Yahagi 2285 #326 Napisano 23 Lutego 2021 Nowa (stara) Borussia.. 13917. Znaleziona na strychu (dosłownie :)). Całość zgodna ze sztuką i bez niespodzianek. Zdjęcia za zgodną właściciela. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #327 Napisano 23 Lutego 2021 Kurcze... gdzie takie strychy bywają 🤔 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #328 Napisano 23 Lutego 2021 Ktoś ją pokazywał na jakiejś grupie na fb wczoraj. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #329 Napisano 23 Lutego 2021 Teraz, tarant napisał(-a): Ktoś ją pokazywał na jakiejś grupie na fb wczoraj. Tak ... rozmawiałem tel z właścicielem .... dostałem zgodę na publikowanie w celach 'naukowych i analiz historycznych'. Gość jest pasjonatem historii, więc myślę, że dobrze zrozumiał intencje. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #330 Napisano 23 Lutego 2021 No, może jak będzie coś z nim robić, to jeszcze się podzieli zdjęciami, itd. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #331 Napisano 23 Lutego 2021 Zegar jest obecnie na warsztacie w 'znanej pracowni konserwatorskiej'... Może uda mi sie namówić Piotra żeby jeszcze parę zdjęć dorobił. Zegar wygląda jakby przez bardzo wiele lat 'odpoczywał' 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #332 Napisano 23 Lutego 2021 Osobiście ja to bym się wstydził pokazywać zegar z mojego strychu w takim stanie ... ale świat się zmienia... swoją drogą kompletnie przestaję go rozumieć przynajmniej tą cześć od strony fb ... 🤭😏 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6154 #333 Napisano 23 Lutego 2021 Wiesz dlaczego? bo to ma być stare i tak ma wyglądać na stare, Wtedy jest "cool" i można się tym ( tzn zabytkiem) pochwalić 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #334 Napisano 23 Lutego 2021 40 minut temu, LESKOS napisał(-a): Osobiście ja to bym się wstydził pokazywać zegar z mojego strychu w takim stanie ... ale świat się zmienia... swoją drogą kompletnie przestaję go rozumieć przynajmniej tą cześć od strony fb ... 🤭😏 No to nie jest zegar z 'własnego strychu'... To jest zegar z cudzego strychu 'pozyskany' przy okazji całkiem innych działań. Trafił do najlepszego warsztatu w PL w tym temacie. Pewnie za jakiś czas zobaczymy go po pełnej / profesjonalnej renowacji. Nowy właściciel podchodzi do niego z dużym zaangażowaniem i sercem. Ja przynajmniej temu przypadkowi dopinguję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #335 Napisano 23 Lutego 2021 No, to OK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #336 Napisano 23 Lutego 2021 31 minut temu, Yahagi napisał(-a): No to nie jest zegar z 'własnego strychu'... To jest zegar z cudzego strychu 'pozyskany' przy okazji całkiem innych działań. Trafił do najlepszego warsztatu w PL w tym temacie. Pewnie za jakiś czas zobaczymy go po pełnej / profesjonalnej renowacji. Nowy właściciel podchodzi do niego z dużym zaangażowaniem i sercem. Ja przynajmniej temu przypadkowi dopinguję. No tak widzę ze stałeś się "rzecznikiem prasowym" Piotra 🤭 (znamy go doskonale i nie musisz tu reklamy uprawiać, zresztą jest członkiem forum), a zegar jak zegar , wodotrysków nie ma, stan nie jest tragiczny, ale oczywiście trzeba trochę pracy włożyć , ale nie pierwszy i nie ostatni taki. 🤔 tak myślę ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #337 Napisano 23 Lutego 2021 A po remoncie może znajda się chętni 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #338 Napisano 2 Marca 2021 Taki wypatrzony na kole podbiegunowym. Wygląda jak PraBorussia z okresu 10 xxx - 30 xxx. Tylko 1 zdjęcie niestety. Ładnie się prezentuje - cena wywoławcza - lekko szalona. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #339 Napisano 10 Marca 2021 Borussia 23936 do wzięcia w PL: 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #340 Napisano 17 Marca 2021 Się okazuje, że taka całkiem sympatyczne Borussia wisi na ścianie u znajomego. Chyba pierwszy raz taka skrzynia... Do tego tarcza 21 cm... no ale wskazówki - to chyba nie od niej. Z drugiej strony - pierwszy raz chyba widzę tarczę 21 cm na Borussii... a może do takiej nie robili swojego wzoru ? Hmm... brak punktu odniesienia. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #341 Napisano 18 Marca 2021 Taki na zatoce.UK Numeru nie ma, ale zgadzają się: - wskazówki - wahadło - wieszak ... Najprawdopodobniej PraBorussia między 10 xxx a 30 xxx 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #342 Napisano 17 Kwietnia 2021 Dawno nam się tu nic nie działo... Kappel 54030 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #343 Napisano 28 Kwietnia 2021 Taki Carl Bohm wypatrzony dziś. 7482 Do wzięcia w PL jest. Wychodzi ze takie wskazówki pojawiały się już na CB. I wahadło z kolanem też... 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #344 Napisano 10 Maja 2021 Do 'obiegu' wraca PraBorussia-sprężyna 2091. Zmienione wahadło i dostała mało-prestiżowe wskazówki. Szkoda... bo jak wahadło dodaje - to wskazówki odejmują uroku. Cena ... hmmm 4-ro cyfrowa. Ten napis na tarczy... wychodzi że to jeden z najstarszych chyba. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #345 Napisano 28 Maja 2021 Taka PraBorussia na zatoce.UK się pojawiła. Wskazówki sugerują numer do 10 000. Zdjęć samego mechanizmu nie ma. Wagi - dziwaczne troszkq. Ale bloczki jak trzeba. No i ciekawe jest to 'coś' na zdjęciu po lewej stronie poniżej mechanizmu.. przykręcone do pleców. Ciekawe co to (?) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #346 Napisano 29 Maja 2021 Wydawało mi się że bloczki "gwiazdkowe" to raczej wytwór z okolic wiedeńskich, a wagi jak do dwarfa. To z lewej gong ??? Pierwszy raz coś takiego widzę ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #347 Napisano 29 Maja 2021 (edytowane) 6 godzin temu, LESKOS napisał(-a): Wydawało mi się że bloczki "gwiazdkowe" to raczej wytwór z okolic wiedeńskich, a wagi jak do dwarfa. To z lewej gong ??? Pierwszy raz coś takiego widzę ... Nie wiem , jak tu z bloczkami i innymi elementami . Myślę , że pewne firmy , to często przejmowały wzory i stosowały je u siebie . Ostatnio myślę o firmie Hilda C . Petrini . ze Szwecji . Moja skrzynia Beckera , jest dosłownie powieleniem skrzyni Petrini . No i nie wiem , kto na kim się wzorował . A może Petrini korzystała ze skrzyń z Freiburga . No i bloczek , też 5 szprych Edytowane 29 Maja 2021 przez PM1122 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #348 Napisano 29 Maja 2021 Początkowe PraBorussii takie miewały ... daleki jestem od stwierdzenia, że te są 'poprawne i jedynie słuszne', ale jak widzę takie bloczki i mech (albo przynajmniej wskazówki) PraBorussii - to zupełnie nie jestem zaskoczony. Ja też takie kupiłem w komplecie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #349 Napisano 29 Maja 2021 2 godziny temu, Yahagi napisał(-a): Początkowe PraBorussii takie miewały ... daleki jestem od stwierdzenia, że te są 'poprawne i jedynie słuszne', ale jak widzę takie bloczki i mech (albo przynajmniej wskazówki) PraBorussii - to zupełnie nie jestem zaskoczony. Ja też takie kupiłem w komplecie. No i tu nie wiem , czy ta Petrini , nie korzystała czasem z PraBorisii ....minutowa ma chyba odłamaną przeciwwagę . 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #350 Napisano 29 Maja 2021 Chyba tak .. jaki nr mech ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach