LESKOS 3470 #1001 Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) W międzyczasie (od roku 1979) trochę się zmieniło i są już takie falowniki które zasilamy na wejściu napięciem jednofazowym 230V / 50 Hz, a na wyjściu uzyskujemy 3x230V plus oczywiście zmienną częstotliwość, czyli możliwość regulacji prędkości obrotowej silnika. Silnik który mam, to silnik asynchroniczny standardowy 3-fazowy i ma możliwość podłączenia uzwojeń w trójkąt. Każdy silnik Asynchroniczny trójfazowy posiada liczbę cewek w stojanie podzielną przez trzy i każde takie uzwojenia można łaczyć w trójkąt lub gwiazdę ... To się nie zmieniło od 100 lat i nie zmieni przez następne 100 ... Więc, nie wiem tylko tego, czy w tych nowoczesnych falownikach zmiana kolejności podłączenia zasilania silnika 3x230V na wyjściu z falownika zmienia również kierunek obrotów w silniku. Oczywiście . Faza od fazy różni się tylko przesunięciem fazowym (czyli kątem 120 lub 240 stopni (ładnie to widać na wykresach), niezależnie czy jest wytworzone w maszynie (prądnicy synchronicznej) czy falowniku. W związku z tym zamiana faz w danym urządzeniu będzie powodowała określone skutki (tu zmianę kierunku obrotów ) niezależnie z jakiego źródła pochodzi . Edit. Bo to że współczesny falownik sam w sobie posiada możliwość zmiany kierunku obrotów silnika to jest dla mnie oczywiste i zrozumiałe. Falownik nic innego nie robi tylko zmienia kolejność generowania impulsów cyfrowych , ale efekt jest taki sam jak przy przełączniku mechanicznym na wyjściu z falownika albo na wejściu urządzenia zasilanego ... Nie wiem tylko tego, czy zmiany kierunku obrotów silnika można dokonać tylko poprzez zmianę sterowania w samym falowniku - Jasne (oczywiście , patrz zdanie powyżej) , czy też można dokonać zmiany kierunku obrotów silnika poprzez zmianę podłączenia "faz" na wyjściu z falownika (to też możliwe - bez problemów). Różnica tylko polega na tym ze przy przełączaniu mechanicznym wyrabiają się styki. a tu w generatorze cyfrowym impulsów zmieniasz sekwencję. Co do zmian od 1979 roku zmieniły się oczywiście materiały , teoria nie . W latach 80-tych projektowałem falowniki średniej mocy na potrzeby powiedzmy domowe ( do 1,5 kW) i zasilacze stałoprądowe i stałonapięciowe. To co wtedy było szczytem techniki bo do używałem wzmacniaczy operacyjnych a a sekwencje generowało przy udziale mikroprocesorów Intel 8080 i pamięci epromowych dziś znajduje się w każym najprostszym urządzeniu z zasilaniem solarnym , czy sterowniku do paneli słoneczych za 100 zł. świat poszedł przodu ale silniki asynchroniczne , synchroniczne i prądu stałego mają takie same zasady pracy. Zmieniły się formy transformowania energii czyli falowniki i transformatory gdzie znacznie podniesiono ich wydajność. W kraju mamy kilku liderów produkcji falowników i zasilaczy. Tak już hobbistycznie mam kontakt z firmą Eltek i Telzas ... polecam ich wyroby .http://www.telzas.com.pl/Telzas/pl/Product/ByCategory/SilownieTelekomunikacyjneAChttp://www.eltek.com.pl/ Edytowane 12 Stycznia 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1002 Napisano 12 Stycznia 2019 Hondka ... Tak !!!Patyna , dotyczy tylko zegara 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1003 Napisano 12 Stycznia 2019 Hondka ... Tak !!!Patyna , dotyczy tylko zegara Moja handzia czarna.. może da się z niej zdjąć trochę patyny ☺PM - mechanizm oglądałeś czy nie było jeszcze możliwości? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1004 Napisano 12 Stycznia 2019 Ale , żona ma białą i nowszą Ale za to , w zimie jej nie widać !!!! Mechanizm widziałem , GB nr. 1 9xx xxx . Chodzi , wszystko jest , ale coś więcej , to nie wiem . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1005 Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Ha! Super tam u Was jeździć białym samochodem! Rano trzeba szukać na parkingu ☺ Acha czyli tak jak mówiłeś - GB i na chodzie, super.Zazdroszczę frajdy! A tak jakoś, ten ptaszor - "pterodaktyl" ☺ rzuca mi się w oczy, ale ja to mam zdziwaczałe upodobania więc niekoniecznie tak jest - czy on nie jest trochę za mało wybarwiony - wyblakło pokrycie czy co..?Faktem jest że jak uzupełniałam w swoim GB dwie małe rozetki to bardzo ciężko przyjmowały bejcę, w zasadzie i tak są jaśniejsze od reszty aplikacji Edytowane 12 Stycznia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1006 Napisano 12 Stycznia 2019 Też to widzę !!! Może wyblakł Jest jaśniejszy !Ale później to ocenię i będę myślał jak przyciemnić .Może koledzy doradzą 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #1007 Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Hondka ... Tak !!!Patyna , dotyczy tylko zegara Jak kupisz 50 letni samochod to bedziesz chcial zachowac 50 letni kurz i brud na lakierze czy moze pieknie go wypolerujesz.Oczywiscie zakladamy ze auto jest bez korozji.Ja poleruje wszystko na blysk a po kilku miesiacach mam piekny kolor.Nie pytaj innych-zapytaj siebie co chcesz powiesic na scianie. Edytowane 12 Stycznia 2019 przez old time 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1008 Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Też to widzę !!! Może wyblakł Jest jaśniejszy !Ale później to ocenię i będę myślał jak przyciemnić .Może koledzy doradzą Czyli, że nie widzę tego czego nie widać.. Sama jestem ciekawa czy da się przyciemnić, no i na jaki odcień ☺ Old time - no ja uwielbiam Twoją filozofię życiową, prosto i jasno ☺ (i przekonywująco). Edytowane 12 Stycznia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1009 Napisano 12 Stycznia 2019 AAaaaaa , brak dolnych sterczyn i piętki !!!W poniedziałek zacznę pełny ,,przegląd.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1010 Napisano 12 Stycznia 2019 AAaaaaa , brak dolnych sterczyn i piętki !!!W poniedziałek zacznę pełny ,,przegląd.. To taki drobiażdżulek ;-) coś trzeba mieć do roboty! Jak coś odkryjesz to pisz! Pisz choć puste koperty!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #1011 Napisano 12 Stycznia 2019 W międzyczasie (od roku 1979) trochę się zmieniło i są już takie falowniki które zasilamy na wejściu napięciem jednofazowym 230V / 50 Hz, a na wyjściu uzyskujemy 3x230V plus oczywiście zmienną częstotliwość, czyli możliwość regulacji prędkości obrotowej silnika. Silnik który mam, to silnik asynchroniczny standardowy 3-fazowy i ma możliwość podłączenia uzwojeń w trójkąt. Każdy silnik Asynchroniczny trójfazowy posiada liczbę cewek w stojanie podzielną przez trzy i każde takie uzwojenia można łaczyć w trójkąt lub gwiazdę ... To się nie zmieniło od 100 lat i nie zmieni przez następne 100 ... Więc, nie wiem tylko tego, czy w tych nowoczesnych falownikach zmiana kolejności podłączenia zasilania silnika 3x230V na wyjściu z falownika zmienia również kierunek obrotów w silniku. Oczywiście . Faza od fazy różni się tylko przesunięciem fazowym (czyli kątem 120 lub 240 stopni (ładnie to widać na wykresach), niezależnie czy jest wytworzone w maszynie (prądnicy synchronicznej) czy falowniku. W związku z tym zamiana faz w danym urządzeniu będzie powodowała określone skutki (tu zmianę kierunku obrotów ) niezależnie z jakiego źródła pochodzi . Edit. Bo to że współczesny falownik sam w sobie posiada możliwość zmiany kierunku obrotów silnika to jest dla mnie oczywiste i zrozumiałe. Falownik nic innego nie robi tylko zmienia kolejność generowania impulsów cyfrowych , ale efekt jest taki sam jak przy przełączniku mechanicznym na wyjściu z falownika albo na wejściu urządzenia zasilanego ... Nie wiem tylko tego, czy zmiany kierunku obrotów silnika można dokonać tylko poprzez zmianę sterowania w samym falowniku - Jasne (oczywiście , patrz zdanie powyżej) , czy też można dokonać zmiany kierunku obrotów silnika poprzez zmianę podłączenia "faz" na wyjściu z falownika (to też możliwe - bez problemów). Różnica tylko polega na tym ze przy przełączaniu mechanicznym wyrabiają się styki. a tu w generatorze cyfrowym impulsów zmieniasz sekwencję. Co do zmian od 1979 roku zmieniły się oczywiście materiały , teoria nie . W latach 80-tych projektowałem falowniki średniej mocy na potrzeby powiedzmy domowe ( do 1,5 kW) i zasilacze stałoprądowe i stałonapięciowe. To co wtedy było szczytem techniki bo do używałem wzmacniaczy operacyjnych a a sekwencje generowało przy udziale mikroprocesorów Intel 8080 i pamięci epromowych dziś znajduje się w każym najprostszym urządzeniu z zasilaniem solarnym , czy sterowniku do paneli słoneczych za 100 zł. świat poszedł przodu ale silniki asynchroniczne , synchroniczne i prądu stałego mają takie same zasady pracy. Zmieniły się formy transformowania energii czyli falowniki i transformatory gdzie znacznie podniesiono ich wydajność. W kraju mamy kilku liderów produkcji falowników i zasilaczy. Tak już hobbistycznie mam kontakt z firmą Eltek i Telzas ... polecam ich wyroby .http://www.telzas.com.pl/Telzas/pl/Product/ByCategory/SilownieTelekomunikacyjneAChttp://www.eltek.com.pl/ Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedż. Wobec powyższego i po przeanalizowaniu różnych falowników dostępnych na rynku zdecydowałem się na zakup falownika firmy LG model ic5 i do tego kupię dodatkowy i niezależny zadajnik który będzie mi realizował płynną regulację prędkości obrotowej silnika, wyświetlał aktualnie ustawione obroty na silniku i realizował możliwość łatwej i łatwo dostępnej zmiany kierunku obrotów sinika. Stare elektryczne bebechy włącznie z przekładnią pasową wywalę. Wyrzucając samą przekładnię pasową łącznie obniżę ciężar maszyny o jakieś 30 kg. Cena falownika 426 netto + zadajnik. No i moja tokarka TOS MN 80 uzyska pełne i super nowoczesne sterowanie. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1012 Napisano 12 Stycznia 2019 Przerabiałem te falowniki przy okazji robienia habilitacji przed zakupem nowej pralki. Teraz jednym z głównych chwytów "lekramowych" jest silnik inwerterowy, bezszczotkowy. Z ww. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1013 Napisano 12 Stycznia 2019 Przerabiałem te falowniki przy okazji robienia habilitacji przed zakupem nowej pralki. Teraz jednym z głównych chwytów "lekramowych" jest silnik inwerterowy, bezszczotkowy. Z ww. Mam pralkę z tym rodzajem silnika - cichy - fakt :-) słychać tylko taplanie wody w bębnie :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1014 Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Przerabiałem te falowniki przy okazji robienia habilitacji przed zakupem nowej pralki. Teraz jednym z głównych chwytów "lekramowych" jest silnik inwerterowy, bezszczotkowy. Z ww. Bezszczotkowe silniki jednofazowe były już w adapterach w latach 50/60 ...Rozumiem że silnik jest asynchroniczny trójfazowy . Więc nie ma możliwości zrobienia z niego jednofazowego. Jeśli będziesz miał zasilanie jednofazowe , musisz wymusić opóźnienie fazowe (np kondensator ) żeby w ogóle ruszył i z tej "drugiej sztucznej fazy" zasilić drugie uzwojenie silnika (straci około 60 % mocy ale będzie się kręcił). Współczesne falowniki (te lepsze ) mają możliwość generowania z jednofazowego zasilania (np panele słoneczne ) trzech faz ale przy pomocy prostych sposobów tego nie da się zrobić. Tam są generatory cyfrowe impulsów prostokątnych i systemy filtrów wygładzających do sinusoidy.U ciebie teraz zmiana kierunku obrotów następuje poprzez fizyczną zamianę kolejności podłączenia faz do uzwojenia w stojanie (części nieruchomej )silnika . Warunkiem tego jest konieczność posiadania ich conajmniej dwóch ( może być ta jedna sztuczna z kondensatora) .Przy okazji tak zrobiony był przełącznik zmiany faz i kierunku obrotów w części silników jednofazowych .( Teoria maszyn elektrycznych profesora Paszka ... Pol. SL 1979 Wydz. Elektr. 3 rok 5 semestr )Leszek, a czy mogę jakoś zmieniać obroty silnika jednofazowego w warunkach, nazwijmy je, domowych?Jestem na etapie zgłoszenia patentowego nowego urządzenia, które posiada napęd silnikiem elektrycznym jednofazowym i nie ukrywam, że fajnie by było móc regulować w pewnym zakresie obroty owego silnika. Edytowane 12 Stycznia 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1015 Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Silnik elektryczny z zasady jest cichy, a asynchron to już w ogóle. Szum to kwestia wyważenia wirnika i jakości (stanu) łożysk. Szumi głównie bęben i jego łożyska narażone na slałą pracę pod dużym niewyważeniem. Mistrzostwem świata są silniki szeregowe prądu stałego bezszczotkowe, mają największe momenty obrotowe , a komutator na wirniku zastępują dziś układy sterujące powodujące zmianę natężenia pola w poszczególnych cewkach na wirniku. Nie ma szczotek są tylko ślizgowe styki praktycznie nie do zdarcia. Takie silniki przy niedużych gabarytach i ogromnym momencie obrotowym napędzają samochody hybrydowe i zabawki Tesli . Stosuje się je też w nowoczesnych tokarkach .Ps dobry wybór Bezszczotkowe silniki jednofazowe były już w adapterach w latach 50/60 ... Leszek, a czy mogę jakoś zmieniać obroty silnika jednofazowego w warunkach, nazwijmy je, domowych?Silnik asynchroniczny nie ma szczotek . A w adapterami wysokiej klasy były silniki synchroniczne , gdzie stabilicacją pracy było 50 Hz z sieci . I system przekładni pasowych z talerzem o dużej bezwładności. OczyŚcie, że można w domowych warunkach sterować Jednorazowym silnikiem asynchronicznym np z pralki Frania ... najprostszy przykład - jeśli to silnik niedużej mocy - do 250W to wystarczy zastosować ściemniacz do światła żyrandoli . Tonic innego jak prosty tyrystorowy ogranicznik mocy. Można takie kupić .... albo wymontować ze starego jakiegoś urządzenia. Edytowane 12 Stycznia 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #1016 Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) OczyŚcie, że można w domowych warunkach sterować Jednorazowym silnikiem asynchronicznym np z pralki Frania ... najprostszy przykład - jeśli to silnik niedużej mocy - do 250W to wystarczy zastosować ściemniacz do światła żyrandoli . Tonic innego jak prosty tyrystorowy ogranicznik mocy. Można takie kupić .... albo wymontować ze starego jakiegoś urządzenia.Tylko przy takiej regulacji spadała będzie również moc silnika. Edit. Jak już mówimy o silnikach z epoki "Frani" to w tym czasie były produkowane również silniki jednofazowe z wyłącznikiem odśrodkowym i tu regulacja obrotów ogranicza się dość mocno, a przy silnikach o niższych obrotach nie jest możliwa prawie w ogóle. Edytowane 12 Stycznia 2019 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1017 Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Oczywiście , jak pisałem to ogranicznik mocy (dostarczanej) . W falownikach moc pozostaje stała , zmienia się tylko częstotliwość impulsów. Podobnie we wspomnianych silnikach bezszcotkowych prądu stałego . Stąd TESLA ma takie przyśpieszenia przy niewielkich obrotach (start) . Taka ciekawostka ... wieciE że wszystkie spalinowozy i elektrowozy kolejowe napędzają swoje osie z kołami silnikami prądu stałego. Lokomotywy spalinowe spalają ropę w silniku spalinowym diesla , napędzającego turbinę generatora prądu , prostują go w inweterach i zasilają silniki szeregowe zamocowane na osiach kół ... takie buty Sorki za błędy ale piszę z tabletu ... korektor doprowadza mnie do szału .... Edytowane 12 Stycznia 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1018 Napisano 12 Stycznia 2019 Tu chodzi o silniki 1F o mocy 1.1 kW... Napędza on przekładnię zębatą 1:60 i nie ma możliwości zmiany owej przekładni... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1019 Napisano 12 Stycznia 2019 No takie moce to już trochę poważniejszy układ ale myślę że nie jest tak źle , poszukam jutro i dam znać. Coś znajdziemy. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #1020 Napisano 12 Stycznia 2019 Raczej będzie problem z regulacją obrotów takiego silnika,łatwiej zastosować silnik 3f z falownikiem lub regulować obroty przekładni 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1021 Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Nie takie trudne ....proste i tanie , ale może nie spełniać wszystkich wymogów. - https://regmag.pl/pl/p/REGULATOR-OBROTOW-SILNIKA-MOCY-NAPIECIA-4000W-230V/726?gclid=Cj0KCQiAvebhBRD5ARIsAIQUmnktQZ8jrnodqzj2bfaqUDQm2sjieJ4dnSvhsnnUnipi-yJtZTkpssYaArWEEALw_wcB Tu już poważne rozwiązanie producent:-http://maxter-automatyka.pl/pl,Sprzedaz-podzespolow-automatyki,FALOWNIKI,Falowniki-INVERTEK-OPTIDRIVE,Falownik-do-silnika-jednofazowego.html no i coś pośredniego ... ale wydaje się być całkiem ok . https://www.ebmia.pl/regulator-silnikow-jednofazowych-svb121a-p-38889.htmlA tu to już oczoplons https://www.sklepfalowniki.pl/?gclid=Cj0KCQiAvebhBRD5ARIsAIQUmnlRHIEDlNs8MuEd9ZeYQwk0zYUi0OoPkdf7IJU1b6D9S4z9ykCwlEQaAp7TEALw_wcB to co potrzebujesz :https://www.sklepfalowniki.pl/falowniki-do-silnikow-1f,236,2.html Edytowane 12 Stycznia 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1022 Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Leszek buźka... Już kupione do testów... Edytowane 12 Stycznia 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #1023 Napisano 12 Stycznia 2019 Z proponowanych jedynie falownik spełnia odpowiednie parametry oprócz jedynie ceny!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #1024 Napisano 12 Stycznia 2019 Panowie elektrycy wygryzacie Yodka z jej tematu :D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1025 Napisano 12 Stycznia 2019 To Yodek nie chodzi na prąd? A na ropę czy benzynę ... ? a już wiem - jest na parę ... :) 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach