Yodek 2549 #1826 Napisano 9 Lutego 2019 Duużo czasu..dużo pracy..A efekt wart grzechu :-D Właściciel (ktokolwiek nim będzie) posiądzie unikalny, piękny okaz ..Czy takie dzieła rąk własnych się jakoś oznacza - tzn. sygnuje swoim logotypem? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #1827 Napisano 9 Lutego 2019 Ja akurat każdy sygnuje ponadto prowadzę coś w rodzaju kartoteki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #1828 Napisano 9 Lutego 2019 Ja akurat każdy sygnuje ponadto prowadzę coś w rodzaju kartotekiAchaa.. :-)A można poznać Twoją sygnaturę, o ile nie jest chroniona?Kto wie, może gdzieś kiedyś przydarzy się spotkać :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #1829 Napisano 9 Lutego 2019 Można:-) po prostu podpisuje się imieniem i nazwiskiem w paru miejscach. Czasem to zależy od przyszłego właściciela i wtedy robię sygnature na tarczy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #1830 Napisano 9 Lutego 2019 Acha ☺To i na tarczy sygnowane tez są ☺Ta kartoteka mnie intryguje, kojarzy mi się ze sporą zawartością. Rozumiem, że skrywa wszelakie tajniki budowy i dzieje poszczególnych egzemplarzy :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #1831 Napisano 9 Lutego 2019 Acha ☺To i na tarczy sygnowane tez są ☺Ta kartoteka mnie intryguje, kojarzy mi się ze sporą zawartością. Rozumiem, że skrywa wszelakie tajniki budowy i dzieje poszczególnych egzemplarzy :-)Dokładnie tak jest. Sama kartoteka nie jest zbyt gruba to jest zaledwie dziewiętnaście egzemplarzy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #1832 Napisano 9 Lutego 2019 Dokładnie tak jest. Sama kartoteka nie jest zbyt gruba to jest zaledwie dziewiętnaście egzemplarzyTrzymajcie mnie!"Zaledwie dziewiętnaście egzemplarzy" - kurcze - 6 tygodni mrówczej pracy z samym mechanizmem, z całością to nie mam pojęcia ile.. a tu już dziewiętnaście sztuk?? Skoro fotografik to artysta fotografii, to ktoś taki jak Ty nie powinien zwać się "zegarmistrz" a ZEGARMIFIK.. A czy przypadkiem w Koszalinie nie ma ktoś Twojego zegara? ☺ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #1833 Napisano 10 Lutego 2019 Nic mi na ten temat nie wiadomo. Większość na południe Polski poszła i kilka za granicę;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #1834 Napisano 10 Lutego 2019 Okazuje się, że Twoje zegary to towar eksportowy. No i super, niech się rozsławiają nasi polscy mistrzowie w świecie. :-D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #1835 Napisano 11 Lutego 2019 (edytowane) Krótkie pytanko - może ktoś wyrazi opinię - Kieninger, model drobnomieszczański- czy ten zegar może pochodzić z okresu międzywojnia?Czy może młodszy?Wiem, że numeracja Kieningera za wiele nie wyjaśnia - ten ma nr 83xxx :-) Edytowane 11 Lutego 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3484 #1836 Napisano 12 Lutego 2019 (edytowane) Gosiu na stronie Kieningera znalazłem opis historii firmy http://online.flipbuilder.com/adce/xves/mobile/index.html#p=55 i tam jak widać podano, że produkcję zegarów rozpoczęto w 1921 roku. Myślę że z okresu między wojennego.Nie mam oczywiście bladego pojęcia , ale wydaje mi się że to mogą być późne lata 30-te ... Edytowane 12 Lutego 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #1837 Napisano 12 Lutego 2019 (edytowane) LES - wielkie dzięki!Zacny katalog ☺ niestety języków ani w ząb więc tylko sobie pooglądałam ;-) Mieli wspaniałe zegary, aż oczy bolą - takie wystrzałowe :-)Właśnie o to mi chodziło - czy zegar może być z tamtego okresu, bo Kieninger jak się okazuje produkował zegary jeszcze wiele lat aż do czasów współczesnych i obawiałam się że zegar może się okazać np. z lat 50-tych czy 60-tych. Nie ukrywam, że cena odgrywa u mnie wiodącą rolę, a ten tu zegar utargowałam na 1,5 talara, sprzedawca sam dowozi, nie jest to drugi kraniec Polski jak najczęście bywa, a i niby zegar sprawny choć pewnie do kąpieli się nadaje ☺Nie umiem ze zdjęcia odgadnąć jak duży jest mechanizm w porównianiu do typowego linkowca, czy porównywalny czy sporo większy. Ile tu butelek Akry trzeba kupić do szorowania ;-) Edytowane 12 Lutego 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3484 #1838 Napisano 12 Lutego 2019 Jak pięciolitrową kupujesz to na kila starczy . Moim zdaniem, aż tak dużo większe nie są , Nie znam tego mechanizmu, ale przez analogię myślę płyty mogą mieć wymiar gdzieś około 15x15 cm , może ciut większe. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #1839 Napisano 12 Lutego 2019 To prawda. Kanisterek jest opłacalniejszy w zakupie. Starczy nawet i do mycia zębów a na kiedyś to i do czyszczenia protezy też ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3484 #1840 Napisano 12 Lutego 2019 Zdradzę tajemnicę ... Używamy go też do mycia szyby kominkowej . REWELACJA , nie ma takiego nagaru żeby go nie zmył. Raz myłem patelnię jak spaliłem smażąc wątróbkę psom (6 ich jest więc jest co smażyć) i żona się nie skapnęła że ją spaliłem Akra w pewnych przypadkach jest nie do zastąpienia. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #1841 Napisano 12 Lutego 2019 (edytowane) Woow..No proszę, to i do przypaleń np. Z piekarnika się nada.. muszę spróbować. Faktycznie to jak spalenizna z silnika :-P Gara dawno nie spaliłam ale w piekarniku się coś znajdzie. Mnie tam wszelakie plamki denerwują ;-) Edytowane 12 Lutego 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3484 #1842 Napisano 12 Lutego 2019 Na piekarnik i szybę piekarnikową działa - sprawdziłem też ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #1843 Napisano 12 Lutego 2019 Ha..! A to dobre..zanim zdążę pomyśleć to LES ma już przetestowane ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1804 #1844 Napisano 12 Lutego 2019 No , ale jak z tym stojącym ???? Bierzesz ??? Na chodzie , ale roboty mało , czy widzisz , że dużo ???? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3484 #1845 Napisano 12 Lutego 2019 Bo ja wbrew pozorom jestem dobry mąż (nie jestem przekonany czy żona by to potwierdziła bo wg niej jestem "u...liwy pedancik") i sporo jej pomagam - tak mi się wydaje. No i sprawdzałem jeszcze na zegarach (to już też wiesz) ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #1846 Napisano 12 Lutego 2019 Dobry Mąż - brawo!Żonka z pewnością o tym dobrze wie ale tak ze względu na "niepedagogiczny" wpływ pochwał na mężów, nie daje po sobie poznać że Cię docenia:-D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 302 #1847 Napisano 12 Lutego 2019 IMO zegar jest w stylu lat 20-tych. Mnie się podoba i cena jest też bardzo przyzwoita. Kundo to firma porządna i powinien Ci długo służyć. No i pięknie, donośnie dzwonić. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #1848 Napisano 12 Lutego 2019 No , ale jak z tym stojącym ???? Bierzesz ??? Na chodzie , ale roboty mało , czy widzisz , że dużo ???? Przegapiłam Twój post jskimś cudem ;-)Mam zamiar brać. Ma być niby "sprawny". Zakładam, że mycie trzeba zrobić. Skrzynia wygląda na dobrą- trudno ocenić szczegółowo ze zdjęć. Przyjmuję, że jakieś porządne czyszczenie i woskowanie.Sprzedawca ma też Embee ale zaznaczył że zegar się zatrzymuje, a ja się trochę boję ryzykować bo nie wiem czy to tylko sprawa regulacji albo mycia.. Erzlot - dzięki za opinię :-)Jeżeli zegar z lat dwudziestych byłoby tym bardziej miło. Cieszę się że Ci się podoba, mi też i mojemu Mężowi. W końcu to smukła baba więc mu się nie dziwię;-)Wszakże to nie Kundo jeno Kieninger ale mnie wsio ryba :-D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 302 #1849 Napisano 12 Lutego 2019 Przegapiłam Twój post jskimś cudem ;-)Mam zamiar brać. Ma być niby "sprawny". Zakładam, że mycie trzeba zrobić. Skrzynia wygląda na dobrą- trudno ocenić szczegółowo ze zdjęć. Przyjmuję, że jakieś porządne czyszczenie i woskowanie.Sprzedawca ma też Embee ale zaznaczył że zegar się zatrzymuje, a ja się trochę boję ryzykować bo nie wiem czy to tylko sprawa regulacji albo mycia.. Erzlot - dzięki za opinię :-)Jeżeli zegar z lat dwudziestych byłoby tym bardziej miło. Cieszę się że Ci się podoba, mi też i mojemu Mężowi. W końcu to smukła baba więc mu się nie dziwię;-)Wszakże to nie Kundo jeno Kieninger ale mnie wsio ryba :-DKUNDO to skrót od Kieninger und Obergfell. Na tyle nie znam ich historii, czy Kieninger wytwarzał sam zegary, czy tylko w spółce z Obergfell'em. Guru Tarant nam to na pewno wyjaśni. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #1850 Napisano 12 Lutego 2019 (edytowane) KUNDO to skrót od Kieninger und Obergfell. Na tyle nie znam ich historii, czy Kieninger wytwarzał sam zegary, czy tylko w spółce z Obergfell'em. Guru Tarant nam to na pewno wyjaśni.Aaaaajj..ale jaja :-)Kundo = Kieninger + "Ober sztunder" - zwracam honor!! :-P :-D :-D Edytowane 12 Lutego 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach