Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
acinr_PL

Zerwany gwint w kopercie z tworzywa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy macie jakiś sposób na naprawę zerwanego gwintu w otworze w kopercie z tworzywa gdzie przykręca się dolny dekiel??

Można czymś zalać otwór i na nowo zrobić gwint czy tylko i wyłącznie zastosować grubsze śrubki?

Zwymiarowałem śrubki:

srubki.jpg

zerwany gwint.JPG

Edytowane przez acinr_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może spróbować któryś z preparatów Loctite? Ale nie wiem jak to zadziała przy plastikowym gwincie.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można przegwintować i zastosować większe śrubki ale trzeba znaleźć kogoś kto ma czym to zrobić. 

Weź pod uwagę, co napisał Tarant, nie tak łatwo zerwać gwint w kopercie, częściej się go zrywa przy śrubkach. Próbowałeś inne wkręcić? 

Pozdrawiam, Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wkręcałem grubszych bo musiałbym gdzieś zakupić. Te oryginalne są grubości 1,3mm otwory ma śrubki w metalowym deklu mają średnicę 1,6mm więc żeby nie rozwiercać otworów w deklu musiałbym max zastosować 1,5-1,6mm grubości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym wypadku, dość nieoczekiwanie może pomóc optyk. 

Kiedyś miałem inny przypadek, potrzebowałem śrubek z dziwnym skokiem, wszystkie jakie miałem i zegarmistrzowie w mojej okolice nie pasowały i pomógł właśnie optyk. 

Choć wydaje mi się, że stosując z szerszym gwintem nie powinieneś jej wkręcić, wymagane będzie poszerzenie średnicy gwintownicą, no chyba, że większą śrubką trochę nagwintujesz ale w to wątpię.

Edytowane przez Lukas84

Pozdrawiam, Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuję zastosować grubsze śrubki (jak coś takiego znajdę) w ostateczności zdemontuje stary telefon i wyciągnę małe śrubki wraz z ich gwintowanymi otworami i na gorąco wtopie je w kopertę dokładnie tak jak na zdjęciu będzie na wieki.

Screenshot_2020-10-25-00-12-00-898_com.android.chrome.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi tu nie pasowało... Nie doczytałem, że to tworzywo a nie stał, sorry

Pewnie ze większą śrubka powinna pomoc. Nigdy nie testowałem wtapiania gwintu. Daj znać czy się udało

Pozdrawiam, Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtapiane metalowe gniazdo jest najlepszym sposobem. Można również włożyć w otwory gwintowane nieco tworzywa i w takie coś włożyć na gorąco wkręty, a potem je wykręcić i zmontować całość. Wkręty naoliwione należy lekko wciskać chociażby podgrzewanym gwoździem, podpiłowanym tak aby pasował do wkręta. Potrzebne akcesoria można zamawiać u kolegów na forum, którzy mają odpowiednie możliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten problem z gwintami w obudowach pilotów i to dość często, ale mam też na to prosty sposób. Wkładam śrubkę w roztrajbowany otwór, lutownicą podgrzewam śrubkę. Ta rozgrzewa i spęcznia tworzywo, które zalewa gwint tworząc nowe rowkowanie. Proste i działa, zwłaszcza że tutaj chyba jest metalowy dekiel, który bardzo ładnie przytrzyma śrubkę w miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Istnieje jeszcze sposób na "kropelkę"

Zalewasz otwór jakimś klejem typu "kropelka"

Wkładasz w to lekko naoliwioną śrubę i czekasz aż zaschnie klej. 

Wykręcasz śrubkę i powinno być w porządku.
Sposób modelarzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi