Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Watchman2012

Omega AT cal. 8500 - problem przy przejściu daty

Rekomendowane odpowiedzi

Co się mogło stać i czy to poważny problem?

A problem jest następujący:

Zegarek Omega AT na werku 8500

Nie można ustawić godziny, ponieważ w drugiej dwunastce doby, przed zmianą daty, a dokładniej ok. 8.40 wskazówka godzinowa podchodzi do 10 i nagle pyk - opada do 8.30 mniej więcej. Datę można zmieniać normalnie, czyli w drugiej pozycji koronki. Co się mogło stać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak rozumiem problem nie leży w zmianie daty ale we właściwej pracy wskazówki godzinowej? Najprawdopodobniej to uszkodzenie koła godzinowego mechanizmu.  Masz jeszcze ważna gwarancję?

Edytowane przez Antiquarius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gwarancja już wygasła, niestety. Zastanawiam się tylko, dlaczego doszło do takiego uszkodzenia. Zegarek noszony niezbyt często, bardzo zadbany. Czy to się często zdarza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieczęsto. Oddaj do serwisu i tyle. 

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też miałem w mechanizmie 8500 problem z przesuwam daty, lecz nieco inny niż u Ciebie.  Oby w serwisie Swatch Group umieli Twój zegarek naprawić, bo w moim przypadku zabrakło im takich umiejętności i dopiero zegarmistrz Baum z Gdańska zdołał usunąć usterkę.  

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, mylof napisał(-a):

Też miałem w mechanizmie 8500 problem z przesuwam daty,

Miałem podobnie po ok. pół roku użytkowania. Przyczyna nieznana, nie było żadnych upadków i takich tam ....

Wymienili mi zegarek w Jubitomie z tytułu rękojmi.  :wub:

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.01.2022 o 11:35, Jędrula.wawa napisał(-a):

Miałem podobnie po ok. pół roku użytkowania. Przyczyna nieznana, nie było żadnych upadków i takich tam ....

Wymienili mi zegarek w Jubitomie z tytułu rękojmi.  :wub:

Może to ten sam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wygląda jak zerwane zęby na jednym z kół np podczas nieumiejętnego zmieniania daty

koła trafiają na te miejsce- wskazówka dostaje luz i spada

to tylko moja teoria :)

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, CIESLUT napisał(-a):

wygląda jak zerwane zęby na jednym z kół

Myślisz o przekładni zmiany godziny??

Gdyby tam brakowało kilku zębów to wskazówki by się raczej zatrzymały na dłuższy czas, lub zatrzymał się zegarek...

Trzeba zdjąć tarczę i popatrzeć... :)

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.01.2022 o 10:38, Watchman2012 napisał(-a):

Co się mogło stać i czy to poważny problem?

A problem jest następujący:

Zegarek Omega AT na werku 8500

Nie można ustawić godziny, ponieważ w drugiej dwunastce doby, przed zmianą daty, a dokładniej ok. 8.40 wskazówka godzinowa podchodzi do 10 i nagle pyk - opada do 8.30 mniej więcej. Datę można zmieniać normalnie, czyli w drugiej pozycji koronki. Co się mogło stać?

Cześć, Nie rozumiem przedostatniego zdania. W tym modelu datę zmienia się przy przestawianiu godziny (pierwsza pozycja), tak jak to opisałeś, jaki jest jeszcze inny sposób, który u Ciebie działa? W drugiej pozycji, nie ma zmiany daty.

P.S. Udało się naprawić zegarek?

Edytowane przez Adalbert11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Adalbert11 napisał(-a):

Cześć, Nie rozumiem przedostatniego zdania. W tym modelu datę zmienia się przy przestawianiu godziny (pierwsza pozycja), tak jak to opisałeś, jaki jest jeszcze inny sposób, który u Ciebie działa? W drugiej pozycji, nie ma zmiany daty.

P.S. Udało się naprawić zegarek?

Przed zadaniem pytania po kilku latach zawsze warto sprawdzić, ile lat temu ostatni raz logowała się osoba której zadajemy pytanie. ;)

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Anansi napisał(-a):

Przed zadaniem pytania po kilku latach zawsze warto sprawdzić, ile lat temu ostatni raz logowała się osoba której zadajemy pytanie. ;)

Niekoniecznie. Ja też nie wchodzę regularnie na wszystkie fora, na których jestem zarejestrowany. Zakładam, że po napisaniu mojego komentarza, poszedł do osoby, którą zapytałem mail z powiadomieniem i może odpowie. Pytać zawsze warto.

P.S. Ostatnio sam byłem odbiorcą takiego powiadomienia z forum, na którym nie logowałem się pięć lat i odpowiedziałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi