Yodek 2548 #6201 Napisano 28 Stycznia 2020 Fakt - Jazz ma klosze z plastiku - ale ja też mam okulary z plastikowymi "kloszami" - trafiła swoja na swoją, haha! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6104 #6202 Napisano 28 Stycznia 2020 Osi już nie odpuszczam, stosuję odpowiednie wiertła...Widiowe/spiekowe- spiralne "starczą" by nie odpuszczc czopów? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6203 Napisano 28 Stycznia 2020 Widiowe/spiekowe- spiralne "starczą" by nie odpuszczc czopów?Oczywiście że starczą. Trzeba jednak pamiętać, że jak złamiesz takie wiertło i kawałek zostanie w osi to już go niczym nie wywiercisz. Tutaj dużą rolę odgrywa doświadczenie w tej materii 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #6204 Napisano 28 Stycznia 2020 A soo? Że stary Jazz to niby z plastiku? Jeszcze go chyba za dużo w nim nie nawtykali. Ma 19 lat i pomimo że zaliczyła kiedyś "dzwona" ( TO NIE JA! ) to trzyma się świetnie (no i rdzy nie ma póki co) PM - jak się da fotki to plizzz Więc na prośbę koleżanki, są fotki pompy ABS. To zdjęcia tej używanej pompy, którą kupiłem . A wyszło , że tylko silniczek przełożyłem do pompy w aucie. Jest też mały opis ... myślę, że będzie bezproblemowo , choć jest tam mało miejsca . W moim Jazzie , są w tym miejscu dodatkowe kable , bo mam podgrzewacz silnika , więc miałem jeszcze mniej miejsca , ale sobie spokojnie poradziłem.1 zdj. pompa z góry ( czyli, tak jak ją widać, gdy jest w aucie ) i przy niej położyłem imbus 4. i przedłużka z nasadową czwórką . ona służyła jako dźwignia, by ruszyć śrubki . Imbus dość mały, bo tam jest mało miejsca . No i ten dłuższy koniec imbusa wkładamy w śrubę . Jak klucz za długi , to dociąć ,, Boschką ,,2. zdj. wysunięty silnik... te dwa długie pręciki , to ,, wtyczka,, , czyli specjalne wtyki, którymi idzie zasilanie silniczka. Więc trzeba prosto wysuwać silnik , by ich nie pogiąć . Ale spokojnie , bo bardzo lekko i bezproblemowo idzie.3. zdj. pompa - miejsce silniczka.4. zdj. silniczek ... widać , że ośka ma mały mimośród. Przed wkładaniem silnika do pompy, trzeba ośkę przekręcić , by jej pozycja , tak mniej więcej, zgadzała się z ustawieniem mimośrodu, w otworze pompy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6205 Napisano 28 Stycznia 2020 Wow - PM - wielgachne dzięki!! Już sobie kopiuję opis i zdjęcia, żeby mi się nie pogubiło A jeśli możesz powiedzieć - to kupowałeś całą pompę na podmianę? I w sumie wykorzystałeś tylko silniczek z niej? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #6206 Napisano 28 Stycznia 2020 (edytowane) Wow - PM - wielgachne dzięki!! Już sobie kopiuję opis i zdjęcia, żeby mi się nie pogubiło A jeśli możesz powiedzieć - to kupowałeś całą pompę na podmianę? I w sumie wykorzystałeś tylko silniczek z niej?Kupiłem całą , bo taką postawili diagnozę ! Powiedzieli , że żaden czujnik , czy silnik pompy , tylko całość ... czyli pompa nie działa. A to KOSZTUJE .Dopiero teraz okazało się , że wprowadzili mnie w błąd , bo tylko silniczek. Patrząc w internecie, to wszyscy twierdzą , że pompa tak szybko nie siada i prędzej skończą się szczoteczki w silniczku.Tu się nie znają ! A po drugie, nie potrafią naprawiać i wolą wymieniać ma nowe.Ps...jak masz możliwość i jakiś mechanik komputer z programem do tego Jazza , to już będziesz miała pewność, jaki błąd pokazuje.Zwykle jest silniczek . Rzadziej moduł sterowania , czy pompa.Jeśli jest kilka błędów, to je skasować i zobaczyć jaki pierwszy błąd wyskoczy . Edytowane 28 Stycznia 2020 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6207 Napisano 28 Stycznia 2020 Dziękuję No popatrz PM, jak to dobrze się dopytać. Mam nadzieję, że to rzeczywiście silniczek Tylko teraz pytanie - jak go zdobyć Można dostać osobno czy trzeba polować na całą pompę ze szrotu..Jeszcze raz dzięki. Teraz trzeba napisać "podanie" do Męża, niech leży i nabiera mocy bo wiadomo, na jutro nie będzie realizacji 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #6208 Napisano 28 Stycznia 2020 Oczywiście że starczą. Trzeba jednak pamiętać, że jak złamiesz takie wiertło i kawałek zostanie w osi to już go niczym nie wywiercisz. Tutaj dużą rolę odgrywa doświadczenie w tej materii Starczy to jest uwiad... Do wiercenia używam wiertło spiekowe max trzy razy. Wiercę na olej i robię tak, że wiercę, wysuwam wiertło, czyszczę z wiórów i znowu delikatnie dowiercam i do tyłu, tak z sześć, siedem razy. Wiertło pęka gdy łapią je wióry w otworze. