Jacek. 0 #1451 Napisano 11 Lipca 2007 Z kacapem to chyba prawda. Ja słyszałem gdzieś że nazwa Berlin nie od niedźwiedzia germańskiego idzie. Tylko od słowiańskiego => berło 8) A niejaka Elka Król przedstawiała się jako "Królowa Elżbieta" J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanka 0 #1452 Napisano 11 Lipca 2007 ma pomysł może zrobię osobny temat w offtopic dotyczacych grafiki i jej obrobki w programach do tego stworzonych?co wy na to? 0 Transport lotniczy (in study process).Zodiac ZO2040 on brancelet. Election Grand Prix Berne 1914 from 1945 on Hirsch Calf. Election Grand Prix - in repair. Marzenie i cel: IWC Mark XVI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokop 13 #1453 Napisano 11 Lipca 2007 To w zapytaniach o wszystko daj. Ja osobiście tylko w Gimpie i trochę w UFraw. Reszta mnie nie interesuje. 0 Ciesz się że nie szczekasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanka 0 #1454 Napisano 11 Lipca 2007 dlaczego w zapytaniach o wszystko?to nie ma byc pytanie tylko temat...kto sie bawi pokaze swoje prace przed i po opowie o tym programie cos nie cos o to chodzi 0 Transport lotniczy (in study process).Zodiac ZO2040 on brancelet. Election Grand Prix Berne 1914 from 1945 on Hirsch Calf. Election Grand Prix - in repair. Marzenie i cel: IWC Mark XVI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanka 0 #1455 Napisano 11 Lipca 2007 bo to jest temat dla fotografii mi sie wydaje tak i co najwyzej mozna tu powklejac lekko przerobione zdjecia tzn. dodanie krawedzi i podjasnienie zeby ladniej wygladalo... :roll: 0 Transport lotniczy (in study process).Zodiac ZO2040 on brancelet. Election Grand Prix Berne 1914 from 1945 on Hirsch Calf. Election Grand Prix - in repair. Marzenie i cel: IWC Mark XVI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokop 13 #1456 Napisano 11 Lipca 2007 mewka z urwiskaShot with E-500 at 2007-07-11 0 Ciesz się że nie szczekasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maro66 60 #1457 Napisano 11 Lipca 2007 Fajna, 40-150 w akcji? 0 Time is meaningless, and yet it is all that exists. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokop 13 #1458 Napisano 11 Lipca 2007 Tak to ten tele Shot with E-500 at 2007-07-11 Shot with E-500 at 2007-07-11 0 Ciesz się że nie szczekasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanka 0 #1459 Napisano 11 Lipca 2007 3 zdjecie fajny krajobraz2 zdjecie mogles dac przyblizenie tylko na tą mewę co lądowała i ując ją tuż przy samym końcu lądowania.1 zdjecie wieksze przyblizenei na mewe i z innej pozycji tak zeby bylo widac krajobraz rozmazany w tle oddali bo tak nie wiadomo jaki twoj cel tutaj byl :wink: 0 Transport lotniczy (in study process).Zodiac ZO2040 on brancelet. Election Grand Prix Berne 1914 from 1945 on Hirsch Calf. Election Grand Prix - in repair. Marzenie i cel: IWC Mark XVI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokop 13 #1460 Napisano 11 Lipca 2007 Moim nadrzędnym celem było zapobiec 4-ro czy 5 sekundowemu lotowi w dół. Na trzecim zdjęciu widzisz z kąd było robione. Niezbyt wielki manewr miałem w prawo. A w lewo to nie widać ptaszków było 8) A większego zbliżenia do mewki 8) nie dawało sie zrobić z powodu ograniczonej długości ogniskowej Tak że sory , ale to tylko fotografia wycieczkowa. Nie ma odzwierciedlać żadnych moich poglądów politycznych ani innych estetycznych. Poza tym mewka bez okoliczności przyrody też nie była celem samym w sobie. 0 Ciesz się że nie szczekasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yurrek 1 #1461 Napisano 11 Lipca 2007 Dopierto ktoś mi powiedział, że to ustrojstwo jest przystosowane do ruskich filmów i tak mają. Nie do końca tak. Kłopoty były z plastykowymi kasetami; w Zenicie miały za duży luz. No i obowiązkowy Ami albo Druh. Inne "półkowniki" zmieniały się zależnie od okresu: Smieny-8, póżniej Czajki, przez jakieś czas straszyły NRDowskie Certo. J. Wiesz co Jacku, przypomniałeś mi to o czym na śmierć zapomniałem, czyli funkcjonowanie w obrocie filmów "w kasetach" i bez. Co do tych Certo nie były takie złe. Ja wolałem od poczciwej Smienki 8M.A Ami były chyba później od Druha. 0 Dawaj czasy! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yurrek 1 #1462 Napisano 11 Lipca 2007 Ale że kółka fotogfraficzne powrócą do szkół. To chyba mało realne. Prędzej jakiś idiotyczny temat na zajęcia dodatkowe minister edukacji wymyśli :? He, he, pamiętam kółka fotograficzne. W mojej szkole prowadził je nauczyciel - pedofil. Dlatego słowo "ciemnia" miało znaczenie raczej pejoratywne. 0 Dawaj czasy! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokop 13 #1463 Napisano 11 Lipca 2007 Taaa. A te plastikowe to całkiem do d.... były. Bo nie miały welurku od strony emulsji na wyjściu. I fajne krechy na zdjęciach potem.Filmy bez kasetek były ok. Te nawinięte na szpulkę z papierem ochronnym. Dawało sie włożyć film na słoneczku w kasetę. Gorzej było z tymi w metalowej puszce. Po 60 metrów chyba :roll: . Kiedyś mi taka pucha upadła w autobusie i sie fajnie otworzyła :evil: A moja ciemnia w szkole była ok. Koleżanek dużo. A nauczyciela najczęściej wcale nie było 8) dla sanki:Tą drugą zostawiłem bo sie głupio gabi jak druga ląduje Shot with E-500 at 2007-07-12 Bardziej myślałem o tym miejscu już wtedy 8) Shot with E-500 at 2007-07-12 0 Ciesz się że nie szczekasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanka 0 #1464 Napisano 11 Lipca 2007 super kokop to wlasnie chcialem od ciebie zobaczyc naprawde super sa te zdjecie...powiedz jakiej techniki uzyles czy zamroziles mewe przez krotki czas naswetlenia?no i widze przyslona ustawiona jest znaczy nisko tak?bo z ta przyslona to chyba ze jak wieksza to dobre na krajobraz a nisko to tło sie rozmywa i tylko wyeksponowany jest obiekt ? 0 Transport lotniczy (in study process).Zodiac ZO2040 on brancelet. Election Grand Prix Berne 1914 from 1945 on Hirsch Calf. Election Grand Prix - in repair. Marzenie i cel: IWC Mark XVI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rip 861 #1465 Napisano 11 Lipca 2007 kokopPRL - Wroclaw? 0 wojtek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokop 13 #1466 Napisano 11 Lipca 2007 Prawdę powiedziawszy to nie zwracałem uwagi na przysłonę. Była dosyć otwarta. Poza tym to ptaszysko sie troche szybko ruszało i AF aparatu raczej nie wykazał się najwyższą skutecznością. Cóż bywa i tak.A widze że poważnie zacząłeś traktować ten mechanizm aparatu. Jak popatrzysz na swojego Heliosa. To zobaczysz po obu stronach indeksu odległości: wartości przysłony. To jest skala głębi ostrości. Lub hiperfokalna(to ci nawiedzeni tak mówią). Gdy nastawisz np obiektyw na 5 m. a przysłone np na 8 . To przy danej odległości(np te 5 m). Cyferki 8 na lewo i prawo od indeksu. Wskażą ci głębię ostrości. Np będzie to od 2 do 12 metrów. To podstawowy mechanizm potrzebny przy zdjęciach.Głębia jest tym mniejsza im większą ogniskową ma obiektyw. W tele może być całkiem tło zamazane pomimo małego otworu przysłony.Głębia też zmniejsza się wraz z malejącą odległością przedmiotową. Co do artyzmu na moich zdjęciach, nie licz na to zbytnio. Nie mam jakichś ambicji wielkich. Fotografuję dla własnej frajdy. Potrafię jednak naświetlić zdjęcie w miare poprawnie, jakimś starym aparatem bez światłomierza. Do tego wystarczy znać tabliczkę mnożenia do max 4x4 8) Shot with E-500 at 2007-07-11 i trochę większa głębiaShot with E-500 at 2007-07-11 Jak ci sie chce to możesz w meta danych zdjęcia sprawdzić nastawy aparatu. Nie kasowałem ich. 0 Ciesz się że nie szczekasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokop 13 #1467 Napisano 11 Lipca 2007 kokopPRL - Wroclaw? Tak. Poza tym we Wrocławiu mieszkają moje dziewczyny.No i Felek też. Ale z nim to tylko browara ew. Zebyś sobie coś nie pomyślał 8) 0 Ciesz się że nie szczekasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokop 13 #1468 Napisano 11 Lipca 2007 pierwsza z nich Shot with E-500 at 2007-07-11 a na tym zdjęciu druga razem ze mną 8) Shot with E-500 at 2007-07-11 0 Ciesz się że nie szczekasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rip 861 #1469 Napisano 11 Lipca 2007 kokopPRL - Wroclaw? Tak. Poza tym we Wrocławiu mieszkają moje dziewczyny.No i Felek też. Ale z nim to tylko browara ew. Zebyś sobie coś nie pomyślał 8) Dajcie kiedys znac jak bedziecie tego browara ew. :wink: 0 wojtek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yurrek 1 #1470 Napisano 12 Lipca 2007 kokopPRL - Wroclaw? Tak. Poza tym we Wrocławiu mieszkają moje dziewczyny.No i Felek też. Ale z nim to tylko browara ew. Zebyś sobie coś nie pomyślał 8) Dajcie kiedys znac jak bedziecie tego browara ew. :wink: Ja też się zapisuje. Było kilka okazji ale zawsze jakoś nie wyszło. A tymczasem tak mi się cyknęło "przy sobocie". Wiatr mało mnie nie zdmuchnął jak Tadka Niejadka, a słońce sobie wychodziło i chowało co minutę. 0 Dawaj czasy! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #1471 Napisano 12 Lipca 2007 Wiesz co Jacku, przypomniałeś mi to o czym na śmierć zapomniałem, czyli funkcjonowanie w obrocie filmów "w kasetach" i bez. Plus negatyw cięty w puszkach po bodaj 30 i 150m. Fotopan w tej formie miał niebagatelną zaletę: wywołanie w Fotonie na Woli było za fryko. Co do tych Certo nie były takie złe. Ja wolałem od poczciwej Smienki 8M. Smieny skończyły się na modelu B; 8 i 8M to było barachło. Certo wymagało kliszy w kasetkach od Penti, dość ciężkich do zdobycia.W tych czasach fociłem Startem 66, a kolega używał polskiego Feniksa - zupełnie porządna kamera była. A Ami były chyba później od Druha. Fakt - Druh i Druh Synchro były starsze. Przez długi czas leżały w sklepach razem z Ami. O ile się nie mylę, Druh kosztował 100 zł, Ami 160, rolka filmu 6x9 - 10 zł. A lampa byskowa Amilux (spaleniowa) 200 zł. BTW Druha jeszcze mam J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yurrek 1 #1472 Napisano 12 Lipca 2007 Certo wymagało kliszy w kasetkach od Penti, dość ciężkich do zdobycia.W tych czasach fociłem Startem 66, a kolega używał polskiego Feniksa - zupełnie porządna kamera była. Certo? U mnie wchodziło wszystko bez problemu. Zero zacięć. A z reguły pakowało sie Fotopan F w kasetkę po Agfie, albo w oryginalnej blaszanej kasetce.A co do Startów 66 wszyscy do dziś chwalą te lustrzanki. Nawet nie wiem czy w moim mieście nie robiono szkieł do tego ustrojstwa. 0 Dawaj czasy! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #1473 Napisano 12 Lipca 2007 Certo? U mnie wchodziło wszystko bez problemu. Zero zacięć. A z reguły pakowało sie Fotopan F w kasetkę po Agfie, albo w oryginalnej blaszanej kasetce. To pewnie te późniejsze; Certo, o którym myślałem, miało taką kasetkę z dwoma pojemnikami. A co do Startów 66 wszyscy do dziś chwalą te lustrzanki. Nawet nie wiem czy w moim mieście nie robiono szkieł do tego ustrojstwa. Właściwie nie wiem czemu chwalą - patriotyzm chyba. Optyka była taka sobie, ale lepsza, niż w Lubitielach i czeskich. Nie wiem czemu do końca nie stosowano powlekanych soczewek. Największą wadą było kretyńskie rozwiązanie regulacji ostrości - ruchoma czołówka, podparta tylko z jednej strony. Dzięki temu większość Startów miała oś optyczną pod dziwnym kątem do płaszczyzny filmu. J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanka 0 #1474 Napisano 12 Lipca 2007 no bocian jest piękny taki przy zachodzie słońca gratuluję :wink: a tak naprawde to nei wiedzialem ze fotografia jest taka ciekawa nawet od strony technicznej... 0 Transport lotniczy (in study process).Zodiac ZO2040 on brancelet. Election Grand Prix Berne 1914 from 1945 on Hirsch Calf. Election Grand Prix - in repair. Marzenie i cel: IWC Mark XVI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokop 13 #1475 Napisano 12 Lipca 2007 Tomy opisujące fotografię są grubsze niż te które opisują zegarki. A ile ciekawych wzorów 8) Prędzej pilnikiem zrobi sie zegarek niż to wszystko przeczytasz. A na koniec i tak na własnej skórze uczyć trzeba. Jakieś 50 lat żeby można było powiedzieć że sie trochę na tym zna 8) 0 Ciesz się że nie szczekasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach