Andrzeq 0 #1 Napisano 15 Listopada 2019 Witam czy ktoś z kolegów może podzielić się katalogami zegarów GB gdyż próbuję zidentyfikować swój zegar. Ps. czy zna ktoś fachowca w Rzeszowie od starych zegarów?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3891 #2 Napisano 16 Listopada 2019 Prościej będzie, jak podzielisz się zdjęciami zegara... 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzeq 0 #3 Napisano 17 Listopada 2019 Prościej będzie, jak podzielisz się zdjęciami zegara...Już wysyłam Już wysyłam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzeq 0 #4 Napisano 27 Listopada 2019 Witam czy ktoś z kolegów może podzielić się katalogami zegarów GB gdyż próbuję zidentyfikować swój zegar. Ps. czy zna ktoś fachowca w Rzeszowie od starych zegarów??Witam ponawiam prośbę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3891 #5 Napisano 28 Listopada 2019 W tych katalogach GB, które znam nie ma takiej skrzyni. Warto zobaczyć mechanizm i szczegóły skrzyni - mocowanie wieszaka, jej plecy.Warto zauważyć, że najstarszy z dostępnych powszechnie katalogów GB pochodzi z 1909 roku. Jeżeli zegar jest starszy, lub powstał w fabryce w Braunau można liczyć tylko na spotkanie identycznych skrzyń GB. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzeq 0 #6 Napisano 22 Grudnia 2019 Witam tak wygląda środek i mechanizm.Witam tak wygląda środek i mechanizm. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #7 Napisano 22 Grudnia 2019 W życiu nie widziałem takiej skrzyni z werkiem z serii Silesia. Produkowano takowe w latach 1908 - 1925. Wieszak tego typu wprowadzono bodajże w roku 1910.Czy w okolicach wieszaka nie ma otworów po montażu jakiegoś innego? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzeq 0 #8 Napisano 23 Grudnia 2019 Witam okazuje się że jest jakiś inny otwór obok sprężyny od gongu. A zatem składak ??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #9 Napisano 23 Grudnia 2019 Raczej tak. Skrzynia wydaje się być starsza od mechanizmu. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzeq 0 #10 Napisano 23 Grudnia 2019 A w takim układzie czy jest możliwe zliwosc aby skrzynia była od innego GB czy to już niekoniecznie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1810 #11 Napisano 23 Grudnia 2019 A w takim układzie czy jest możliwe zliwosc aby skrzynia była od innego GB czy to już niekoniecznie?Przepraszam za wtrącenie się , ale też mnie to interesuje , bo mechanizm mam taki sam i wahadło też , ale skrzynia , choć podobna , to jednak inna . Gzymsik , czyli górna listwa nad drzwiami , nie jest dzielona , a kolumny w drzwiczkach całe toczone . Widać , że u Ciebie tarcza powinna być wyżej , bo brakuje jej do łuku drzwi . Moja skrzynia ma pieczątki - kotwica z literami GB , więc popatrz czy u Ciebie coś takiego jest .Becker raczej miał znakowane skrzynie .. ale nie wiem czy wszystkie - to już wie Tarant . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzeq 0 #12 Napisano 23 Grudnia 2019 Witam przeglądałem cała skrzynię i nie widzę żadnych sygnatur a skrzynia na moje oko raczej nie była odnawiana. No cóż człowiek uczy się na błędach kupiłem zegar który miał być oryginałem a niestety nie jest mimo iż mi się podoba. Ps jeśli możesz to wlej zdjęcie swojej skrzyni. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3493 #13 Napisano 23 Grudnia 2019 Skrzynia jest bardzo zbliżona kształtem i wykonaniem (pomijając koronę i sterczyny ) do skrzyń Junghansa z 1905 roku Choć nie do końca pasuje wykończenie górnego gzymsu) , korona jest jednak bardziej Beckerowska moim zdaniem. Mechanizm i montaż wskazują na lata dwudzieste GB (wczesne). Trudna sprawa . 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzeq 0 #14 Napisano 23 Grudnia 2019 Korona jest wkładana osobno do skrzyni tzn. w skrzyni jest otwór podłużny (wygląda na oryginalny) a korona jest na listewce która wchodzi w otwór w skrzyni i tak się to trzyma. Pytanie jak jest mocowana korona w innych zegarach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #15 Napisano 23 Grudnia 2019 Różnie...nie ma reguły, nawet u jednego producenta. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzeq 0 #16 Napisano 23 Grudnia 2019 To ile wg Was ten składak może być wart bo chciałbym wiedzieć jak dużo przepłaciłem?! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #17 Napisano 23 Grudnia 2019 Trop Junghansa wydaje się być możliwy. Zestawiając koronę z pierwszego obrazka ze skrzynią z drugiego, mamy prawie identyczny zestaw. Prawie, bo tytułowa skrzynia jest ładniejsza. Wcięcie górnego gzymsu i parę szczegółów stawia ją wyżej. Koniec końców. Jest sens gonić króliczka do utraty tchu? Bardzo ładny zegar To ile wg Was ten składak może być wart bo chciałbym wiedzieć jak dużo przepłaciłem?!Nie wyceniamy zegarów na forum Możesz napisać, ile dałeś. Jeżeli zapadnie milczenie, to cóż... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzeq 0 #18 Napisano 23 Grudnia 2019 Ok rozumiem że trzeba się pogodzić z porażka i zaakceptować to co się ma ... choć niesmak niestety pozostanie, że nie jest to oryginał. Pozdrawiam. ( 1 tys.) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #19 Napisano 23 Grudnia 2019 Nie jest tragicznie, mogło być gorzej Każdy z nas ma na ścianie lub w pamięci jakieś "porażki". Ale czy nie wolno ich lubić? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1810 #20 Napisano 23 Grudnia 2019 Ok rozumiem że trzeba się pogodzić z porażka i zaakceptować to co się ma ... choć niesmak niestety pozostanie, że nie jest to oryginał. Pozdrawiam. ( 1 tys.)Zegar , jest naprawdę ładny !Podobnie jak kolega powiem , że tragedii nie ma . ( też miałem wpadki i to gorsze )Skrzynia jest niezła , w środku Becker , Wiec jak chodzi i pięknie wygląda , to nie ma co żałować 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3493 #21 Napisano 23 Grudnia 2019 Dokładnie tak , jak pisze Piotr ... A co to znaczy porażka , zegar ładny, będzie chodzić i bić, jak o niego zadbasz jeszcze Twoim wnukom ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #22 Napisano 23 Grudnia 2019 Mam skleconego ze wszystkiego co się nawinęło pod rękę linkowego Resch'a - nic nie pasuje - ale mechanizm został kapitalnie odremontowany przez Mistrza, a resztę sama odnowiłam. Chodzi świetnie i nawet go lubię bo to taki mieszaniec z zegarowego schroniska 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach