LESKOS 3470 #6726 Napisano 10 Marca 2020 Wyrównać, wstawić klin , najlepiej z orzecha na wklejenie... będzie jak nowe. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6071 #6727 Napisano 10 Marca 2020 RESCH chodzi już całą dobę, przyspieszył o 3 minuty aż ( a nie ruszałem wahadła= tak jak było ustawione "od zawsze" ) na razie jestem zadowolony.. A roczniak się nie buja i mnie to denrwuje, bo to tylko mechanizm.. a upier@@yNie odpuszczę skurczybykowi.. musi chodzic, skoro wszystkie cześci są OK, a tylko gdzieś w ustawieniach pomieszane przez poprzednika.. BTW. Fornir orzechowy się sezonuje, bo był zbyt "świerzy" i nie mogę go kleić, bo "popłynie"Jakiś miesiąc będzie nawilżany(pakowany w folię) i suszony na przemian( Tak mnie uczył mój majster meblarz..) i jemu wierzę, bo jego stare LWOWSKIE sposoby się sprawdzają do dzisiaj.. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6728 Napisano 11 Marca 2020 Wyrównać, wstawić klin , najlepiej z orzecha na wklejenie... będzie jak nowe. Ps do czyszczenia takich szczelin używam pilników do paznokci na bazie papieru ściernego.... parę złotych w każdej drogerii.... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6071 #6729 Napisano 11 Marca 2020 (edytowane) Czy jako linka może się nadawac linka stalowa powlekana 0.8mm, lub 1mm ? zamiast prawie niedostepnego "jelita" Linka do suszarek łazienkowych 1,2 mm średnio sie spisuje. Gruba i nieładnie sie zawija na bebnie.... ma tendencje "lokalizowaniasie zwijania w prawie jednym miejscu i blokuje kolejne koło zebate............ Edytowane 11 Marca 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #6730 Napisano 11 Marca 2020 (edytowane) Czy jako linka może się nadawac linka stalowa powlekana 0.8mm, lub 1mm ? zamiast prawie niedostepnego "jelita" Linka do suszarek łazienkowych 1,2 mm średnio sie spisuje. Gruba i nieładnie sie zawija na bebnie.... ma tendencje "lokalizowaniasie zwijania w prawie jednym miejscu i blokuje kolejne koło zebate............Było w tym temacie w styczniu i Ty w tym brałeś udział... Pozwolę sobie przypomnieć wypowiedzi Kolegów. Pozdrawiam Jacek Edytowane 11 Marca 2020 przez JASI 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6731 Napisano 11 Marca 2020 Linka stalowa w osłonie jest bardzo sprężysta i będzie się podnosić na bębnie jak tylko zdejmiesz wagę.Ja stosuje linkę do rolet lub wertikali o grubości 0.8mm 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6071 #6732 Napisano 11 Marca 2020 Jacku, Ale ty masz pamięc ZAZDRASZCZAM, mnie już sklera chyba ogarnia. Faktycznie pytałem i zapomniałem. w głowie miałem "sznurki" do rolet i suszarek łażienkowych.Gdzięś wyczytałęm, że w Wielkiej Brytwannie stosują też linkę mosiężną i dlatego to głupie pytanie 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6071 #6733 Napisano 12 Marca 2020 (edytowane) Czy w tym jest wszystki OK. To było przed rozłożeniem zegara. Chodzi o układ bicia. Znalazłem inne zdjecie więc chyba tak ale ... wolę byc pewien, przed ustawianiem Wolę by spojzał na to fachowiec... Edytowane 12 Marca 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #6734 Napisano 12 Marca 2020 Ja nie fachowiec , więc proszę z rezerwą brać moje uwagi , czy odpowiedzi.Wygląda dobrze , ale zabierak był coś ,,naprawiany,, ..... zaznaczyłem na zdjęciu.Rób dużo zdjęć , no i wyraziste ...będą później przydatne.Głównie , to jak składamy , bywają małe problemy z mechanizmem bicia godzin , ale są niezbyt poważne - dość często się zdarza , że jakiś trybik trzeba nieco przestawić 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6735 Napisano 12 Marca 2020 Na pierwszym zdjęciu podbierak jest uszkodzony, na drugim jest ok. Raczej powinno działać poprawnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6071 #6736 Napisano 12 Marca 2020 (edytowane) To pierwsze zdjecie to mojego.( nr88941) dołożyłem fotkę z sieci, by porównac. Ten podbierak jest naprawiany i chyba działa, bo gdy podniose dźwignie 'wiatraczek' zaczyna wirowac, grzebień się przesuwa. Bardziej interesuje mnie jak ustawic koła impulsowe (?- czy tak się nazywają?) ps. w GB jest ładne ( ) koło impulsowe z odpowiednimi szczelinami to widać, czy dźwignia zapada, czy mija, a tu nie wiem.. Edytowane 12 Marca 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6737 Napisano 12 Marca 2020 Koło impulsowe?? O którą część Ci chodzi?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6071 #6738 Napisano 12 Marca 2020 w kólleczku to sa fotki przed czyszczeniem dla porównania zrobię w chacie fotki stanu obecnego, bo cosik nie tak... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6739 Napisano 12 Marca 2020 To koło samo się ustawia. Za to jest odpowiedzialna zapadka indeksująca 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6071 #6740 Napisano 12 Marca 2020 (edytowane) OK Moja małzowina powiedziała wczoraj, ze mam pierdolca...Roczniak na stole Resch na desce na scianie, a kieszonka w imaku we wszystkim cos grzebię... raz tu, raz tu. to jest po złożeniu- chodzący mechanizm. Może teraz lepiej widać . Edytowane 12 Marca 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6071 #6741 Napisano 12 Marca 2020 Juz "spoko" zadzaiłało 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #6742 Napisano 15 Marca 2020 Nowy zakup , ale to Żona dla siebie kupiła . - Gustav Becker - ten ciemniejszy -.Kapliczka.Zegar, 12 lat od ostatniego przeglądu , ale chyba on, niewiele chodził . Wychył wahadła , aby, aby ( czyżby był u tego samego ,,zegarmistrza,, co palety pozamieniał ? )W młoteczku nowa skóra , ale on dotykał sprężyny , więc bębnił bez dźwięku .Chyba z godzinę walczyłem na ścianie , by złapać chodzenie ... więc , już żonie powiedziałem , że bez czyszczenia i sprawdzenia , co mu dolega , się nie da. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6071 #6743 Napisano 15 Marca 2020 (edytowane) Prosze o fotkę mocowania wskazówek w RESCH- chodzi mi o zabezpieczenie wskzówki minutowej( powinna być jakaś podkładka , lub inny system, pomiędzy wskazówką i zawleczką(lkinikiem) Tego nie mam ( była zwykła podkładka gumowa, "wiekowa" ale nie aż tak bym uwierzył.. ) Zabieram się za czyszczenie wskazówek i ich ponowne oksydowanie, ( są pokryte farbą i korozją).Skoro oskyduję to chciałbuym przy jednej zabawie (by nie było różnic zbyt wielkich) pooksydować wskazówki i "przyległości.." Edytowane 15 Marca 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #6744 Napisano 15 Marca 2020 Nie wiem jak w Reschu , bo nie mam takiego , ale z pewnością podkładka wypukła , Zrób ze starej pinezki , albo innej blaszki . Wypukłość możesz wyklepać . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6071 #6745 Napisano 16 Marca 2020 Pinezka powiadasz.. Tez moze byc. W GB mam taka smieszna podkładke w kształcie krzyża maltańskiego i w dodatku wypukła , sprezysta. Myślałem że Bracia RESCH tez cos takiego stosowali ... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #6746 Napisano 16 Marca 2020 Nie mam , aż tak wielkiej wiedzy , ale wiele zegarów ma mosiężne , czy stalowe wypukłe podkładki . Ta wypukłość trzyma wskazówkę . Czasem jest zbyt mała , lub zbyt duża , więc trzeba ja poprawić.Ważne , by kołeczek wszedł , a wskazówka , nie bujała się.Jeśli bywają inne oryginalniejsze rozwiązania , to musisz liczyć na odpowiedź , bardziej doświadczonych kolegów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6071 #6747 Napisano 16 Marca 2020 Dzieki cos wykombinuje pobawie sie w "metaloplastyka" 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6748 Napisano 16 Marca 2020 W Reschu jest też podladka sprężysta pod ćwiertnikiem a przy wskazówkach lekko wypukła 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6749 Napisano 16 Marca 2020 W Reschu jest też podladka sprężysta pod ćwiertnikiem a przy wskazówkach lekko wypukłaTo były piękne czasy (✷‿✷) (produkcja podkładki), ehh 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6750 Napisano 16 Marca 2020 Takie coś 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach