Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gio

Klub Miłośników Zegarków Laco

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ta bransoleta w dluzszym uzytkowaniu?

Drazy mnie ten Flieger Pro, granat albo teraz ta nowa zielen - szkoda, ze klatki nie ma.

Skoro Flieger i Pro to powinien miec, wtedy jak dla mnie Mark od IWC bylby pozamiatany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Drazy mnie ten Flieger Pro, granat albo teraz ta nowa zielen - szkoda, ze klatki nie ma.

Skoro Flieger i Pro to powinien miec, wtedy jak dla mnie Mark od IWC bylby pozamiatany.

Nie jest to kunszt zegarmistrzowski ale bransa daje rade. Spasowanie endlinków z kopertą bez szpar. Pin&collar. Są dwa pół ogniwa. Każdy element jest ruchomy. Zapięcie motylkowe bez szału. Słowem wszystko jest poprawnie. Noszę Pro luźniej dopasowanego, bo mała koperta+luźny fit=wygoda.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka zdań o chronologicznie kolejnej, limitowanej serii B-Uhrów Laco o średnicy 55 mm :) 

Po opisanym na poprzedniej stronie jubileuszowym zegarku ref. 861707 typu B, na kolejną serię 55-milimetrowych Beobachtungsuhrów miłośnicy Laco musieli poczekać niemal półtora roku: 9 marca 2012 firma ogłosiła, że przygotowała 100 sztuk zegarków Baumuster A ref. 861771 w cenie 1500 EUR, a dostawy ruszą za dwa i pół tygodnia - 26 marca. Nowy zegarek był minimalnie odświeżoną wersją poprzedniego modelu limitowanego z tarczą A, czyli ref. 861663 z początku roku 2010. Jednocześnie był bliźniakiem technicznym poprzednio opisanego, rocznicowego Laco Baumuster B ref. 861707 z końca roku 2010 - różnił się od niego tarczą, wskazówką godzinową, no i oczywiście szczegółami opisów i numeracji na deklu oraz na drewnianym pudle. Mechanizm pozostał bez zmian - wciąż była to zdobiona ETA Valgranges A07.111, przerobiona z naciągu automatycznego na manualny. Porównując dokładniej poprzednią i tę wersję 55-milimetrowych Laco z tarczą typu A (czyli ref. 861663 i ref. 861771) zobaczymy, że w zegarku ref. 861771 znalazły się:

1. lakierowane, niebieskie obwódki wskazówek zamiast obwódek czarnych;

2. grawerunek oznaczenia specyfikacji "FL23883" jako standard, a nie płatna opcja;

3. kraj pochodzenia na deklu pod tabelką (oznaczenie "DEUTSCHLAND");

4. czarny zamknięty pasek z cielęcej skóry zamiast takiego samego paska brązowego;

5. nowy sposób nanoszenia numeru seryjnego na deklu, jak w opisanym na poprzedniej stronie Laco ref. 861707 typuB;

6. nowy sposób opisania drewnianego pudła, z oznaczeniami wypalonymi zamiast umieszczonych na metalowej tabliczce.

Czyli w nowym Laco ref. 861771 wprowadzono wypisz-wymaluj dokładnie te same kosmetyczne poprawki, co w przedstawionym na poprzedniej stronie modelu 861707 Baumuster B. Plus jedna zmiana dodatkowa: czarny pasek, który pojawił się po raz pierwszy w limitowanych, 55-milimetrowych B-Uhrach Laco, zamiast paska brązowego. Z kolei piękne drewniane pudło z wysuwaną szufladą pojawiło się niestety już po raz ostatni.

Szczegóły i cechy charakterystyczne Laco ref. 861771 są do obejrzenia na obrazkach poniżej. Na pierwszych 10 zdjęciach pokazano egzemplarz nr 070/100 z oryginalnym, czarnym paskiem jednoczęściowym. Na kolejnych pięciu fotografiach przedstawiono zegarek nr 077/100 z dwuczęściowym paskiem aftermarketowym, brązowym, z małymi mosiężnymi nitami.

004.jpeg

005.jpeg

006.jpeg

007.jpeg

008.jpeg

009.jpeg

010.jpeg

011.jpeg

012.jpeg

013.jpeg

77_003.jpg

77_014.jpg

77_015.jpg

77_016.jpg

77_017.jpg

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Laco Stuttgart Pro 43 mm | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Od listopada noszę tylko Laco Stuttgart Pro 43 mm na bransolecie - ponad pięć miesięcy codziennej obecności na nadgarstku można już chyba uznać za "dłuższe użytkowanie", to też się wypowiem :) A właściwie tylko uzupełnię to, co wyżej napisał @Funky_Koval

1. Forma bransolety bardzo mi odpowiada, bo od zawsze podobały mi się wielorzędowe "kajdany" - tu mamy pięć rzędów ogniw.

2. Jestem fanem bransolet potężnych jak gąsienice czołgowe. Dlatego wolałbym, żeby była masywniejsza - grubsza, cięższa, z solidniejszymi ogniwami. Żebym czuł, że mam porządny zegarek z porządną bransoletą. Nie jest ona całkiem "papierowa" tudzież "wydmuszkowata", no ale poczucia solidności - jak na moje standardy - nie daje. Przez pewien czas chciałem ją wymienić na jakąś inną, w oko wpadły mi bransolety do Wostoka Rocket, oglądałem je w sklepie. Póki co odpuściłem i chyba tak już zostanie.

3. Bardzo odpowiada mi matowe wykończenie całości, bez błyszczących wstawek, pasujące do matowego wykończenia zegarka. Skoro na zegarku nie ma powierzchni polerowanych, to i na bransolecie takich być nie powinno.

4. Moim zdaniem krawędzie bransolety są trochę za ostre. Chociaż jak zobaczyłem bransoletę obecnego Seamastera Pro 300M - również ostrą na krawędziach i w kategorii masywności/solidności nie mającą żadnego podejścia do bransolety mojego dawnego Seamastera 120M - spojrzałem nieco łagodniejszym okiem na firmowy "kajdan" Laco.

5. Przyciski zapięcia są trochę za bardzo wystające - przez pierwsze kilka tygodni noszenia wyraźnie je czułem.

6. Bardzo duży zakres regulacji - wyjmowanych ogniw umożliwiających skracanie jest tu mnóstwo (nie policzę teraz, bo nie mam tu pudełka z resztą wyjętych kawałków bransolety)

P.S. Przepraszam za post pod postem.

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Laco Stuttgart Pro 43 mm | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Dirty Harry napisał(-a):

Od listopada noszę tylko Laco Stuttgart Pro 43 mm na bransolecie - ponad pięć miesięcy codziennej obecności na nadgarstku można już chyba uznać za "dłuższe użytkowanie", to też się wypowiem :) A właściwie tylko uzupełnię to, co wyżej napisał @Funky_Koval

1. Forma bransolety bardzo mi odpowiada, bo od zawsze podobały mi się wielorzędowe "kajdany" - tu mamy pięć rzędów ogniw.

2. Jestem fanem bransolet potężnych jak gąsienice czołgowe. Dlatego wolałbym, żeby była masywniejsza - grubsza, cięższa, z solidniejszymi ogniwami. Żebym czuł, że mam porządny zegarek z porządną bransoletą. Nie jest ona całkiem "papierowa" tudzież "wydmuszkowata", no ale poczucia solidności - jak na moje standardy - nie daje. Przez pewien czas chciałem ją wymienić na jakąś inną, w oko wpadły mi bransolety do Wostoka Rocket, oglądałem je w sklepie. Póki co odpuściłem i chyba tak już zostanie.

3. Bardzo odpowiada mi matowe wykończenie całości, bez błyszczących wstawek, pasujące do matowego wykończenia zegarka. Skoro na zegarku nie ma powierzchni polerowanych, to i na bransolecie takich być nie powinno.

4. Moim zdaniem krawędzie bransolety są trochę za ostre. Chociaż jak zobaczyłem bransoletę obecnego Seamastera Pro 300M - również ostrą na krawędziach i w kategorii masywności/solidności nie mającą żadnego podejścia do bransolety mojego dawnego Seamastera 120M - spojrzałem nieco łagodniejszym okiem na firmowy "kajdan" Laco.

5. Przyciski zapięcia są trochę za bardzo wystające - przez pierwsze kilka tygodni noszenia wyraźnie je czułem.

6. Bardzo duży zakres regulacji - wyjmowanych ogniw umożliwiających skracanie jest tu mnóstwo (nie policzę teraz, bo nie mam tu pudełka z resztą wyjętych kawałków bransolety)

P.S. Przepraszam za post pod postem.

Pokazałbyś swojego stuttgarta na bransie?

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Pokazałbyś swojego stuttgarta na bransie?

Taki, jak Twój :) 

20260428_120133.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Dirty Harry napisał(-a):

Taki, jak Twój :) 

20260428_120133.jpg

Dzięki! A jaki masz obwód nadgara? Z ciekawości pytam, chodzi o proporcje. Na mnie 40 mm to za dużo... szczególnie w lotniku.

Jakie masz uogrejdy? Ar pojedynczy?

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Dzięki! A jaki masz obwód nadgara? Z ciekawości pytam, chodzi o proporcje. Na mnie 40 mm to za dużo... szczególnie w lotniku.

Obwód ok. 17 cm. Czasem, w zależności od dnia, może to być minimalnie więcej, ale zawsze wyraźnie poniżej 17,5 cm. Szerokość nadgarstka w rzucie z góry 60 mm.

U mnie z kolei pilot musi być duży. Wiadomo: nie taki, żeby ucha wystawały poza obrys ręki, ale duży.

Poniżej Twój i mój na jednej fotce :) 

20260428_122530.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dziś firma ogłosiła, że wprowadza motylkowe zapięcia do skórzanych pasków - dotąd były tylko sprzączki.

A highly requested addition – now available. ✨The new Laco folding clasp has finally arrived. Mo(1).jpg

A highly requested addition – now available. ✨The new Laco folding clasp has finally arrived. Mo(2).jpg

A highly requested addition – now available. ✨The new Laco folding clasp has finally arrived. Mo.jpg

A highly requested addition – now available. ✨The new Laco folding clasp has finally arrived. Mo(3).jpg

Edytowane przez Dirty Harry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.04.2026 o 18:10, Dirty Harry napisał(-a):

Dziś firma ogłosiła, że wprowadza motylkowe zapięcia do skórzanych pasków - dotąd były tylko sprzączki.

A highly requested addition – now available. ✨The new Laco folding clasp has finally arrived. Mo(1).jpg

A highly requested addition – now available. ✨The new Laco folding clasp has finally arrived. Mo(2).jpg

A highly requested addition – now available. ✨The new Laco folding clasp has finally arrived. Mo.jpg

A highly requested addition – now available. ✨The new Laco folding clasp has finally arrived. Mo(3).jpg

Też maila dostałem. Motylek zawsze na plus 😀 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Można motylka jako opcję przy nowym pasku wziąć. Wychodzi ponad 5 stówek.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do kolegów posiadających fliegery na skórzanych pasiorach. Jak z ich jakością? Są giętkie czy sztywne? Ile czasu zajmuje zanim się dopasują do ręki? :)

Zdjęcie niemki dla przykucia uwagi

Screenshot_20260503_152038_Chrome.thumb.jpg.08cde0f2baaa9e68cf4787c295063b72.jpg

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
IMG_20260503_081228.thumb.jpg.ecb381c6d594caf0ef7312850a8b0b1d.jpg
Ło panie, stare zegarki sprzedajo i jeszcze do tego więcej płacić za nie każo.

[mention=116089]Funky_Koval[/mention]
(Już teraz poważnie.) Jak na grube pasiory, a takie są oryginalne, są całkiem miękkie.
Te droższe "Erbstück" są IMHO jeszcze bardziej miękkie i delikatniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

Pytanie do kolegów posiadających fliegery na skórzanych pasiorach. Jak z ich jakością? Są giętkie czy sztywne? Ile czasu zajmuje zanim się dopasują do ręki? :)

Zdjęcie niemki dla przykucia uwagi

Screenshot_20260503_152038_Chrome.thumb.jpg.08cde0f2baaa9e68cf4787c295063b72.jpg

Nie mam żadnego Laco, ale dałem plusa za Niemkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, alpaczino napisał(-a):

Ło panie, stare zegarki sprzedajo i jeszcze do tego więcej płacić za nie każo. emoji16.png

[mention=116089]Funky_Koval[/mention]
(Już teraz poważnie.) Jak na grube pasiory, a takie są oryginalne, są całkiem miękkie.
Te droższe "Erbstück" są IMHO jeszcze bardziej miękkie i delikatniejsze.

No właśnie się obawiam bo to grube paski a chciałem do mojego Stuttgarta założyć i się obawiam wywalenia kasy w błoto. 

Przeważnie mam z paskami problem zegarek źle się układa i czasem pasek nigdy nie chce się poddać

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paski dla Erbstucka są dość miękkie. Można je swobodnie wyginać. Dodatkowo zaimpregnowałem swojego środkiem do skór - na początku trochę ściemniał, ale już powraca do swojej naturalnej barwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, christ0ff napisał(-a):

Paski dla Erbstucka są dość miękkie. Można je swobodnie wyginać. Dodatkowo zaimpregnowałem swojego środkiem do skór - na początku trochę ściemniał, ale już powraca do swojej naturalnej barwy.

ja myślałem o tych:

https://www.laco.de/en/other-categories/watch-straps/pilot-strap-darkbrown/fliegerband-dunkelbraun

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No ktoś musiał, także aby odmienić wygląd mojego pilota zamówiłem pasek z tym nowym motylkiem. Dam znać jak dojdzie :)

EDIT: przepraszam za post pod postem, nie zauważyłem

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.05.2026 o 15:20, Funky_Koval napisał(-a):

Oprócz bransolety mam oryginalny pasek do Stuttgarta  - grubość 4,2 mm i moim zdaniem jest bardzo miękki.

A tu zielony na pasku. No ładny jest... :) 

Flieger PRO in green 💚 Alive in every light.The new green dial brings a fresh perspective to th.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ladny. A po granatowym myslalem, ze nic ladniejszego nie zrobia. 

Wskazowki tradycyjnie barwione termicznie na niebiesko?

Bo to czasem slaby punkt jest ... Frankfurt GMT slabo z nimi wyglada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Ladny. A po granatowym myslalem, ze nic ladniejszego nie zrobia. 

Wskazowki tradycyjnie barwione termicznie na niebiesko?

Bo to czasem slaby punkt jest ... Frankfurt GMT slabo z nimi wyglada.

Zielony Stuttgart ma termicznie barwione wskazówki. Preorder można robic na lipiec.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Happy #fliegerfriday with our new PRO shade 💚Green joins black and blue. The Flieger PRO is now.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Dirty Harry napisał(-a):

Happy #fliegerfriday with our new PRO shade 💚Green joins black and blue. The Flieger PRO is now.jpg

Trochę mi to zajęło ale wykminiłem co mi nie pasuje w zielonym i niebieskim. Szlif słoneczny. Pilot to ma być toolwatch a taki szlif jest bardziej biżuteryjny.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodziłbym się z tobą - ale wtedy obydwaj byśmy się mylili :)

A na poważnie - co kto lubi. Mi ten szlif bardzo się podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi