Mih 0 #1 Napisano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) Cześć, Od dość długiego czasu "choruję" na zegarek z tarczą wyskalowaną w 24h. Bardzo mi się podoba glycine airman 24h, niestety poza budżetem. Generalnie od kilku lat noszę automaty i je lubię. Może jesteście w stanie podpowiedzieć czego szukać, jest to dość mało popularne grono. Fajnie wygląda też ALPHA, niestety z tego co wyczytałem nie jest chyba to zegarek warty zakupu. EDIT: Może jakieś chińskie "brandy" mają coś w ofercie? Edytowane 19 Sierpnia 2020 przez Mih 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ralf58 875 #2 Napisano 19 Sierpnia 2020 Tanio - Łucz Dobrze - VC będzie manometr na przełomie roku dostępny - wytrzymaj te kilka miesięcy bo warto. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mih 0 #3 Napisano 19 Sierpnia 2020 Możesz rozwinąć i coś więcej napisać o VC? Nie znam tego skrótu. Jakieś podlinkowanie do wspomnianego manometru? Coś można poczytać? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szyszkops 8043 #4 Napisano 19 Sierpnia 2020 Vratislavia Conceptum. Koledze chyba jednak nie chodziło o jednowskazówkowca, a i tarcza też nie do końca wyskalowana na 24h Jednowskazówkowiec Nowy projekt forumowy https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?share_fid=19044&share_tid=177888&url=https%3A%2F%2Fzegarkiclub%2Epl%2Fforum%2F&share_type=t&link_source=app 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 69074 #5 Napisano 19 Sierpnia 2020 Kluczowe pytanie. Jaki budżet? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mih 0 #6 Napisano 19 Sierpnia 2020 Jednowskazówkowiec podlinkowany nie otwiera mi się prawdiłowo. Budżet w opisie, 1000 PLN. Skromy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 69074 #7 Napisano 19 Sierpnia 2020 Bo to był link z telefonu, z Tapa-Talk. Poniżej na komputer. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szyszkops 8043 #8 Napisano 19 Sierpnia 2020 Bo to był link z telefonu, z Tapa-Talk. Poniżej na komputer. Dzięki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mih 0 #9 Napisano 19 Sierpnia 2020 27 minut temu, Perpetuum Mobile napisał: Bo to był link z telefonu, z Tapa-Talk. Poniżej na komputer. Także dzięki. Generalnie tak Szyszkops zauważył trochę odbiegamy od tematu, choć zegarki ciekawe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 69074 #10 Napisano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) W tym budżecie to jednak głównie kwarce. Jeżeli chodzi o Airmana, to nie wiem, czy znasz sklep www.ashford.com ? Tam są bardzo dobre oferty na Glycine. Do poniższej ceny jest teraz jeszcze 8% rabatu, więc cena wychodzi około 1300 PLN. Oczywiście przy sprowadzeniu do Polski dochodzi koszt wysyłki i opłaty celne i razem robi się jakieś 1800 PLN. Dużo więcej niż Twój budżet ale dużo mniej niż w polskiej dystrybucji. Jeżeli masz kogoś pomocnego w USA, to cena pewnie mogłaby być znacznie niższa, bo wysyłka w USA jest gratis. Sklep sprawdzony, sam kupiłem tam niedawno swojego Airmana. Edytowane 19 Sierpnia 2020 przez Perpetuum Mobile 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lejdipik 24285 #11 Napisano 19 Sierpnia 2020 kwarc ale charakterny. I w budżecie i na miejscu. https://fabrykazegarkow.pl/zegarek-meski-davosa-vintage-diver-162-500-65-kwarcowy?gclid=CjwKCAjwm_P5BRAhEiwAwRzSO28IQBtMmzH0jU_p_3ionQV6AotRaKvRXuqZHxcvicmNTwny1eV-ohoC59kQAvD_BwE 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szyszkops 8043 #12 Napisano 19 Sierpnia 2020 Ale to też zwykły GMT a nie 24h 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 69074 #13 Napisano 19 Sierpnia 2020 2 minuty temu, lejdipik napisał: kwarc ale charakterny. I w budżecie i na miejscu. https://fabrykazegarkow.pl/zegarek-meski-davosa-vintage-diver-162-500-65-kwarcowy?gclid=CjwKCAjwm_P5BRAhEiwAwRzSO28IQBtMmzH0jU_p_3ionQV6AotRaKvRXuqZHxcvicmNTwny1eV-ohoC59kQAvD_BwE Fajna Davosa, ale to nie jest czasem tak, że wskazówka godzinowa chodzi normalnie, i tylko wskazówka GMT pracuje w cyklu 24-godzinnym? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lejdipik 24285 #14 Napisano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) A to pardon. MV mnie zmyliło. Zaskakująca opcja w sumie https://pickypica.com/timex/zegarek-timex-alliedthreegmt-1?gclsrc=aw.ds&gclid=CjwKCAjwm_P5BRAhEiwAwRzSO6CPHc-8ceIb19YrOw3jkHrLGRvLuX-zbTRpkf5p9NJPYc4jsWf3exoCOAcQAvD_BwE w podobny budżecie jest jeszcze Adriatica aviator Niestety nie automat za to tu tak https://zegarmistrzlodz.com.pl/zegarki-meskie-vostok/9360-vostok-europe-2426-5601059-4260157446915.html?gclid=CjwKCAjwm_P5BRAhEiwAwRzSO2rfR4j2Bggr29bDBuJyHd9fs4ll2t1E_EMcFtP9hVeoeHcjv_9qvxoCRycQAvD_BwE wygladem przypomina pewnego Longinesa. Edytowane 19 Sierpnia 2020 przez lejdipik 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tofiks_th 14104 #15 Napisano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) Ktoś już proponował Vostocka, może takie lub podobne w cenie 450-500 z ł (w przeliczeniu) https://komandirskie.com/catalog/komandirskie/k_03/komandirskie_chasy_030934/ Edytowane 19 Sierpnia 2020 przez tofiks_th 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 69074 #16 Napisano 19 Sierpnia 2020 Fajne. I Vostok i Komandirskie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lejdipik 24285 #17 Napisano 19 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, tofiks_th napisał: Ktoś już proponował Vostocka, A to sorry ale wydawało mi się że łucza ale może coś umknęło. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tofiks_th 14104 #18 Napisano 19 Sierpnia 2020 3 minuty temu, lejdipik napisał: A to sorry ale wydawało mi się że łucza ale może coś umknęło. Była mova o VE Voctock Europe, co nie jest tożsame z oryginalnym Voctockiem z Czystopola 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lejdipik 24285 #19 Napisano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) https://timeandmore.pl/pl/p/Zegarek-LIP-Marinier-GMT-671372/13390?gclid=CjwKCAjwm_P5BRAhEiwAwRzSO3Fb9sF_D9iZBqqm4iDv0GXXH4-1qSI8KV0BklAac9h-u3_vQzV_oxoCa0QQAvD_BwE Ciekawa firma. Quartz. Ewentualnie Atlantic gmt nówka za 1350 używka mniej. Lub https://lulany.pl/40mm-czarna-tarcza-parnis-czerwony-gmt-pepsi-bezel-sapphire-szklo-automatyczny-meski-zegarek/ Edytowane 19 Sierpnia 2020 przez lejdipik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mih 0 #20 Napisano 20 Sierpnia 2020 (edytowane) Dzięki za propozycje, to o co mi chodzi wskazał Perpetuum Mobile. Inne propozycje to tak na prawdę układ klasyczny + 24h. Komandirskie jeszcze wyglądają całkiem, muszę je dokłądnie sprawdzić. Jeszcze wyszperałem poljot'a tylko styl zegarków jest inny. Bardziej garniturowy moim zdaniem laika. Poljot 24H Edytowane 20 Sierpnia 2020 przez Mih 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 69074 #21 Napisano 20 Sierpnia 2020 Jakoś nie mogę powiedzieć, żeby mi się ten Poljot made in Germany spodobał. Jeżeli podoba Ci się Airman Purist, to jak najbardziej Cię rozumiem. Od tych pozostałych opcji mocno różni się designem, mechanizmem i historią. Jeżeli możesz jeszcze poczekać i trochę odłożyć, to osobiście rekomendowałbym tak właśnie zrobić i śledzić stronę Ashford. Tam asortyment Glycine jest w bardzo dobrych cenach i co chwilę jedne modele się pojawiają a inne znikają. Przy odrobinie szczęścia i cierpliwości można swój ulubiony model Airmana wyrwać w okolicach 1800 PLN z opłatami. Z własnego doświadczenia wiem, że przy takim zakupie na wiele lat, warto dołożyć trochę złotówek i mieć na ręce to co się naprawdę podoba. Jeżeli Airman jest ulubiony i wymarzony, to każdy substytut na ręce będzie jednak wcześniej czy później irytował. Gdyby cena Airmana była tak wysoka jak w polskiej dystrybucji, to faktycznie byłby poza zasięgiem i byłoby po sprawie, ale jakieś 800 PLN to chyba jeszcze kwota do dozbierania. Na tle kwarcy za 1000 - 1400 PLN, Airman ze szwajcarskim mechanizmem za 1800 PLN wygląda jak superoferta. Za rok lub dwa o dodatkowych kosztach już zapomnisz, a ten zegarek na ręku nadal będzie cieszył oko i przykuwał uwagę otoczenia. Przy Airmanie trzeba tylko pamiętać, że nadgarstek użytkownika musi mieć tak przynajmniej 17,5 cm obwodu, bo skórzane paski w Airmanach są długie i na mniejszy obwód po prostu brakuje dziurek w pasku 😁. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miszkolc 29491 #22 Napisano 20 Sierpnia 2020 Nie wiem czy by ci podpasował taki purist? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Callahan 6264 #23 Napisano 20 Sierpnia 2020 3 godziny temu, Mih napisał: Dzięki za propozycje, to o co mi chodzi wskazał Perpetuum Mobile. Inne propozycje to tak na prawdę układ klasyczny + 24h. Komandirskie jeszcze wyglądają całkiem, muszę je dokłądnie sprawdzić. Jeszcze wyszperałem poljot'a tylko styl zegarków jest inny. Bardziej garniturowy moim zdaniem laika. Poljot 24H Prawdziwe 24 - godzinowce (nie GMT czy inne dualtime) w naprawdę przystępnej cenie to Vostok, Komandirskie oraz Sturmanskie (dostępne w polskiej dystrybucji). 1 godzinę temu, Perpetuum Mobile napisał: Jakoś nie mogę powiedzieć, żeby mi się ten Poljot made in Germany spodobał. Poljot made in Germany to faktycznie brzmi dziwnie ale trzeba przyznać, że tarcza rozwiązana ciekawie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmickey 4345 #24 Napisano 20 Sierpnia 2020 3 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał: Jeżeli podoba Ci się Airman Purist, to jak najbardziej Cię rozumiem. Od tych pozostałych opcji mocno różni się designem, mechanizmem i historią. Jeżeli możesz jeszcze poczekać i trochę odłożyć, to osobiście rekomendowałbym tak właśnie zrobić i śledzić stronę Ashford. Tam asortyment Glycine jest w bardzo dobrych cenach i co chwilę jedne modele się pojawiają a inne znikają. Przy odrobinie szczęścia i cierpliwości można swój ulubiony model Airmana wyrwać w okolicach 1800 PLN z opłatami. Z własnego doświadczenia wiem, że przy takim zakupie na wiele lat, warto dołożyć trochę złotówek i mieć na ręce to co się naprawdę podoba. Jeżeli Airman jest ulubiony i wymarzony, to każdy substytut na ręce będzie jednak wcześniej czy później irytował. Gdyby cena Airmana była tak wysoka jak w polskiej dystrybucji, to faktycznie byłby poza zasięgiem i byłoby po sprawie, ale jakieś 800 PLN to chyba jeszcze kwota do dozbierania. Na tle kwarcy za 1000 - 1400 PLN, Airman ze szwajcarskim mechanizmem za 1800 PLN wygląda jak superoferta. Za rok lub dwa o dodatkowych kosztach już zapomnisz, a ten zegarek na ręku nadal będzie cieszył oko i przykuwał uwagę otoczenia. Przy Airmanie trzeba tylko pamiętać, że nadgarstek użytkownika musi mieć tak przynajmniej 17,5 cm obwodu, bo skórzane paski w Airmanach są długie i na mniejszy obwód po prostu brakuje dziurek w pasku 😁. Nic dodać, nic ująć. Dozbieraj i kup Airmana. ps. poczekaj trochę na Black Friday, kupisz wtedy jeszcze taniej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mih 0 #25 Napisano 20 Sierpnia 2020 Poljot zamieściłem jako efekt poszukiwań w google, po prostu co wyskoczyło. Airman jednak podoba się najbardziej. Już nie mówię o samej tarczy, koperta też najbardziej mi podchodzi. W nadgarstku akurat siedzi 18cm+-. Muszę faktycznie przemyśleć zakup i dozbieranie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach