Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

krywoj75

Gwintowanie wałków

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim.

Mam pytanie odnośnie gwintowania wałków przy montażu pasówek. U mnie w mieście praktycznie jeden zegarmistrz gwintuje wałki, po skróceniu oryginału, do montażu pasówki. Mam pytanie, jakie narzędzia potrzebne są do skrócenia i nagwintowania wałka np mołni? Montaż w kopercie to zwykle nie problem, sporządzenie dystansu między kopertą a mechanizmem to też nie problem. Mam problem tylko z obróbką wałka... Mogę prosić o podpowiedź?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obcinaczki, kamień szlifierski i narzynka...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok a czy kolega mógłby jakieś narzynki i resztę  polecić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem jaki gwint chce kolega uzyskać? Metryczny? Calowy? 

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre pytanie. Chyba chciałbym być gotowy na oba standardy bo dużo zależy od koronki którą dobiorę do zestawu. Interesuje mnie przykładowy zestaw który muszę zebrać. Może jakieś przykładowe zdjęcia przyrządów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba się wysilić i poszukać...

Tu przykład...

https://www.ebay.de/itm/31-tlg-Miniatur-Gewindeschneider-Gewindeschneidsatz-Bohrer-Schneideisen-Werkzeug/232152527319?hash=item360d5e71d7:g:EvcAAOSwiDFYNVX5:rk:25:pf:0

Kup także grzebień do gwintów... do ich mierzenia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No może być, ale praca takimi narzędziami wymaga wprawy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kraju można znaleźć takie zestawy dobre właśnie pod wałki w cenach od 100zł. Trzeba śledzić olxy i aukcje.

fNII47a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kraju można znaleźć takie zestawy dobre właśnie pod wałki w cenach od 100zł. Trzeba śledzić olxy i aukcje.

Jeżeli wałki są od 1 mm wzwyż, to wystarczy, jeżeli poniżej 1 mm to trzeba nabyć komplet bardziej zegarmistrzowski.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda. Trzeba kupować te małe. Moje zaczynają się od 1mm i idą w górę co 0,1mm.

A do mniejszych średnic jest jeszcze "ławeczka"

9686a4e09071dc16ce3337131025ca5a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ebay poszukaj czegos takiego 

post-65121-0-79260100-1547247612_thumb.jpg

If your watch is not ticking I will make it tock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można przyjąć, że do gwintowania wałka pod koronkę, wystarczy gwint 0,8, 0,9 i 1,0 i w takie warto się zaopatrzyć. Jeśli nie będzie można takich dostać to wydaje mi się, że zrobienie takich narzynek nie przekracza naszych możliwości. Jakby kto napotkał trudności lub lza wysoką cenę, to może zlecić kolegom, których tu trochę jest i którzy ładnie to zrobią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.