LESKOS 3470 #1751 Napisano 8 Lutego 2019 (edytowane) Zastanawiałem się jak Ci odpowiedzieć... ;-)Po pierwsze , Twoje roczniaki są piękne i pięknie przygotowane. No a teraz po drugie, jeśli pozwolisz to podam parę rad , na pewno się przyda choćby w chwili kiedy się chce coś sprzedać i dobrze zaprezentować....więc:1. Trzeba się zastanowić co chcesz przedstawić na zdjęciu i w jakim celu.2. To co określisz w punkcie 1 musi być zdecydowanie wyeksponowane w stosunku do reszty widocznej na zdjęciu. Należy unikać elementów obrazu które będą ściągać uwagę oglądających od "tematu" zdjęcia. zatem w tle nie powinno być błyszczących elementów , kontrastowych rozdrobnionych, ostrych, wzbudzających emocje (patrz ostatnia dyskusja z Gosią ) . Tu operujemy czymś takim jak głębia ostrości. Musimy , albo używać obiektywów typu makro, abo ujednolicić tło. Najlepiej umbra palona, beż, popiel. czasami do brązów używa się się zieleni butelkowej ale pojawia się problem kontrastu i wymaga to dodatkowych zabiegów ....3. W zależności od rodzaju przedmiotu musisz go prawidłowo oświetlić. Należy unikać światła ostrego. W pomieszczeniach najprościej to się robi nakładając na lampy rastry , albo wręcz zwykły papier śniadaniowy lub pergamin. Doświetla się to albo najprościej lampami błyskowymi , bezcieniowymi , albo kilkoma wyzwalanymi radiowo, albo stosując stałe oświetlenie z dodatkowymi ekranami , np parasolka wyłożona folią aluminiową. Dodatkowo w warunkach domowych można podbarwić światło nakładając na latarkę ledową (np) kolorową piłkę dla dzieci (żółtą , pomarańczową, czerwoną) albo świecąc przez nadmuchany balonik . To tak po krótce w trzech punktach...a teraz co do Twojego zdjęcia. ad 1. Chcesz pokazać pięć pięknych zegarów... w celu zachwycenia kolegów , żeby im ciśnienie skoczyło . ad 2. Jak patrzę na zdjęcie to w pierwszym momencie widzę linię przedmiotów (dobrze że ustawiono je regularnie i równo) . Oko ludzkie wyłapuje podświadomie wszelkie regularności i uporządkowania (mamy taki tik umysłowy). Ale już w drugim kroku , zaglądam na tło i staram się rozwiązać zagadkę , co tak połyskuje w tle i gdzie jestem... otoczenie zatem ściąga moją uwagę w tym kierunku. Czyli błąd ! Muszę się zmusić żeby wrócić do detali w zegarach. Trzeba sporej determinacji , pasjonaci tych zegarów zapewne ją mają, żeby nie zwracać uwagi na tło. Czyli tu mamy nieprofesjonalne podejście . ad 3. Światło, zapewne z halogenków nie jest spolaryzowane (miękkie ) i wszystkie załamania w przedmiocie skrzą , rozpraszając od istotnych elementów. Należy też "pomanipulować" oświetleniem , bo pierwsze plany masz nie doświetlone. Rozwiązaniem są wspomniane dodatkowe źródła światła. Troszkę można to poprawić używając techniki HDR, ale nie wszytko. Czyli tu też nie za bardzo.... Podsumowując, w naszym środowisku fotografia ujdzie, do celów reklamowych, wystawienniczych i komercyjnych się nie nadaje. Za to wszyscy wiedzą, że zegary masz piękne !Mam nadzieję że się nie obraziłeś po tym co napisałem. Fotografia komercyjna jest bardzo trudną dyscypliną, szczególnie gdy się chce robić dobre zdjęcia a nie tworzyć grafikę komputerową, co ostatnio coraz częściej się widzi na okładkach i wnętrzach "kolorowych magazynów".Pozdrawiam serdecznie Marianie Ps. Jak będziesz miał ochotę to na jakimś wyjeździe "zegarkowym" możemy potrenować w realu i sprzedam ci parę prostych patentów. Edytowane 8 Lutego 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1752 Napisano 8 Lutego 2019 OOooooo , teraz wiem !!! Dla udokumentowania detali i części mechanizmu , to mogę pstrykać ... byle ostrość i wyrazistość uzyskać Ale , by zaprezentować zegar i jego piękno .... to trzeba się nagłowić i namęczyć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1753 Napisano 8 Lutego 2019 O kruuca bomba! Mam..mam zadatki na adepta! Może nie tak wyraziście jak LES uwidocznił, ale jako potencjalny chętny na zdobycie roczniaka miałam podobne reakcje - najpierw efekt "woow" - roczniaki piękne i niemalże natychmiast zainrygował mnie drugi plan - a cóż to za frapujące półeczki, wnęki no i CO tam jest! ☺ czyli odwrócona uwaga od pierwszego planu ;-)A jeszcze intryguje mnie szczegół - skrajne zegary z lewej i prawej - jakby lekko zmieniona optyka - zniekształcenie przez obiektyw? Kurczę, chyba wrzucę jakiś kilka swoich "sfocin" - może LES dorzuciłby garść takich uwag jak powyżej? Tylko że ja mam zasadniczo kwiaty.