Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

AkiAndre

Mój pierwszy zegarek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Witam wszystkich. To mój pierwszy post.

Szykuję się do zakupu zegarka, który dla mnie będzie tym z górnej półki. Chcę na niego przeznaczyć 2-3 tysiące.

Wiem, że chcę skurzany pasek, elementy różowego złota i w sumie tyle.

Bardzo długo myślałem, szukałem - i wybrałem takie dwa modele:

https://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/19883_Tissot_Tradition_Powermatic_80_Open-Heart_PVD_T0639073606800

https://www.zegarki-edwa.pl/atlantic-52757-41-21.html

(tak, wiem, że ten drugi nowy jest poza budżetem, ale kupię używany (niby jak nowy)).

Dodatkowa uwaga: mam możliwość kupna zegarka w USA, gdyż niedługo tam będę.

Teraz moje pytania:

1. Który z tych dwóch zegarkó lepiej wybrać?

2. Czy warto kupić zegarek w USA?

3. Czy ewentualnie polecacie inny zegarek w tym budżecie, nawiązujący stylistycznie do tych modeli? Może jakąś inną markę lepiej w tej cenie, biorąc pod uwagę USA?

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję z góry za radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się nie znam na zegarkach, ale mogę odpowiedzieć na punkt numer 2. Jest parę marek zegarków które w USA kupisz zdecydowanie taniej niż w Polsce. I taka różnica czasem może wynosić i te 40-50% jak np. w przypadku marki Glycine. Druga sprawa to ewentualna późniejsza gwarancja. Są sklepy jak Jomashop, które są sprawdzone, ale gwarancja jest u nich na miejscu, nie jest to gwarancja producenta. Na Twoim miejscu najpierw poszukałbym zegarka który chcesz kupić (koleżanki i koledzy z forum na pewno dobrze doradzą), a potem szukać gdzie jego zakup najlepiej się opłaca. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Jeśli szukasz zegarka OH, to w tym budżecie warto przyjrzeć się ofercie Orient Stara. Zegarki tej marki oferują bardzo dobra relację jakość/cena. 

Względnie Hamilton jak niżej:

post-34987-0-05181900-1578752463_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te openheart trochę zajeżdża festyniarstwem, ale to Twój wybór :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Te openheart trochę zajeżdża festyniarstwem, ale to Twój wybór :)

Na szczęście nie szukamy tu zegarka dla Ciebie  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli szukasz zegarka OH, to w tym budżecie warto przyjrzeć się ofercie Orient Stara. Zegarki tej marki oferują bardzo dobra relację jakość/cena. 

Względnie Hamilton jak niżej:

Dziękuję za odpowiedź!

Przejrzałem propozycję Orient Star i jeden szczególnie wpadł mi w oko! Chyba aż za bardzo :-)

https://www.zegarek.net/zegarki-orient-star/zegarek-re-av0006y00b

Mam dodatkowe pytanie. Ja jestem laikiem i nie znam marek - wiem, które są najlepsze a które średnie z piramidy prestiżu jaką mi kiedyś pokazał znajomy z pracy. Jak w tym wypada Orient Star na tle Tissota i Atlantica?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój OS to bardzo dobry wybór, ale można go kupić sporo taniej-

https://novotime.pl/product-pol-1554-ZEGAREK-MESKI-ORIENT-STAR-SDK05004K0.html

Mam dodatkowe pytanie. Ja jestem laikiem i nie znam marek - wiem, które są najlepsze a które średnie z piramidy prestiżu jaką mi kiedyś pokazał znajomy z pracy. Jak w tym wypada Orient Star na tle Tissota i Atlantica?

Tak szczerze, to żadna z wymienionych marek, nie jest marką, którą można ujmować jako prestiżową. I żadna z nich nie powinna być ujmowana w "piramidzie prestiżu"- chyba że na jej peryferiach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piramida prestiżu to mam wrażenie miejska legenda. Mimo to rozmawiając o tym zagadnieniu zgadzam się z przedmówcą. Zaden z tych zegarków nie należy do piramidy zegarków luksusowych (!). Moim zdaniem jeżeli piramida w kwestii zegarków to tylko właśnie marek luksusowych.

Sent from my LG-H870 using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Dziękuję za odpowiedź!

Przejrzałem propozycję Orient Star i jeden szczególnie wpadł mi w oko! Chyba aż za bardzo :-)

https://www.zegarek.net/zegarki-orient-star/zegarek-re-av0006y00b

Z tym prestiżem, w tym budżecie, to raczej nie ma co szaleć ;-) Na pewno jednak Orient Star nie ma się czego wstydzić w porównaniu z Atlantickiem czy nawet Tissotem. Gdy chodzi o jakość wykonania, relację jakość/cena, to w mojej ocenie mówimy (w przypadku Orient Stara) jednak o nieco wyższym poziomie, niż Atlantic czy Tissot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piramidy... Rzecz wymyślona przez kogoś , kto czuł się niedowartościowany... Taki przykład mi się przypomniał... Były sobie 2 marki samochodowe... Wspólnie opracowały "przełomowy super silnik". Silnik okazał się totalnym niewypałem, który potrafił się rozpaść już przy 100 tys. km... Hejt spadł w zasadzie w całości na markę z dołu " samochodowej piramidy prestiżu". takze wydaje mi się, że chodzi tylko o postrzeganie danej marki, zwłaszcza w erze unifikacji części, mechanizmów itp. I ogólnej jakości wykonania... A w naszym kraju, marki takie jak Orient, Casio,Seiko a nawet Grand Seiko są przez dużą część społeczeństwa postrzegane jako mniej "prestiżowe" niż np. Taki "dizel" czy DW lub inny "Majkel Kors" ... Ja to o.."lekceważę, bo staram się być świadomym "nosicielem" i bardziej cenię sobie autorskie mechanizmy japońskie np. Orienta, niż takie same ETY w Tissotach czy Atlanticach... Nie mówię, że to złe marki, bo tak nie jest. I podobają mi się. Nawet niektóre bardzo. Ale nie przywiązuje wagi do "prestiżu", bo to... temat na inny wątek. Takze. Wybieraj świadomie i noś świadomie, i się ie pracuj takimi glupotami. I tak się znajdzie osoba, która " wykpi" Twojego Orienta, czy co tam nie wybierzesz, bo jego dzieł, "Majkel" z fejkowymi tarczami i wskazówkami jest lepszy... (To z autopsji) :). Tak czy inaczej orient fajny. Jak się podoba kupuj i noś. Jeśli miałbym doradzić, to podobnie jak koledzy powyżej. Kup z pełną tarczą. Jest bardziej uniwersalny. Docenisz to później. Aczkolwiek ten Orient jest super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w korpo Tissot i Atlantic są bardziej rozpoznawalne i "cenione" niż OS, ale i tak nic nie przebije DW i spółki.

OS jest naprawdę dobrze wykonanym zegarkiem za przyzwoite pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

W temacie jest, że to ma być pierwszy zegarek. Więc żeby nie było, z powodów, które tu już padały, ja też namawiam, żeby było to coś innego niż OH. Z czasem to docenisz :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze zapomniałem o jednym. Jak ma być pierwszy i taki "ewrydej łocz". Lepiej poszukaj na bransolecie. Zawsze łatwiej zdjąć i dokupić pasek, niż dokupić bransolete. A jak Cię najdzie ochota to wrócisz do bransolety...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Czyli szukaj Kolego @AkiAndre Seiko SDGM :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.