Zaloguj się, aby obserwować tę zawartość
Obserwujący
0
serwis automata RADO Warszawa poszukiwany
Rado Coupole Automatic
dodany przez
GiovanniGiorgio, w ZEGARKI SZWAJCARSKIE i NIEMIECKIE
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Podobna zawartość
-
Przez kob.kamil
Witam, posiadam zegarek Breitling Colt z mechanizmem B17 (ETA 2824-2). Zegarek ma już 5 lat, więc postanowiłem oddać go do serwisu, skierowałem się do polecanego tutaj Pana Edmunda z Chorzowa (firma Chronos, autoryzowany serwis Omegi). Pan Edmund po zmierzeniu odchyłki dobowej, która wynosi około 3-4s na dobę, powiedział, że na obecną chwilę zegarek nie wymaga serwisu i należy wykonać go za około 2 lata. Tutaj pojawia się moje pytanie, czy serwis po 7 latach nie będzie zbyt późny? Spotkałem się z wieloma pozytywnymi opiniami na temat wspomnianego zegarmistrza, jednak wiem również że opóźnianie serwisu zegarka może mieć destrukcyjny wpływ na mechanizm, dlatego chciałbym poznać Wasze zdanie
-
Przez albiNOS 01
Już jakiś czas temu wpadł mi do głowy taki pomysł:
Subkonto ,,Mój Zegarek". Tak nieco puszczając wodzę fantazji wyglądać mogło by to tak. Rejestrujemy każdy ze swoich zegarków. Wpisujemy wszelkie dane na jego temat, takie jak marka, model, rok produkcji, numer seryjny,który właściciel, dane techniczne, historia serwisowa, wymiana paska, szkiełka, zdjęcie, może byłaby dostępna w przyszłości wizualizacja zegarka. Obok wyświetlane są statystyki, takie jak ile czasu do kolejnego przeglądu, wymiany baterii. Potwierdzenie serwisu przez zarejestrowanego na forum zegarmistrza lub po prostu firmowy serwis. Taka trochę elektroniczna książka serwisowa ale i nie tylko.
Idąc dalej, aplikacja ,,Chód zegarka" czyli wpisujemy dowolną godzinę, minutę i sekundę, następnie gdy nasz zegarek wyświetli/pokaże taką właśnie godzinę, wciskamy ,,enter" i po chwili mamy już wynik jego dokładności chodu, również dodany do statystyk zegarka. Oczywiście bazowało by to na czasie oficjalnym, zależnym też oczywiście od strefy czasowej, letni/zimowy.
Można by sobie porównać chód naszego do podobnego innego. Można by stworzyć katalog zegarków, do którego się podpinamy, od razu widać by było kto i ilu zarejestrowanych ma taki sam, jak jemu chodzi, czy ma jakieś problemy.
A może ktoś ma jakiś ciekawy pomysł. Wiem, wiem, znajdą się tacy, którzy powiedzą, że to nie potrzebne, głupie i do działu ,,żarty żartami" powinno trafić.
Więc nie pytam czy to głupi pomysł, bo skoro mój, to wiadomo, że ja go za głupiego nie uznam :-) Ja chętnie czyjeś czasomierze pooglądał bym.
-
Przez Encanto
Zegarek z tym mechanizmem posiadam od ponad trzech lat, używany jest praktycznie codziennie i jestem z niego bardzo zadowolony. Ostatnio jednak zaczął późnić jakieś 15-20 s na dobę, oczywiście nie jest to nic niepokojącego, ale po domowej regulacji i przesunięciu śrubki regulacyjnej, stopniowo, aż do wartości maksymalnej na +, zegarek nadal późni.... tyle, że ok 3s na dobę. Sama wartość odchyłki jest dla mnie akceptowalna, ale dziwne, że opóźnia nadal pomimo skrajnej pozycji śrubki regulującej na plus. Czy wg was jest to już czas by oddać zegarek na przegląd i smarowanie?
-