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1754 Napisano 8 Lutego 2019 Aaaaa ukwiecona Concordia .... jak w stokrotkach ???? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1755 Napisano 8 Lutego 2019 Raczej stokrotki ale bez Concordii ☺ Zdjęcia już odleżane w szufladzie, więc zniwelowany nieco efekt "emoszjons" :-P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1756 Napisano 8 Lutego 2019 .....A jeszcze intryguje mnie szczegół - skrajne zegary z lewej i prawej - jakby lekko zmieniona optyka - zniekształcenie przez obiektyw? Tak to efekt "błędu" optyki szkła . To się dzieje przy szkłach szerokokątnych czyli przy ogniskowej poniżej 20 mm. Wysokiej klasy obiektywy portretowe i do fotografii architektonicznej mają zastosowany twz. SHIFT - patent pochylenia soczewki lub zastosowania pośrednich pryzmatów. Mechanizm stosowany w profesjonalnych obiektywach jest bardzo precyzyjny skomplikowany i takie obiektywy są wielokrotnie droższe od zwykłych , nawet profesjonalnej klasy. ceny ich oscylują między 15-25 k. zł . Delikatne korekty można zrobić cyfrowo w Photoshopie - w wersjach 3 , 4 , 5 i wyższych. Tu jest nieznaczny. Prostym rozwiązaniem jest układanie produktów wzdłuż okręgu , w równej odległości od soczewki przedniej obiektywu. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #1757 Napisano 8 Lutego 2019 Tak to efekt "błędu" optyki szkła . To się dzieje przy szkłach szerokokątnych czyli przy ogniskowej poniżej 20 mm. Wysokiej klasy obiektywy portretowe i do fotografii architektonicznej mają zastosowany twz. SHIFT - patent pochylenia soczewki lub zastosowania pośrednich pryzmatów. Mechanizm stosowany w profesjonalnych obiektywach jest bardzo precyzyjny skomplikowany i takie obiektywy są wielokrotnie droższe od zwykłych , nawet profesjonalnej klasy. ceny ich oscylują między 15-25 k. zł . Delikatne korekty można zrobić cyfrowo w Photoshopie - w wersjach 3 , 4 , 5 i wyższych. Tu jest nieznaczny. Prostym rozwiązaniem jest układanie produktów wzdłuż okręgu , w równej odległości od soczewki przedniej obiektywu.Jak ocenisz ten portret? (ogniskowa 33 mm, F/2.8) 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1758 Napisano 8 Lutego 2019 (edytowane) Mnie by korciło odrobinę w lewo postać umiejscowić ☺ ale może się mylę. LES wyda prawidłowy werdykt ☺Piękne zdjęcie! Edytowane 8 Lutego 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1759 Napisano 8 Lutego 2019 (edytowane) Modelka jest bardzo fotogeniczna .Ładna tonacja barw. Brąz i granat+ złoty odcień bardzo ładnie się komponuję. Gosia ma rację jeśli to ma być klasyczny portret to trochę "niezrównoważony" w sensie tego co znajduje się po lewej i prawej stronie zdjęcia. Jeśli już stosować nierównoważenie w obrazie to elementy które powinny być zauważane powinne być w lewym górnym rogu. Wzrok wędruje u 90% ludzi po zdjęciu kreśląc umowną literę Z i w tej kolejności zauważa szczegóły. Tu niestety mamy zamek w drzwiach i to odrywa na chwilę uwagę , potem zauważasz oczy (zresztą bardzo dobrze uchwycone spojrzenie) potem nieszczęsna klamka i dwie aplikacje na bluzce. . Lekko bym przekadrował ... Pozwoliłem to pokazać tak na szybko, jeśli pozwolisz. .Dla mnie najważniejsza w tym zdjęciu pogodna twarz z pięknymi regularnymi rysami oczami i ustami i to bym wyeksponował zdecydowanie ...Tak na szybko... Ps zdjęcia musisz oglądać osobno . Ps. 2 po kadrowaniu jest trochę ciasno, ale to lepiej niż z zamkiem i klamką moim zdaniem.Ps3 Czasami w fotografii reportażowej stosuje się takie triki (elementy rozpraszające) w celu uwidocznienia zaskakującej sytuacji albo wręcz absurdalnej, zapowiadającej coś niespodziewanego. Oglądający orientuje się "teoretycznie" wcześniej w sytuacji niż osoba na zdjęciu. Poprawia o znacznie samopoczucie (i oglądalność) zdjęcia Edytowane 8 Lutego 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #1760 Napisano 8 Lutego 2019 Dzięki bardzo, i jeszcze jeden 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1761 Napisano 8 Lutego 2019 (edytowane) Tu pierwsza uwaga, kadr zdecydowanie za wąski w pionie . Ma sens taka kompozycja , dłoń ładnie współgra z twarzą, ale poszedł bym tu w kadrowanie na kwadrat .Taka sugestia ... Oczywiście nie zawsze się da, szczególnie jeśli sesja jest nie do końca zaplanowana.Brakuje mi zamknięcia takich linii (te na czerwono) , ale też interesujący portret .Ps. Wyciąłem proponowany kadr ... Edytowane 8 Lutego 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1762 Napisano 8 Lutego 2019 (edytowane) A zgadłam sobie po cichu ten czubek głowy :-D ale dolnych krawędzi już nie ;-)Rozmycie tła mi się podoba :-)PS.M Yoda się "zemści" za te wtykanie nosa w nie swoje zdjęcia - psieplasiam! ;-) Edytowane 8 Lutego 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #1763 Napisano 8 Lutego 2019 O czubku głowy, a raczej takim kadrowaniu w fotografii portretowej, czytałem ze jest ok , zresztą jak wspomniałeś Leszku, nie zawsze są ku temu warunki, to street foto Inne ujęcia 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1764 Napisano 8 Lutego 2019 (edytowane) Ręka dodaje smaczku ... , choć trzecie jest też ładne . Staraj się zawsze zostawić więcej (niedużo ) przestrzeni z produ (przed twarzą) niż z tyłu (za głową) . Lubimy jako ludzie mieć więcej przestrzeni przed niż za. Lepiej jest to odbierane. Dotyczy to także i zwierząt ... Ps. te zasady można oczywiście celowo łamać, ale to już jest poziom mistrzowski . Czasami w fotografii przyrodniczej mi się to udawało ....A tu klasyk przyrodniczy ... portret z wszystkimi zasadami ...tytuł .... "Podobno da się chodzić" Edytowane 8 Lutego 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1765 Napisano 8 Lutego 2019 To zdjęcie zwala z nóg! (za wyjątkiem modela, który "chodzi" po wodzie) ○○ :-D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1766 Napisano 8 Lutego 2019 Tu zimowe ... jeszcze jedno ciekawe ujęcie statyczne .Tytuł .... "Jest tylko moja ..." No i tyle w tej dziedzinie . Dziś kończę skrzynkę do Beckera ze stolarni Eppnera ... możę zdążę pokazać wreszcie coś ciekawego 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #1767 Napisano 8 Lutego 2019 To dorzucę jeszcze kościół z Lublina i znikam 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1768 Napisano 8 Lutego 2019 No to ja stary klasyk ... portretowy 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1769 Napisano 8 Lutego 2019 Hermann B. ??? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1770 Napisano 8 Lutego 2019 (edytowane) Ale wiewiór jest nie do podrobienia! Piękna kolorystyka, słońce miekko doświetla modela/lkę.. no i ta zawadiacka poza... ;-)A co do pozy to ptasior z awatara jeszcze bardziej wymiata (i nie tylko ten ptasior) :-D Edytowane 8 Lutego 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1771 Napisano 8 Lutego 2019 Hermann B. ??? A nie , jasne ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1772 Napisano 8 Lutego 2019 (edytowane) Jak w tytule tematu ... poradźcie !!!Parę zegarów i trzy biorę pod uwagę . Ale czyje one ???Duży , chyba GB .Środkowy smukły , tarcza bez sekundnika , kółko wagi jest pełne - ten , najbardziej mi się podoba Po prawej , mały niby ,,rakietoplan,, - chyba hałaśliwy Jughans .Umówiony jestem w niedzielę i wówczas je zobaczę .Co o nich sądzicie ? Edytowane 8 Lutego 2019 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1773 Napisano 8 Lutego 2019 Bierz środkowy i w nogi. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1774 Napisano 8 Lutego 2019 (edytowane) Bierz środkowy i w nogi.O! Ja też trachnęła bym środkowy!! Cokolwiek i skądkolwiek on :-D (A może wszystkie trzy w cenie hurtowej) Edytowane 8 Lutego 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1775 Napisano 8 Lutego 2019 Srodkowy wygląda na dolnośląski .... może Germania , Endler 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach