 聽 jak ju偶 m贸wimy 聽 o korozji mosi膮dzu (a tak naprawd臋 to miedzi zawartej w mosi膮dzu) to mamy trzy rodzaje tej korozji, kt贸re wyst臋puj膮 przy zegarach:-聽 Og贸lna -聽r贸wnomierna na ca艂ej powierzchni zale偶y g艂贸wnie od stabilnego sk艂adu powietrza (w przypadku zegar贸w). 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽Du偶y wp艂yw ma obecno艣膰 jon贸w siarczanowych, chlorkowych, azotanowych i dwutlenku w臋gla (uwaga na kominki i piece).聽 Tu w drugim etapie przy obecno艣ci 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽cz膮steczek wody聽powstaje klasyczna聽"patyna" miedziowa - ta zielona czyli hydroksow臋glan miedzi lub inaczej zwana grynszpanem szlachetnym.聽聽聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽Stanowi ona ochron臋 przed dalsz膮 korozj膮 .聽聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽Nale偶y jednak pami臋ta膰 偶e przy obecno艣ci dwutlenku siarki w powietrzu, powstaje "co艣 podobnego i zielonego"聽 siarczan hydroksomiedzi聽 聽i tu UWAGA! - przy takiej 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽pow艂oce korozja pog艂臋bia聽si臋 dalej聽- Korozja w偶erowa聽-聽 lokalne ubytki metalu w miejscach os艂abienia warstewki tlenkowej prowadz膮ce do formy ostatecznej czyli perforacji p艂yty, elementu .-聽Korozja selektywna聽-聽polega na rozpuszczaniu si臋 cynku - odcynkowaniu, wskutek czego pozostaje w metalu jedynie mied藕, tworz膮c czerwon膮 porowat膮 mas臋, 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽kt贸ra traci swoje w艂a艣ciwo艣ci mechaniczne.聽聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 To widzimy po myciu element贸w r贸偶nymi "specyfikami chemicznymi" np GRONAL.聽Jak wida膰 nie jest to proste z "korozj膮 miedzi" . Zatem jestem zdania, 偶e nale偶y usuwa膰 艣lady korozji je艣li nie s膮 klasyczn膮 korozj膮 og贸ln膮 1-go stopnia...聽 聽 Edytowane 21 Listopada 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzie膰 co艣, nie m贸wi膮c NIC!聽聽馃 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
mkl1 聽聽 6153 #5220 Napisano 21 Listopada 2019 Dzi臋ki聽Nie chcia艂em "rozwijac" tematu korozja/patyna.聽Wi臋c DZIEKI za szczeg贸艂y.Fakt ....moga si臋 komu艣 przyda膰, do oceny, czyli: usuwa膰? nie usuwa膰...? 0 Pozdrawiam Mirek Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2548 #5221 Napisano 21 Listopada 2019 Kto艣 rozja艣ni blondynce - czemu s艂u偶膮 r贸偶ne rozmiary spr臋偶ynek do zegar贸w wisz膮cych? 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
LESKOS 聽聽 3470 #5222 Napisano 21 Listopada 2019 (edytowane) Opowiada膰 d艂ugo , poczytaj - tu jest wszystko (prawie) (Zegarmistrzostwo cz.6)Jak co艣 jeszcze znajd臋 wstawi臋 ...聽 Edytowane 21 Listopada 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzie膰 co艣, nie m贸wi膮c NIC!聽聽馃 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2548 #5223 Napisano 21 Listopada 2019 Dzi臋ki! LES wszytko chyba wie a jak nie wie to i tak zaraz wie. 聽Troch臋 mi si臋 rozja艣ni艂o ale nie 偶ebym ca艂kiem za艂apa艂a. Kr贸tsze spr臋偶ynki do ci臋偶szych wahade艂, d艂u偶sze do l偶ejszych wahade艂 tak z grubsza rozkminiaj膮c.Kurde jak tu co艣 zrozumie膰 jak m贸j w艂asny osobisty zegar z duu偶ym wahad艂em i dosy膰 ci臋偶kim ma d艂ug膮 blaszk臋 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
LESKOS 聽聽 3470 #5224 Napisano 21 Listopada 2019 (edytowane) I jeszcze dodatkowe informacje , ale b. wa偶ne. Sam by艂em zaskoczony jak wa偶ne ...Informacje dotycz膮ce nie tylko samej spr臋偶ynki , ale i zawieszki g贸rnej wahad艂a i zawieszki wahad艂a w skrzyni. Przeczytaj - warto. Dzi臋ki! LES wszytko chyba wie a jak nie wie to i tak zaraz wie. Troch臋 mi si臋 rozja艣ni艂o ale nie 偶ebym ca艂kiem za艂apa艂a. Kr贸tsze spr臋偶ynki do ci臋偶szych wahade艂, d艂u偶sze do l偶ejszych wahade艂 tak z grubsza rozkminiaj膮c.Kurde jak tu co艣 zrozumie膰 jak m贸j w艂asny osobisty zegar z duu偶ym wahad艂em i dosy膰 ci臋偶kim ma d艂ug膮 blaszk臋 To raczej chodzi o proporcje do ci臋偶aru, Jak policzysz proporcje (Waga/d艂ugo艣ci - tak z grubsza) dla spr臋偶ynowca i dla twojego to zobaczysz ... Edytowane 21 Listopada 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzie膰 co艣, nie m贸wi膮c NIC!聽聽馃 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2548 #5225 Napisano 21 Listopada 2019 Bardzo dzi臋kuj臋 To ju偶 d艂u偶sza lektura wi臋c b臋dzie "bajka na dobranoc" do poduszki 聽Uprzejmie obwieszczam, 偶e korbka mnie pokona艂a - ani rusz i na dodatek w wyniku dzia艂ania si艂 (moich) wzi臋艂a i sobie lekko nadp臋k艂a w sekcji "drewno antyczne".Ocena egzaminacyjna tzw. PA艁A 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach