żeglarz 103 #1 Napisano 30 Września 2020 Tarcza 20,długie wahadło,czy to co na zdjęciach stanowi komplet ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #2 Napisano 30 Września 2020 Tak. Wszystko stanowi komplet. Skrzynia posiada 5 otworów po wkrętach i tyle samo jest otworów na wieszaku. Więc oryginał. Być może wahadło jest nie od tego mechanizmu, gdyż z reguły miało one taki sam wzór jak środek tarczy, ale nie zawsze. Zegar firmy Friedrich Mauthe z Schweningen (Schwardzwald). Tarcza z celuloidu. Cyfra 64 to długośc wahadła, a 83 to ilość wahnięć na minutę. W skrzyni jak zapewne wiesz brak korony i dolnych sterczyn. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #3 Napisano 30 Września 2020 (edytowane) Jestem też tego zdania . Piękna duża sprężyna Jak sądzę , to skrzynia ma te same wymiary , co skrzynie zegarów wagowych. A wahadło , to napewno jest z tego kompletu ! Takie mam przekonanie , bo wszystko pasuje ,... no i przy tej wielkości sprężynowca , znalezienie drugiego , odpowiedniego wahadła , nie jest chyba takie łatwe. Ps. najlepiej , jak ktoś dysponujący katalogiem , takiego znajdzie . Edytowane 30 Września 2020 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #4 Napisano 30 Września 2020 Pisząc o wahadle miałem na myśli jego soczewkę, bo sam ruszt z całą pewnością jest oryginalny. Tak jak pisze PM1122 takich gabarytów sprężynowiec to rzadkość. Zwykle większe sprężynowce miały wahadła 54, a tarcze 18. Gratuluję zdobycia takiego zegara. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klysek 32 #5 Napisano 30 Września 2020 Soczewka do patyka, nie do rusztu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #6 Napisano 30 Września 2020 Niekoniecznie. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #7 Napisano 30 Września 2020 (edytowane) Dzięki Tarant . Widać , że podobne . Choć faktycznie , trzeba przyznać , że patrząc na soczewkę z tyłu , to należałoby spodziewać się trzech otworów na pręty , a tu takie wycięcie , jakby na patyk .... no , ale gdyby ktoś , tę środkową blaszkę , nieco wgiął do środka , to nieźleby patyk skrobało . w przypadku prętów , to właściwie , lepiej przytrzymuje soczewkę i że tak powiem ,,nie telepie się ,, . Jednak , czy takie rozwiązanie stosowano dla patyka i jednocześnie dla prętów , to tego już nie wiem . Wiem , że tak duży zegar sprężynowy FMS , widzę pierwszy raz . Więc gratuluję ! Edytowane 30 Września 2020 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6071 #8 Napisano 30 Września 2020 mnie to podcięcie bardziej do drewienka pasuje ( drewienko o przekroju soczewki) 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9 Napisano 30 Września 2020 2 minuty temu, mkl1 napisał: mnie to podcięcie bardziej do drewienka pasuje ( drewienko o przekroju soczewki) Też mi się tak wydaje , ale nie wiem jak firma robiła ...... bo tak wielkich sprężyn , to chyba zadużo nie wypuściła ? Więc , czy wykorzystała soczewki od wagowych , czy jednak zrobiono inne dla sprężynowego zegara ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #10 Napisano 30 Września 2020 Do dłuższych wahadeł raczej patyk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #11 Napisano 30 Września 2020 Mam kilka, a miałem sporo zegarów tego typu i żadnym nie było patyka a ruszty. Jeśli miał bym wątpliwości to dotyczące soczewki łatwiej ją wymienić niż okucie patyka czy rusztu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #12 Napisano 30 Września 2020 Werner takie stosował do tarczy 18 cm, długość wahadła 54 cm, średnica soczewki 14,5 cm. Pozdrawiam Jacek 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #13 Napisano 30 Września 2020 36 minut temu, arek1a2b napisał: Mam kilka, a miałem sporo zegarów tego typu i żadnym nie było patyka a ruszty. Jeśli miał bym wątpliwości to dotyczące soczewki łatwiej ją wymienić niż okucie patyka czy rusztu. Tak, zgadzam się. Wątpliwości są, tylko do soczewki. Mam dwie duże sprężyny, ale Thomas Haller i u niego wahadło trochę krótsze, no i jest rusztowe. Ale soczewka ma trzy otworki. Nie wiem jak to bywa w FMS 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #14 Napisano 9 Października 2020 Przepraszam , że wracam do wahadła , ale dziś trafił mi się nieduży sprężynowy GB , w którym wahadło ( tak myślę ) może mieć i drążek drewniany i rusztowy. W soczewkę wchodzi patyk , ale proszę zwrócić uwagę , iż promień dla niego , jest trochę zbyt mały . A po bokach , tego środkowego łuku , są dwa mniejsze promienie - jakby pod pręty rusztu. No , a reszta , czyli te dwa długie wycięcia , to już całkiem tak samo jak u kolegi . Zbyt mało mam zegarów i wahadeł , a i w sieci , to rzadko jest pokazane wahadło od tyłu , więc jestem ciekaw , co sądzą o tym koledzy ? Bo , u kolegi i w moim , wycięcie jest niemal takie same ... w moim , są jednak takie małe promienie , jakby pod pręty , jednak jest drewniany drążek . U kolegi , jest jeden promień , a osadzony ruszt. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #15 Napisano 25 Października 2020 tu zdecydowanie był pierwotnie ruszt i został wymieniony na patyk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #16 Napisano 25 Października 2020 Byłbym ostrożny z tą "ewidentnością". W przypadku soczewki wahadła przeznaczonej wyłacznie do rusztowego pręta, zbędne byłyby te rozcięcia, dzięki którym można wyregulować luz. Moim zdaniem to jest soczewka "uniwersalna". 2 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach