Przemek 0 #126 Napisano 9 Grudnia 2020 Witam, Posiadam stary przedwojenny zegar po dziadku, może to być zegar nawet starszy niż przedwojenny ale niestety nic o nim nie wiem. Na domiar złego nie ma żadnego oznakowania na mechanizmie a napis na tarczy jest częściowo zniszczony... Jest to zegar ścienny wiszący. Załączam zdjęcie i liczę na pomoc. Jeśli w złym miejscu umieściłem temat to z góry przepraszam, jestem nowy. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #127 Napisano 9 Grudnia 2020 Podpis na tarczy wydaje się być stracony, nie musi to być nazwisko producenta, może to być sprzedawca. Potrzebne są zdjęcia skrzyni, jej wnętrza i mechanizmu od tyłu i z góry. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek 0 #128 Napisano 9 Grudnia 2020 Tak na szybko mam jeszcze takie zdjęcia. Może coś pomogą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #129 Napisano 9 Grudnia 2020 Domyślam się co to jest, niemniej proszę jak wyżej 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek 0 #130 Napisano 9 Grudnia 2020 Postaram się jak najszybciej zorganizować zdjęcia. Z góry bardzo bardzo dziękuje za zainteresowanie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #131 Napisano 9 Grudnia 2020 znowu Franek ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #132 Napisano 9 Grudnia 2020 Tak wygląda... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek 0 #133 Napisano 9 Grudnia 2020 Czyli? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek 0 #134 Napisano 9 Grudnia 2020 Panowie szukając po forum i po podpowiedzi "franek" prawdopodobnie jest to ten zaznaczony na obrazku... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #135 Napisano 9 Grudnia 2020 Takie photo Frankiego mam ... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek 0 #136 Napisano 9 Grudnia 2020 Można troszkę więcej informacji bo jestem zaciekawiony strasznie... Ten zegar ma dla mnie bardzo dużą wartość sentymentalną. Absolutnie nie chodzi o pieniądze. Może być wart nawet 1 zł ale dla mnie jest bezcenny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #137 Napisano 9 Grudnia 2020 Jednakże, lepsze zdjęcia więcej powiedzą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #138 Napisano 9 Grudnia 2020 Koniec. Za darmo nie ma już nic. Zdjęcia. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #139 Napisano 9 Grudnia 2020 33 minuty temu, Przemek napisał: Można troszkę więcej informacji bo jestem zaciekawiony strasznie... Ten zegar ma dla mnie bardzo dużą wartość sentymentalną. Absolutnie nie chodzi o pieniądze. Może być wart nawet 1 zł ale dla mnie jest bezcenny. Zrozum że bez zdjęć, dobrych zdjęć nie otrzymasz nic poza przypuszczeniami. Chcesz wiedzieć co masz to pokaż co masz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek 0 #140 Napisano 9 Grudnia 2020 Rozumiem, będą zdjęcia i dalsze informacje. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #141 Napisano 9 Grudnia 2020 Dokladnie Coś tu zapewne Koledzy popodpowiadają 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek 0 #142 Napisano 11 Grudnia 2020 Witam, Zrobiłem dziś zdjęcia zegara i myślę, że powinny one już całkowicie pomóc w weryfikacji. Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #143 Napisano 11 Grudnia 2020 Wychodzi, że Arek dobrze podał, a Tarant zapewne dobrze się domyślał Franke & Grönemann z Cieszyna. Wydaje się być dość późny... ale nie jestem expertem w temacie. Są tu dużo lepsi. Niemniej informacji o Franke & Grönemann warto w sieci poszukać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #144 Napisano 11 Grudnia 2020 Franke & Gronemann to nie jest, bo firma rozpadła się w roku 1898, a wtedy nie było jeszcze gongów prętowych (i nie przekroczyli 50 tys. egzemplarzy, a może i mniejszej ilości - można sprawdzić w temacie) . Zostaje zatem Johan Franke solo, począwszy od 1901 roku, wykonany zapewne na zamówienie dla byłego partnera, Gronemanna. Co potwierdza obrazek z katalogu rzeczonego. Wskazówka minutowa jest do bani. 2 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #145 Napisano 11 Grudnia 2020 I wszystko wiadomo (Piotr jak zwykle precyzyjnie.... w temacie wskazówki :)) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek 0 #146 Napisano 11 Grudnia 2020 W sieci nie za wiele można znaleźć jedynie informacje konkretne znalazłem na tym forum "zegary cieszyńskie". Czy mógłby ktoś fachowo podsumować i upewnić mnie co to dokładnie za zegar itp... Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #147 Napisano 11 Grudnia 2020 3 minuty temu, Przemek napisał: W sieci nie za wiele można znaleźć jedynie informacje konkretne znalazłem na tym forum "zegary cieszyńskie". Czy mógłby ktoś fachowo podsumować i upewnić mnie co to dokładnie za zegar itp... Pozdrawiam Jeżeli poprzednie wpisy były nie dość fachowe i wyczerpujące, to bardzo mi przykro, ale sugeruję poszukanie jakiegoś innego, profesjonalnego forum o tematyce zegarowej Może wystawiają tam certyfikaty na czerpanym papierze z trzema pieczęciami. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek 0 #148 Napisano 11 Grudnia 2020 No chyba faktycznie poszukam tych z pieczęciami po prostu pytam ponieważ jestem zielony w temacie i ostatecznie nie jestem pewien. Jeśli to problem to nie zawracam głowy. Widocznie nie jestem godzien Pozdrawiam, dzięki za zainteresowanie i wszystkie informacje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #149 Napisano 11 Grudnia 2020 Przemq... tak uczciwie - to z mojego punktu widzenia nie ma lepszego miejsca niż to forum (przynajmniej w języku PL), gdzie mógłbyś czerpać interesujące Cię informacje. Jeśli ich tu nie znajdziesz - to na ten moment chyba trzeba się pogodzić z tym, że ich po prostu nie ma dostępnych. Trzeba szukać, odkrywać, konsultować... itd. Tarant w swej wypowiedzi zawarł sporo informacji zupełnie dla mnie nowych. PS. Jeśli znajdziesz 'miejsce certyfikujące' - daj proszę znać... chętnie zajrzę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #150 Napisano 11 Grudnia 2020 (edytowane) No tak ... Przemku , chyba należysz do trochę "niecierpliwych" ludzi, który na zadane pytanie oczekują odpowiedzi jak u wujka GOOGLE ... Niestety w przypadku zegarów ich rozpoznawania jest jakaś hipoteza. Potem szuka się w materiałach, niestety nie zawsze zebranych w jednym miejscu, wiele godzin. Niektóry nasi koledzy - i tu mogę powiedzieć, że TARANT do nich zdecydowanie należy, mają rewelacyjną pamięć i wiedzę oraz to, że są zdecydowanie są lepsi od wujka GOOGLE 😉 (bez wazeliniarstwa). Niestety nabranie pewności wymaga jednak przekonania samego siebie i trochę pracy polegającej na swoistej kompilacji porozrzucanych w temacie informacji. Przeglądając Twoje zdjęcia oraz porównując materiały zebrane TYLKO tu w tym wątku znalazłem wszystkie odpowiedzi na dręczące Cię pytania. Proponuję zatem na spokojnie przeglądnąć od strony nr 1 wszystkie zdjęcia , poczytać ciekawostki porównać i wnioski jakie wyciągniesz poddać pod dyskusję. Gwarantuję, że w przypadku błędnych , koledzy pomogą je "wyprostować". Skoro zegar jest dla Ciebie taki cenny , to warto poświęcić chwilkę czasu i włożyć troszkę własnej pracy w pozyskanie wiedzy. Może zostaniesz pasjonatem zegarów z Cieszyna ... i nie tylko. Pozdrawiam serdecznie Ps. też tak kiedyś miałem ... a może mam do dziś ...🤔 Edytowane 11 Grudnia 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach