Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Marcin.tcz

Alpiner 4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w końcu zakupiłem mój pierwszy powiedzmy porządny zegarek. Wybór padł na Alpinę- mam go od dwóch tygodni. Generalnie jestem bardzo zadowolony ale zastanawiam się nad dwiema rzeczami. Pierwsza to, że ma regularne opóźnienie około 7 sek na dobę. Noszę go cały dzień i sporo chodzę więc powinien być wystarczająco nakręcony ale zawsze ma taki poślizg i teraz nie wiem czy to mieści się w jakiś normach czy próbować jakiejś regulacji. Druga to kręcona koronka, czy ją trzeba przekręcać np przy wchodzeniu do wody? Ona kręci się z takim samym oporem w całym zakresie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź w instrukcji jakie wahania toleruje producent. Z tego co wyczytałem ta Alpina ma mechanizm Sellita SW-200, więc odchyłka jest w normie (co nie znaczy że nie można tego wyregulować u zegarmistrza). 

A koronka? Ona jest chyba zakręcana. Więc jak poczujesz że zaczyna się wkręcać na gwint (musisz ją lekko wcisnąć przed wkręceniem) to w pewnym momencie powinna się zakręcić. Odkręcona będzie się kręcić w nieskończoność (w trybie nakręcania sprężyny, tryb 0). Pozycja 1 to zmian w daty, a pozycja 2 to ustawienie godziny. 

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób może zdjęcie koronki (w przybliżeniu) i wrzuć tutaj do wątku, bo dziwne rzeczy opowiadasz.

Jaki to dokładnie model Alpiny (jaka referencja)?

A odchylenie 7 sekund na dobę i do tego jeszcze regularne spokojnie mieści się w normie dla Sellity SW200

obraz.png.071b16192e5ad15153134f08a8f471cb.png.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to SW 200 A koronką zakrecana to wchodzisz do wody z zakręcona i jest tak jak ma być czyli można pływać. Jak ja zajrecasz to naciągasz sprężynę co niczemu nie szkodzi bo to automat i nie da się to "przekręcić". I tyle. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, dziwne rzeczy napisałem- zamiast bezel napisałem koronka. Chodziło mi o kręcenie bezelem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli koronka jest zakręcana, to należy zegarek nosić z zakręconą koronką, niezależnie od wchodzenia do wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Marcin.tcz napisał(-a):

Zgadza się, dziwne rzeczy napisałem- zamiast bezel napisałem koronka. Chodziło mi o kręcenie bezelem.

W takim wypadku krecenie bezelem nie jest obligatoryjne przed zanurzeniem w wodzie🙂

Obrotowy bezel pozwala na łatwiejsze odliczanie czasu. Np zaczynasz jakaś czynność, to przekręcasz bezel w miejsce wskazówki minutowej. Jak skończysz daną czynność, to łatwiej sprawdzisz ile minut minęło. W zegarkach nurkowych działa to w drugą stronę. Punkt ze świecącą kropka lumy ustawiasz w miejsce w którym masz zakończyć daną czynność (np. wynurzyć się z wody, aby nie zabrakło Ci powietrza). Coś jak... budzik, który trzeba samemu kontrolować 

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi