Yodek 2548 #601 Napisano 1 Stycznia 2019 Nawet nie wiem co to "krzyżowiec" ale chyba coś fajnego... :-DFajnie macie.. dłubiecie w zegarach.Ja dalej nie mam nic i nic na horyzoncie. A LES ma jeszcze w kolejce zegary do szykowania..Achh zazdroszczę:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #602 Napisano 1 Stycznia 2019 Krzyżowy mechanizm Eppnera to IMO genialna konstrukcja, głównie w swojej prostocie. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #603 Napisano 1 Stycznia 2019 Krzyżowy mechanizm Eppnera to IMO genialna konstrukcja, głównie w swojej prostocie. O i.na dodatek genialna konstrukcja :-)Idę szukać w necie co to takiego 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #604 Napisano 1 Stycznia 2019 Gdybym ja kupił krzyżowca od Eppnera to bym zamontował mechanizm w całkowicie przeszklonej obudowie. Szkoda zamykać tak piękny mechanizm w drewnianej skrzyni. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #605 Napisano 1 Stycznia 2019 (edytowane) No dobra wstawię ale tylko na chwile. Dwa mechanizmy krzyżowe z ostatnio kupionych. Na wahadło 54 i 64, mam jeszcze jeden na wahadło 68, ale to kiedyś omawialiśmy. To trzeci rozmiar mechanizmu. Jest jeszcze czwarty w wykonaniu miesięcznym... miałem w rękach , ale mi się "wyśliznął" ... Gdybym ja kupił krzyżowca od Eppnera to bym zamontował mechanizm w całkowicie przeszklonej obudowie. Szkoda zamykać tak piękny mechanizm w drewnianej skrzyni. Ten z lewej nie ma skrzyni i taki właśnie projekt realizuje. Zrobię kopię skrzyni Eppnera ze szkła. Wstępnie jestem ze szklarzem umówiony. Edytowane 1 Stycznia 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #606 Napisano 1 Stycznia 2019 (edytowane) Składam oficjalną propozycję. Następne nasze spotkanie (zegarowców) poświęćmy Eppnerowi i jego zegarom. Jest już co pokazać i jest już kilka super ciekawych eksponatów do obejrzenia w realu i do podyskutowania o nich. Edit. Leszku, kupując dwa Eppnery w tak krótkim czasie miałeś szczęście. Gratuluję!!Moim zdaniem rok 2018 możesz uznać za udany. Edytowane 1 Stycznia 2019 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #607 Napisano 1 Stycznia 2019 (edytowane) Fantastyczne mechanizmy! Pewnie mało tanie..Kopia skrzyni ze szkła??! Szczęka mi opadła... Edytowane 1 Stycznia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #608 Napisano 1 Stycznia 2019 No dobra wstawię ale tylko na chwile. Dwa mechanizmy krzyżowe z ostatnio kupionych. Na wahadło 54 i 64, mam jeszcze jeden na wahadło 68, ale to kiedyś omawialiśmy. To trzeci rozmiar mechanizmu. Jest jeszcze czwarty w wykonaniu miesięcznym... miałem w rękach , ale mi się "wyśliznął" ... Ten z lewej nie ma skrzyni i taki właśnie projekt realizuje. Zrobię kopię skrzyni Eppnera ze szkła. Wstępnie jestem ze szklarzem umówiony. Leszek zrób drewnianą, ale mocną przeszkloną. Taką jak w Strasserach. Cała ze szkła będzie trącić tandetą. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #609 Napisano 1 Stycznia 2019 Ja tu gadu, gadu, a noworocznych życzeń nie złożyłem. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2019. Życzę również dużo zdrowia i szczęścia! 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #610 Napisano 1 Stycznia 2019 Ja tu gadu, gadu, a noworocznych życzeń nie złożyłem. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2019. Życzę również dużo zdrowia i szczęścia!Dziękujemy i również zdrowia, pomyślności na Nowy Rok ☺ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #611 Napisano 1 Stycznia 2019 Leszek zrób drewnianą, ale mocną przeszkloną. Taką jak w Strasserach. Cała ze szkła będzie trącić tandetą.No to ma sens ... Cienka drewniana ramka ... pomyślę o tym poważnie 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #612 Napisano 1 Stycznia 2019 No to ma sens ... Cienka drewniana ramka ... pomyślę o tym poważnie Leszek mam taką skrzynię już gotową(stara) ,wisi u mnie już z 15 lat ,może ci się spodoba jutro podeślę fotkę jak chcesz ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #613 Napisano 1 Stycznia 2019 Też bym poprosił o fotki... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #614 Napisano 2 Stycznia 2019 Leszek mam taką skrzynię już gotową(stara) ,wisi u mnie już z 15 lat ,może ci się spodoba jutro podeślę fotkę jak chcesz ?Jasne 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #615 Napisano 2 Stycznia 2019 No dobra wstawię ale tylko na chwile. Dwa mechanizmy krzyżowe z ostatnio kupionych. Na wahadło 54 i 64, mam jeszcze jeden na wahadło 68, ale to kiedyś omawialiśmy. To trzeci rozmiar mechanizmu. Jest jeszcze czwarty w wykonaniu miesięcznym... miałem w rękach , ale mi się "wyśliznął" ... Ten z lewej nie ma skrzyni i taki właśnie projekt realizuje. Zrobię kopię skrzyni Eppnera ze szkła. Wstępnie jestem ze szklarzem umówiony. Jak cos dobrego to trzeba trzymac mocno ,Eppnery sa jak wegorze 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #616 Napisano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Spokojnie , jeszcze parę namierzymy... żałuję tylko tego miesięcznego - poszedł do Niemiec ... A tu wczorajsza zabawa, już przygotowany ... została skrzynka do roboty ...Bardzo ciekawa sprężynka zawieszkowa . Przykręcana do szubienicy... pierwszy raz taki patent widziałem.... Edytowane 2 Stycznia 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #617 Napisano 2 Stycznia 2019 (edytowane) A jakie "skazówki" piękne (też)... :-D Organizer na zębatki - do skopiowania ;-) Edytowane 2 Stycznia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #618 Napisano 2 Stycznia 2019 Ja bym z chęcią Eppnera kupił. Znajdziesz mi coś? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #619 Napisano 2 Stycznia 2019 Jak trafię to dam znać, a nie będę zainteresowany . Tylko pamiętaj że to niestety nie są "okazje" pod względem finansowym. Przynajmniej nie u nas ...Tylko Czesi mówią, że "to je taki podivin, co stoi za nic ..." 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #620 Napisano 2 Stycznia 2019 (edytowane) 19 stycznia prawdopodobnie będę w Poznaniu (ratuj się kto może ...!) Czy w "zwykłą" sobotę na Rzeźni też bywają zegary? Czy tylko w wyznaczoną - pierwszą sobotę miesiąca?Kinio - coś wie? :-) A może ktoś z tamtejszych rdzennych ma chęć odsprzedać jakiś zbędny zegar (chętnie do renowacji)? Edytowane 2 Stycznia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #621 Napisano 2 Stycznia 2019 19 stycznia prawdopodobnie będę w Poznaniu (ratuj się kto może ...!)Czy w "zwykłą" sobotę na Rzeźni też bywają zegary? Czy tylko w wyznaczoną - pierwszą sobotę miesiąca?Kinio - coś wie? :-)A może ktoś z tamtejszych rdzennych ma chęć odsprzedać jakiś zbędny zegar (chętnie do renowacji)?A może czas rozejrzeć się za jakimś miesięcznym ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #622 Napisano 2 Stycznia 2019 A może czas rozejrzeć się za jakimś miesięcznym ;-)Bardzo chętnie miesięcznego ale na miesięcznika pewnikiem mnie nie będzie stać, niestety ;-)A zanim uciułam to zapomnę na co ciułałam :-P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #623 Napisano 2 Stycznia 2019 Bardzo chętnie miesięcznego ale na miesięcznika pewnikiem mnie nie będzie stać, niestety ;-)A zanim uciułam to zapomnę na co ciułałam :-PPrzy miesięcznym trzeba trochę uważać bo sporo jest przerobionych 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #624 Napisano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Przy miesięcznym trzeba trochę uważać bo sporo jest przerobionychPhi...Ja tam "przeróbki" to z daleka bez otwierania "ócz" widzę! ;-) Na 100 procent załapałabym się na kombinowany mechanizm. Ja tam rzucam się na okazje więc dałabym się od razu urżnąć. :-D No chyba, że ktoś z "grona" ma taki to byłaby pewność, że nie "chrzczony" :-) Edytowane 2 Stycznia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #625 Napisano 2 Stycznia 2019 Taka ciekawostka.Rano nakręciłam Beckera bo wagi tyć-tyć nad dnem skrzynki.Podciągnęłam wagę od chodu, a od bicia nie - żeby świtem a nocą jeszcze nie "trajkotać" śpiącym nadto.Wracam z pracy zegar stoi. Raz i drugi popycham wahadło i zaraz staje..Co za licho!!! Już mnie się gorąco zrobiło.. A jak mi się zrobiło gorąco to ukrwienie systemu nerwowego poprawiło. A jak mi się poprawiło to zrozumiałam, że podciągnęłam wagę bicia a nie wagę chodu...Nie ma to jak świeżość intelektu o 5 rano, o ciemnej 5 rano, deszcz i sztorm na Bałtyku..to i wagi się mixują nad Bałtykiem ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach