Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Eugeniusz Szwed

Warsztaty Zegarmistrzowskie nr 3/2021 - Mysłowice

Rekomendowane odpowiedzi

To spotkanie jest przygotowane przez Damiana Rancoszka  w jego rodzimych Mysłowicach. To nie pierwszy raz kiedy Mysłowice zapraszają klubowiczów do klimatycznego miejsca, Szybu Bończyk w  nieistniejącej już kopalni Mysłowice.

Z Czasem, na Czasie i o Czasie  -  czyli spotkanie z marką Junghans w szerokim historycznym zakresie. Od tego co było do zegarków współczesnych.  Termin, to wtorek 16 listopada godz 18:00. Dalsze informacje będą sukcesywnie zamieszczane w tym wątku. Mimo, że termin nie będzie tym razem weekendowy, to gorąco zachęcam do przyjazdu do Mysłowic. Chętnych proszę o wpisywanie się na listę:

1. czasik

2. RTKWGM

3. Eugeniusz Szwed + 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajna propozycja.

4. Gio + 1

Edytowane przez Gio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Namawiam i zachęcam ! Damian już na nas czeka ... :) 

1.  czasik

2.  RTKWGM

3.  Eugeniusz Szwed + 1

4.  Gio + 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze miesiąc, ale czas tak szybko leci ... 

Bardzo proszę o podejmowanie decyzji i ewentualne dopisywanie się do listy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 16 listopada pozostało jeszcze trochę czasu, ale aby Was zachęcić do udziału w spotkaniu, proszę o zerknięcie na stronę: https://www.szybbonczyk.pl/index.php 

Wnętrza robią wrażenie ! Marka  Junghans w takim otoczeniu będzie prezentowała się znakomicie 😜

AniaJakub_rep_sl_HMS1747296.thumb.jpg.9e8349bd09c8dc137047b1ef83679037.jpg                 R2288.thumb.jpg.fb4534cd83db1c63da2a96c28747a979.jpg          

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nasza garstka, reprezentująca KMZIZ, największego, zegarowego stowarzyszenia w Polsce, zginie w tej sali😉.

Czy na Śląsku i okolicach nikt nie chce się spotkać😳? 8 osób! Niegdyś 30% zegarów w kraju to były Junghansy, niemal każdy kolekcjoner, czy miłośnik zegarów miał, ma, lub będzie miał zegar tej firmy w domu🙂. Warto się spotkać, bo może przyjdą czasy, w których o spotkaniach nie będzie mowy.

Z własnego doświadczenia wiem, że warto!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zginiemy w tych salach 😜 

Sale na zdjęciach  w odrestaurowanych wnętrzach szybu Bończyk, to przykład co można zrobić ze starej zamkniętej kopalni. W całym kompleksie szybu odbywa się wiele różnych imprez. Żeby zdobyć rezerwację sali, czasami trzeba czekać miesiącami w długiej kolejce. Nasze spotkanie organizowane pod menadżerskim okiem Damiana Rancoszka będzie nie tylko prezentacją marki Junghans, ale też sięgnięciem do historii firmy. To również spotkanie z Panią Renatą Cichocką reprezentującą markę Junghans w Polsce i Panem Łukaszem Biały, autorem książki pt. "Historia Fabryki Zegarów Junghans".

Proszę chętnych o dopisanie się do listy. Wiem, że to wtorek i że czasami trudno wyrwać się z pracy i domu ... Ale, to tylko jeden wieczór w gronie zegarkowych przyjaciół ! Warto się spotkać ! 

Po każdym naszym  spotkaniu zwykle zaczyna się część nieformalna i klubowe rozmowy. Cieszę się że znowu nadarza się okazja zorganizowania imprezy klubowej z Damianem. A z Zenonem pociągniemy temat odkładanego spotkania w Krakowie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Eugeniusz Szwed napisał(-a):

A z Zenonem pociągniemy temat odkładanego spotkania w Krakowie. 

O to to!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przywiozę ze sobą kilka egzemplarzy magazynu Zegarki Club i część foto wystawy prezentowanej w Ambasadzie Szwajcarii. To fotki o rozmiarze 100 x 70 cm ! Niestety oprawione są pod bardzo kruchym i cienkim szkłem, które na kilku pracach popękało 😥

Jeśli jeszcze ktoś z Was znajdzie czas na spotkanie z marką Junghans, zapraszamy do Mysłowic ! Niech nasz organizacyjny trud przyniesie pozytywne efekty 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wolne miejsca w aucie. Gdyby ktoś był chętny, wyjeżdżam o 16,30 z okolic N.Kleparza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem nadzieję  być , ale się nie udało .

Życzę "owocnych obrad" . Pozdrawiam i czekam na wypasioną relację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z bliska wyglada spotkanie z Junghans. Foto relacja na żywo - zdjęcia robione telefonem ...

3CBF0735-EFA7-4FAD-892D-4F628621742C.jpeg

Pani Renata Cichocka 

2A0D2252-FAC1-425C-8872-85F73347CF6F.jpeg

Część wystawy zdjęć klubowego foto konkursu, przewieziona z Ambasady Szwajcarii

BA15BFDE-5458-4207-B270-076C39EC52AD.jpeg

Pani Renata Cichocka z pięknym zegarem z czarnym  wykończeniem lakierem fortepianowym 

42FBF15C-12F8-4371-A80A-F121AC796A0E.jpeg

Dr Łukasz Biały

A36FAE89-563F-45D9-B593-2B595DC5D884.jpeg

Prawie cała grupa ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było świetnie! Z pasją, merytorycznie, prelegenci przedstawili mnóstwo wiedzy i ciekawostek dotyczących Junghansa. Do tego obejrzeliśmy dużo historycznych zdjęć w multimedialnych prezentacjach Renaty i Łukasza. Dla mnie największym zaskoczeniem było „współczesne” i wręcz „korporacyjne” (ale w dobrym słowa tego znaczeniu) myślenie właściciela firmy w XIX wieku (przedszkole dla dzieci pracowników na terenie firmy, basen do ich dyspozycji) - google miało skąd czerpać wzorce 😉. Z drugiej strony patrząc na to co opowiadał Łukasz - te wzorce zostały pewnie przemycone z USA przez Pana Junghansa.

Mnie jedynie zabrakło … zegarków, Pani Renata przywiozła tylko zegar wiszący i biurkowy, do tego jeden naręczny - ale na własnym nadgarstku, oczywiście damski ☺️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To było kolejne świetne spotkanie, cieszę się że mogłem tam być. 

Wielkie Podziękowanie dla Damiana . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry! Z trzech warsztatów organizowanych przez KMZiZ, w których brałem udział, te były najbardziej merytoryczne!

Obawiałem się spotkania, jedynie promującego markę Junghans , ale dzięki organizatorom ( ogromne podziękowania dla Damiana! Kawał dobrej roboty!) uczestniczyłem w wykładzie z zakresu zegarmistrzostwa w ogóle! Paradoksalnie zagęszczona atmosfera na forum przed spotkaniem, sprawiła że były jeszcze ciekawsze. Nie zabrakło trudnych pytań np. o pracę dla faszystów, dostępność do archiwów, czy sposobu przejmowania innych firm. Mnie odpowiedzi usatysfakcjonowały!

Żal jedynie, że obecnie Junghans kładzie nacisk tylko na zegarki naręczne,( może to się zmieni🙂.)

Do tego bardzo miła atmosfera, i wspaniała oprawa szybu Bończyk.... i zaspałem dzisiaj do pracy!🤪

Dziękuję serdecznie i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może ta miła atmosfera na warsztatach zbudowała się i ugruntowała właśnie dzięki dyskusji na forum ...

Nie ma tego złego ...🤭😉

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na warsztatach miła atmosfera jest zawsze! A to sprzyja dialogowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oby więcej takich spotkań! Bardzo dobra okazja do poznania i pogadania na żywo z ludźmi spotykanymi w sieci i do pozyskania bardzo elitarnej niekiedy wiedzy. No i rewelacyjna odskocznia dla ludzi - hobbystów jak ja - nie siedzących zawodowo w branży zegarkowej.

Serdeczne dzięki dla organizatorów. Miejsce, klimat i ekipa rewelacyjne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Junghans Polska

Drodzy, bardzo dziękuję za wczoraj, było świetnie!
@czasik, @Eugeniusz Szwed i właściciele miejsca warsztatów www.szybbonczyk.pl w Mysłowicach - wielkie podziękowania za zaproszenie i organizację,
ale także uczestnicy, w tym @Piotr - kornik , Łukasz Biały autor książki o historii zegarów i marki #Junghans, i pozostali, cieszę się że udało się spotkać,
dziękuję 😊!
Szczerze, to rzeczywiście chciałam pokazać najnowszą historię marki J., bo miało być o historii marki J. i jej dorobku 160 lat, w uzupełnieniu i kontynuacji czasowej do tego co Łukasz napisał w swojej książce, nie chciałam pokazywać i promować wyłącznie zegarków z aktualnej kolekcji. Dlatego też nie przywiozłam ze sobą tego co pokazaliśmy na Festiwalu Zegarków w Łodzi we wrześniu /czyli najnowszej kolekcji 2021, w tym zegarków naręcznych limitowanych/.
Kolekcja pokazowa w tym czasie była w Londynie na targach WatchPro 11-13 listopada, gdzie #Junghans zdobył nagrodę w kategorii WatchPro marka niezależna 2021 - zdjęcie w załączeniu wykonane przez moją koleżankę po fachu w UK, Monicę. No i teraz jeszcze jeden "smaczek" historyczny dorzucę w tym miejscu, a mianowicie: marka Junghans jako najlepsza niezależna marka w UK, na pokazie w Londynie, mieście The Blitz z 1940-41... zostawiam to tu już bez dalszego komentarza.
nie ukrywam, że chętnie spotkam się z Wami ponownie gdzieś w centralnej Polsce, Łódź, Wwa? bo wtedy łatwiej dojechać wszystkim zainteresowanym
a tymczasem dobrego dnia i trzymajcie się ciepło! pozdrawiam, Renata Cichocka
@JunghansPolska
www.bwcdistricution.pl

watchpro award Lon Nov2021.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najłatwiej nam dojechać do Krakowa 😉 A mamy tu sporo klubowiczów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi