Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

QuadrifoglioVerde

Pompy ciepła i rekuperacja. Opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Wiesz zolw pompy ciepła to nowy wynalazek w naszym pięknym zaścianku. Gdzie indziej znają je od dawna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz zolw pompy ciepła to nowy wynalazek w naszym pięknym zaścianku. Gdzie indziej znają je od dawna.

ja jestem taki nie dzisiejszy jakbym mógł to bym do pracy na koniu jeździł ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Z tego bogactwa i dobrobytu to się ludziom w .......... przewraca.

Dobry duży trociniak z długą rurą postawić na środku największej izby i będzie ciepło i tanio i tylko raz na dobę ubijanie trocin, czyli prawie bezobsługowo. :D

Albo drewno i piec z kafli z szeroką lepką i w zimie człowiek nie zamarznie. A przy okazji chleba sobie będzie można napiec.  :)

Na Mazurach u leśników można kupić ładną grabinę po 150 zł za kubik.

Przesadzasz zdecydowanie to są koszty! wystarczy otwór w dachu i palenisko w izbie no i robotna baba która będzie się nim zajmowała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są też w PL fachowcy od IT, którzy polecają tylko Windows XP, bo sami nie używają niczego innego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam jestem w trakcie budowy domu i zastanawiałem się nad pompa ciepła, postanowiłem jednak na fotowoltaikę z kilku powodów:

jest to rozwiązanie ekologiczne

dostałem dofinansowanie ( bez dofinansowania jest to troche droga zabawa ale z dofinansowaniem cena fotowoltaiki już nie przedstawia się tak strasznie)

jak równiez dom moze być totalnie bezkosztowy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały dach w panelach plus folia grzewcza i MOŻE się uda ;)

Ja, nie angażowałbym paneli do niczego prócz grzania wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam jestem w trakcie budowy domu i zastanawiałem się nad pompa ciepła, postanowiłem jednak na fotowoltaikę z kilku powodów:

jest to rozwiązanie ekologiczne

dostałem dofinansowanie ( bez dofinansowania jest to troche droga zabawa ale z dofinansowaniem cena fotowoltaiki już nie przedstawia się tak strasznie)

jak równiez dom moze być totalnie bezkosztowy.

Bezkosztowy dom. Bajka na dobranoc. Totalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No żeby jeszcze lodówka sama się zapełniała, to byłaby bajka.

Ja nie wyobrażam sobie zakrywania ładnej dachowki tymi brzydkimi panelami. Może w firmie, na budynku gospodarczym itp. Nie wszystko w życiu musi być do bólu rozsądne i zapięte na ostatni guzik. Pozwólmy sobie mieszkać w ładnym domu i nosić ładne zegarki.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajomy Niemiec mówi, że u nich w przypadku pożaru domu z panelami na dachu zwykła straż nie podejmine czynności gaśniczych tyko czeka na spec jednostkę. Wiecie jak to się odbywa w PL?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie normalnie, jedzie ten kto ma najbliżej i tyle, a skąd by mieli wziąć tą specjalną jednostkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w trakcie budowy domu zmieniłem plany w zakresie źródła ciepła i przeszedlem z kotła z podajnikiem na ekogroszek na gaz plynny z wykorzystaniem butli 2700 l oraz kotła kondensacyjnego (niestety w moim rejonie nie ma gazu ziemnego). Decyzję o zmianie podjąłem przede wszystkim z uwagi na automatyzację procesu, komfort i wygodę i po pewnym czasie użytkowania nie żałuję. Ps. W wyniku tych zmian pozostał mi nowy kocioł z zasobnikiem Seko Bawaria 25 kW na ekogroszek. Teoretycznie pozostawilem go na godzinę W ;). Jeśli ktoś byłby zainteresowany takim kotłem to zapraszam na priv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.