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6104 #6209 Napisano 28 Stycznia 2020 ;No to tak do mnie mów W tym tygodniu ma dotrzec wiertareczka rewolwerowa.. poćwiczymy na złomie. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6210 Napisano 28 Stycznia 2020 Starczy to jest uwiad... Do wiercenia używam wiertło spiekowe max trzy razy. Wiercę na olej i robię tak, że wiercę, wysuwam wiertło, czyszczę z wiórów i znowu delikatnie dowiercam i do tyłu, tak z sześć, siedem razy. Wiertło pęka gdy łapią je wióry w otworze.Tak więc wszystko się zgadza, trzeba doświadczenie w tym temacie. W innym przypadku jest katastrofa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6104 #6211 Napisano 28 Stycznia 2020 No znowu, ąz taki GUPI to nie jestem, co bym nie wiedział o blokadzie wiertła itp..Wolałem jednak zapytać, bo "wszyscy" mówią/piszą.. że TYLKO wiertło piórkowe, a nie kręte... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6212 Napisano 28 Stycznia 2020 Tak więc wszystko się zgadza, trzeba doświadczenie w tym temacie. W innym przypadku jest katastrofa.Cały czas tak twierdzę.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #6213 Napisano 28 Stycznia 2020 Tylko musisz sobie wycentrować otwór 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6104 #6214 Napisano 28 Stycznia 2020 (edytowane) Żeby nie było tak różowo, to zostałem "przymuszony" przez połowicę, do remontu skrzyni z Resch'a( bo "graci" ) więc będą.. małe mechanizmy na stoliku, a "stolarnia" obok w w "antresoli"??? - tak się to zowie? Edytowane 28 Stycznia 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6215 Napisano 28 Stycznia 2020 Nie ma to jak kobieta wkroczy do "akcji" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6104 #6216 Napisano 28 Stycznia 2020 Nie ma to jak kobieta wkroczy do "akcji"A mogła sobie skrzyneczka polezec ?? do np. lata?,NIE.. zacznij JUŻ 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #6217 Napisano 28 Stycznia 2020 A ja zakląłem jak szewc jak dokonałem odkrycia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6104 #6218 Napisano 28 Stycznia 2020 I co bedziesz robił?Wymieniał, czy naprawiał? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #6219 Napisano 28 Stycznia 2020 (edytowane) I co bedziesz robił?Wymieniał, czy naprawiał?Oczywiście, będę naprawiał Choć strach się bać Wiem, że to duży ząb, ale dla mnie to drobinka, więc będzie masakra .I że to , akurat TU .... no co go wyłamało ? Edytowane 28 Stycznia 2020 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6104 #6220 Napisano 28 Stycznia 2020 to chybaten typ zazębienia. koło zazębiane jaki ma kształt zęba?pytam bo od tego zależy "korekta" zazębienia i reszta "naprawcza" 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #6221 Napisano 28 Stycznia 2020 to ta mniejsza zębatka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6222 Napisano 28 Stycznia 2020 Oczywiście, będę naprawiał Choć strach się bać Wiem, że to duży ząb, ale dla mnie to drobinka, więc będzie masakra .I że to , akurat TU .... no co go wyłamało ?PM, Ty to szalejesz już na dobre z tymi naprawami. Włosy prostujesz, balanse, regulujesz palety, naprawisz samochody, a teraz ząb! Ja w średniowieczu dopiero, a Ty już doganiasz XXI wiek! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6223 Napisano 28 Stycznia 2020 PM musisz zrobić wstawkę. Ten ząb poleciał bo ktoś wskazówkę godzinową na siłę przestawiał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6104 #6224 Napisano 28 Stycznia 2020 (edytowane) Możesz zrobić fotke zazębionego kompletu? Może coś wymyślę i narysuję Edytowane 28 Stycznia 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #6225 Napisano 28 Stycznia 2020 PM musisz zrobić wstawkę. Ten ząb poleciał bo ktoś wskazówkę godzinową na siłę przestawiałWłaśnie myślę nad sposobami wykonania takiej wstawki .... nooo , takich iglaczków nie mam Masz jakieś pomysły ?mkl1 - to zdjęcia tych kół 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach