Yahagi 2306 #376 Napisano 3 Lutego 2024 Taki FWU w zatoce. Ładnie widać stopkę ramienia wychwytu... 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #377 Napisano 7 Marca 2024 O historii Friedricha Walchera słów kilka Nie wiem czy to pokazywałem ... To jest koniec działalności FWU.... 1883. Jak wynika z tego kffitu - to jest spółka z p. Waltz-em. Przynajmniej kilka lat razem pracowali (1879): Gottlieb Waltz i Paul Walcher (zakładam, że to syn) są 'odpowiedzialnymi zegarmistrzami' i przysługuje im prawo do reprezentowania spółki. Nie do końca wiadomo, czy w 1883 FWalcher jeszcze żyje, bo następna notatka jest taka: I tu Lonise z domu Niederegger jest już wdową. W 1884 pojawia się ponownie Paul Walcher, ale już nie jest producentem. Czyli zakładam, że 'masę upadłościową' musiał w 1884 wykupić FMS. I jeśli tak - to najstarsze jego wagowe są po tej dacie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #378 Napisano 24 Marca 2024 Takie coś było - mignęło... Nie wiem czy nie dałem plamy ... Byłem przekonany, że na ogłoszeniu było VB - wiec zacząłem negocjować... A tu chwilę potem ogłoszenie było już RESERVIRET ... ale zamiast VB pojawiło się 'zu verschenken', co znaczy: do oddania (za darmochę). Nie wiem, czy sprzedawacz zmienił w międzyczasie ? Czy ja się 'przepatrzyłem'.... No szkoda... buuuuuu ....:(( 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3549 #379 Napisano 24 Marca 2024 Roczniaka gratis przegapił. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #380 Napisano 24 Marca 2024 (edytowane) 18 minut temu, Anansi napisał(-a): Roczniaka gratis przegapił. ..... ale uczciwie się przyznaję ... (i tak bym nie zdołał zareagować zapewne. Odbior osobisty... kto się będzie jakimś 'Yahagim' zbędnie użerał... (??)) Żeby nie było że ściemniam: Edytowane 24 Marca 2024 przez Yahagi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #381 Napisano 24 Marca 2024 Oszzzz kurcze blade 🤐 Też tak podobnie miałem..., człowiek chciał chwilę pomyśleć, a tu ciach i po ptokach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #382 Napisano 24 Marca 2024 2 godziny temu, Yahagi napisał(-a): Takie coś było - mignęło No, taki zegar - to można się wściec... Ja po takiego, to bym na czworaka zasuwał do Niemiec.. Szkoda, taka okazja może się nie trafić. Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #383 Napisano 26 Marca 2024 Taki się właśnie pojawił... ale myślę, że to 'taki sam' a nie 'ten sam' zegar. Cena - jak widać. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yaro 65 96 #384 Napisano 26 Marca 2024 Mechanizm bicia też działa 400 dni na jednym naciągu ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #385 Napisano 22 Kwietnia 2024 W dniu 26.03.2024 o 10:19, yaro 65 napisał(-a): Mechanizm bicia też działa 400 dni na jednym naciągu ? Mówiąc szczerze - nie mam pojęcia... A tu wagowy RSM. ,.... i tak sobie myślę, że wskazówka godzinowa, to chyba oryginalna będzie (minutowa to już raczej nie). Takie są przy podobnej numeracji: 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #386 Napisano 22 Kwietnia 2024 Tu widać, została nałożona i chyba przyklejona na pozostałość oryginalnej. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #387 Napisano 11 Maja 2024 Jest taki na ogłoszeniach w USA.... ale o cenę to lepiej nie pytać 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3549 #388 Napisano 11 Maja 2024 Chyba przez te odciski palców konstruktora... 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #389 Napisano 11 Maja 2024 To drugi taki mechanizm jaki mam w archiwum bez RSM (Ser III 132). Chyba to jest po zakonczeniu przygody Kohlera ze Schnekenburgerem... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #390 Napisano 11 Maja 2024 Trzeba chyba zagrać w ,, EU... Jac..... " 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzy1234 62 #391 Napisano 11 Maja 2024 (edytowane) Witam jest jeszcze taki zegar w Piotrkowie Tryb roczny jak na razie nie do kupienia mecze goscia ale nie chce sprzedac Edytowane 11 Maja 2024 przez jerzy1234 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #392 Napisano 13 Maja 2024 Taki ... nie wiem kto to - na RSM. (photo za zgodą właściciela... moze będzie więcej) Taką sygnaturę widzę pierwszy raz. Może Tatyana ma cos w swoim archiwum. Wskazówki sugerują, że to okolice 1890 roku. Ale kto to może być ? - nie mam pojęcia. Ostatnie 'M' to zapewne miasto / miejscowość. Ale w Niemczech jest ich na tyle dużo (w odróżnieniu od 'U') że trudno zgadywać. Mam jeszcze photo takich przypadków: To już na FMS i troche późniejsze. Nie wiem czy jedno z drugim ma coś wspólnego. :) 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3549 #393 Napisano 13 Maja 2024 (edytowane) A może Wulf & Metzler z Berlina, z M jako Musterlager - skład wzorcowy (tu w opisie zegarów francuskich/paryskich wahadłowych i podróżnych). Trochę na siłę, ale i tak nic lepszego nie ma. W&M bez dodatków Schmid opisuje jako ich właśnie, z aktywnością od roku 1893 do 1900 mniej więcej, ja znalazłem wpisy z 1888 roku. Fabryki nie mieli na 99,9%, Schmid też twierdzi, że sygnowali kupowane werki. Edytowane 13 Maja 2024 przez Anansi 3 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #394 Napisano 13 Maja 2024 (edytowane) W wypadku W&M - mogło tak być. Ten W&M_M - troche mniej pasuje. (...) No sam nie wiem ... firma istniała jeszcze rok wcześniej. To rejestrowe z 1887: A to z 1889 (Allgemeines Journal der Uhrmacherkunst) Niemniej warto odnotować takiego 'typa' na sygnaturę W&M Edytowane 14 Maja 2024 przez Yahagi 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #395 Napisano 19 Maja 2024 Taki RSM jest w zatoce. Tylko mu się jedna wskazówka 'podmieniła'... 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #396 Napisano 28 Maja 2024 (edytowane) Taki FMS jest... wczesny dość. Kołki ograniczające ruch ramienia wychwytu są wysoko... w połowie płyty. To jeszcze konstrukcja czysto po-Walcherowska. Warto spojrzeć na wskazówki. Takie same (nie potrafię ich z photo rozróżnić) używał M&S na samym początku produkcji. To by datowało +/- jedne i drugie przypadki. Nie mam pojęcia jak to się działo, że obie firmy (M&S / FMS) korzystały z tych samych. Może było to jeszcze w czasach Walchera ?? A potem, gdy FMS zaczął robić takie jak na photo - to powiedział stop na użwyanie ich przez konkurencję ? A może to u M&S przypadało na okres, gdy FWalcher zmarł, a FMS formalnie nie stał się jeszcze właścicielem jego biznesu ?? Hmm... Potem M&S zaczął używać takich, które kojarzą się z CWernerem. Natomiast FMS wydaje się, że dość długo korzystał jeszcze z tego wzoru dla mechanizmów sprężynowych z tarczami 18 cm. Edytowane 28 Maja 2024 przez Yahagi 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #397 Napisano 9 Lipca 2024 Taki RSM. Skrzynka chyba dębowa, więc może i taka była. Wychylnik interesujący. Jedyne info jakie znalazłem o gościu pochodzi z 1892 r. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #398 Napisano 10 Lipca 2024 Czeladnik , nie zegarmistrz .... 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #399 Napisano 15 Września 2024 Dawno nic nie było w temacie... więc czas odrobinkę zaktualizować. Taki zegar FMS z DK się pojawił: Numer: 35 262 Na plecach wypisane 20/12 _84.... co przyjmuję za datę sprzedaży / początek gwarancji. Jeśli dotychczasowe rozumowanie jest poprawne, to FMS w 1884 musiał wyprodukować około 40 000 mechanizmów... a zapewne nawet więcej. Najwyzszy numer podobnego mechanizmu FMS z bocznym mostkiem itd. ma liczbę o parę tysięcy większą... ledwie 43 xxx, ale tu żadnej wskazówki na rok produkcji. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #400 Napisano 19 Września 2024 Taki RSM .... Ładny, ale cena - lekko zwariowana. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach