Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Łukasz_M

EDC...ale który?

Który EDC?  

28 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm....ale znowu zakup w ChW w ciemno... 🙄

Z drugiej strony, świetny rozmiar, COSC, nie oklepany wygląd, nie oklepana marka, cena powinna się zamknąć poniżej 4k...

Edit....jednak 4,7k z kodem, nie wiedziałem, że funciak tak wysoko stoi 😳😐

Christopher-Ward-Military-Series-Watch-Review-22.thumb.jpg.76b16647a6fd359efcc375ca53b2a1da.jpg

Edytowane przez Łukasz_M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhhh....jestem rozdarty między Sinnem a ChW.

Oba na bransolecie, Sinn w wersji bez cyfr ale z czerwoną sekunda. 

Różnica w cenie około tysiąca zł na korzyść ChW. Sinn - wieksze tradycje i....okienko daty ale i większą cena, brak dostępności od ręki, piszą o 6 tygodniach na stronie. ChW - COSC, mikroregulacja zapięcia ale brak daty i krótsza historia marki, zegarek do kupienia od ręki. Obie marki raczej z tych nierozpoznawalnych przez niewtajemniczonych co jest plusem. Jestem rozdarty i nie wiem co robić 🙁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz CW. Zaoszczędzisz 1k, zegarek spokojnie wytrzymuje próbę z tym konkretnym Sinnem, brak okienka daty to zaleta - nie wada (w tym Sinnie wygląda to tragicznie zresztą - jak w jakimś "Shougnzhou"). Sinn też jakiejś "miażdżącej" historii nie ma. Ot, zegarek z RFN. ;)

EDIT: Pisząc o tragicznej dacie miałem bardziej na myśli wersję z arabskimi. Ale i tak brak daty to zaleta, a nie wada.  ;)

Edytowane przez Lincoln Six Echo

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybór dokonany, paczka w drodze 🙂 na początku przyszłego tygodnia powinienem się pochwalić 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Budujesz napięcie :) Bez nadgarstkowego się nie liczy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@cordi7 i kto to mówi o budowaniu napięcia 😛 napiszę tylko, że padł w tym wątku ten model 🙂 wszystkie znaki na niebie i ziemi oraz tracking DHL wskazują, że we wtorek będę go miał na ręku 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DHL to firma niemiecka wiec mam nadzieję, że zgrzeszyłeś :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgrzeszyłem podwójnie nawet 🙄 ale po burzliwym ostatnim roku jeżeli chodzi o próby zegarkowe i ograniczenie się do trzech zegarków w szufladzie, po wielu mniej lub bardziej udanych próbach, osiągnąłem idealny dla mnie zestaw na każdą okazję, nie rujnując przy okazji budżetu i nie tracąc majątku na sprzedaży nie trafionych egzemplarzy 😁 jest toolwatch w postaci Divera, EDC i elegancik mogący być nawet garniturowcem 💪 koniec zakupów, mogę się wyrejestrować z forum 😳

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee … byli tacy, co próbowali, kończyło się powrotem jedi ;)

Czekam zżerany ciekawością na zdjęcia nadgarstkowe 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu żona kupiła mi Casio F-91W i powiem ci, że dawno nie miałem tyle frajdy. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Łukasz_M napisał(-a):

Zgrzeszyłem podwójnie nawet 🙄 ale po burzliwym ostatnim roku jeżeli chodzi o próby zegarkowe i ograniczenie się do trzech zegarków w szufladzie, po wielu mniej lub bardziej udanych próbach, osiągnąłem idealny dla mnie zestaw na każdą okazję, nie rujnując przy okazji budżetu i nie tracąc majątku na sprzedaży nie trafionych egzemplarzy 😁 jest toolwatch w postaci Divera, EDC i elegancik mogący być nawet garniturowcem 💪 koniec zakupów, mogę się wyrejestrować z forum 😳

3-4 zegarki to idealny zestaw! 

Niestety i taka kolekcja może zrujnować budżet 😭

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@evilym Idealna liczba zegarków w kolekcji to n+1 gdzie n to ilość obecnie posiadanych czasomierzy :P

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, evilym napisał(-a):

3-4 zegarki to idealny zestaw! 

Niestety i taka kolekcja może zrujnować budżet 😭

Oj może. U mnie nie koniecznie zrujnowała ale przez rok bardzo ewoluował zestaw i znacząco wzrosła jego wartość. Natomiast przez rok przerzuciłem trochę zegarków i doszedłem jednego wniosku, nie ma sensu bawić się w pół środki trzeba od razu kupować to co się podoba bo cała reszta będzie tylko marnym substytutem i pociągnie za sobą kolejne wydatki 😉

45 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Jakiś czas temu żona kupiła mi Casio F-91W i powiem ci, że dawno nie miałem tyle frajdy. :)

To ta ulubiona zabawka terrorystów? 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mówisz o pancerniku, który zniesie wszystko przy super lekkiej wadze i ma nawet podświetlenie to tak :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, cordi7 napisał(-a):

@evilym Idealna liczba zegarków w kolekcji to n+1 gdzie n to ilość obecnie posiadanych czasomierzy :P

Brzmi jak odpowiedź sportowców / trenerów że najważniejszy mecz to ten następny :P

24 minuty temu, Łukasz_M napisał(-a):

Oj może. U mnie nie koniecznie zrujnowała ale przez rok bardzo ewoluował zestaw i znacząco wzrosła jego wartość. Natomiast przez rok przerzuciłem trochę zegarków i doszedłem jednego wniosku, nie ma sensu bawić się w pół środki trzeba od razu kupować to co się podoba bo cała reszta będzie tylko marnym substytutem i pociągnie za sobą kolejne wydatki 😉

To ta ulubiona zabawka terrorystów? 😁

Jaka była droga do tej ulubionej (na ten moment) trójcy? Chętnie poznam drogę tej ewolucji :)

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, evilym napisał(-a):

Brzmi jak odpowiedź sportowców / trenerów że najważniejszy mecz to ten następny :P

„Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy”

i parafrazując:

Liczą się tylko te zegarki, których jeszcze nie mamy ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naaaah :)

Ja tam akurat jestem z tych, co lubią konteplować nad aktualnym stanem kolekcji :D

Czasami jednak myśli się za dużo i potrzebna jest rotacja :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, evilym napisał(-a):

Jaka była droga do tej ulubionej (na ten moment) trójcy? Chętnie poznam drogę tej ewolucji :)

Planuje jak dotrą przesyłki zrobić opis ewolucji, która doprowadziła mnie nie do obecnego stanu. Co ciekawe odnoszę wrażenie, że doszedłem do pewnego rodzaju  muru. Obracając się w tym budżecie w którym jestem, będę się kręcił w koło, nie przeskoczę pewnej grupy marek, nie przeskoczę  też grupy mechanizmów stosowanych w zegarkach (co absolutnie nie jest minusem, te w których się obracam to sprawdzone woły robocze). Żeby pójść dalej trzeba by było sięgnąć do kieszeni zdecydowanie głębiej....

Założenie było od początku proste 1. Zegarek do wszystkiego - nurek z niebieską tarcza na bransolecie, 2. EDC - czarna tarcza i bransoleta ale z możliwością podmianki na pasek, 3. Jasna tarcza coś bardziej eleganckiego ale nie typowy garniturowiec, na pasku. Wszystkie w automacie i wszystkie co najwyżej 39mm. Jeden z arabskimi, jeden z rzymskimi i jeden z kropkami/kreskami jako indeksy. I nie chciałem przekroczyć wartości pojedynczego zegarka 2 tys. O takie skromne wymagania miałem 😁 jak wiadomo było ostatniego nie udało się zupełnie dotrzymać 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje założenia mi się podobają, gdyż sam mam podobne :)

Tak wykombinować, aby skromna (jak na forumowe warunki) 4 zegarkowa kolekcja, była jak najbardziej uniwersalna oraz różnorodna.

75% kolekcji mam na tą chwilę gotowej. Zostaje ostatnie ogniwo i nie mam pojęcia co tu robić dalej 😶

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy to!

Ale po kolei.

1. Orion hellcat - odpadł, mimo, że podoba mi się pomysł tego zegarka, ale jednak zbyt egzotycznie.

2. EPOS - za bardzo EX, nadal to będzie skromna podróbka no i WR50 ;) do tego miałem kiedyś Eposa, który miał irytującą wadę, odrobinka lumy była ukruszona i przykleiła się z boku indeksu....jak mnie to wkurzało. Głównie z tym kojarzy mi się Epos .

3. Longines - za wielki kloc mimo 39 mm. Do tego w przypadku L bardziej podoba mi się klimat Flagship Heritage.

4. Sinn - najmocniejszy zawodnik w tym towarzystwie, pierwszy podświadomy wybór ale jednak nie. Wersja z cyframi arabskimi wygląda karykaturalnie dla mnie, do tego to okienko daty. Wersja z prostymi indeksami, za bardzo surowa i ascetyczna. Poza tym mam już nurka bez cyfrowych indeksów i to było by zaprzeczenie przyjętych założeń. Z wielkim bólem odrzuciłem ten zegarek.

5. Tisell - marna podróbka EX - odpada, nie wiem co miałem za pomysł brać go pod uwagę. 

6. Tudor - hmmmm indeksy i cena - odpada.

And the winner is......

PXL_20210906_120201803.thumb.jpg.7da7e82054302d7801d80d90f0af83fe.jpg

ChW C65 Sandhurst :) Z poza wstępnej listy ale w sumie spełnił wszystkie założenia:

- średnica 39 mm lub mniej - OK!

- szafir - OK!

- cyfry arabskie na tarczy - OK!

- automat - OK! - do tego z COSC jako smaczek

- bransoleta - OK - do tego z szybkim montażem i mikroregulacją, pasek też mu pasuje patrząc na zdjęcia w sieci.

- budżet - OK! - zdarzył się forumowy cud bo nie przejechałem :D 

- zegarek, który przypasuje i do casualowej koszuli i pod mankiet sweterka, na pasku i do marynarki podejdzie czyli w 90 % codziennych sytuacji pasuje.

Klimacik trochę militarny-wintydżowy, do militarnego już robiłem przymiarki i generalnie podobało mi się (Glycine combat 6, hamilton field - jednak przy tych dwóch trochę za dużo na tarczy się działo, OVM),  wintydż spodobał mi się w OVM. Wypukłe szkiełko to jest też to co lubię. Marka, którą znam i przy której byłem bardzo zadowolony z wykonania (C63 Sealander - niestety nie dogadaliśmy się w detalach). Jednocześnie marka nie nachalna i nie rozpoznawalna przez wszystkich.

A dzięki temu, że nie przekroczyłem budżetu, a wręcz  zostało  +1500 zł (a jak powszechnie wiadomo na tym forum kasa przeznaczona na zegarki nie może się zmarnować), udało się zrobić manewr o którym myślałem już od jakiegoś czasu i wszystkie puzzle wskoczyły na swoje miejsce - czekam na jeszcze jedną przesyłkę, tym razem z Holandii :)

Jedynie w tym całym zamieszaniu pozostał nadmiarowy Steinhart OVM, który był zakupem pod wpływem....emocji i mimo, że to świetny zegarek, to jednak był to zakup nie przemyślany  - dwa divery, podobny kształt indeksów, jedynie kolor inny. Ale że wolę niebieski w diverze to się nie mogło udać. Dlatego też wylądował na bazarku, ale uprzedzając komentarze - pieniądze przeznaczone z jego sprzedaży nie trafią na kolejne cele zegarkowo-zakupowe :D 

Edytowane przez Łukasz_M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Łukasz_M napisał(-a):

Mamy to!

Ale po kolei.

1. Orion hellcat - odpadł, mimo, że podoba mi się pomysł tego zegarka, ale jednak zbyt egzotycznie.

2. EPOS - za bardzo EX, nadal to będzie skromna podróbka no i WR50 ;) do tego miałem kiedyś Eposa, który miał irytującą wadę, odrobinka lumy była ukruszona i przykleiła się z boku indeksu....jak mnie to wkurzało. Głównie z tym kojarzy mi się Epos .

3. Longines - za wielki kloc mimo 39 mm. Do tego w przypadku L bardziej podoba mi się klimat Flagship Heritage.

4. Sinn - najmocniejszy zawodnik w tym towarzystwie, pierwszy podświadomy wybór ale jednak nie. Wersja z cyframi arabskimi wygląda karykaturalnie dla mnie, do tego to okienko daty. Wersja z prostymi indeksami, za bardzo surowa i ascetyczna. Poza tym mam już nurka bez cyfrowych indeksów i to było by zaprzeczenie przyjętych założeń. Z wielkim bólem odrzuciłem ten zegarek.

5. Tisell - marna podróbka EX - odpada, nie wiem co miałem za pomysł brać go pod uwagę. 

6. Tudor - hmmmm indeksy i cena - odpada.

And the winner is......

PXL_20210906_120201803.thumb.jpg.7da7e82054302d7801d80d90f0af83fe.jpg

ChW C65 Sandhurst :) Z poza wstępnej listy ale w sumie spełnił wszystkie założenia:

- średnica 39 mm lub mniej - OK!

- szafir - OK!

- cyfry arabskie na tarczy - OK!

- automat - OK! - do tego z COSC jako smaczek

- bransoleta - OK - do tego z szybkim montażem i mikroregulacją, pasek też mu pasuje patrząc na zdjęcia w sieci.

- budżet - OK! - zdarzył się forumowy cud bo nie przejechałem :D 

- zegarek, który przypasuje i do casualowej koszuli i pod mankiet sweterka, na pasku i do marynarki podejdzie czyli w 90 % codziennych sytuacji pasuje.

Klimacik trochę militarny-wintydżowy, do militarnego już robiłem przymiarki i generalnie podobało mi się (Glycine combat 6, hamilton field - jednak przy tych dwóch trochę za dużo na tarczy się działo, OVM),  wintydż spodobał mi się w OVM. Wypukłe szkiełko to jest też to co lubię. Marka, którą znam i przy której byłem bardzo zadowolony z wykonania (C63 Sealander - niestety nie dogadaliśmy się w detalach). Jednocześnie marka nie nachalna i nie rozpoznawalna przez wszystkich.

A dzięki temu, że nie przekroczyłem budżetu, a wręcz  zostało  +1500 zł (a jak powszechnie wiadomo na tym forum kasa przeznaczona na zegarki nie może się zmarnować), udało się zrobić manewr o którym myślałem już od jakiegoś czasu i wszystkie puzzle wskoczyły na swoje miejsce - czekam na jeszcze jedną przesyłkę, tym razem z Holandii :)

Jedynie w tym całym zamieszaniu pozostał nadmiarowy Steinhart OVM, który był zakupem pod wpływem....emocji i mimo, że to świetny zegarek, to jednak był to zakup nie przemyślany  - dwa divery, podobny kształt indeksów, jedynie kolor inny. Ale że wolę niebieski w diverze to się nie mogło udać. Dlatego też wylądował na bazarku, ale uprzedzając komentarze - pieniądze przeznaczone z jego sprzedaży nie trafią na kolejne cele zegarkowo-zakupowe :D 

No i pięknie. Świadomy i przemyślany wybór - w końcu Tobie ma pasować. Niech się nosi 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hellcat jest świetny ale trochę drogo się z opłatami robi. Burgund na zdjęciach piękny, na żywo ma już nutki brązu. Świetny zegarek ale czekam, aż ktoś kupi i pomaca dłużej.

Żałuję, że Sinn odpadł. Zapomniałem podpowiedzieć ci Damasko, nowe DK30 i 32 są bomba.

Natomiast… wybrałeś rewelacyjnie. Rozmiar, jakość wykonania, COSC, bransoleta z mikroregulacją, fajny i uniwersalny zegarek. Gratuluję, niech się nosi i czekam na info o przesyłce z Holandii. Będą wafle do kompletu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damsoko padło w tym wątku od Ciebie @cordi7 i od @Lincoln Six Echo. Zabiła cena na bransolecie i brak indeksów w postaci cyfr dopełnił wyboru 🙂 Jedzie UPSem Japończyk z Holandii 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chwilowo wskoczył na pasek, bo nie mam jak skrócić bransolety. Też mu pasuje 😁

PXL_20210906_191836865.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi