rip 877 #1 Napisano 25 Października 2007 Stalem sie posiadaczem takiego GB.Wg informacji jakie znalazem na forum pochodzi z 1885 roku. Zegar jest w bardzo dobrym stanie i jest na chodzie, ale wymaga przegladu. Na pewno pojedzie do Adama Co sadzicie? 0 wojtek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #2 Napisano 25 Października 2007 bardzo ładny - moje gratulacje jesli przejdzie przez ręce adama to juz bedzie prawdziwe cudo, jesli moge spytac co oznacza to ,,G 18543" to jakaś chyba grawerka? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tonic 1 #3 Napisano 25 Października 2007 Ale piękny :shock: Bardzo lubię zegary Gustava Beckera.Ten wyjątkowo piękny.Gratuluje zakupu.Proszę o zdjęcia jak wróci od Adama.Już go widzę. :shock: :shock: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rip 877 #4 Napisano 26 Października 2007 jesli moge spytac co oznacza to ,,G 18543" to jakaś chyba grawerka? Nie mam pojecia, liczylem na jakies info od Adama. 0 wojtek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość sobieradek #5 Napisano 26 Października 2007 Wiem, że sie czepiam ale to nie jest "zegar stojący" tylko "kominkowy". natomiast zegarami stojacymi często (niepoprawnie) niektórzy nazywają zegary podłogowe. Piękny ten zegar, jak Ci się znudzi to chętnie go odkupię 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rip 877 #6 Napisano 26 Października 2007 Nie czepiasz sie :wink:, tylko to ja sie nie znam. Dzieki za poprawe. 0 wojtek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #7 Napisano 27 Października 2007 Piękny zegar! A czy można zakwalifikować ten czasomierz do budzików? Pozdro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosh777 4 #8 Napisano 28 Października 2007 Wiem, że sie czepiam ale to nie jest "zegar stojący" tylko "kominkowy". natomiast zegarami stojacymi często (niepoprawnie) niektórzy nazywają zegary podłogowe. Piękny ten zegar, jak Ci się znudzi to chętnie go odkupięNieprawda, zegar stojący to taki który nie chodzi A tak na poważnie to fajny ten Becker, ciekawe jak wygląda mechanizm takiego starego budzika... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #9 Napisano 28 Października 2007 bardzo ładny - moje gratulacje jesli przejdzie przez ręce adama to juz bedzie prawdziwe cudo, jesli moge spytac co oznacza to ,,G 18543" to jakaś chyba grawerka? Wygląda na pisane rysikiem - pewnie wpis z przeglądu. J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 99 #10 Napisano 29 Października 2007 Mechanizm takiego zegara (dokładniej budzika) wygląda tak : Bardzo ciekawy przykład budzika wahadłowego.A w takiej obudowie to na pewno jest to rzadkość.Gratulacje RIP Tak jak Jacek pisał ten wpis rysikiem wygląda na wpis z naprawy. 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #11 Napisano 30 Października 2007 Bardzo ciekawy przykład budzika wahadłowego. Świetny. Jaki toto ma wychwyt? J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Bodiniusz #12 Napisano 30 Października 2007 A możecie napisać kim jest Adam i co dzieje się z zegarami po przejściu "przez Adama"? Też jestem z Wrocławia i też u mnie w domu coś tyka, stąd pytanie... Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartheck 10 #13 Napisano 30 Października 2007 Adam to amroziuk 0 "A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tonic 1 #14 Napisano 30 Października 2007 A możecie napisać kim jest Adam i co dzieje się z zegarami po przejściu "przez Adama"? Też jestem z Wrocławia i też u mnie w domu coś tyka, stąd pytanie... Pozdrawiam Jeżeli nurtują Cię jakieś pytania na temat Gustava Beckera a nikt nie potrafi Ci pomóc to'' lekarstwem ''jest Pan Adam, czyli Amroziuk. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Bodiniusz #15 Napisano 30 Października 2007 OK, dzięki. Już nawet obejrzałem zdjęcie pana Adama na jego stronce :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Teddy61 49 #16 Napisano 9 Czerwca 2012 Stalem sie posiadaczem takiego GB.Wg informacji jakie znalazem na forum pochodzi z 1885 roku. Zegar jest w bardzo dobrym stanie i jest na chodzie, ale wymaga przegladu. Na pewno pojedzie do Adama Co sadzicie? Wątek stary, ale do tej pory nie wiem czy udało się odnowić ten piękny budzik. W tym czasie napotkałem na niemal identyczny , ale o parę lat starszy.Poniżej zdjęcia tego egzemplarza (żałuję, ale zegar ten nie jest moją własnością): Niemal z tego samego roku co główny bohater tego tematu, pochodzi budzik którego jestem szczęśliwym posiadaczem: Czy szanowni koledzy posiadacie jakieś nietypowe, oryginalne budziki Gustava Beckera z okresu 1870 - 1890?Tak mało można ich zobaczyć w necie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #17 Napisano 9 Czerwca 2012 Ten z numerem 160781 chyba nie jest starszy (o ile dobrze widzę przesłoniętą sygnaturę)...Najciekawsze, aczkolwiek nie najefektowniejsze na zewnątrz są takie...: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Teddy61 49 #18 Napisano 9 Czerwca 2012 Ten z numerem 160781 chyba nie jest starszy (o ile dobrze widzę przesłoniętą sygnaturę)...Rzeczywiście, nie zauważyłem, ze na medalu jest "Braunau". To znaczy, że budzik jest z 1895 roku, a więc dużo młodszy.Ciekawe, że obydwa egzemplarze różnią się jednym szczegółem (poza miejscem powstania) tzn. elementem szczytowym. Pierwszy posiada uchwyt, a drugi tylko wieżyczkę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tocha113 1 #19 Napisano 23 Października 2018 OK, dzięki. Już nawet obejrzałem zdjęcie pana Adama na jego stronce :-)Witam za ile można by było kupić taki zegar ???? bo jest piękny też mi się Podoba 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach