PM1122 1789 #401 Napisano 19 Września 2024 Ładny ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #402 Napisano 27 Września 2024 Taki FWU. Jest w PL, w dobrych rękach 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #403 Napisano 28 Września 2024 Ciekawe co to jest https://www.ebay.de/itm/126686388066?_skw=regulator+gehäuse&itmmeta=01J8SB2N4NJCB1RHG19T2NEH9T&hash=item1d7f18df62:g:dsEAAOSwZI1m8ClH&itmprp=enc%3AAQAJAAAA8HoV3kP08IDx%2BKZ9MfhVJKlATj4vSJAtsYHKo5hn50Z%2FWQnVfE5V38xfVOa0P1dCYZQOozQYtZRBf0AAjp%2BU2E7HPaOvp0%2F5a2KC4aRdbbmUhIOYa5VMgUT8%2FjIbKJJ9jt2PN8MQOwPNeOZCgw4Z%2BZBc%2BdPJ9Mla1wJZj73GFwq%2FSeHs3Tmvnd14L3fJVPNyp4MnEgQOQJEw4v0pB3H4fEdY4%2F4vXo%2BKTxTn%2BF7rRTw1N8jZzg6LnMxCXDdeWdCJbjAy2Pl%2FZowBT5YiPVQMt9Xc%2BdckaR%2BV4W3PpZltjVkKjolAhosrqgZJDOShJn3XHQ%3D%3D|tkp%3ABk9SR8DSiqvGZA bo raczej nie Lenzkirch (jak piszą w opisie) ...🤔 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #404 Napisano 28 Września 2024 Walcher właśnie... Charakterystyczna na tym etapie stopka ramienia wychwytu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #405 Napisano 28 Września 2024 No , dlatego też podesłałem ci link... licytujesz? 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3549 #406 Napisano 28 Września 2024 5 minut temu, LESKOS napisał(-a): No , dlatego też podesłałem ci link... licytujesz? Wklej zdjęcia, bardzo proszę...:) 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #407 Napisano 28 Września 2024 Ok , proszę 😉 3 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #408 Napisano 28 Września 2024 5 godzin temu, LESKOS napisał(-a): No , dlatego też podesłałem ci link... licytujesz? Dzięki :)) Ja jestem w trakcie 'inwentaryzacji zegarowej' i przebudowy kolekcji. Walcher będzie musiał chwilę zaczekać, aż odpowiednie miejsce na ścianie przygotuję. :) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #409 Napisano 2 Października 2024 A tu taki RSM w bardzo 'natarczywym' mazerunku :)) Czy mi się zdaje, czy on na plecach ma papier ?? 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #410 Napisano 3 Października 2024 Chyba tak. Pewnie ktoś plecy zabezpieczał. ( albo przed kołatkiem, albo przed wyginaniem się pleców. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #411 Napisano 3 Października 2024 No mnie bardziej przychodzi do głowy jeden producent, który też tak robił... i miał swoją stolarnię z tego co wiem. Tylko nie wiem w jakim okresie tak robił z tym papierem. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #412 Napisano 4 Października 2024 No Lenzkirchy miały papier na pewnych partiach zegarów (niezależnie od typu), stosowano jako zabezpieczenie przed wichrowaniem pleców (inne wchłanianie wilgoci dla surowego drewna i z zabezpieczeniem fornirem i politurą) Moim zdaniem stosowano gdy wiedziano, że plecy wykonane z kiepskiego drewna, albo będzie miało tendencję do skręcania. Więc tu chyba bardziej chodzi okresy stosowania materiałów do produkcji skrzynek, a nie o jakiejś modzie czy innych czynnikach rynkowych. 😉 3 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #413 Napisano 4 Października 2024 A to o tym nie pomyślałem, ze taki może być cel papieru... :) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #414 Napisano 4 Października 2024 Papieru i kleju do tegoż papieru 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #415 Napisano 15 Grudnia 2024 Taki FWU się pojawił: 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #416 Napisano 19 Lutego Tak się przyjrzałem dziś... RSM to miał chyba 2 osobne linie produkcyjne do chodzików... albo co (?) Część wygląda tak: a inne tak: Na przykładzie 1-30 ROSE widać to najlepiej. Wydawało mi się, że kształt płyt może być podstawą do kolejkowania mechanizmów w produkcji... np. te bardziej prostokątne - są starsze. Okres 1-30 ROSE to według mnie dość krótki okres. Ale i w tym wypadku pojawiają się zarówno płyty trapezowe jak i bardziej prostokątne. Montowane były na tych samych wieszakach, więc trudno wnioskować ze dzialo się to w innym czasie. Ale warto zwrócić uwagę na otwory technologiczne. W trapezach były prawy-dół i na przeciw... W prostokątach były lewy-dół i na przeciw. Tak jakby to był jakiś odmienny proces produkcyjny (że w innym miejscu - zupełnie nie odważę się stwierdzić ...bo nie ma na to chyba żadnych poszlak :)) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #417 Napisano 20 Lutego 15 godzin temu, Yahagi napisał(-a): Tak się przyjrzałem dziś... RSM to miał chyba 2 osobne linie produkcyjne do chodzików... albo co (?) Część wygląda tak: a inne tak: Na przykładzie 1-30 ROSE widać to najlepiej. Wydawało mi się, że kształt płyt może być podstawą do kolejkowania mechanizmów w produkcji... np. te bardziej prostokątne - są starsze. Okres 1-30 ROSE to według mnie dość krótki okres. Ale i w tym wypadku pojawiają się zarówno płyty trapezowe jak i bardziej prostokątne. Montowane były na tych samych wieszakach, więc trudno wnioskować ze dzialo się to w innym czasie. Ale warto zwrócić uwagę na otwory technologiczne. W trapezach były prawy-dół i na przeciw... W prostokątach były lewy-dół i na przeciw. Tak jakby to był jakiś odmienny proces produkcyjny (że w innym miejscu - zupełnie nie odważę się stwierdzić ...bo nie ma na to chyba żadnych poszlak :)) Witam! http://forum.watch.ru/showpost.php?p=6547617&postcount=2 http://forum.watch.ru/showpost.php?p=6547617&postcount=3 Pozdrawiam Tatyana 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #418 Napisano 20 Lutego Supper... fajnie, że jeszcze ktoś to zauważył :) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #419 Napisano 20 Lutego (edytowane) No to może inna ciekawostka.... Takie photo: Przyjąć można z pewną śmiałością, że takie 'domkowe' mostki - to FMS. Konstrukcyjnie wydają się być zbieżne. Jest w archiwach zegar z tabliczką okolicznościową, która datuje go na 1883 rok.... i wygląda tak: Między 14 773 a 3003 - mieszczę mój zegar, którego mechanizm wygląda tak: 3255 ma 2 podkładki mniej - na plecach. Więc... kolejkując je, wychodzi to tak: 3003 - 1878 3255 - 1880 (?) 14773 - 1883 Zakładam, że już wtedy numer mechanizmu był co rok 'restartowany'. _______________ Jeszcze jedno photo ... mechanizmy z 'domkowymi mostkami' od góry wyglądają tak: Stąd myślę, że wniosek o ich od-FMS-owym pochodzeniu jest jak-najbardziej do obrony... Edytowane 20 Lutego przez Yahagi 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #420 Napisano 4 Marca Tym razem taki FMS: i moze nie byłoby w tym zegarze nic interesującego, gdyby nie mocowanie i gong: Ten aniołek pojawia się przy kilku FMS z wymuszonym kwadransem, patentu : ... ale nie przy wszystkich. Co wydaje się być podstawą do wniosku, że nie pojawiły się takie od początku DRP 62975. A to pozwala ten zegar (wagowy) tak trochę datować w takim razie... na drugą połowę lat 1890-tych wg mnie. (no jakiś punkt odniesienia w końcu trzeba dla takich złapać :)) Pierwszy raz widzę ten wieszak w wagowym. Wkręty co prawda złote, ale całość robi wrażenie oryginału. Taka ciekawostka (za zgodą właściciela) 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #421 Napisano 24 Marca Tym razem taki się pojawił: Zaryzykuję, że to FMBregenz. Ale pierwszy raz taki widzę. Tu - kwadrans wymuszony. Z tego co pamiętam - Gustav Iselin przejął ten oddział... Może to już jego wyrób ?? :) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #422 Napisano 9 Kwietnia (edytowane) A tu inna ciekawa-ciekawostka. Wychodzi, ze to wczesny FMS wagowy oparty na konstrukcji Walchera. Wszystko jest zgodnie ze sztuka i z obowiązującą wiedzą... numer niski, ale nie szokująco. Jednak jest pewien ciekawy szczegół: Pierwsze 2 werki to FWU. 3-ci - to pokazany właśnie FMS 174 a 4ty - to późniejszy FMS. Otóż 3ci ma taką stopkę ramienia wychwytu (albo bardzo zbliżoną) jak stosował FWU. Mam w archiwum ładnych kilka przypadków FMS na bazie starej konstrukcji (FWU), ale wszystkie mają stopę taką jak przy FMS 66x. Ten się wyróżnia.. . Może więc 174 to okres przejściowy ? Mechanizm wytworzony tuż po przejęciu technologii FWU ? Oczywiście - jesli nawet tak jest - to nadal nie mam pojęcia który to byłby rok... Zapewne połowa / końcówka 1880-tych. Ale dokładniej - nie wiem. Taka ciekawostka, bo pierwszy raz taką stopę widzę. :) Edytowane 9 Kwietnia przez Yahagi 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #423 Napisano 14 Czerwca A dziś taki... 'może-Ammann': (photo za zgodą posiadacza) Trochę mi te wskazówki nie pasują tu. Nie wiem... może takie były ? W 1880 ?? Pierwsza taka konstrukcja. Miałem wątpliwości, czy to nie jest 'jakiś'tam'francuz', ale gdy zobaczyłem konstrukcję od czoła - no to wątpliwości się rozwiały. Niemniej ten przypadek, bardziej gmatwa niż cokolwiek wyjaśnia... :) 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #424 Napisano 16 Czerwca Jeszcze photo tego ostatniego dorzucę... bo godny uwagi i może się podobać 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #425 Napisano 16 Czerwca Piękny zegar. Jest bardzo podobny do Lenzkircha... Mechanizm zresztą też. Ale są różnice. Ciekawe kto go zmajstrował... Pozdrawiam Jacek 2 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach