Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Lushlife

Zegarek do 5k, na codzien

Rekomendowane odpowiedzi

@mario1971 młody Tom Cruise, kojarzysz film Ryzykowny Interes (Risky Business) :) ?

44A520CF-A9AB-4382-ABE2-60F28BF77243.jpeg.830a4fa12d0004e3197aeb66200c2b1d.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Lushlife napisał:

Niedostepny z tego co widze, tez mi sie podoba,

orientujesz sie czy mozna negocjowac znaczaco ceny np w kruku czy w dolinskim?

Oczywiście, że można negocjować. 20% dostaniesz raczej bez dużego problemu. Popytaj jeszcze w Jubitomie. 

Sinn, Nomos i inne proponowane marki to naprawdę fajne zegarki ale na nie przyjdzie jeszcze czas...

Moim zdaniem najlepszym wyborem będzie Tag Heuer Aquaracer lub Longines HQ. Wybierz podobającą Ci się referencje, negocjuj cenę i kupuj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, rmickey napisał:

Sinn, Nomos i inne proponowane marki to naprawdę fajne zegarki ale na nie przyjdzie jeszcze czas...

Z czystej ciekawości czemu uważasz, że akurat te marki na pierwszy zegarek się nie nadają?

Dla mnie poza brakiem znaczka Swiss Made w niczym TAGowi czy Longines’owi nie ustępują.

Malo tego, szansa na to, że Nomos czy Sinn będzie chodził dokładniej od obydwu jest spora - a przy EDC to ważne.

(Nomos regulowany w 6 pozycjach po zamontowaniu mechanizmu a Sinn z regulowaną Sellita premium, odpowiednik ETA top grade)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pamietam kiedy kupiłem zegarek ze stacjonarnego sklepu i wszystkie zakupy były trafione ;)

W założonym budżecie da się kupić i Nomosa:

https://www.chrono24.de/nomos/glashutte-club-736--id11083371.htm

https://www.chrono24.de/nomos/nomos-club-38-campus--id16027472.htm

https://www.chrono24.de/nomos/nomos-club-38-campus--id15937385.htm

https://www.chrono24.de/nomos/glashutte-club-735--id11083368.htm

i Sinna:

https://www.sinn.de/de/Modell/556_I_B.htm

Ok, na bransolecie może będzie 5.500 - 5.800 PLN :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, cordi7 napisał:

Nie pamietam kiedy kupiłem zegarek ze stacjonarnego sklepu i wszystkie zakupy były trafione ;)

A autor wątku nie chciał, żeby to było koniecznie z polskiej dystrybucji? Jeśli nie, to ok.

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, cordi7 napisał:

@mario1971 młody Tom Cruise, kojarzysz film Ryzykowny Interes (Risky Business) :) ?

Chyba nie oglądałem tego filmu.

A wracając do meritum tego wątku - ja brałbym Nomosa... 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Lincoln Six Echo napisał:

A autor wątku nie chciał, żeby to było koniecznie z polskiej dystrybucji? Jeśli nie, to ok.

Jeśli nie zauważyłem to sorry, zreszta pisałem już wcześniej ze Lolka Hydroconquest w ceramice można brać w ciemno :)

@mario1971 to musisz, kwintet Cruise’a: ‘Risky Business’, ‘Cocktail’, ‘Days of Thunder’, ‘A few good men’ i oczywiście ‚Top Gun’.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z młodego Toma to warto przede wszystkim obejrzeć "The Color of Money" pana Scorsese. Nie ze względu na Toma, ale na Paula Newmana. To swoista kontynuacja kapitalnego filmu "The Hustler".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem WIELKIM fanem Toma Cruise'a, więc chętnie wtrącę swoje 3 grosze. Nie wiem, jaką granicę przyjmujemy, mówiąc o "młodym Tomie", ale założywszy przez moment, że np. do 35-go roku życia, to moje ulubione filmy TC to "Firma", "Jerry Maguire" i "Mission Impossible". :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

To kontynuując wątek filmowy w tym temacie, Vanilla Sky i, a jakże, Top Gun 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, Lincoln Six Echo napisał:

Ja jestem WIELKIM fanem Toma Cruise'a, więc chętnie wtrącę swoje 3 grosze. Nie wiem, jaką granicę przyjmujemy, mówiąc o "młodym Tomie", ale założywszy przez moment, że np. do 35-go roku życia, to moje ulubione filmy TC to "Firma", "Jerry Maguire" i "Mission Impossible". :)

Nie wiem jak mogłem zapomnieć o ‚firmie’ i Jerry Maguire’, dzięki za przypomnienie!

MI fajne ale już inny klimat, natomiast nadal się dobrze ogląda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Lincoln Six Echo napisał:

1 godzinę temu, cordi7 napisał:

Nie wiem jak mogłem zapomnieć o ‚firmie’ i Jerry Maguire’, dzięki za przypomnienie!

Show me the money! Show me the money! 😂👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, fidelio napisał:

To kontynuując wątek filmowy w tym temacie, Vanilla Sky i, a jakże, Top Gun 😉

Tyle, że "Vanilla Sky", przynajmniej wg limitu 35-tki, to już nie "młody Tom". ;)

49 minut temu, Perpetuum Mobile napisał:

Show me the money! Show me the money! 😂👍

No, w końcu Cuba dostał Oskara. A Tom był BARDZO słusznie rozczarowany tym, że nie dostał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cuba Goodin Jr. to jeden z tych aktorów, którzy strasznie działają mi na nerwy. Na szczęście szybko został zweryfikowany i nie gra w niczym poważnym ;) I żeby nikt mi tu nie pitolił, że chodzi o rasizm. Po prostu typa nie znoszę, a na przykład uwielbiam Denzela Washingtona :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Lincoln Six Echo napisał:

No, w końcu Cuba dostał Oskara. A Tom był BARDZO słusznie rozczarowany tym, że nie dostał.

W tej kategorii (rozczarowanie z tytułu nieotrzymania Oscara) i tak niedoścignionym mistrzem długo był Leonardo di Caprio 😂

6 minut temu, josey_wales napisał:

Cuba Goodin Jr. to jeden z tych aktorów, którzy strasznie działają mi na nerwy.

Coś w tym jest, bo mam podobnie. On ma w sobie coś z takiego szczekającego ratlerka.

16 minut temu, Lincoln Six Echo napisał:

wg limitu 35-tki, to już nie "młody Tom".

Tom Cruise i Krzysztof Ibisz. Wiecznie młodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, josey_wales napisał:

a na przykład uwielbiam Denzela Washingtona :)

+1 :)

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Perpetuum Mobile napisał:

W tej kategorii (rozczarowanie z tytułu nieotrzymania Oscara) i tak niedoścignionym mistrzem długo był Leonardo di Caprio

Leonardo nie był nominowany w 1997. A Oskara za rolę pierwszoplanową dostał wtedy Geoffrey Rush - aktor, którego bardzo lubię, ale wciąż uważam, że z piątki nominowanych wówczas (Rush, Fiennes, Harrelson, Thornton, Cruise) nagroda zdecydowanie należała się Tomkowi. :)

Ale żeby nie było tak off topicowo, to:

https://www.chrono24.pl/longines/hydroconquest--id15920113.htm

https://www.chrono24.pl/longines/hydroconquest--id15920096.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Lincoln Six Echo napisał:

Leonardo nie był nominowany w 1997.

W 1997 roku nie. Ale Leonardo di Caprio - nominowany i nie otrzymujący Oscara, to była już wieloletnia tradycja. Memy z Leonardo, który po raz kolejny nie otrzymał nagrody, to była klasyka.

Aż w końcu dostał. W 2016.

obraz.thumb.png.4f0ae803eeaccfaed0c244f052aaf3e6.png  obraz.thumb.png.9d2e1b1267be8051f07d5ff4ab8068d5.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, cordi7 napisał:

Z czystej ciekawości czemu uważasz, że akurat te marki na pierwszy zegarek się nie nadają?

Dla mnie poza brakiem znaczka Swiss Made w niczym TAGowi czy Longines’owi nie ustępują.

Malo tego, szansa na to, że Nomos czy Sinn będzie chodził dokładniej od obydwu jest spora - a przy EDC to ważne.

(Nomos regulowany w 6 pozycjach po zamontowaniu mechanizmu a Sinn z regulowaną Sellita premium, odpowiednik ETA top grade)

Autor wątku wyraźnie napisał, że chce rozpoznawalnej marki a to na pewno zapewni mu Tag czy Longines. Taki Sinn czy Nomos jest rozpoznawalny wśród osób przynajmniej trochę interesujących się tematem. Sądzisz, iż przeciętny Kowalski zna markę Sinn? Tego typu marki są, oczywiście moim zdaniem, dla osób szukających czegoś więcej, czytaj pasjonatów...

Zegarek to w obecnych czasach to biżuteria, duże znaczenie ma prestiż czy rozpoznawalność a nie dokładność mechanizmu. Temat już był tyle razy wałkowany, że nie ma sensu się powtarzać. 

Gdybyśmy kierowali się tylko dokładnością chodu czy jakością wykonania to zupełnie bez sensu byłoby kupowanie Rolexa, Omegi czy Braitka nie mówiąc już o bardziej prestiżowych markach. Czy warto wtedy płacić kilkanaście razy więcej nie dostając kilkanaście razy lepszą jakość?   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, rmickey napisał:

Autor wątku wyraźnie napisał, że chce rozpoznawalnej marki a to na pewno zapewni mu Tag czy Longines. Taki Sinn czy Nomos jest rozpoznawalny wśród osób przynajmniej trochę interesujących się tematem. Sądzisz, iż przeciętny Kowalski zna markę Sinn? Tego typu marki są, oczywiście moim zdaniem, dla osób szukających czegoś więcej, czytaj pasjonatów...

Zegarek to w obecnych czasach to biżuteria, duże znaczenie ma prestiż czy rozpoznawalność a nie dokładność mechanizmu. Temat już był tyle razy wałkowany, że nie ma sensu się powtarzać. 

Gdybyśmy kierowali się tylko dokładnością chodu czy jakością wykonania to zupełnie bez sensu byłoby kupowanie Rolexa, Omegi czy Braitka nie mówiąc już o bardziej prestiżowych markach. Czy warto wtedy płacić kilkanaście razy więcej nie dostając kilkanaście razy lepszą jakość?   

Tutaj pelna zgoda, jesli ktos chce rozpoznawalnej marki to nie tedy droga, ja osobiscie zrozumialem wymog autora:

Nie ukrywam ze chcialbym aby ten zegarek byl z wyzszego segmentu niz moje poprzednie (sugeruje sie tu piramida zawarta na forum-jednak zdaje sobie sprawe ze jest ona sprzed kilku lat). Nie urazajac nikogo ani nie umniejszajac osiagniec firm- chcialbym uniknac seiko, orient, casio ktore sa dla mnie bardziej masowe niz wymienione ponizej.

jako informacje, ze chce lepszy zegarek niz te, ktore nosil do tej pory, nie odebralem tego jako 'ma byc uznana marka'.

Czy przecietny Kowalski zna marke Sinn? Pewnie nie. Czy autor watku kupuje zegarek dla siebie czy dla przecietnego Kowalskiego? Nie wiem.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, cordi7 napisał:

Czy autor watku kupuje zegarek dla siebie czy dla przecietnego Kowalskiego? Nie wiem.

:)

To pozwól, że ja ci odpowiem. Większość osób nowych na forum, które pytają jaki zegarek kupić, to jednak kupują dla Kowalskiego a nie dla siebie. Tak zauważyłem i obym się mylił :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.08.2020 o 01:39, josey_wales napisał:

To pozwól, że ja ci odpowiem. Większość osób nowych na forum, które pytają jaki zegarek kupić, to jednak kupują dla Kowalskiego a nie dla siebie. Tak zauważyłem i obym się mylił :)

Myślę, że statystycznie ;) jest "pół na pół". Kupujemy dla siebie, ale (jak widać chociażby po... forum), lubimy się pochwalić przed innymi - zwłaszcza tymi, którzy trochę się znają ;) i doceniają to, co dobre. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.