Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Yodek

Porady potrzebuję 😊

Rekomendowane odpowiedzi

W międzyczasie (od roku 1979) trochę się zmieniło  :)  i są już takie falowniki które zasilamy na wejściu napięciem jednofazowym 230V / 50 Hz, a na wyjściu uzyskujemy 3x230V plus oczywiście zmienną częstotliwość,  czyli możliwość regulacji prędkości obrotowej silnika. 

Silnik który mam, to silnik asynchroniczny standardowy 3-fazowy i ma możliwość podłączenia uzwojeń w trójkąt. Każdy  silnik Asynchroniczny trójfazowy posiada liczbę cewek w stojanie podzielną przez trzy i każde takie uzwojenia można łaczyć w trójkąt lub gwiazdę ... To się nie zmieniło od 100 lat i nie zmieni przez następne 100 ...

Więc, nie wiem tylko tego, czy w tych nowoczesnych falownikach zmiana kolejności podłączenia zasilania silnika 3x230V na wyjściu z falownika zmienia również kierunek obrotów w silniku.  :)     Oczywiście . Faza od fazy różni się tylko przesunięciem fazowym (czyli kątem 120 lub 240 stopni (ładnie to widać na wykresach), niezależnie czy jest wytworzone w maszynie  (prądnicy synchronicznej) czy falowniku. W związku z tym zamiana faz w danym urządzeniu będzie powodowała określone skutki (tu zmianę kierunku obrotów ) niezależnie z jakiego źródła pochodzi .

Edit. Bo to że współczesny falownik sam w sobie posiada możliwość zmiany kierunku obrotów silnika to jest dla mnie oczywiste i zrozumiałe. Falownik nic innego nie robi tylko zmienia kolejność generowania impulsów cyfrowych , ale efekt jest taki sam jak przy przełączniku mechanicznym na wyjściu z falownika albo na wejściu urządzenia zasilanego ... 

Nie wiem tylko tego, czy zmiany kierunku obrotów silnika można dokonać tylko poprzez zmianę sterowania w samym falowniku -  Jasne  (oczywiście , patrz zdanie powyżej) , czy też można dokonać zmiany kierunku obrotów silnika poprzez zmianę podłączenia "faz" na wyjściu z falownika (to też możliwe - bez problemów). Różnica tylko polega na tym ze przy przełączaniu mechanicznym wyrabiają się styki. a tu w generatorze cyfrowym impulsów zmieniasz sekwencję.

Co do zmian od 1979 roku zmieniły się oczywiście materiały , teoria nie . W latach 80-tych projektowałem falowniki średniej mocy na potrzeby powiedzmy domowe ( do 1,5 kW) i zasilacze stałoprądowe i stałonapięciowe. To co wtedy było szczytem techniki bo do używałem wzmacniaczy operacyjnych a a sekwencje generowało przy udziale mikroprocesorów Intel 8080 i pamięci epromowych dziś znajduje się w każym najprostszym urządzeniu z zasilaniem solarnym , czy sterowniku do paneli słoneczych za 100 zł. świat poszedł przodu  ale silniki asynchroniczne , synchroniczne i prądu stałego mają takie same zasady pracy. Zmieniły się formy transformowania energii czyli falowniki i transformatory gdzie znacznie podniesiono ich wydajność. W kraju mamy kilku liderów produkcji falowników i zasilaczy. Tak już hobbistycznie mam kontakt z firmą Eltek i Telzas ... polecam ich wyroby .

http://www.telzas.com.pl/Telzas/pl/Product/ByCategory/SilownieTelekomunikacyjneAC

http://www.eltek.com.pl/

:rolleyes:

Edytowane przez LESKOS

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hondka ... Tak !!!

Patyna , dotyczy tylko zegara ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hondka ... Tak !!!

Moja handzia czarna.. może da się z niej zdjąć trochę patyny ☺

PM - mechanizm oglądałeś czy nie było jeszcze możliwości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale , żona ma białą i nowszą :( Ale za to , w zimie jej nie widać !!!! :) 

Mechanizm widziałem , GB nr.  1 9xx xxx . Chodzi , wszystko jest , ale coś więcej , to nie wiem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha! Super tam u Was jeździć białym samochodem! Rano trzeba szukać na parkingu ☺

Acha czyli tak jak mówiłeś - GB i na chodzie, super.

Zazdroszczę frajdy!

A tak jakoś, ten ptaszor - "pterodaktyl" ☺ rzuca mi się w oczy, ale ja to mam zdziwaczałe upodobania więc niekoniecznie tak jest - czy on nie jest trochę za mało wybarwiony - wyblakło pokrycie czy co..?

Faktem jest że jak uzupełniałam w swoim GB dwie małe rozetki to bardzo ciężko przyjmowały bejcę, w zasadzie i tak są jaśniejsze od reszty aplikacji

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też to widzę !!! Może wyblakł :( Jest jaśniejszy !

Ale później to ocenię i będę myślał jak przyciemnić .

Może koledzy doradzą ;)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hondka ... Tak !!!

Jak kupisz 50 letni samochod to bedziesz chcial zachowac 50 letni kurz i brud na lakierze czy moze pieknie go wypolerujesz.

Oczywiscie zakladamy ze auto jest bez korozji.

Ja poleruje wszystko na blysk a po kilku miesiacach mam piekny kolor.

Nie pytaj innych-zapytaj siebie co chcesz powiesic  na scianie.

Edytowane przez old time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też to widzę !!! Może wyblakł :( Jest jaśniejszy !

Ale później to ocenię i będę myślał jak przyciemnić .

Może koledzy doradzą ;)

Czyli, że nie widzę tego czego nie widać..

Sama jestem ciekawa czy da się przyciemnić, no i na jaki odcień ☺

Old time - no ja uwielbiam Twoją filozofię życiową, prosto i jasno ☺ (i przekonywująco).

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AAaaaaa , brak dolnych sterczyn i piętki !!!

W poniedziałek zacznę pełny ,,przegląd..  :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AAaaaaa , brak dolnych sterczyn i piętki !!!

W poniedziałek zacznę pełny ,,przegląd..  :)

To taki drobiażdżulek ;-) coś trzeba mieć do roboty! Jak coś odkryjesz to pisz! Pisz choć puste koperty!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W międzyczasie (od roku 1979) trochę się zmieniło  :)  i są już takie falowniki które zasilamy na wejściu napięciem jednofazowym 230V / 50 Hz, a na wyjściu uzyskujemy 3x230V plus oczywiście zmienną częstotliwość,  czyli możliwość regulacji prędkości obrotowej silnika. 

Silnik który mam, to silnik asynchroniczny standardowy 3-fazowy i ma możliwość podłączenia uzwojeń w trójkąt. Każdy  silnik Asynchroniczny trójfazowy posiada liczbę cewek w stojanie podzielną przez trzy i każde takie uzwojenia można łaczyć w trójkąt lub gwiazdę ... To się nie zmieniło od 100 lat i nie zmieni przez następne 100 ...

Więc, nie wiem tylko tego, czy w tych nowoczesnych falownikach zmiana kolejności podłączenia zasilania silnika 3x230V na wyjściu z falownika zmienia również kierunek obrotów w silniku.  :)     Oczywiście . Faza od fazy różni się tylko przesunięciem fazowym (czyli kątem 120 lub 240 stopni (ładnie to widać na wykresach), niezależnie czy jest wytworzone w maszynie  (prądnicy synchronicznej) czy falowniku. W związku z tym zamiana faz w danym urządzeniu będzie powodowała określone skutki (tu zmianę kierunku obrotów ) niezależnie z jakiego źródła pochodzi .

Edit. Bo to że współczesny falownik sam w sobie posiada możliwość zmiany kierunku obrotów silnika to jest dla mnie oczywiste i zrozumiałe. Falownik nic innego nie robi tylko zmienia kolejność generowania impulsów cyfrowych , ale efekt jest taki sam jak przy przełączniku mechanicznym na wyjściu z falownika albo na wejściu urządzenia zasilanego ... 

Nie wiem tylko tego, czy zmiany kierunku obrotów silnika można dokonać tylko poprzez zmianę sterowania w samym falowniku -  Jasne  (oczywiście , patrz zdanie powyżej) , czy też można dokonać zmiany kierunku obrotów silnika poprzez zmianę podłączenia "faz" na wyjściu z falownika (to też możliwe - bez problemów). Różnica tylko polega na tym ze przy przełączaniu mechanicznym wyrabiają się styki. a tu w generatorze cyfrowym impulsów zmieniasz sekwencję.

Co do zmian od 1979 roku zmieniły się oczywiście materiały , teoria nie . W latach 80-tych projektowałem falowniki średniej mocy na potrzeby powiedzmy domowe ( do 1,5 kW) i zasilacze stałoprądowe i stałonapięciowe. To co wtedy było szczytem techniki bo do używałem wzmacniaczy operacyjnych a a sekwencje generowało przy udziale mikroprocesorów Intel 8080 i pamięci epromowych dziś znajduje się w każym najprostszym urządzeniu z zasilaniem solarnym , czy sterowniku do paneli słoneczych za 100 zł. świat poszedł przodu  ale silniki asynchroniczne , synchroniczne i prądu stałego mają takie same zasady pracy. Zmieniły się formy transformowania energii czyli falowniki i transformatory gdzie znacznie podniesiono ich wydajność. W kraju mamy kilku liderów produkcji falowników i zasilaczy. Tak już hobbistycznie mam kontakt z firmą Eltek i Telzas ... polecam ich wyroby .

http://www.telzas.com.pl/Telzas/pl/Product/ByCategory/SilownieTelekomunikacyjneAC

http://www.eltek.com.pl/

:rolleyes:

Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedż. :) 

Wobec powyższego i po przeanalizowaniu różnych falowników dostępnych na rynku zdecydowałem się na zakup falownika firmy LG model ic5  i do tego kupię dodatkowy i niezależny zadajnik który będzie mi realizował płynną regulację prędkości obrotowej silnika, wyświetlał aktualnie ustawione obroty na silniku i realizował możliwość łatwej i łatwo dostępnej zmiany kierunku obrotów sinika. Stare elektryczne bebechy włącznie z przekładnią pasową wywalę. :) 

Wyrzucając samą przekładnię pasową łącznie obniżę ciężar maszyny o jakieś 30 kg.  :)

Cena falownika 426 netto + zadajnik. No i moja tokarka TOS MN 80 uzyska pełne i super nowoczesne sterowanie.  :)

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przerabiałem te falowniki przy okazji robienia habilitacji przed zakupem nowej pralki. Teraz jednym z głównych chwytów "lekramowych" jest silnik inwerterowy, bezszczotkowy. Z ww. :)

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przerabiałem te falowniki przy okazji robienia habilitacji przed zakupem nowej pralki. Teraz jednym z głównych chwytów "lekramowych" jest silnik inwerterowy, bezszczotkowy. Z ww. :)

Mam pralkę z tym rodzajem silnika - cichy - fakt :-) słychać tylko taplanie wody w bębnie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezszczotkowe silniki jednofazowe były już w adapterach w latach 50/60 ...

Rozumiem że silnik jest asynchroniczny trójfazowy . Więc nie ma możliwości zrobienia z niego jednofazowego. Jeśli będziesz miał zasilanie jednofazowe , musisz wymusić opóźnienie fazowe (np kondensator ) żeby w ogóle ruszył i z tej "drugiej sztucznej fazy" zasilić drugie uzwojenie silnika (straci około 60 % mocy ale będzie się kręcił). Współczesne falowniki (te lepsze ) mają możliwość generowania z jednofazowego zasilania (np panele słoneczne ) trzech faz ale przy pomocy prostych sposobów tego nie da się zrobić. Tam są generatory cyfrowe impulsów prostokątnych i systemy filtrów wygładzających do sinusoidy.

U ciebie teraz zmiana kierunku obrotów następuje poprzez fizyczną zamianę kolejności podłączenia faz do uzwojenia w stojanie (części nieruchomej )silnika . Warunkiem tego jest konieczność posiadania ich conajmniej dwóch ( może być ta jedna sztuczna z kondensatora) .Przy okazji tak zrobiony był  przełącznik zmiany faz i kierunku obrotów w części silników jednofazowych  :rolleyes: .

( Teoria maszyn elektrycznych profesora Paszka ... Pol. SL 1979 Wydz. Elektr. 3 rok 5 semestr  :D  :D  :D )

Leszek, a czy mogę jakoś zmieniać obroty silnika jednofazowego  w warunkach, nazwijmy je, domowych?

Jestem na etapie zgłoszenia patentowego nowego urządzenia, które posiada napęd silnikiem elektrycznym jednofazowym i nie ukrywam, że fajnie by było móc regulować w pewnym zakresie obroty owego silnika. 

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silnik elektryczny z zasady jest cichy, a asynchron to już w ogóle. Szum to kwestia wyważenia wirnika i jakości (stanu) łożysk. Szumi głównie bęben i jego łożyska narażone na slałą pracę pod dużym niewyważeniem. Mistrzostwem świata są silniki szeregowe prądu stałego bezszczotkowe, mają największe momenty obrotowe , a komutator na wirniku zastępują dziś układy sterujące powodujące zmianę natężenia pola w poszczególnych cewkach na wirniku. Nie ma szczotek są tylko ślizgowe styki praktycznie nie do zdarcia. Takie silniki przy niedużych gabarytach i ogromnym momencie obrotowym napędzają samochody hybrydowe i zabawki Tesli ;). Stosuje się je też w nowoczesnych tokarkach .

Ps dobry wybór

Bezszczotkowe silniki jednofazowe były już w adapterach w latach 50/60 ...

Leszek, a czy mogę jakoś zmieniać obroty silnika jednofazowego w warunkach, nazwijmy je, domowych?

Silnik asynchroniczny nie ma szczotek . A w adapterami wysokiej klasy były silniki synchroniczne , gdzie stabilicacją pracy było 50 Hz z sieci . I system przekładni pasowych z talerzem o dużej bezwładności.

OczyŚcie, że można w domowych warunkach sterować Jednorazowym silnikiem asynchronicznym np z pralki Frania ;) ... najprostszy przykład - jeśli to silnik niedużej mocy - do 250W to wystarczy zastosować ściemniacz do światła żyrandoli . Tonic innego jak prosty tyrystorowy ogranicznik mocy. Można takie kupić .... albo wymontować ze starego jakiegoś urządzenia.

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OczyŚcie, że można w domowych warunkach sterować Jednorazowym silnikiem asynchronicznym np z pralki Frania ;) ... najprostszy przykład - jeśli to silnik niedużej mocy - do 250W to wystarczy zastosować ściemniacz do światła żyrandoli . Tonic innego jak prosty tyrystorowy ogranicznik mocy. Można takie kupić .... albo wymontować ze starego jakiegoś urządzenia.

Tylko przy takiej regulacji spadała będzie również moc silnika. 

Edit. Jak już mówimy o silnikach z epoki "Frani" to w tym czasie były produkowane również silniki jednofazowe z wyłącznikiem odśrodkowym i tu regulacja obrotów ogranicza się dość mocno, a przy silnikach o niższych obrotach nie jest możliwa prawie w ogóle.

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście , jak pisałem to ogranicznik mocy (dostarczanej) . W falownikach moc pozostaje stała , zmienia się tylko częstotliwość impulsów. Podobnie we wspomnianych silnikach bezszcotkowych prądu stałego . Stąd TESLA ma takie przyśpieszenia przy niewielkich obrotach (start) . Taka ciekawostka ... wieciE że wszystkie spalinowozy i elektrowozy kolejowe napędzają swoje osie z kołami silnikami prądu stałego. Lokomotywy spalinowe spalają ropę w silniku spalinowym diesla , napędzającego turbinę generatora prądu , prostują go w inweterach i zasilają silniki szeregowe zamocowane na osiach kół ... :) takie buty ;)

Sorki za błędy ale piszę z tabletu ... korektor doprowadza mnie do szału ....

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu chodzi o silniki 1F o mocy 1.1 kW...  Napędza on przekładnię zębatą 1:60 i nie ma możliwości zmiany owej przekładni...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No takie moce to już trochę poważniejszy układ ale myślę że nie jest tak źle , poszukam jutro i dam znać. Coś znajdziemy. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej będzie problem z regulacją obrotów takiego silnika,łatwiej zastosować silnik 3f z falownikiem lub regulować obroty przekładni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek buźka... :wub:  Już kupione do testów...

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z proponowanych jedynie falownik spełnia odpowiednie parametry oprócz jedynie ceny!!! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie elektrycy wygryzacie Yodka z jej tematu :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To Yodek nie chodzi na prąd? A na ropę czy benzynę ... ? a już wiem - jest na parę ... :) :) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi