Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
mario1971

Klub Miłośników Zegarków Montblanc i Minerva

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, DawidM86 napisał(-a):

Brąz w MB ma inny odcień, dla mnie wzbogaca ten zegarek, myślę ze jeszcze mocniej w wersji z jasna tarcza. 

Poniżej porównanie z Orisem. Mam nadzieję ze rozwiało to Twoje wątpliwości. 

12D0C486-06A5-46D7-9CBE-BA3AEF41E9E0.jpeg

IMG_6871.jpeg

Chodzi też trochę o to, że elementy z brązu świetnie współgrają ze skórzanymi paskami (jak na zdjęciach u Ciebie). Zupełnie nie wiem czemu, ale ostatnio totalnie odszedłem od skóry na rzecz bransolet oraz pasków canvas/sailcloth. Pewnie to kwestia ubioru. Tak czy siak, dalej będę się przyglądał temu MB.

Tutaj BICO.

DSC08538.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.01.2025 o 09:34, DawidM86 napisał(-a):

Brąz w MB ma inny odcień, dla mnie wzbogaca ten zegarek, myślę ze jeszcze mocniej w wersji z jasna tarcza. 

Poniżej porównanie z Orisem. Mam nadzieję ze rozwiało to Twoje wątpliwości. 

12D0C486-06A5-46D7-9CBE-BA3AEF41E9E0.jpeg

IMG_6871.jpeg

Zrób więcej fot dla porównania zegarów 😃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
16 hours ago, gambit17 said:

Zrób więcej fot dla porównania zegarów 😃

Tutaj jeszcze kilka: 

IMG_7119.jpeg

IMG_7123.jpeg

IMG_7124.jpeg

IMG_7125.jpeg

IMG_7126.jpeg

IMG_7128.jpeg

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który zegar twoim zdaniem jest lepiej wykonany ? Ciekawy jestem jak w świecie zegarków postrzegany jest Montblanc w porównaniu do Orisa. Dla mnie oba zegary bomba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 hours ago, gambit17 said:

Który zegar twoim zdaniem jest lepiej wykonany ? Ciekawy jestem jak w świecie zegarków postrzegany jest Montblanc w porównaniu do Orisa. Dla mnie oba zegary bomba.

Dla mnie Montblanc ma lepszą jakość kopert oraz pasków (Oris na tych zdjeciach jest na pasku od watchgecko, ręcznie robiony w Włoszech - koszt kolo 100 euro). Resztę ciężko porównać bo to kompletnie inne zegarki, natomiast jakość tarcz i wskazówek jest podobna, w zależności od modelu. 

Odnośnie samej marki wiadomo ze Oris ma bogatsza historie, natomiast MB ma również Minerve i tutaj można odwrócić sytuacje. Ja dużo bardziej cenie Minerve jako markę, a szczególnie ich mechanizmy, ich chronografy uważam za jedne z najlepszych w całej branży.  

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

0f2c9871af8587da67d26a650bc15786.jpg

Elegancko Panie Robercie 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to idealny gabarytowo garniturowiec, z prostą jak cep tarczą, świetnie zaprojektowanymi indeksami, fazowanymi wskazówkami, napędzany niezawodnym mechanizmem. Czego chcieć więcej? 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, kornel91 napisał(-a):

Elegancko Panie Robercie 😀

Dzięki.

10 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Bo to idealny gabarytowo garniturowiec, z prostą jak cep tarczą, świetnie zaprojektowanymi indeksami, fazowanymi wskazówkami, napędzany niezawodnym mechanizmem. Czego chcieć więcej? 

Dokładnie. W prostocie siła. W zasadzie nawet gdybym mógł, to i tak nic bym chyba nie zmienił w tym zegarku. Może tylko drukowany napis Montblanc zastąpiłbym jakimś ładnym, delikatnym nakładanym logo firmy. Gdyby Montblanc takowe posiadał 😉, ale akurat w ich przypadku to napis chyba wygląda lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie można powiedzieć żeby to był jakoś szczególnie urozmaicony wątek 😎

IMG_6268.thumb.jpg.5d75024c077364ac8fa81a95e87c170a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak w muzyce byli „wykonawcy jednego przeboju”, tak i w branży zegarkowej Montblanc jeden model udał się wyjątkowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1858 to także swietna linia, dla mnie najlepsza w ich ostatnich latach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.02.2025 o 08:41, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Dzięki.

Dokładnie. W prostocie siła. W zasadzie nawet gdybym mógł, to i tak nic bym chyba nie zmienił w tym zegarku. Może tylko drukowany napis Montblanc zastąpiłbym jakimś ładnym, delikatnym nakładanym logo firmy. Gdyby Montblanc takowe posiadał 😉, ale akurat w ich przypadku to napis chyba wygląda lepiej.

Logo, które Montblanc czasami stosuje (na szczęście nie za często), sugeruje wyglądem. że mamy do czynienia z ProTrekiem od Casio. Lepiej, że napis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale fajne garniaki. 👏

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi