Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Wodolej

Wymęczyłem nieco Jerome swoim niezdecydowaniem. W konsekwencji kilkukrotnej zmiany zdania, jest już w drodze do mnie Serica 4512 CALIFORNIA. Jak się pojawi fizycznie, pozwolę sobie uraczyć Was fotkami. Wyszło mi, że w aktualnym kształcie mojej mini kolekcji, nie mam beatera innego niż G-Shock. Wczorajsza kraksa na hulajnodze, w której brał udział Panerai Luminor Marina, potwierdza słuszność wyboru. Stosunkowo niedrogi a wytrzymały zegarek z manualnym naciągiem, który bez problemu wpisze się nawet w stylistykę smart casual, to dobry wybór dla osoby praktykującej sporty ekstremalne, takie jak dojazd hulajką do pracy. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Wodolej napisał(-a):

Wymęczyłem nieco Jerome swoim niezdecydowaniem. W konsekwencji kilkukrotnej zmiany zdania, jest już w drodze do mnie Serica 4512 CALIFORNIA. Jak się pojawi fizycznie, pozwolę sobie uraczyć Was fotkami. Wyszło mi, że w aktualnym kształcie mojej mini kolekcji, nie mam beatera innego niż G-Shock. Wczorajsza kraksa na hulajnodze, w której brał udział Panerai Luminor Marina, potwierdza słuszność wyboru. Stosunkowo niedrogi a wytrzymały zegarek z manualnym naciągiem, który bez problemu wpisze się nawet w stylistykę smart casual, to dobry wybór dla osoby praktykującej sporty ekstremalne, takie jak dojazd hulajką do pracy. 🙂

Rekompensata za opóźnienie, czy zamiana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Wodolej napisał(-a):

Wymęczyłem nieco Jerome swoim niezdecydowaniem. W konsekwencji kilkukrotnej zmiany zdania, jest już w drodze do mnie Serica 4512 CALIFORNIA. Jak się pojawi fizycznie, pozwolę sobie uraczyć Was fotkami. 

Serica 4512 CALIFORNIA też mnie kusi, ale poczekam na Twoją opinie Marku i wtedy podejmę decyzję. Ewentualnie odkupię od Ciebie z dobrym rabatem😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Wodolej napisał(-a):

Daj znać jak się sprawdzi manualny naciąg przy zakręcanej koronce po dłuższym użytkowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mój "codziennik", pływał sporo, wiele razy zaliczył uderzenia o różne przeszkody (bo jak wiadomo jak się ma zegarek na ręce, futryna to już nie futryna, tylko przeszkoda)

SmartSelect_20211008-201056_Gallery.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wodolej
56 minut temu, Hersh napisał(-a):

Rekompensata za opóźnienie, czy zamiana?

Zamiana, różnicę zwrócili. Bardzo mili ludzie ale zakręceni jak laska Świętego Mikołaja. Mam nadzieję, że te dziwaczne mechanizmy będzie można serwisować w Polsce.

49 minut temu, rafalmosty napisał(-a):

Serica 4512 CALIFORNIA też mnie kusi, ale poczekam na Twoją opinie Marku i wtedy podejmę decyzję. Ewentualnie odkupię od Ciebie z dobrym rabatem😂

On ma dożywocie u mnie 🤣

47 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Daj znać jak się sprawdzi manualny naciąg przy zakręcanej koronce po dłuższym użytkowaniu.

Wypowiedź będzie wewnętrznie sprzeczna z odpowiedzią udzieloną Rafałowi, @cordi7 dłużej to raczej nie u mnie aczkolwiek wciąż żywię nadzieję, że w końcu się ogarnę i przestanę rotować 🤔

37 minut temu, Hersh napisał(-a):

To mój "codziennik", pływał sporo, wiele razy zaliczył uderzenia o różne przeszkody (bo jak wiadomo jak się ma zegarek na ręce, futryna to już nie futryna, tylko przeszkoda)

imageproxy.php?img=&key=60f6b451b09b5df1

SmartSelect_20211008-201056_Gallery.jpg

Piękny, nie mogę się doczekać, bardzo lubię ten styl. Californię wybrałem, gdyż nigdy wcześniej nie miałem takiej tarczy. Napisz proszę jak z precyzją chodu, bo co do zasady to z Twoich postów wynika, że jesteś z zegarka bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jedyny, którego sprzedaży nawet przez chwilę nie rozważałem i nie rozważam.

Co do precyzji chodu, trudno mi powiedzieć, bo nigdy jej nie sprawdzałem. Można było na nim polegać i być punktualnym. To mi wystarczało :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek @Wodolej to mnie uspokoiłeś, nie zamawiam, poczekam, aż będziesz sprzedawał😂 a nawet już dzisiaj miałem zamawiać, a tak zostanie coś w kieszeni😉

ps: pamiętaj, że jestem pierwszy w kolejce😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wodolej
29 minut temu, rafalmosty napisał(-a):

Marek @Wodolej to mnie uspokoiłeś, nie zamawiam, poczekam, aż będziesz sprzedawał😂 a nawet już dzisiaj miałem zamawiać, a tak zostanie coś w kieszeni😉

ps: pamiętaj, że jestem pierwszy w kolejce😎

Drogi Rafale, z tym zegarkiem na ręku, na 18 Twoich chłopaków, będę wyrywał ich koleżanki 😎, więc jeszcze chwilę poczekasz 😉

Edytowane przez Wodolej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Wodolej napisał(-a):

Drogi Rafale, w tym zegarku na 18 Twoich chłopaków, będę wyrywał ich koleżanki 😎, więc jeszcze chwilę poczekasz 😉

Dobra Marek, cholera aż tyle czasu nie mam (ps: też liczę na te koleżanki😉). Dzisiaj za dużo whisky, ale jak się prześpię z tym, to kto wie, czy jutro nie pociągnę za spust😎 chociaż jeszcze nie dostałem zamówionego hamiegoimage.png.a21ed70f3f541658f60a29ba08e3660e.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wodolej
W dniu 9.10.2021 o 08:54, Hersh napisał(-a):

Wysyłka wkrótce, zdjęcie z wczoraj z Insta:

SmartSelect_20211009-085315_Instagram.jpg

Chodzi mi po głowie sprzedaż PAMa, mam go już prawie 2 miesiące, więc czas najwyższy 😉 😅  Jeśli się zdecyduję, to wtedy ten ładnioszek byłby na pierwszym miejscu, mojej krótkiej listy. A nie przepraszam, jeszcze różowy Orion od Nomosa, muszę to wszystko dokładnie przemyśleć 🤔🙃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wodolej

Króciutko, pierwsze odczucia, wiem że się zmienią, więc nie będę w nie brnął. Od godziny otrząsam się po kontakcie z bransoletą. Rzeczywiście jest chyba najwygodniejsza na świecie. Z pewnością jest, w dotyku, najbardziej badziewną na świecie. Starsi, którzy pamiętają bazary typu Różyk, Skra, Rembertów, szczęki pod PeKiNem, będą wiedzieć co mam na myśli. Bransoleta SKX to high technology. Do d*py, IMO, jest błyszcząca koronka na szczotkowanym boku koperty. Wyglancować na połysk, mogli tę żłobkowaną część koronki, a jej płaską część zrobić szczotkowaną. Zgrywałoby się to z krawędzią lunety i bokiem koperty. Mam wrażenie, że jak dojdę do siebie, to zegarek da się lubić ale potrzebujemy czasu 😉 . Wstawię później kilka ujęć, na tę chwilę idę na spacer.

DSCF1223.JPG

DSCF1225.JPG

DSCF1230.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wodolej

Kilka godzin później.

Po szoku wizualnym i organoleptycznym, stwierdzam że bransoleta jest brzydka ale genialna. Trzeba tylko przyzwyczaić się do sposobu zapinania, który dla mnie nie jest całkiem intuicyjny. Kilka razy zapiąłem ją źle i gdyby nie to, że jest ona pętlą to Serica miałaby twarde lądowanie.

Zegarek mi się podoba. Uważam, że zbyt wiele od niego oczekiwałem i nazbyt wiele wysokiej jakości zegarków w tym roku rozpakowywałem, aby mógł rzucić mnie na kolana.

Wciąż mam estetyczny sprzeciw związany z wybłyszczoną koronką. Mam wrażenie klimatu z lat 80, kiedy to ukręciwszy wałek w szwajcarskim albo japońskim zegarku i zgubiwszy oryginalną koronkę, szedł człek do zegarmistrza, a ten grzebał w szufladzie, uspokajał by się nie denerwować, mówił, że "cóś się znajdzie i będzie Pan zadowolony" a potem był dramat 😲.

Nie znam się na obróbce metalu, więc nie zachwycę się jakością wykonania koperty ani jej nie skrytykuję, Grand Seiko to to nie jest 😉

Nie jest to IMO zegarek uniwersalny, do pracy w nim chodzić, chyba, nie będę. Jako beater, mechaniczny G-Shock, do uprawiania sportu, na piwo, na motocykl, w góry, na plażę, będzie super i w sumie po to go kupiłem.

Na ten moment uważam, że jest to produkt przeszacowany, cena nie powinna przekraczać 450 euro.

W załączeniu Serica w środowisku naturalnym oraz dupna koronka, której badziewności wizualnej do końca fotografia nie oddaje.

P.S. nie jest powiedziane, że za kilka dni nie będę twierdził, że jest to najgenialniejszy wytwór sztuki zegarmistrzowskiej, wyprodukowany na przestrzeni wieków, człowiek zmienny jest przecież 😉

IMG-4607.jpg

IMG-4612.jpg

Edytowane przez Wodolej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Mechaniczny G shock" - w punkt :) przeczołgałem swój i przetrwał.

Mam inne zdanie odnośnie do jakości wykonania i wyglądu. Mnie urzekł i w gruncie rzeczy nic się nie zmieniło do dziś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wodolej
30 minut temu, Hersh napisał(-a):

"Mechaniczny G shock" - w punkt :) przeczołgałem swój i przetrwał.

Mam inne zdanie odnośnie do jakości wykonania i wyglądu. Mnie urzekł i w gruncie rzeczy nic się nie zmieniło do dziś.

Ja dość szybko zmierzam w Twoim kierunku 😉 Do koronki idzie się przyzwyczaić, jak spojrzeć pod odpowiednim kątem, łapiąc lustro krawędzi bezela, to wszystko zaczyna się zgadzać. Niewykluczone, że już jutro napiszę, że to najlepszy zegarek jaki miałem 🤣, a i jednak pójdzie ze mną do pracy 🙂

Edytowane przez Wodolej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja wciąż nie mogę odżałować/sie cieszę, że nie ma białej wersji tego malucha. Bo gdyby była, mogłaby wstrząsnąć fundamentem mojej dwuzegarkowej ideologii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Sierżant Julian napisał(-a):

No ja wciąż nie mogę odżałować/sie cieszę, że nie ma białej wersji tego malucha. Bo gdyby była, mogłaby wstrząsnąć fundamentem mojej dwuzegarkowej ideologii.

Zmartwię Cię. Jest w planach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serica była ze mną wczoraj na meczu. Lekko popychany i poszturchiwany w tłumie informuję że bransoleta wytrzymała wszystkie kontakty z nic się nie odpięło itp.🤪. Ona tylko wygląda na taką delikatną, ale jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wodolej

Przez kilka pierwszych godzin miałem problem z jej (bransolety) prawidłowym zapięciem (dociśnięciem tej klapki). Ot, humanista, żona w domu gwoździe wbijała i kosiła trawę w ogrodzie, ja w fartuszku robiłem porządki i gotowałem. A na marginesie to, między innymi, Twoje pozytywne opinie o 4512 sprawiły, że wyłożyłem swe środki płatnicze. Z każdą chwilą z zegarkiem się docieramy, więc nie żałuję i nie żywię urazy 😉 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy moze ktos potwierdzic dokladnosc chodu tej prostszej wersji 4512? Na stronie pisza +/-6s...czyli niemal COSC wiec chcialem zweryfikowac o co tu chodzi szczegolnie ze werk STP1-11M to jak rozumiem jakis clone ETA wiec niby moglby tyle w stuningowanych wersjach osiagac, ale z kolei gdzie indziej w internetach pisza o 10-30s per day accuracy. Jak to wiec wyglada w praktyce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Jareknr1 napisał(-a):

Czy moze ktos potwierdzic dokladnosc chodu tej prostszej wersji 4512? Na stronie pisza +/-6s...czyli niemal COSC wiec chcialem zweryfikowac o co tu chodzi szczegolnie ze werk STP1-11M to jak rozumiem jakis clone ETA wiec niby moglby tyle w stuningowanych wersjach osiagac, ale z kolei gdzie indziej w internetach pisza o 10-30s per day accuracy. Jak to wiec wyglada w praktyce?

Jak dobrze wyregulowany to dlaczego nie. Miałem zegarek na Miyocie 91xx, który robił +4 s. Te zakresy rzędu 20-30 s to fabryczne widełki maksymalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi