zadra 聽聽 1768 #2201 Napisano 30 Kwietnia (edytowane) Ja my艣la艂em 偶e to troch臋 wi臋ksze a teraz w palcach trzymasz, to jak od zabawki.. 聽 Naprawd臋, zajrzyj pod ten siemering, bo tam powinno by膰 w艂a艣ciwe uszczelnienie a ta flansza od g贸ry, to tylko os艂ona gumowa przeciwkurzowa a mo偶e przeciwb艂otna.. Edytowane 30 Kwietnia przez zadra 0 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8895 #2202 Napisano 30 Kwietnia (edytowane) Jak b臋dzie la艂o, to zajrz臋. Jak nie, to mam to w nosie. Gdzie艣 si臋 to musi odpowietrza膰, bo jak nie, to przelewa reduktor, usi艂uj膮c si臋 odpowietrzy膰 tamt臋dy.聽 A wtedy przepe艂niony reduktor zaczyna plu膰 odpowietrznikiem, wzgl臋dnie lewarkiem lub czujnikiem pr臋dko艣ci.聽 聽 Ona jak jest gor膮ca, to pluje olejem przez uszczelniacze i to znana rzecz. Ruskie robi膮 niestworzone rzeczy, dodatkowe uszczelki, rurki odpowietrzaj膮ce wyprowadzane gdzie艣 pod mask臋, ten temat jest znany na forach.聽 聽 Tak偶e jak wywala przez ten uszczelniacz, to nawet spoko, przynajmniej nie leje gdzies do艂em tylko g贸r膮.聽 Specjalnie nie doszczelniam na samej d藕wigni, bo licz臋, 偶e powietrze tamt臋dy ew. ucieknie, a olej mo偶e a偶 tam nie dop艂ynie, tylko si臋 b臋dzie kisi艂 na dole.聽 聽 Bo jak chwil臋 je藕dzi艂em w og贸le bez os艂ony, to tylko by艂o jeziorko, ale wcale strasznie nie la艂o. Najgorzej jak to dotknie tej gumy, bo wtedy po niej 艣cieka w d贸艂.聽 聽 Kr贸tko m贸wi膮c. Zobaczymy.聽 Jesli nie b臋dzie k艂opotu, to nie b臋d臋 robi艂 wi臋kszego, bo w tym aucie czego nie dotkn膮膰 to si臋 pierniczy i mo偶e taka prosta, bylejaka naprawa problem rozwi膮偶e...聽 Do tego jestem pewny, 偶e pr贸ba dopasowania uszczelniacza sko艅czy si臋 niepowodzeniem, a oryginalnego nie dostan臋.聽 Ew. gdyby uda艂o mi si臋 zdoby膰 uszczelniacz, to wtedy rozwa偶臋 rozgrzebanie tego Edytowane 30 Kwietnia przez pmwas 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8895 #2203 Napisano 30 Kwietnia Przy pr臋dko艣ciach ponad 100km/h dalej la艂o. Cho膰 nie tak, jak przedtem.聽 Natomiast wygl膮da艂o, jakby la艂o z tych 艣rub po bokach, mocujacych d藕wigni臋.聽 Dokr臋ci艂em je mocno i teraz ju偶 si臋 tylko poci.聽 Mocniej nie dokr臋c臋, bo boj臋 si臋 urwa膰. Wszak gwint w lewej ju偶 by艂 uszkodzony. Nie bardzo, bo to tylko 1/3 pierwszego zwoju, ale jednak.聽 Zreszt膮 bardziej si臋 poci z prawej.聽 Ale tam te偶 dokr臋cone chyba porz膮dnie.聽 聽 Ogolnie. Trudno. Poci膰 si臋 mo偶e, byle nie la艂 jak w艣ciek艂y.聽 Ten skrzyni naprawd臋 nie da si臋 pom贸c.聽 聽 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8895 #2204 Napisano 30 Kwietnia BTW, tu jest wersja starsza, z odpowietrznikiem 聽 聽 Tu ta gumowa os艂ona nie ma opaski... My艣l臋, 偶e ta opaska jest jednak dok艂adnie po to, 偶eby olej nie wycieka艂.聽 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8895 #2205 Napisano 4 Maja Mam wra偶enie, 偶e m贸j telefon mnie pods艂uchuje...聽 聽 1 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
jacek_63 聽聽 347 #2206 Napisano 4 Maja Mam wra偶enie, 偶e m贸j telefon mnie pods艂uchuje...聽Nie tylko Ty ... 1 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
艂owca 聽聽 323 #2207 Napisano 4 Maja To聽 nie wra偶enie... 1 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
zadra 聽聽 1768 #2208 Napisano 4 Maja fejsbunio Was 艣ledzi. U mnie nie mam reklam tematycznie zwi膮zanych z rozmowami przy telefonie (nawet nie telefonicznych) bo ja nie mam konta na FB, natomiast "moja" ma notorycznie. Gdy wspominamy o czymkolwiek np wyjazdach wakacyjnych przy le偶膮cym telefonie, to na 100% pojawiaj膮 si臋 reklamy biur podr贸偶y i inne takie... 0 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8895 #2209 Napisano 4 Maja 14 minut temu, zadra napisa艂(-a): fejsbunio Was 艣ledzi. U mnie nie mam reklam tematycznie zwi膮zanych z rozmowami przy telefonie (nawet nie telefonicznych) bo ja nie mam konta na FB, natomiast "moja" ma notorycznie. Gdy wspominamy o czymkolwiek np wyjazdach wakacyjnych przy le偶膮cym telefonie, to na 100% pojawiaj膮 si臋 reklamy biur podr贸偶y i inne takie... 聽 Co艣 jeszcze musi 艣ledzi膰, bo konta na FB nie mam, ale telefon te偶 s艂yszy i wy艣wietla dopasowane reklamy... Ale auto z艂omu jeszcze nie bylo 馃榾 1 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8895 #2210 Napisano 5 Maja (edytowane) No dobra, post臋p jest, bo nie 艣mierdzi tak bardzo. Tzn to auto 艣mierdzi sma偶onym olejem w zasadadzie ju偶 stale i niestety trzeba by zdemontowa膰 os艂on臋 i to wszystko umy膰 (kiedy艣 ogarn臋 na kanale), ale na wydechu nie dymi 艣wie偶y p艂on膮cy olej i stoj膮c obok auta nie czuje si臋 smrodu. Wi臋c jest lepiej.聽 Czy dobrze to pewnie nie, bo - jak pisa艂em - po trasie z Sosnowca do Pyrzowic stale 110-115km/h niewielkie ilo艣ci oleju si臋 jednak na g贸rze skrzyni pojawi艂y. Teraz staram si臋 nie przekracza膰 100km/h, te偶 powinno pom贸c...聽 Edytowane 5 Maja przez pmwas 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8895 #2211 Napisano 6 Maja Zn贸w to samo.聽 Opaska wrzyna si臋 w gum臋 i przecina j膮.聽 Musz臋 kupi膰 szerok膮 opask臋, kt贸ra b臋dzie mia艂a bardziej r贸wnomierny nacisk i nie wlezie w ten rowek...聽 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8895 #2212 Napisano 6 Maja (edytowane) Z tym czarnym to jest gorzej ni偶 my艣la艂em.聽 Postanowi艂em rozp臋dzi膰 go do 100km/h bez os艂on. Po chwili zrobi艂a si臋 fontanna.聽 Dos艂ownie zacz膮艂 plu膰 olejem po ca艂ym aucie, dobrze 偶e wzi膮艂em gorsze ubrania.聽 聽 Tam jednak jest ci艣nienie konkretne. Albo nie dzia艂a system wyr贸wnuj膮cy ci艣nienia w reduktorze i skrzyni, albo reduktor jest przelany i odpowietrznik nie dzia艂a, ale wtedy te偶 by la艂.聽 Mo偶e zaslepili to po艂膮czenie przy remoncie?聽 Pisz膮, 偶eby przypadkiem nie wpa艣膰 na pomys艂 za艣lepienia tego otworu, czyli kto艣 kiedy艣 musia艂 wpa艣膰.聽 聽 Korci mnie 偶eby - jako akt rozpaczy - zamontowa膰 odpowietrznik w tej skrzyni. Normalnie tragedia, to si臋 nie nadaje do eksploatacji...聽 聽 Z konieczno艣ci w g贸ry pojecha艂em pomara艅czowym.聽 Je藕dzi fajnie, tylko ta pompa sprz臋g艂a leje coraz bardziej. Musz臋 w ko艅cu da膰, 偶eby j膮 wymienili, bo mi lakier rozpuszcza 馃槨 I sprz臋g艂o zdarza sie, 偶e nie roz艂膮cza do ko艅ca, ciekawe czy to jedna i ta sama usterka?聽 聽 Dzi艣 si臋 wyklarowa艂o, 偶e to sprz臋g艂o, bo na 1-ce na sprz臋gle jecha艂 sobie do przodu...聽 聽 Zreszt膮 dlatego chcia艂em jecha膰 czarnym, bo ten jeszcze nie ogarni臋ty, ale czarny jak zwykle zdech艂y 馃う 聽 Chyba wr贸c臋 do pomys艂u sprzedania go jako z艂om do swapu, bo jako艣 nie widz臋 szans na ogarni臋cie tej skrzyni, a dawa膰 kolejnemu mechanikowi w choler臋 kasy 偶eby dalej by艂o 藕le... 聽 Edytowane 6 Maja przez pmwas 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8895 #2213 Napisano 7 Maja Z drugiej strony, co szkodzi zrobi膰 ten odpowietrznik? Zn贸w trzeba pod艂og臋 艣ci膮ga膰 i zejdzie z tym z p贸艂 dnia, ale w sumie to nie takie trudne.聽 Otw贸r 9mm na prowadnicy, 偶eby by艂 prostopadle, nagwintowa膰 m10/1 i wkr臋ci膰... To chyba "amelinium" wi臋c powinno by膰 艂atwo.聽 K艂opot w tym, 偶e musi si臋 uda膰 i to za pierwszym razem, du偶a presja...聽 聽 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
艂owca 聽聽 323 #2214 Napisano 7 Maja Powa偶na sprawa -聽 troch臋 nie chce mi si臋 wierzy膰, 偶e tak produkuj膮 tyle lat i ka偶dy egzemplarz w zasadzie powinien mie膰聽ten problem. Co艣 tu nie pasuje... 馃 0 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8895 #2215 Napisano 7 Maja (edytowane) 54 minuty temu, 艂owca napisa艂(-a): Powa偶na sprawa -聽 troch臋 nie chce mi si臋 wierzy膰, 偶e tak produkuj膮 tyle lat i ka偶dy egzemplarz w zasadzie powinien mie膰聽ten problem. Co艣 tu nie pasuje... 馃 聽 Ten problem jest bardzo, bardzo cz臋sty i dotyczy wylacznie aut 偶e skrzyni膮 ADS/BAIC w wersji bez odpowietrznika.聽 聽 Obczyta艂em z pomoc膮 translatora mas臋 wpis贸w na forach.聽 R贸偶nie sobie ludzie radz膮. Kto艣 wymieni艂 odpowietrznik w reduktorze, kto艣 inny - nie wiem czemu - ca艂y reduktor, og贸lnie idea jest taka, 偶e skrzynia nie ma odpowietrzenia, bo reduktor ma, wi臋c zrobili po艂膮czenie skrzyni i reduktora i ci艣nienie w skrzyni ma by膰 obni偶ane przez odpowietrznik reduktora.聽 Najcz臋stszym spotkanym problemem jest to, 偶e - nie wiem czy w/w po艂膮czeniem czy przez uszczelniacz - olej przepompowywany jest do reduktora, gdzie jest go potem za du偶o.聽 聽 Drugim - wyciek przez uszczelniacz wybieraka.聽 聽 Owszem, co jaki艣 czas kto艣 napisze, 偶e u niego wszystko git.聽 Ale wi臋cej jest ludzi do艂膮czaj膮cych do w膮tku z tym samym k艂opotem.聽 聽 Dotyczy to - jak wspomnia艂em - tylko wersji z "chi艅czykiem", pozosta艂e tego k艂opotu nie maj膮.聽 聽 Oczywi艣cie - zacz臋艂o si臋 po remoncie skrzyni, bo wcze艣niej sam by艂em pod spodem i by艂o sucho.聽 Wi臋c mo偶e faktycznie za艣lepili po艂膮czenie reduktora 偶e skrzyni膮?聽 Nie wiem.聽 Nie b臋d臋 wyjmowa艂 skrzyni, pro艣ciej b臋dzie wsadzi膰 odpowietrznik. Starczy 艣ci膮gn膮膰 tzw "偶贸艂wia" i mo偶na si臋 wy偶y膰 na chi艅skim badziewiu 馃榾 聽 聽 54 minuty temu, 艂owca napisa艂(-a): . 馃 聽 Edytowane 7 Maja przez pmwas 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Marak 聽聽 7728 #2216 Napisano 7 Maja BAIC聽聽- to ta przysz艂o艣膰 naszej (i nie tylko naszej) motoryzacji ?聽 1 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8895 #2217 Napisano 7 Maja 56 minut temu, Marak napisa艂(-a): BAIC聽聽- to ta przysz艂o艣膰 naszej (i nie tylko naszej) motoryzacji ?聽 聽 Ale oni szybko si臋 ucz膮...聽 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8895 #2218 Napisano 8 Maja (edytowane) Je偶d偶臋 馃崐聽po Podhalu i - nie chc臋 zapesza膰 - to nie jest taki okropny gruchot jak ten czarny.聽 Musz臋 mu te drobiazgi poogarnia膰, ale to tylko pompa sprz臋g艂a i jeden simering. Poza tym 艂adnie to chodzi. Jak nowa prymitywna teren贸wka, nie jak jaki艣 stary rozklekotany grat.聽 Edytowane 8 Maja przez pmwas 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8895 #2219 Napisano 9 Maja (edytowane) 聽 W 艁omnicy 馃榾 聽 Edytowane 9 Maja przez pmwas 2 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8895 #2220 Napisano 10 Maja (edytowane) Pomara艅czowy wr贸ci艂 bez przyg贸d. W 艣rod臋 jedzie na wymian臋 pompy, bo cieknie coraz bardziej, ale poza tym super. Nie skacze, nie szarpie, 艂adnie jedzie.聽 Ten czarny to naprawd臋 jaki艣 egzemplarz z piek艂a rodem...聽 聽 聽 A skoro o czarnym mowa...聽 Kupi艂em UAZowski odpowietrznik, ale jako艣膰 otrzymanego elementu wola艂bym przemilczec. Cho膰 mo偶e pasuje dobrze do jako艣ci auta...聽 Zatem..聽 聽 聽 ...bedzie taki. Powinien by膰 dobry.聽 W poniedzia艂ek przyjedzie gwintownik i robi臋...聽 聽 聽 Bo reszt臋 ju偶 mam 聽 Edytowane 10 Maja przez pmwas 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
zadra 聽聽 1768 #2221 Napisano 10 Maja 3 godziny temu, pmwas napisa艂(-a): Kupi艂em UAZowski odpowietrznik Wywal do 艣mietnika i kup cokolwiek innego, cho膰by jaki艣 z ursusa albo ze starej skody czy dacii a ju偶 z fiata (jesli by艂y) to by艂by cud techniki. Wstaw co艣, co b臋dzie robi艂o robot臋 i o czym nie bedziesz musia艂 my艣le膰 w kategoriach "co za goooo...no, znowu si臋 popsu艂o i trzeba naprawia膰- wymienia膰". 聽 Zamontuj i zapomnij. 0 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8895 #2222 Napisano 10 Maja (edytowane) 3 minuty temu, zadra napisa艂(-a): Wywal do 艣mietnika i kup cokolwiek innego, cho膰by jaki艣 z ursusa albo ze starej skody czy dacii a ju偶 z fiata (jesli by艂y) to by艂by cud techniki. Wstaw co艣, co b臋dzie robi艂o robot臋 i o czym nie bedziesz musia艂 my艣le膰 w kategoriach "co za goooo...no, znowu si臋 popsu艂o i trzeba naprawia膰- wymienia膰". 聽 Zamontuj i zapomnij. 聽 Tak, to na zdj臋ciu to ju偶 inny. Tego UAZowskiego nawet nie foci艂em, bo 偶al Naprawd臋 jestem dobrej my艣li. Jak to nie pomo偶e, to ju偶 chyba nic...聽 Edytowane 10 Maja przez pmwas 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
andrzejp1242 聽聽 1140 #2223 Napisano 11 Maja Jeste艣 pewien 偶e ten odpowietrznik ze zdj臋cia ma skok gwintu 1mm? Je偶eli 艣rednica po g贸rze ma 10mm to mi wygl膮da na standardowe M10x1.5 0 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8895 #2224 Napisano 11 Maja (edytowane) 11 godzin temu, andrzejp1242 napisa艂(-a): Jeste艣 pewien 偶e ten odpowietrznik ze zdj臋cia ma skok gwintu 1mm? Je偶eli 艣rednica po g贸rze ma 10mm to mi wygl膮da na standardowe M10x1.5 聽 Zam贸wi艂em m10x1...聽 聽 EDIT 聽 Zmierzone, skok 1mm Edytowane 11 Maja przez pmwas 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8895 #2225 Napisano 11 Maja (edytowane) Robota zacz臋ta, odwrotu ju偶 nie ma.聽 Odkr臋ci艂em czujnik wstecznego, wywiercilem dziur臋 9mm. Jutro fazowanie kraw臋dzi i gwintowanie.聽 聽 Sprawa wydaje si臋 prosta i oczywista, ale w tym wszystkim nie rozumiem jednej rzeczy... 聽 Dlaczego zrezygnowano z odpowietrznika?聽 Przeciez to kwestia jednego dodatkowego otworu i jednej taniej cz臋艣ci.聽 A tak trzeba i tak robi膰 po艂膮czenie skrzyni z reduktorem i jako艣 nie wydaje mi si臋, 偶eby koszty by艂y znacz膮co mniejsze... 聽 Ale c贸偶, nie wszystko trzeba rozumie膰.聽 Ogolnie mam nadziej臋, 偶e odpowietrznik pomo偶e i problem z rzyganiem si臋 sko艅czy... 聽 Ale te偶 zastanawiam si臋, czy po zamontowaniu odpowietrznika jednak nie dowiem si臋, dlaczego go usuni臋to...聽 Pozostaje mie膰 nadziej臋, 偶e nie ma tu drugiego dna i 偶e to naprawd臋 chodzi o zaoszcz臋dzenie kilku rubli na ka偶dym aucie...聽 Edytowane 11 Maja przez pmwas 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach