Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
cordi7

Ostatnie 3 -> 2 miejsca w pudelku

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Policzyłem za Ciebie. Z grubsza rzecz biorąc, wyjdzie ok. 60k przy Zenicie, Minase i Nomosie. Przy takiej kwocie (za nowe) jest sporo opcji. Na przykład taka trójka:

Policzyles po cenie z metki, da sie troche taniej :)

Omega jest fajna ale to bardzo grzeczny, spokojny i klasyczny zegarek - w takich klimatach zegarki juz mam, chocby SBGA 285.

Na Bulgari patrzylem ale nie na Diagono a na Octo Finissimo / Octo Roma. Finissimo wyglada na zdjeciach oblednie, na zywo troche taki placek (bo kwadrat 40 mm i cieniutki do tego), plus ta bardzo szeroka przy uszach bransoleta jest specyficzna.

Wykonanie bez zarzutu, mechanizm swietny ale jednak nie do konca mnie przekonal i do tego cenowo to troche wiecej niz bym chcial wydac. Octo Roma to juz inna bajka, bardzo fajna opcja jak dla mnie, zwlaszcza na bransolecie choc z tylu biednie:

Bulgari-Octo-Finissimo-Automatic-Satin-P

thumb_532_default_imageRatio-3.jpeg

Bulgari-Octo-Roma-2018-003.jpg

Bulgari-Octo-Roma-1.jpg

Tudor to klasyk ale takie spokojne klasyczne zegarki juz mam, chce cos z przytupem - po prostu serce ma zrobic 'wow', nie tylko rozum :)

14 godzin temu, agremi napisał(-a):

1. Minase - bomba, datownik ekstra. Nie znałem wcześniej. 

2. Drive de cartier - jest super!!, sam od jakiegoś czasu „przyglądam” mu się bardzo... - balon jest b. fajny, ale jak drive to już balon już niepotrzebny. Kostka santos jest fajna, ale porównałbym do merca s-klasse - nic mu nie można zarzucić, ale jednak taki ostentacyjny...

3. Nomosy lubisz wyjątkowo, więc i tak nie ma co dyskutować 😉

Zenith - szkielet, nie szkielet, co kto lubi - mnie zawsze kojarzyłby się z felgą mojego ulicznego gokarta... 😬

No Defy to taki zegarek, ze albo kochasz calym sercem (jak @mario1971 i chyba w sumie ja) albo do ciebie nie trafia, ciezko byc obojetnym bo i mega charakterystyczny jest.

To troche jak z Minase, mnie sie bardzo podoba (i datownik tez), tobie tez a sporo glosow w watku jest na nie - chyba im bardziej cos odwaznego jest tym bardziej spolaryzowane opinie.

Dzieki za opinie :)

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udalo mi sie dzisiaj dotrzec do Kruka w Rafflesie i przymierzyc Cartiera. Fantastyczne sa te zegarki!!! Santos wymiata! Osobiscie najbardziej podeszla mi wersja Medium, chociaz o dziwo Large tez wygladal super. Tylko obiawiam sie ze bezel szybko rysy zlapie, no chyba ze bedzie wersja z ceramika, ale to juz tylko Large. Niemniej jednak fantastyczne zegarki! Zakochalem sie! I ma rece leza jak przyklejone. Super wygodnie.
Mieli tez Drive'a, ale jasnego wiec tak jak prosiles przymierzylem i cyknalem kilka zdjec, ale po Santosie Medium duzy mi sie na rece wydawal. IMO Santos lepiej lezal, ale ja mam mniejszy nadgarstek od Twojego. Wrzucam kilka zdjec z przymiarki (oczywiscie jak to u mnie jakosc srednia i robione adapterem ale moze poglad jakis na sprawe Ci dadza ).
14e152bc7cba2e1ad18d403d6145410c.jpgba549a32cdf83b5f01e4eb212d335e2c.jpgcfd97b8050132e64610d20561f0ec2ab.jpgfe716e4dd37cf663aba6d88078a40d7b.jpga0f188c885f05918120b404570c1aefb.jpg3a9b2c83c33a0fd5e5f90a3f5aea5cc9.jpg4e8c74f37b4b7468b3bf70d4a99439bf.jpgc8b66d75c7a844e02ad6ee431df3c5ca.jpg6d7fa572df62c6ffe45b1ad0af80f5a5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakość fotek jak na robione na szybko - bomba, dzięki za pamięć bo rzeczywiście pomogłeś.
Zegarki zdecydowanie pierwsza klasa i coraz bardziej jakoś to w głowie mam już poukładane.

Santos zdecydowanie Midsize (Large dla mnie sprawia wrażenie „napompowanego” ale z Panamerą też tak miałem 🤣 ).

Drive raz jeszcze potwierdza, że to fenomenalny i nietuzinkowy zegarek, zdecydowanie mi bardziej leży niż Santos Large.

Numer dwa i trzy (w kolejności zakupu) jeszcze nie sprecyzowane na 100% ale pierwszy nabytek już na 99,9% tak.

Jak dobrze pójdzie na początku maja będzie u mnie, dam znać od razu jak odbiorę paczkę.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim zaangażowanym za pomoc :)

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale widze ze Tapatalk bardzo obnizyl jakosc zdjec, a wrzucalem w najwoekszym mozliwym rozmiarze. W telefonie wygladao wiele lepiej. Ale drive ma fajny gilosz na tarczy.eb2006fb2f78563387d35a55c2278070.jpg

Pobowalem jeszcze raz, ale dalej nie widac...

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem o czym mówisz. Jak porównujesz układanie się Drive’a na nadgarstku w porównaniu do Cluba Sporta 42?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Santos Medium wygląda na łapce @Osy123 zdecydowanie najlepiej 👍 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drive ma zdecydowamie krotsze ucha. Lezal dobrze choc byc moze przez ksztalt, jasna tarcze i dlatego ze przymierzamy po mniejszym Samtosie wydawal mi sie duzy. Ale lezal dobrze. Fajny zegarek, choc nie do konca moja bajka.

Santos Medium wygląda na łapce [mention=68107]Osy123[/mention] zdecydowanie najlepiej  
Tez tak uwazam. Zakochalem sie w nim! Obawiam sie tylko troche o pieknie wypolerowany bezel, ze bedzie lapal rysy i zastanawiam sie czy bede w stanie to przezyc. I musze przyznac ze jest to jedyny zegarek poza Rootbeerem, ktory bym widzial u siebie na rece w TT. Inne zawsze odrzucalem z zasady, a w tym przypadku mi sie podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zenith Defy

Mimo, że czytelność taka sobie - to zegarek jest rewelacyjny! Najlepszy ze wszystkich zaprezentowanych. A Wempe to już zjada na śniadanie :P

2. Cartier Santos

Od pewnego czasu zaczynają mnie "kręcić" kwadraty, prostokąty i takie tam :D Santos i Longines DolceVita w tym segmencie górują, więc wybór oczywisty.

3. Nomos Club 735

Pewnie bym nie zdzierżył Campusa i tej jego tarczy... i tutaj jedyna zmiana - na tef. 703 albo coś w automacie.

Ale to i tak sobie piszę bo...

W dniu 13.04.2021 o 16:18, szuwi napisał(-a):

Ale to trochę w ciemno, bo nie wiemy na 100% co siedzi w pozostałych 997 przegrodach w Twoim pudle 🙂

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Cartier Santos Medium 

Będzie Pan zadowolony 🙂  na Twojej ręce będzie leżał idealnie, dodatkowo fakt, iż wolisz mniejsze zegarki, ja mam podobny nadgarstek do Twojego i M leży super, kwestia tylko obycia się z nowym kształtem koperty -to Panie nie jest okrągłe :D

2. Nomos Club Campus 38 Gray

Wszyscy wiedzą, że lubisz Nomosy, musisz go mieć nie ma innego wyjścia :D

3. Baume Mercier Riviera 36 mm 

Propozycja nietypowa, tegoroczna nowość, mniejszy rozmiar taki jaki preferujesz, cena przyzwoita 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do narzekajacych na czytelnosc Defy Skeletona - o ile bywa to problem w bialym i czarnym ceramicznym o tyle w tytanowym i ceramicznym niebieskim nie ma najmniejszego problemu, serio :P

zenith-defy-classic-bracelet.jpg?fit=102

Zenith-Defy-Classic-Blue-Ceramic-ws01.jp

Zenith_18-Soldier.jpg?auto=format&dpr=2.

Zenith-Defy-Classic-Black-Ceramic-cover.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę zakładał nowego tematu, zgodnie z duchem zrównoważonego rozwoju dokonam recyklingu.

Miejsc z 3 zrobiło się 2 mimo zakupu dwóch zegarków (uwielbiam jak to hobby potrafi zakrzywiać przestrzeń).

Zasady są proste:

• w sumie 2 zegarki
  • jeden z nich ma być ikoną, minimum czymś naprawdę wyjątkowym
  • jeden z nich to ma być nurek (najchętniej tool lub retro)
  • jeden z nich musi być Made in Germany
  • budżet powiedzmy 9-10k EUR na obydwa (nieprzekraczalne)
  • podajemy propozycję pary zegarków, nie pojedynczo

Mam w sumie 3-4 pomysły ale ciekaw jestem co wam wpadnie do głowy.

Czas start :)

EDIT: dodany warunek - tylko pary

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ikona i wyjatkowy to Monaco. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Dorian06 napisał(-a):

Ikona i wyjatkowy to Monaco. 

Musi być parka, co byś dobrał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z niemieckim nurkiem będzie problem  bo chyba nie da się kupić Glashütte Seaq za pozostałe €. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Dorian06 napisał(-a):

Z niemieckim nurkiem będzie problem  bo chyba nie da się kupić Glashütte Seaq za pozostałe €. 

No marne szanse, do tego SeaQ to tylko 39 bo 43 to bulwa straszna, która z kolei ma dużo lepszy mechanizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli zostaje jakiś nurek i niemiecki pilot (ikona).  :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może diver UN i jakiś tańszy Nomos (choć Nomosa już masz) lub lotnik..?

Dobra jest propozycja kolegi @Macmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem, co mam na liście na chwilę obecną:

• Omega 300m (ikona - w końcu Bond) i Damasko DK30/32 albo Sinn 556 I RS
  • Cartier Santos Midsize (ikona) i Damasko DK30/23 (nie ma wtedy nurka) albo Oris Divers 65 (nie ma Niemca)
  • Hentschel H2 Sport (coś wyjątkowego i Niemiec) i Oris Divers 65

Sinn U50 załatwiałby nurka i Niemca w parze z Santosem ale jakoś nie do końca mnie przekonuje.

Moona rozważałem kupując chrono ale stanęło na Brajtku Top Time.

To świetny zegar z historia ale chyba zbyt oczywisty? Sam nie wiem.

Chyba wole mniej utarte szlaki (mimo tej białej 300m na liście).

104 jest świetna ale sporo polerki i nie ma tegimentu a cenowo już skok w stosunku do 556.

UN Diver w 42 mm jest niezły ale aż zbyt spokojny i sterylny tym niemniej mam na radarze.

Nomosa ma żona, u mnie jakoś się nie złożyło do tej pory :)

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może GO kolegi @Bartek79 z bazarku: 

Załatwi jednocześnie temat niemca i divera, więc możesz a luzie szukać dalej, oczywiście zwiększając budżet...? 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na chwilę obecną to bardziej układanie planów by wiedzieć do czego dążyć, SeaQ widziałem - świetny zegar ale jeśli wchodziłby w grę to raczej niebieski z nakładanymi indeksami :) Pomysł 2 w 1 dobry ale ciężki do zrealizowania.

Ogólnie tak myślę sobie, że w pewnym momencie ciężko już znaleźć coś ciekawego. Jeśli Oris w końcu włoży do 65-ki Caliber 400 to raczej będzie pozamiatane i skończy się na Santosie i Divers 65 choć biała 300m od kilku miesięcy z zatrważającą regularnością wraca mi do głowy…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi