tommly 聽聽 11512 #2351 Napisano 18 Wrze艣nia 9 godzin temu, pmwas napisa艂(-a): Je藕dzi, nie leje, natomiast ju偶 s膮 p臋kni臋cia zewn臋trznej warstwy i wida膰, 偶e kr贸ciec jest za gruby do tego w臋偶a.聽 Zobaczymy, jak zn贸w p臋knie, to co艣 wymy艣l臋. Najwy偶ej si臋 ca艂y wymieni, ale do tego to ju偶 kanal potrzebny, bo on znika gdzie艣 w podwoziu...聽 Srebrna lub czarna ta艣ma McGyver wszystko naprawi 1 godzin臋 temu, pmwas napisa艂(-a): Tak to wygl膮da (foto uaz Slovensko)聽 聽 聽 Samo si臋 nie zrobi艂o niestety.聽 Jak si臋 nie da, daj wi臋kszy m艂otek ... 1 ..."Wszys颅tko jest聽mo偶li颅we. Niemo偶li颅we聽po聽pros颅tu wy颅maga wi臋cej cza颅su"... Dan Brown Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2352 Napisano 18 Wrze艣nia Tymczasem czarny dzi艣 pojecha艂 do Nowego Targu i wr贸ci艂. Musz臋 mu w ko艅cu te opony kupi膰, bo zas艂uguje. 聽 Od czasu gdy go "finalnie" skre艣li艂em min臋艂o ju偶 9000km i dalej je藕dzi. Jeszcze 600km i b臋d臋 mia艂 40000 na tym badziewiu. Wierzy膰 si臋 nie chce 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2353 Napisano 18 Wrze艣nia Mam聽wci膮偶 偶al do siebie, 偶e nie robi艂em sam tego uszczelniacza. Ja bym sobie to pomierzy艂 i nie dokr臋ci艂 za mocno.聽 To jest istotne. Nie chc臋, 偶eby to zabrzmia艂o ksenofobicznie, ale je艣li nawet Ruscy podkre艣laj膮 jak wa偶ne jest, 偶eby nie dokr臋ci膰 tej nakr臋tki za mocno, to to musi by膰 wa偶ne.聽 W ruskich instrukcjach wrzucanych do neta pr贸偶no szuka膰 czego艣 takiego jak Nm, ale tu Rosjanin sprawdza precyzyjnie op贸r 艂o偶ysk.聽 Czyli po prostu tutaj trzeba robi膰 precyzyjnie, nie na wyczucie czy tym bardziej na pa艂臋...聽 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
zadra 聽聽 1807 #2354 Napisano 19 Wrze艣nia Tak zastanawiam si臋.. Wiadomo czym ko艅czy si臋 zbyt mocne dokr臋cenie, a pytanie moje : co je艣liby by艂o dokr臋cone np o 5(10)Nm mniej ni偶 zalecane ? Mo偶e tu mo偶na " na pa艂臋" ale z g艂ow膮.. 偶sby nie przedobrzy膰..聽 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2355 Napisano 19 Wrze艣nia 1 godzin臋 temu, zadra napisa艂(-a): Tak zastanawiam si臋.. Wiadomo czym ko艅czy si臋 zbyt mocne dokr臋cenie, a pytanie moje : co je艣liby by艂o dokr臋cone np o 5(10)Nm mniej ni偶 zalecane ? Mo偶e tu mo偶na " na pa艂臋" ale z g艂ow膮.. 偶sby nie przedobrzy膰..聽 聽 Pono膰 by si臋 t艂uk艂y.聽 I tyle.聽 Luz by byl znaczy.聽 聽 To jest skonstruowane tak 偶e s膮 dwa 艂o偶yska sto偶kowe w metalowej tulei, przez to przechodzi wa艂ek ataku i na to nakr臋ca si臋 nakr臋tk臋 trzymaj膮ca to wszystko w kupie.聽 Jak si臋 dokr臋ci mocno, 艣ciska si臋 艂o偶yska mi臋dzy flansz膮 a wa艂kiem ataku i si臋 zacieraj膮.聽 聽 Nie tylko w UAZie zreszt膮. Jankescy mechanicy te偶 taki b艂膮d w ich truckach robi膮.聽 To jest w zasadzie troszk臋 jak dokr臋canie nakr臋tki na 艂o偶yskach kol, te偶 trzeba sprawdzi膰 op贸r i zablokowa膰 nakr臋tk臋 w odpowiedniej pozycji.聽 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2356 Napisano 19 Wrze艣nia (edytowane) Generalnie ja nie zamierzam robi膰 z tego awantury, czy nawet pisa膰 opinii w "guglach", nie myli si臋 ten, co nic nie robi (a 偶e jest to potwornie wk*ce to inna sprawa.聽 聽 Ale naprawd臋 nie ma opcji, 偶eby to si臋 a偶 tak spektakularnie rozlecia艂o po prostu si臋 tocz膮c bez oporu. 呕ebym go jeszcze scioral w terenie na reduktorze, ok, mo偶e bym podejrzewa艂, 偶e przegi膮艂em.聽 聽 Ale 1000km temu oni to 艂o偶ysko widzieli i by艂o dobre. Potem je藕dzi艂 tylko na asfalcie ok 1000, mo偶e nieca艂e 1500km i bum.聽 聽 Czemu? Tylko za mocne dokr臋cenie ma tu jakikolwiek sens.聽 Edytowane 19 Wrze艣nia przez pmwas 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2357 Napisano 20 Wrze艣nia Samoch贸d Kacap w 呕diarze 聽 聽 Szuka艂em na Podhalu noclegu na dwie noce, ale pe艂no i ceny z kosmosu, wi臋c Kacap zaliczy艂 pierwszy wyjazd za granic臋 馃槂 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Admof 聽聽 2240 #2358 Napisano 21 Wrze艣nia W dniu 18.09.2025 o 22:06, pmwas napisa艂(-a): Nie chc臋, 偶eby to zabrzmia艂o ksenofobicznie, ale je艣li nawet Ruscy podkre艣laj膮 jak wa偶ne jest, 偶eby nie dokr臋ci膰 tej nakr臋tki za mocno, to to musi by膰 wa偶ne.聽 聽 ha ha ha - zabrzmia艂o prawdziwie, nie ksenofobicznie - je偶eli oni o tym wspominaj膮 w ten spos贸b, 偶eby rze藕nik z m艂otem wiedzia艂 na serwisie to to BARDZO WA呕NA RZECZ 1 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
albiNOS 01 聽聽 897 #2359 Napisano 21 Wrze艣nia Tutaj ziomek skleja tekturowy model Gaza, wycinanka ,,Ma艂y modelarz" z 1984 roku. Jeden z kolejnych odcink贸w. Fajna sprawa. 聽 聽 1 Kocham Zegarki i nie dlatego, 偶e pokazuj膮 kt贸ra jest godzina. Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2360 Napisano 22 Wrze艣nia Ju偶 40000km w czarnym UAZie.聽 Poprzedni "kamie艅 milowy" 30000km by艂 okazj膮 smutn膮, bo auto osi膮gn臋lo go pluj膮c olejem i wygl膮da艂o, 偶e nic z niego nie b臋dzie.聽 Ten jest raczej radosny, bo auto je藕dzi i nie wygl膮da 偶eby mia艂o przesta膰.聽 聽 Ciekawe czy doje藕dzi do 50000? Czas poka偶e 馃槂 1 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2361 Napisano 24 Wrze艣nia (edytowane) BTW, szukam mu opon i teraz mam zagwozdk臋. Moj nieprzekraczalny limit - i tak ju偶 podniesiony - to 500z艂 za opon臋.聽 Koniecznie ca艂oroczne.聽 聽 No i tak.聽 Z tanich A/T zdecydowanie najbardziej stabilnie dobre opinie - praktycznie bez z艂ych - maj膮 Nankang FT7, ale one s膮 letnie. Tzn fakt, 偶e na - trudno dost臋pnych - zdj臋ciach dopatrzy艂em si臋 M+S, ale symbolu opony zimowej ju偶 nie, a np S艂owacy wymagaj膮 takowego. Wi臋c nie.聽 聽 My艣la艂em o Gripmax Inception, bo one te偶 maj膮 du偶o pozytywnych opinii, ale tu jest k艂opot, 偶e te jednoznacznie negatywne s膮 napisane sensownie.聽 Tzn g艂贸wnie, 偶e si臋 艣lizgaj膮 jak w艣ciekle i 偶e mo偶na trafic na takie stukaj膮ce, a w艂a艣nie te moje maj膮 ten k艂opot i to strasznie wkurza. Plus ludzie si臋 ogl膮daj膮.聽 Niestety w przypadku tych opon nie znalaz艂em te偶 偶adnego profesjonalnego testu.聽 聽 Lepsze recenzje, ale i wy偶sza cen臋 maj膮 Radar Renegade AT5, natomiast one kosztuj膮 ju偶 tyle, co Matador Izzarda.聽 聽 No i tu dochodzimy do kolejnej zagwozdki, bo Matador by艂 moim pierwszym typem, zanim zainteresowa艂em si臋 chi艅szczyzn膮, ale opinii w necie jest ma艂o i s膮 z艂e.聽 聽 Tu natomiast jest test ADAC, w kt贸rym wypad艂y one bardzo przyzwoicie, a na pewno lepiej niz BF Goodrich, kt贸re - zgodnie z moimi obserwacjami - bardzo 藕le wypad艂y na mokrym asfalcie.聽 Matadory wsz臋dzie dosta艂y not臋 艣redni膮, podobnie jak np du偶o dro偶sze ATki Pirelli.聽 聽 I teraz jest pytanie. Ufa膰 testom ADAC czy fatalnym opiniom u偶ytkownik贸w?聽 聽 No i RADAR ma te偶 chyba lepszy bie偶nik... Ale nie znam marki i sam ju偶 nie wiem, czy jest godna zaufania... 聽 聽 Edytowane 24 Wrze艣nia przez pmwas 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
zadra 聽聽 1807 #2362 Napisano 25 Wrze艣nia Nie wiesz co kupi膰 ? Kup Goodyear..聽 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2363 Napisano 25 Wrze艣nia 19 minut temu, zadra napisa艂(-a): Nie wiesz co kupi膰 ? Kup Goodyear..聽 聽 Markowe A/Tki s膮 drogie. Ja zawsze jak nie wiem co kupi膰 kupuj臋 Pirelli Ale nie wydam takiej kasy na graciorka...聽 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
zadra 聽聽 1807 #2364 Napisano 25 Wrze艣nia Nie wydasz na opony, to i tak wydasz na z艂omka w inny spos贸b..聽 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2365 Napisano 25 Wrze艣nia (edytowane) 3 godziny temu, zadra napisa艂(-a): Nie wydasz na opony, to i tak wydasz na z艂omka w inny spos贸b..聽 聽 Wiesz. Akurat ten byl ju偶 raz skre艣lony i p贸ki je藕dzi to je藕dzi, jak przestanie, to idzie na cz臋艣ci. Tzn drobne naprawy b臋d臋 robi艂, ale zadnych grubych remont贸w. Chodzi mi zatem o to, 偶e jak kupi臋 opony za 3000, a za moment si臋 silnik rozleci, to zostan臋 z nowymi oponami. A ja nim i tak je偶d偶臋 wolno.聽 聽 Znalaz艂em chyba ca艂kiem dobre opony za 1600 i chyba to kupi臋.聽 聽 Jeszcze si臋 zastanawiam, ale porz膮dne opony to kupi臋 do Alfy. Do rdzewiej膮cego, rozklekotanego UAZa - zdecydowanie "bud偶etowe'...聽 聽 A wymieni膰 musz臋, bo prawy prz贸d stuka o asfalt coraz g艂o艣niej, a w lewym przodzie bie偶nik si臋 nier贸wno zu偶y艂 i ma takie miejsce, 偶e ju偶 w zasadzie go nie ma.聽 聽 I tak wytrzyma艂y d艂ugo jak na bie偶nikowan膮 tanioch臋, a wytrzyma艂yby pewnie jeszcze d艂u偶ej, gdyby je rotowa膰, bo tylne s膮 ca艂kiem spoko.聽 To chyba zreszt膮 importer tych dubajskich cudeniek zak艂ada艂, bo s膮 z 2021 roku, gdy te auta przyjecha艂y do Polski...聽 Edytowane 25 Wrze艣nia przez pmwas 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2366 Napisano 25 Wrze艣nia (edytowane) Cz臋艣ci do 馃崐 ju偶 s膮. Tzn za wyj膮tkiem 艂o偶ysk. A w sumie wymieniamy g艂贸wnie 艂o偶yska, wi臋c ten mail to chyba dla podtrzymania konwersacji... Niemniej, pono膰 do przysz艂ego tygodnia maj膮 by膰 i robi膮...聽 Nie spieszy im si臋... Ale mnie te偶 nie.聽 Edytowane 25 Wrze艣nia przez pmwas 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2367 Napisano 2 Pa藕dziernika Pisi膮t tysi臋cy na drogomierzu Kto by pomy艣la艂?聽 Na pi臋膰dziesi膮tk臋 dostanie nowe opony... Ju偶 zam贸wione...聽 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
jacek_63 聽聽 348 #2368 Napisano 2 Pa藕dziernika (edytowane) Godzin臋 temu, pmwas napisa艂(-a): Pisi膮t tysi臋cy na drogomierzu Kto by pomy艣la艂?聽 Na pi臋膰dziesi膮tk臋 dostanie nowe opony... Ju偶 zam贸wione...聽 聽 18 wrze艣nia napisa艂e艣: "Jeszcze 600km i b臋d臋 mia艂 40000 na tym badziewiu.",聽czyli w聽dwa tygodnie machn膮艂e艣 10 tysi?聽馃槷 聽 Edytowane 2 Pa藕dziernika przez jacek_63 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2369 Napisano 2 Pa藕dziernika 1 minut臋 temu, jacek_63 napisa艂(-a): 聽 Jak to mo偶liwe? 18 wrze艣nia napisa艂e艣: "Jeszcze 600km i b臋d臋 mia艂 40000 na tym badziewiu.",聽czyli w聽dwa tygodnie machn膮艂e艣 10 tysi?聽馃槷 聽 聽 A nie, nie. Ja go kupi艂em jak mia艂 9, wi臋c jego jubileusze i moje s膮 do艣膰 blisko siebie. Ja nim zrobi艂em 41 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
jacek_63 聽聽 348 #2370 Napisano 2 Pa藕dziernika (edytowane) 8 minut temu, pmwas napisa艂(-a): 聽 A nie, nie. Ja go kupi艂em jak mia艂 9, wi臋c jego jubileusze i moje s膮 do艣膰 blisko siebie. Ja nim zrobi艂em 41 聽 Twoje i jego jubileusze do艣膰 blisko siebie niczego nie zmieniaj膮聽鈽猴笍 18.09. mia艂 39400, dzisiaj 50000, wi臋c wynika z tego, 偶e 10400 w dwa tygodnie... Fiu, fiu! Edytowane 2 Pa藕dziernika przez jacek_63 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2371 Napisano 2 Pa藕dziernika (edytowane) Koniec ko艅c贸w postawi艂em jednak na Chiny.聽 Zam贸wi艂em dobrze oceniane Sailun Terramax A/T. Rozmiaru fabrycznego nie by艂o, wi臋c zam贸wi艂em takie, jak aktualnie mam, tzn 235/70R16. Jutro powinny by膰.聽 Zobaczymy. Mam nadziej臋, 偶e nie b臋d膮 gorsze.聽 聽 Bo UAZika kupi艂em na bieznikowanym wynalazku Gold Gum Galaxie 4x4, cho膰 musz臋 przyzna膰, 偶e - jakkolwiek by艂em sceptyczny - okaza艂y si臋 by膰 zupe艂nie dobre i obawiam si臋, 偶eby nie zamienil stryjek...聽 聽 Ale musz臋 wymieni膰, bo lewy prz贸d w jednym miejscu wytar艂 si臋 ju偶 do znacznika...聽 Edytowane 2 Pa藕dziernika przez pmwas 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2372 Napisano Pi膮tek o 12:39 (edytowane) 聽 Napisy mia艂y by膰 bia艂e, a s膮 smerfowe 馃グ W sumie do ca艂ej tej bajki pasuje jak ula艂!聽 聽 Guma na dotyk fajna, bardziej mi臋kka ni偶 w moich "ulubionych" BFG. Nie wiem jak z trwa艂o艣ci膮, ale mo偶e przynajmniej nie b臋dzie mi po deszczu "lodowiska" organizowa艂...聽 Edytowane Pi膮tek o 12:40 przez pmwas 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2373 Napisano Poniedzia艂ek o 10:41 聽 I ju偶 聽 聽 Pierwsze wra偶enie dobre. Jedzie 艂adnie, bez nadmiernych wibracji, nie stuka, nie mlaszcze, na 艣liskim trzyma. Wywa偶enie by艂o bezproblemowe. Oczywi艣cie to dopiero 60km... Zobaczymy jak dalej...聽 2 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
stefanekmac 聽聽 42 #2374 Napisano Poniedzia艂ek o 13:24 Mi si臋 podobaj膮.聽 Niech s艂u偶膮 dobrze. 1 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2375 Napisano wczoraj o 09:30 (edytowane) Fajnie聽si臋 z艂o偶y艂o, bo akurat leje i mo偶na potestowa膰. Juz wiem na pewno, 偶e moje najwi臋ksze obawy, czyli lodowisko na mokrym asfalcie, si臋 nie spe艂ni艂y, opona na mokrym trzyma dobrze. Ma szosie powy偶ej 100km/h jednak czu膰, 偶e to AT, ale te偶 bez przesady. Og贸lnie uwa偶am, 偶e opona bardzo dobra.聽 Tzn jak si臋 sprawuje w terenie nie wiem i raczej si臋 pr臋dko nie dowiem, bo nie po to kupi艂em nowe opony, 偶eby je w terenie ciora膰 (natomiast kupi艂em jednak AT, bo ja Podhalu na 艣nieg czy b艂oto jednak mo偶na si臋 tu i tam natkn膮膰, a bywam cz臋sto).聽 Zreszt膮 ja ju偶 dawno聽przesta艂em traktowa膰 to auto jak terenowe, raczej jak ma艂膮 przestarza艂膮 ci臋偶ar贸wk臋.聽 Pozostaje teraz kwestia trwa艂o艣ci, ale to ju偶 tylko czas mo偶e pokazac...聽 Edytowane wczoraj o 09:33 przez pmwas 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach