Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

bazylee

junghans w277

Rekomendowane odpowiedzi

witam

na wstępie nie jestem zegarmistrzem więc za ewentualne błędy przepraszam

w moim zegarze pękła sprężyna,zegarmistrz stwierdził wyrwane zeby i tp oraz oszacowl koszt naprawy na 800-1000zł gdzie stwierdził wartość zegara na 300-400 wartość sent6mentalna do zegara jest i tu jest problem

w zegarze jest mechanizm z mloteczkami bijacymi do góry i niestety nigdzie nie mogę znaleźć takiego mechanizmu

większość ma mloteczki do dołu albo do środka

czy takie mechanizmy można przerobić albo ewentualnie gdzie szukać pomocy

zdjęcie nr 1 mój mechanizm (niestety rozebralem i już sam nie złożę )

zdjęcie nr 2 większość dostępnych zegarów z takim mechanizmem

planuje wymianę mechanizmu skoro koszta naprawy są aż tak wysokie dla tego zegara

post-109393-0-48991400-1556967385_thumb.png

post-109393-0-85941100-1556967419_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat takiego mechanizmu , jeszcze nie miałem ,.... ale ze zdjęć ( słabe , niewyraźne ) wynika , że młoteczki i odpowiednie elementy można przełożyć .

Ewentualnie , z nowego ( oczywiście stary , ale ten sam typ ) przełożyć do Twego zegara , te elementy które uległy zniszczeniu.

Ps.

Lepsze zdjęcia , dają lepszą możliwość oceny , a i zachęcają , by poświęcić trochę czasu na odpowiedź .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za bardzo naprawa tego się nie opłaca nawet za połowę kosztów ... takie jest moje zdanie.

Niemniej jednak pan sobie policzył słono, pewnie zastosował metodę ceny zaporowej , bo mu się nie chciało, albo nie miał możliwości naprawy.

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko przeszczep IMO. Jednak może wymagać, jak kolega napisał, jakichś przekładek, uzupełnień, no i trzeba kupić właściwy mechanizm. Może ktoś mający wiedzę na temat Junghansów z ażurowymi płytami się wypowie, ale tak czy siak, trzeba mieć odrobinę pojęcia w naprawach, by całość ogarnąć. Skoro nie potrafisz poskładać po rozbiórce, to dosyć ciemno sukces widzę. 

Czasami się trafiają całe takie zegary dosyć tanio, jednak wszystko wymaga konserwacji, dopasowania, wiedzy, czasu. Pokaż skrzynkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie chodzi mi o nowy(Stary używany oczywiście ) mechanizm tylko jaki kupić by wszystko pasowało

jestem laikiem w tych sprawach a przez sentyment chciałbym aby ten zegar nadal był w domu

post-109393-0-76763600-1556978078_thumb.jpg

post-109393-0-04615300-1556978131_thumb.jpg

post-109393-0-33639400-1556978192_thumb.jpg

post-109393-0-97103500-1556978220_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sam w tytule napisałeś ... Junghans  W277 ..., więc ten mechanizm szukaj . Na początku , pokazałeś także , zdj . innego , ale takiego samego mechanizmu .  Ja mam inne , starsze , ale mogę powiedzieć , że Junghans często stosował różne dźwignie i elementy systemu bicia , czy dzwonienia , które montował w tym samym mechanizmie . Więc szukaj dawcę części do Twojego .  Ja bym ocenił , które części muszę wymienić i takie pobrał z takiego samego mechanizmu ( to , że inne młoteczki mają , nie znaczy że reszta jest inna )

Może odezwie się ktoś , kto taki mechanizm posiada i naprawiał go , bo , ja mogę się tylko tak ogólnie wypowiedzieć  .

Ps.  wiemy , że pękła sprężyna i uszkodzone są zęby ,... myślę , że współpracujących kół . Więc wiesz jakich . Wówczas sam składasz , lub dajesz do zegarmistrza . Myślę , że wtedy nie wyskoczy z niebotyczną ceną  ... no , chyba , że nie potrafi i nie chce .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli Ci naprawdę zależy, to poproś Damiana z Mysłowic (kolega klubowy). Zapłacisz do grosika ile trzeba, a zegar dostanie gwarancję na kolejne 50 lat. Trzeba będzie poczekać, jednak efekt cię usatysfakcjonuje.

Damian, przepraszam, że Ci nawalam roboty  :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czasik

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podziękować bardzo zależy mi na tym zegarze więc każda pomoc mile widziana tym bardziej że sentyment ogromny

mam nadzieję że się uda

już napisałem do niego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na chwilę obecną chyba go nie ma

czekam cierpliwie może zechce podjąć się tego wyzwania ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie ma, utyrany jest :)

post-109112-0-65714000-1557167471_thumb.jpg

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

będę czekał z cierpliwością

choć już mi brakuje tego bicia zegara

jakoś tak cicho w domu jak nie tyka i nie bije :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może ktoś inny z forum by się podjął tej naprawy ?

niestety cisza czasik zapracowany a mi tęskno za zegarem

szkoda tak patrzeć na to jak stoi na podłodze rozebrany na części

tym bardziej że teściowa już pomału daje znać ;) że zegara brakuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może ktoś inny z forum by się podjął tej naprawy ?

niestety cisza czasik zapracowany a mi tęskno za zegarem

szkoda tak patrzeć na to jak stoi na podłodze rozebrany na części

tym bardziej że teściowa już pomału daje znać ;) że zegara brakuje

Napisz może ,koło jakiego miasta , to może łatwiej ... bo ja to raczej za daleko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja z Wołomina (mazowieckie) w pl to bez różnicy chyba bo paczka się wyśle dobrze zabezpieczone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.