Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Booocian

Zegarek na różne okazje, na codzień - do 5000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Poszukuję uniwersalnego zegarka, który będzie mi służył na codzień, czyli i do jeansów i pasujący do garnituru.

Nowy lub używany, tarcza od 42 do ok 45 mm, automat i raczej bransoleta chociaż dopuszczam brązowy pasek. Tarcza najchętniej jasna, niebieska lub granatowa.

Charakter mniej formalny, z odrobiną sportu tj. dodatkowymi tarczami, z dodatkiem kolorów tj. np. żółta wskazówka sekundnika, czerwony napis, niebieski bezel etc. - tego typu urozmaicenia są mocno pożądane.

Wolę unikać typowych nurków, ponieważ nie podobają mi się szerokie bezele a poza tym typowy diver średnio mi pasuje do marynarki.

Jakie są Wasze typy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Może nowsza referencja Eposa 3401? Szukałbym tez starszej referencji Eterny KonTiki (duże trójkąty).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepiękny jasny Epos 3401 jest w promocji w jednym sklepie, a Epos 3402 ze "skośną" datą i dniem tygodnia na popularnym portalu aukcyjnym..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Longines Conquest albo Longines Conquest GMT.

Jest wersja 41, 43, jest jakieś chrono zdaje się. Ale to duże zegarki, 41 pasowała do ręki kolegi ca 19cm.

Ale do garnituru to raczej wersja na pasku.

Sam parę razy ubrałem zegarek z bransoletą do garnituru i wydawało mi się super.

Dopóki nie zobaczyłem zdjęć z zegarkiem na ręku. I już nie wydawało mi się tak super.

"Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta." - Stanisław Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eterna Manufakturowa?

np. 7661.41.56.1352 (tylko nie wiem czy tarcza pasuje, ale są żółte elementy)

7682.41.10.1700

Ta pierwsza, może gdyby była na bransolecie, to miałaby wystarczająco charakteru, który szukam a tak to trochę za spokojnie. Drugi model już w ogóle zbyt grzecznie i klasycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nowsza referencja Eposa 3401? Szukałbym tez starszej referencji Eterny KonTiki (duże trójkąty).

Epos zbyt prosty, zresztą mam Tissota PR50, którego kupiłem w 2000 r i to jest podobny styl oraz charakter.

Eterna KonTiki podoba mi się w wersji z brązu. Przypomina mi zegarek C60 Trident Bronze Pro 600, na który zresztą spoglądam co jakiś czas na zdjęciach i zastanawiam się, czy chciałbym sobie taki sprawić, ale to trochę przy innej potrzebie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

To może taka Alpina, z IMO ciekawym modułem GMT?

post-34987-0-57064200-1546364828_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest wersja 41, 43, jest jakieś chrono zdaje się. Ale to duże zegarki, 41 pasowała do ręki kolegi ca 19cm.

Sam parę razy ubrałem zegarek z bransoletą do garnituru i wydawało mi się super.

Dopóki nie zobaczyłem zdjęć z zegarkiem na ręku. I już nie wydawało mi się tak super.

Sądzę, że zegarek na bransolecie to nie jest typowy garniturowiec, ale na zasadzie przełamania stylu może pasować do stylu nieco formalnego o ile nie przesadzimy za bardzo zakładając np. wielkiego divera.

Conquest i Conquest GMT całkiem, całkiem.

Bardziej pasuje mi Chronograph:

https://www.jomashop.com/longines-watch-l38004966.html - tylko tu kwarcowy

a jeszcze bardziej przemawia do mnie HydroConquest:

https://www.jomashop.com/longine-mens-watch-l36424966.html

albo HydroConquest Chrono:

https://www.jomashop.com/longines-watch-l3-744-4-96-6.html

Dobry kierunek. Dzięki ;)

To może taka Alpina, z IMO ciekawym modułem GMT?

Oj nie. Totalnie nie mój gust. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy kojarzy ktoś zegarek podobny do Seiko Astron Dual Time, tylko w przystępniejszej cenie?

post-97401-0-08172800-1546896690_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Conquest GMT jest dość gruby - mój brat go ma, co prawda nosi do garnituru. Ale warto mieć to na uwadze.

https://www.instagram.com/watchgeekz/

Zapraszam na moj profil na Instagramie! ????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zaproponował Seiko-Presage-Automatic-SPB059J1. Co prawda rozmiar jest mniejszy niż sugerujesz, ale to tylko na plus moim zdaniem, zwłaszcza że chcesz go nosić także do garniaka.

Piękny zegarek moim zdaniem, do ideału brak mu może tylko nakładanych indeksów, ale można mu to wybaczyć. ;-)

https://www.demus-zegarki.pl/product-pol-44838-Zegarek-Meski-Seiko-Presage-Automatic-SPB059J1.html

Tutaj test, nie przejmuj się inną referencją, to w zasadzie ten sam zegarek.

https://zegarkiipasja.pl/artykul/655-recenzja-seiko-presage-multi-hand-automatic-spb041

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

To może JeanRichard Terrascope? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.