mkl1 6136 #7451 Napisano 17 Lipca 2020 Ogladac zegar w rozowych okularach😃 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #7452 Napisano 17 Lipca 2020 29 minut temu, mkl1 napisał: Ogladac zegar w rozowych okularach😃 Albo coś łyknąć 😜 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #7453 Napisano 18 Lipca 2020 Siódme poty wylałam, żeby ten element zalany klejem jakimś wraz ze sterczyną odspoić 😖 A żeby ciebie innowatorze od siedmiu boleści, z Ciechocinka zapewne - zatkało/zalepiło równie trwale 😬 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6136 #7454 Napisano 18 Lipca 2020 A.......... mówią, że współczesne kleje to takie słabe 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #7455 Napisano 18 Lipca 2020 Nie wygląda na taki całkiem współczesny. Kto wie - może z czasów słusznie minionych (klej, nie zegar 😝) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6136 #7456 Napisano 18 Lipca 2020 Pani....za komuny to były kleje...nie to co teraz , albo za sanacji.. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #7457 Napisano 18 Lipca 2020 5 godzin temu, Yodek napisał: Siódme poty wylałam, żeby ten element zalany klejem jakimś wraz ze sterczyną odspoić 😖 A żeby ciebie innowatorze od siedmiu boleści, z Ciechocinka zapewne - zatkało/zalepiło równie trwale 😬 Rakietoplan naprawiasz ? Właśnie mam pytanie ....bo niedługo , za podobny będę się zabierał . Czy , właśnie w tych elementach ( na górze i dole ) masz zawiasy , typu ,, gwóźdź ,, ? U mnie , to dolny element wyłamany i jego część jest zgubiona.... właśnie przez słabe klejenie i nawet zagwoździowanie . Myślę , że dlatego , ktoś użył Super kleju w Twoim zegarze , 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #7458 Napisano 19 Lipca 2020 (edytowane) Tak to rakieta 😊 Nie, u mnie gwoździowania tu nie ma, sam klej. Pozostałe ozdobne "miseczki" trzymają się dobrze. Oprócz uzupełnienia dolnej listewki, skrzynia będzie oczyszczona i politurowana na nowo. Stara politura się mocno łuszczy, na dodatek ją ktoś podmalował średnio pięknie więc się wszystko kruszy i sypie. Edytowane 19 Lipca 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #7459 Napisano 19 Lipca 2020 (edytowane) No tak, pod wieszakiem kryje się stara warstwa. Zegar ładnie się prezentuje widać, że wszystko pasuje. Sporo pracy przed tobą ale to Tygryski lubią najbardziej prawda ? 😁😄😉 Ps wg mnie klejenia mają tak ze 30 lat- klej "Vicol" - żółkł z czasem, nawet do koloru beżowego. Lekko popuszcza pod acetonem ale trzyma jak "diabeł sołtysa" i ciężko się przebić z igłą. 😉 Edytowane 19 Lipca 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #7460 Napisano 19 Lipca 2020 Dzięki LES - tak - tygrysice (te wyleniałe też 😂) lubią to szczególnie 🖐️ No tak! Ten klej jest barwy żółtawej 😄 i bardzo ciężko wbić w niego igłę z acetonem, który w zasadzie wiele nie pomaga. Z duszą na ramieniu zostało to bardziej wyłamane niż odklejone acetonem. Potem żmudne dłubanie nożem alby wydłubać kołek sterczyny z elementu.. Górne sterczyny są bardzo urokliwe i raczej nietypowe, w przypadku połamania byłaby rozpacz 🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #7461 Napisano 19 Lipca 2020 no dokładnie tak zachowuje się stary Vicol . niestety trzeba "łamać kości" żeby coś oderwać . Pomagam sobie skalpelem ale dwa już złamałem ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #7462 Napisano 19 Lipca 2020 sporo tego napaćkane koło wieszaka czy to ta Germania którą pokazywałaś wcześniej a te wymyślne boki na górze były na klej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #7463 Napisano 19 Lipca 2020 Luks - tak to Germania 🤗. Większość zegara jest upaćkana. Kleju jest więcej w skrzyni już mi się początkowo wydawało... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #7464 Napisano 19 Lipca 2020 (edytowane) Będzie pięknie ! Choć walka będzie ciężka . Edytowane 19 Lipca 2020 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #7465 Napisano 19 Lipca 2020 (edytowane) PM - się okaże dopiero. Politurowanie na ciemno to szczególnie trudne 🤔 nie mam w tym wprawy. Na dolnej krawędzi pleców widać warstwę jakiegoś kleju Skrzynia rozebrana, palce poobijane i poobcierane - tydzień gojenia. Edytowane 19 Lipca 2020 przez Yodek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #7466 Napisano 19 Lipca 2020 znając zapał Gosi będzie przepiękny zegar też sporo spędziłem przy swoim oczyszczając cały z mazideł najgorzej było z brodą sporo dziurek i całość po bokach szlifowałem o zgrozo papierem ściernym do forniru nie wyszło zbyt dobrze ale i tak lepiej niż było wczoraj smarowałem skrzynie środkiem owadobójczym muszę jeszcze pozapychać wszystkie dziury którymi to robactwo może wejść myślę by zalać to klejem bo otwory głębokie i lepiej zda egzamin klej a jednak to nie była szpachla tylko próchno i głęboko tutaj klej dobrze wypełnia ubytki w środku widać że robiono skrzynie z tego co było dostępne aż dziwne że z upływem lat broda z dużą szczeliną jest cała i bez robactwa no właśnie ciekawe jak długo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #7467 Napisano 19 Lipca 2020 Luks - mamy bardzo podobne rakiety 😀😀 tylko moja czarna, Twoja fornirowana - bardzo ładny fornir i ogólnie bardzo ładnie się prezentuje 😊 Nad zegarem w skrzyni jak ten z lewej też się zastanawiałam ale wzięłam jednak Wilmanna 🤓 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #7468 Napisano 19 Lipca 2020 wzięłam Willmanna w bardzo ładnej skrzyni 😉zapomniałaś dodać, zegary tego producenta te sygnowane no przynajmniej większość nigdy nie przemawiały za mną "kup mnie" właśnie ze względu na te skrzynki ale sporo jest bardzo ciekawych jak twój bo nie dość że fajny to w swojej prostocie jest taki nazwijmy gustowny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #7469 Napisano 19 Lipca 2020 (edytowane) Ta prosta skrzynia jak pudło po TV to odmiana od tych z mnóstwem ozdobników, dlatego mnie skusiło. Jednakowoż Wilmann ma piękne zegary w skrzyniach - lirach, które są na mojej liście "chciejstw" np. taki jak PM posiada u siebie, a ja niezmiennie mu zazdroszczę 😄 Wilmann przyjechał z wagą 1350 g, wczoraj podmieniłam mu na 950 g i śmiga ładnie. Co ciekawe dosyć duże i ciężkie wahadło, szeroko się wychyla. Wszystkie moje chodziki - Resch, Lenz, Germania dwarf, Germania klasyk i teraz Wilmann lecą na małych wagach 900-950 g. Kurczę, znów mi zbrakło małych wag, ja pitolę 😝 Edytowane 19 Lipca 2020 przez Yodek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #7470 Napisano 19 Lipca 2020 1 godzinę temu, Yodek napisał: Luks - mamy bardzo podobne rakiety 😀😀 tylko moja czarna, Twoja fornirowana - bardzo ładny fornir i ogólnie bardzo ładnie się prezentuje 😊 Nad zegarem w skrzyni jak ten z lewej też się zastanawiałam ale wzięłam jednak Wilmanna 🤓 Wiadomo ... Willmann , jest ciekawszy Nawet , w niby prostej skrzynce , coś w sobie ma .... no , nie wiem co , ale cóś ma. Widzisz , dałaś wagę , o prawie pół kilo lżejszą i śmiga ! No , a rakietoplan Germanii , to ciekawe , co kryje pod tymi ,,mazidłami,, . Mam prawie identyczną skrzynię , ale z GB. no i ma , normalny ładny fornir . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #7471 Napisano 19 Lipca 2020 Faktycznie - skrzyni GB chyba z tej samej stajni 😄 Pod warstwą mazideł, wygląda, że nic nie ma - forniru też, co może świadczyć, że pierwszą, oryginalną politurą była czarna politura, tyle, że ktoś potem tę politurę "odnowił" nową politurą i to nawet nie pędzlem, bo po charakterystycznych śladach wygląda, że mogł być to tampon 🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #7472 Napisano 19 Lipca 2020 No to poszperaj , pomyśl , a może Leskos coś doradzi , jak to mogło , lub powinno być 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #7473 Napisano 19 Lipca 2020 (edytowane) LES, kilka wskazówek, rad już udzielił, łącznie ze studzeniem moich odlotowych pomysłów 😜🤗 Edytowane 19 Lipca 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #7474 Napisano 19 Lipca 2020 (edytowane) Ja tam nic nie studzę ... poziom agresji i skłonności do przekonywania ZERO. PS. drobny papier na klocku i delikatnie zniwelować te fale na powierzchni ... trochę z tym roboty ale ... Edytowane 19 Lipca 2020 przez LESKOS 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerims 101 #7475 Napisano 21 Lipca 2020 (edytowane) Dobre...😄 Edytowane 21 Lipca 2020 przez Kerims 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach