PM1122 1787 #6651 Napisano 3 Marca 2020 (edytowane) I znów kaplica..Zatrzymało się zegarzysko dziś rano. Coś w przekładni wskazań się jeszcze kleszczy..Jak zaczęłam macać to cuś "pykło" zębatki się odblokowały i ruszyło.Apiać od nowa ಠ﹏ಠWięc, trzeba się przyjrzeć uważniej . Te dogięcie, masz z pewnością już dobre, bo mały luz wzdłużny już jest . Jak kolega pisze... obejrzeć ząbki , a po złożeniu, popatrzeć jak chodzi koło godzinowe ... u mnie , miało lekko za duży luz wzdłużny ( oczywiście, trzeba mieć założone wskazówki ) Zęby koła dochodziły do półmostka i efekcie , wciskały się w małą szczelinę między półmostkiem, a kołem pośrednim. Więc tu, źle się zazębiało . Edytowane 3 Marca 2020 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6652 Napisano 3 Marca 2020 No to teraz pojedyncze kółka składaj , zobaczysz która para się klinuje ...A zresztą co ja tam będę Ci podpowiadać. Zawsze mi się taka scena z Lindą przypomina ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6653 Napisano 3 Marca 2020 (edytowane) Dzięki Drodzy Moi PM - koło godzinowe ma spory luz wzdłużny, może być podobnie jak u Ciebie.Muszę po kolei wg Waszych wskazówek przeanalizować Ja to mam złą passę od wczoraj. Najpierw kumite mi przywalił, że mam nudne zegary, teraz LES coś około "starych du..p" przypomina - obrywacie mi skrzydełka.Nie, no życie jest piękne Edytowane 3 Marca 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1787 #6654 Napisano 3 Marca 2020 Nie jest tak źle Mamy pozytywne nastawienie Załóż wskazówki, tak jak należy i godzinowym kołem przesuwaj wzdłużnie .... ciekawe, czy dojdzie aż do półmostka ( nie powinno ) . Wtedy mogą się kleszczyć obie zębatki , a czasem może być tak , że koło godzinowe, aż ociera o półmostek , a wówczas jeden z ząbków , haczy o półmostek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6655 Napisano 3 Marca 2020 (edytowane) PM - dokladnie tak było - koło godzinowe chyba ocierało się o mostek - więc ciut mostek "podniosłam" ale chyba nie o to tu chodziło, bo jeśli za duży luz koła godzinowego to chyba trzeba koło godzinowe "ujarzmić" a nie mostkiem gmerać PS. Zegar się zatrzymał przy zdjętej wadze bicia to zalot chyba nie blokuje..? Hmmm... kurczę, chyba jednak może (kołeczek i koło przecież i tak pracuje) Edytowane 3 Marca 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1787 #6656 Napisano 3 Marca 2020 (edytowane) PM - dokladnie tak było - koło godzinowe chyba ocierało się o mostek - więc ciut mostek "podniosłam" ale chyba nie o to tu chodziło, bo jeśli za duży luz koła godzinowego to chyba trzeba koło godzinowe "ujarzmić" a nie mostkiem gmeraćPS. Zegar się zatrzymał przy zdjętej wadze bicia to zalot chyba nie blokuje..?Jeśli tak , to trzeba ,,ujarzmić,, koło godzinowe , Ma się suwać , ale w określonym zakresie. W jednym zegarze , dałem podkładeczkę ( bardzo cienka ..0.2 czy 0.3 mm ), między wskazówką minutową , a godzinową . Efekt taki , że godzinowa tulejka wraz z wskazówką , nie dochodzi już do minutowej wskazówki , a tym samym , nie dochodzi do półmostka, Przesuw ma dużo mniejszy.A zalot , nie powinien blokować i co najwyżej , to zwróć uwagę na godzinę zatrzymania !Bo, jak zdjęta waga, to jeśli ta ,,blaszka ,, - krzywka godzin - przechodzi z godziny 12-tej , na 1-szą , to dźwigienka z kołeczkiem , nie podnosi się i wsuwa się na tą krzywkę. Musi wsuwać się bez problemów . Czyli ten kołeczek, na blaszce-sprężynce, trzeba tak wyregulować ( odgiąć leciuchno sprężynkę ) by gładko wchodził na powierzchnię tej krzywki . Edytowane 3 Marca 2020 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6657 Napisano 3 Marca 2020 Podkładeczka - racja, już sobie przypominam ten temat u Ciebie..Podkładeczka, szukać podkładeczki, szukać trza 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #6658 Napisano 3 Marca 2020 Dzięki Drodzy Moi PM - koło godzinowe ma spory luz wzdłużny, może być podobnie jak u Ciebie.Muszę po kolei wg Waszych wskazówek przeanalizować Ja to mam złą passę od wczoraj. Najpierw kumite mi przywalił, że mam nudne zegary, teraz LES coś około "starych du..p" przypomina - obrywacie mi skrzydełka.Nie, no życie jest piękne To moze ten kolega zechce pokazc swoje nienudne zegary.Yodku uszy do gory i do przodu marsz ,dasz rade 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6204 #6659 Napisano 3 Marca 2020 (edytowane) Zrób sobie podkładeczke z folii transparentnej ( sztywna, gładka, poslizgowa) grubosc 0,2mm ( 0,18) a i poslizg ładny... Edytowane 3 Marca 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6660 Napisano 3 Marca 2020 (edytowane) To moze ten kolega zechce pokazc swoje nienudne zegary.Yodku uszy do gory i do przodu marsz ,dasz radeDzięki old time - rozumiesz kobiety Zrób sobie podkładeczke z folii transparentnej ( sztywna, gładka, poslizgowa) grubosc 0,2mm ( 0,18) a i poslizg ładny...A to dowcip - świetny pomysł Jakieś plasticzane/elastyczne pudło wyszukam w domowych odpadach pt. "tworzywa sztuczne" Edytowane 3 Marca 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #6661 Napisano 3 Marca 2020 no gdzie z plastiku? No gdzie? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #6662 Napisano 3 Marca 2020 Poniekąd, jak by nie patrzeć, to mój post przyczynił się do Twojej złej passy...Przepraszam, ale nie o to mi przecież chodziło.Mogę pomóc przykleić te skrzydełka... Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6204 #6663 Napisano 3 Marca 2020 (edytowane) no gdzie z plastiku? No gdzie?.........no to wyciąc z folii (cieńka blaszka) mosiężnej/brązowej, potem delikatnie podgiąc i będzie podkładka sprężysta zarazem.. Edytowane 3 Marca 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6664 Napisano 3 Marca 2020 no gdzie z plastiku? No gdzie?No pomiędzy wskazówki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1787 #6665 Napisano 3 Marca 2020 No pomiędzy wskazówkiTak , ... otwór taki , jak ma tulejka godzinowa . Po prostu , ma ją właśnie ograniczać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6666 Napisano 3 Marca 2020 (edytowane) Poniekąd, jak by nie patrzeć, to mój post przyczynił się do Twojej złej passy...Przepraszam, ale nie o to mi przecież chodziło.Mogę pomóc przykleić te skrzydełka... Pozdrawiam JacekNie do końca Może byłam naiwna? Może głupio sobie wyobrażałam, że PASJA to ciepłe uczucia do wszystkich zegarów?A tu się okazuje, że zderzyłam się ze ścianą - żyłam w iluzji...Junghansy, HAU i spółka popularesów to klasa maluchów 126p i wzbudza znudzenie i niechęć.. Skrzydełka chyba trzeba do pudełka po butach, do pawlacza schować i twardo na "d..ie" wylądować w dziale "Zegary".. Edytowane 3 Marca 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #6667 Napisano 3 Marca 2020 Nie do końca Może byłam naiwna? Może głupio sobie wyobrażałam, że PASJA to ciepłe uczucia do wszystkich zegarów?A tu się okazuje, że zderzenie że ścianą - żyłam w iluzji...Junghansy, HAU i spółka popularesów to klasa maluchów 126p i wzbudza pogardę.. Skrzydełka chyba trzeba do pudełka po butach, do pawlacza schować i twardo na "d..ie" wylądować ..Bzdura Yodku,jaka pogarde.Kazdy od czegos zaczyna swoje zbieractwo.Pamietam swoje poczatki,same z metra ciete sztuki.Mysle ze kazdy zaczyna od 1 stopnia drabiny swoja przygode i tylko kasa wyznacza ja wysoko wejdzie.Poczatki sa piekne,pamietam swoj pierwszy raz i pamietam swoj pierwszy zegar roczny Haller . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6668 Napisano 3 Marca 2020 Nie jest tak źle Mamy pozytywne nastawienie Załóż wskazówki, tak jak należy i godzinowym kołem przesuwaj wzdłużnie .... ciekawe, czy dojdzie aż do półmostka ( nie powinno ) . Wtedy mogą się kleszczyć obie zębatki , a czasem może być tak , że koło godzinowe, aż ociera o półmostek , a wówczas jeden z ząbków , haczy o półmostekOczywiście , że tak - i ZAŁÓŻ SKRZYDEŁKA !!! 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6669 Napisano 3 Marca 2020 Old Time - mój pierwszy roczniak to też Haller :D Nic mu nie przeszkadza, zaiwania jak przeciąg Zgadzam się co do kasy, ale pomimo tego że się zdobywa coraz droższe okazy to się nie wypowiada o tych zwykłych, szarych i pospolitych, że są takie czy owakie.. skoro od takich się zaczynało. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1787 #6670 Napisano 3 Marca 2020 O właśnie ! Każdy kiedyś jeździł na rowerku, z dwoma dodatkowymi kółkami z tyłu , albo z kijem za siodełkiem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #6671 Napisano 3 Marca 2020 Tak masz racje-skromnosc to podstawa.Zapomniał wół jak cieleciem byl-tak mówi przysłowie pszczół. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6672 Napisano 3 Marca 2020 (edytowane) PM - BINGO! I jeszcze raz - BINGO! Edytowane 3 Marca 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6673 Napisano 3 Marca 2020 (edytowane) Tak czułam, Padre Moderatore powiesił kłódkę za nieobyczajne wybryki Edytowane 3 Marca 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #6674 Napisano 3 Marca 2020 Tak czułam, Padre Moderatore powiesił kłódkę za nieobyczajne wybryki Ale że jak... Mi się wydaje, że wszystko jest, tylko w temacie obok, albo coś przegapiłem... 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6675 Napisano 3 Marca 2020 (edytowane) Ale że jak... Mi się wydaje, że wszystko jest, tylko w temacie obok, albo coś przegapiłem...Dokladnie - w temacie obok, skrzydełka się posypały ;)(ktoś jara kokosowe wiórki ) Edytowane 3 Marca 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach