Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
surovytsch

Damski manual do 2500 pln

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Moja żona ostatnio napomknęła, że przydałby się jej nowy zegarek. Zalezienie takiego, który spełniałby oczekiwania, może nie być łatwe, więc prośba do Was o sugestie i pomysły.

Obecnie moja żona chodzi w vintage'owej Omedze Seamaster z ręcznym naciągiem (zdjęcie poniżej) i chciałaby "pozostać" z tym codziennym rytuałem nakręcania zegarka, co bardzo lubi. Jej Omega strasznie spieszy (ok minutę na dobę), więc ta relacja stała się po prostu nieco frustrująca. Nie upatruję wielkich nadziei w regulacji, bo nie tak dawno zegarek był u dobrego zegarmistrza i po wyjściu od niego też sporo spieszył (choć nie tak strasznie, oczywiście). Stąd pomysł na nowy, choć potencjalnie używany, zegarek.

Szczegóły:

Mechanizm - mechaniczny z ręcznym naciągiem (jeśli nie da się złożyć wszystkich poniższych wymagań w jeden zegarek, to ewentualnie automat), tolerancja precyzji "faktyczna codzienna" do 30s na dobę max

Rodzaj - trzywskazówkowiec bez komplikacji

Charakter - tu zaczynają się schody, bo mojej żonie chodzi o zegarek prosty i "kobiecy", cokolwiek by to oznaczało w praktyce, także pewnie określiłbym go bliżej eleganckiego / minimalistycznego. Będzie to jedyny zegarek, noszony "na co dzień", czyli raczej w każdej konfiguracji.

Budżet - 2500 pln, może być używany, ale nie staruszek, ewentualnie ciut powyżej

Wymiary - obwód nadgarstka ok 14,5-15cm, szerokość koperty najlepiej do 30mm, myślę, że absolutny max to 32mm

Miejsce zakupu - UE, może być zdalnie (najlepiej Forum lub Chrono24, jeśli używki)

Reszta szczegółów nie jest kluczowa

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie. Pomysły będę odbijał później o gust żony, zobaczymy, czy któryś zegarek się obroni. :)

Dzięki wielkie.

20220201_210344.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Junghans Max Bill zaproponowany powyżej przez @cordi7 to chyba strzał w dziesiątkę. Ręczny naciąg, klasyczny design i dobra marka.

Nie wiem, czy do tych wersji Max Bill Junghans już oferuje szkiełko szafirowe jako opcję, ale jeżeli tak, to warto rozważyć zamiast hesalitu.

Z tego co widziałem na zdjęciach, to wypukły szafir w Junghansach jest zrobiony naprawdę porządnie. To nie jest tania opcja, ale poważnie bym rozważył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od jakiegoś czasu obserwuję oferty z Max Billem w tym rozmiarze na Chrono24. Używki w zakładanym budżecie dość często się pojawiają. 
Też uważam że to bardzo ciekawa opcja. Jest kilka wariantów tarczy w zależności od poziomu oczekiwanej prostoty :) dla mnie zdecydowanie zwycięża wersja z charakterystycznymi 4-kami 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomysły @cordi7 @Perpetuum Mobile @Nocny duch !

Junghans był w zasadzie jednym z pierwszych (i niewielu), które pokazałem żonie - konkretnie takiego: https://www.chrono24.de/junghans/max-bill-handaufzug--id6863976.htm

W odpowiedzi dostałem, że jest "męski" :), co do pewnego stopnia rozumiem. Może trzeba spróbować jeszcze raz z wariantem z "czystszą" tarczą...

Ten Mido natomiast wygląda ciekawie, myślę, że może się spodobać. Te 80h rezerwy osiągnęli zmniejszając częstotliwość, tak jak w tym kalibrze z Hamiltona Khaki Mechanical, jeśli dobrze kojarzę (tak z ciekawości, może wiecie)?

No i pytanie ogólne - pewnie nie ma za specjalnie jakiego mechanizmu z ręcznym naciągiem wsadzić w tą moją specyfikację, by koperta była max 32mm a cena nie za wysoka, dobrego mam czuja? Czy są jakieś werki, które by podołały?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, andrzejp1242 napisał(-a):

Dzięki! Ciekawy pomysł z nieokrągłą kopertą, no i faktycznie manual. Natomiast te indeksy pewnie zbyt wydziwnione, ale dodam do opcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, surovytsch napisał(-a):

Ten Mido natomiast wygląda ciekawie, myślę, że może się spodobać. Te 80h rezerwy osiągnęli zmniejszając częstotliwość, tak jak w tym kalibrze z Hamiltona Khaki Mechanical, jeśli dobrze kojarzę (tak z ciekawości, może wiecie)?

Tak, to ta sama seria mechanizmow (Powermatic 80). Zmniejszono czestotliwosc pracy (28.800 bph -> 21.600 bph) i z tego co kojarze zmieniona jest tez sprezyna napedowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi