Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  

Recommended Posts

Czołem koledzy, 

Czy wykonanie wałka do naręcznego zegarka (mechanizm LeCoultre lub European watch), mieści się w zakresie sprzętowym uzdolnionych kolegów (o koszta nie pytam bo to drugorzędne). 

@MaciejMM

@szalony amatora

Edited by eye_lip

Myślę że zarówno Janusz jak i Maciej Ci to zrobią mimo że nie są zegarmistrzami.

Tak nawiasem dorobienie wałka było zadaniem praktycznym na egzaminie czeladniczym na zegarmistrza :) .

A jak się nie chce dorabiać to wystarczy mieć taki zapasik :D :D 

Resized_20201204_142408002.thumb.jpeg.6827a222415b602dc542c9b1c371271b.jpeg

tylko nie wiem co szybciej znaleźć czy dorobić ;) 

miłej niedzieli 

Roman

Roman @Kieszonkowe , uważaj bo koledzy mogą się obrazić ;)

Myślę że przewyższają większość zegarmistrzów 😇

z pewnością...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

10 godzin temu, eye_lip napisał(-a):

Czołem koledzy, 

Czy wykonanie wałka do naręcznego zegarka (mechanizm LeCoultre lub European watch), mieści się w zakresie sprzętowym uzdolnionych kolegów (o koszta nie pytam bo to drugorzędne). 

@MaciejMM

@szalony amatora

Żaden problem. Pytanie tylko- w jakim celu?

8 godzin temu, Kieszonkowe napisał(-a):

Myślę że zarówno Janusz jak i Maciej Ci to zrobią mimo że nie są zegarmistrzami.

Punkt pierwszy- dyplom i świadectwo z oceną bardzo dobrą wiszą na ścianie, zatem uprzejmie proszę o sprostowanie. To, jaka jest ich wartość jest osobnym zagadnieniem. Punkt drugi- kogo nazywamy zegarmistrzem? Montera z dyplomem, szkoleniami itp, czy człowieka, który coś wie i potrafi. Mało kto sobie zdaje sprawę, że znaczna część AHCI to samoucy, np. G. Daniels. Z pewnością, zapewne z racji wykonywanego zawodu, szukam dziury w całym, jednakże uważam, że powinniśmy na to zwrócić uwagę. Z pozdrowieniami, Maciej

Edited by MaciejMM

Nie Politechnika, lecz chęć szczera zrobi z Ciebie inżyniera.

Poszukuję: zegarmistrzowskiej frezarki kształtkowej.

No nie ma to jak z gracją odpowiedzieć "spadaj"

A ja owszem nie widzę przeszkód.

Z tym że jeszcze przez kilka miesięcy nie przyjmuję żadnych zleceń.

A, i ważna uwaga, tani nie będę.

Pozdrawiam, 

P.S. to chyba poprzednia odpowiedź była bardziej zadowalajaca.

• What one fool can do, another can.   

A może zróbmy tak, kol. Kieszonkowiec załatwi komisję egzaminacyjną, kol eye_lip poda wszystkie wymiary i zakresy tolerancji tychże plus wymagania wytrzymałosciowe, na skręcanie, zginanie zgniatanie na krawędzi kwadratu,  ścieranie i ewentualnie inne.

Ja wykonam, pokaże filmik z wykonu oraz  pomiarów. Następnie poddam niszczacym badaniom wytrzymałościowym.

Kolegom majstrom Mistrzom egzaminatorom za dyplom czeladnika zapłacę w płynie.

Dyplom przyjmę.

Dyplom powieszę.

Tylko wałek bedzie zniszczony.

• What one fool can do, another can.   

23 godziny temu, szalony amator napisał(-a):

poda wszystkie wymiary i zakresy tolerancji tychże plus wymagania wytrzymałosciowe, na skręcanie, zginanie zgniatanie na krawędzi kwadratu,  ścieranie i ewentualnie inne.

Myślę, co ja piszę - jestem pewien, że są to zbyt wygórowane wymagania dla komisji egzaminacyjnej w Warszawie, mam nadzieję, że dla kol. eye_lip nie. Tak czy inaczej chętnie wezmę udział w takim konkursie "piękności", nawet na żywo, pod warunkiem, że coś fajnego będzie do wygrania! Za kolejny, bezwartościowy papierek od izby r. i p. dziękuję. 

Z pozdrowieniami,

Maciej

Ps. Zastanawiam się, czym szewc zamierza zbadać np. wytrzymałość różnych części wałka naciągowego na skręcenie. Imadłem i cęgami?  ;)

Ps.' Bardziej bym się przejmował klasą dokładnością powierzchni, materiałem i jego twardością po ulepszeniu ;) Resztę można oszacować na papierze i przybić kolejny, bezwartościowy, kolorowy stempelek  ;) 

Nie Politechnika, lecz chęć szczera zrobi z Ciebie inżyniera.

Poszukuję: zegarmistrzowskiej frezarki kształtkowej.

Ja tam potrzebuję (albo raczej będę potrzebował) tylko działający wałek a nie robić egzamin😂 

W dniu 9.10.2022 o 13:07, eye_lip napisał(-a):

Roman @Kieszonkowe , uważaj bo koledzy mogą się obrazić ;)

Myślę że przewyższają większość zegarmistrzów 😇

No i niechcący wywołałem burzę moim wpisem ;)  a ja chciałem napisać tylko że OBYDWAJ KOLEDZY bez problemu potrafią to zrobić.

Z Januszem znamy się "jak stare byki" (podkreślam stare :D) i gwarantuję że zrobi to - po pijaku - z zamkniętymi oczami - i jedną ręką :) 

Natomiast co do Kol. Macieja MM to PRZEPRASZAM jeśli poczuł się urażony.

Spotkaliśmy się kilkanaście lat temu na Jarmarku Dominikańskim wtedy Kolega jeszcze jako "piękny i młody człowiek" biegał po nim i skupował 

narzędzia i zegarki i wtedy pomogłem mu w otworzeniu Elgina ( :) może tego nie pamięta) a ostatnio już z jako "tylko pięknym" podczas warsztatów 

w Krakowie (ale nie mieliśmy okazji porozmawiać ;)). 

Wiem że prowadzi w Warszawie firmę zajmującą się naprawą zegarków, że złożył swój własny zegarek,  że jest doktorem fizyki technicznej mojej macierzystej uczelni.

Ale nie wiedziałem że ma tytuł mistrza zegarmistrzostwa i to jeszcze z oceną "bardzo dobrą" - za faux-pas jeszcze raz BARDZO PRZEPRASZAM !!!

Człowiek całe życie się uczy - za moich czasów aby zostać mistrzem w danym fachu trzeba było odbyć wiele lat nauki i praktyki w zakładzie rzemieślniczym pod okiem mistrza.

A później zdać egzamin praktyczny i teoretyczny przed komisją cechową i dopiero ta komisja nadawała dyplom uprawniający do prowadzenia zakładu oraz tytuł

Mistrza w danym fachu. Nie było żadnych ocen. Albo się było mistrzem albo nie. Ale widzę że teraz coś się zmieniło mistrz i to z oceną "bardzo dobrą" - GRATULUJĘ.

To by było na temat punktu pierwszego - PROSTUJĘ i jeśli Kolega poczuł się urażony PRZEPRASZAM.

Co do punktu drugiego - całkowicie się z Kolegą zgadzam nie tytuły i oceny decydują że coś potrafimy zrobić. Ja sam mam w indeksie wpisaną też ocenę "bardzo dobrą"

z przedmiotu konserwacja zabytków i to wpisaną przez nie byle kogo bo św.p. profesora Stankiewicza - ale nie znaczy to że jestem konserwatorem zabytków i obawiam

się że żaden wojewódzki konserwator zabytków nie powierzy mi konserwacji podległych mu obiektów.

Natomiast co do AHCI  (Académie Horlogère des Créateurs ) to w szanownym gronie jest na pewno sporo samouków ale jest też sporo osób które posiadają tytuł zegarmistrzowski albo nabyty podczas właśnie praktyk albo z znanych i renomowanych szkół zegarmistrzowskich. N.p. przywoływany przez Kol. George Daniels był samoukiem ale później pracował z  zegarmistrzem w Edgware w Londynie i uczył się zegarmistrzostwa na Northampton Polytechnic. A dopiero później chyba został przyjęty do AHCI.

Ale tak jak w przysłowiu "nie matura lecz chęć szczera" jeszcze raz podkreślam że OBYDWAJ KOLEDZY jeśli tylko będą chcieli są rzekomy wałek dorobić !!!!

W dniu 9.10.2022 o 21:20, szalony amator napisał(-a):

A może zróbmy tak, kol. Kieszonkowiec załatwi komisję egzaminacyjną, kol eye_lip poda wszystkie wymiary......

Kol. Kieszonkowe nie ma takich "mocy sprawczych" żeby załatwić komisję zresztą o jej powołanie jest coraz trudniej ostatnie cechy to chyba Katowice (aż strach myśleć co będzie jak Mistrz Franciszek Wiegand zemrze) i ponoć Warszawa 

.

A kolega @eye_lip nie musi załatwiać wymiarów - pogrzebałem w swojej bibliotece i proszę :) 

20221009_135923.thumb.jpg.4691915441383010615b6e1f1b612405.jpg

Jakby potrzebne były inne kalibry to służę moim księgozbiorem :) 

Miłego "wałkowania"

Roman

Edited by Kieszonkowe

Może będzie łatwiej podać referencje mechanizmu i taki wałek kupić... 

Edited by kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Jakby to było możliwe to bym nie zakładał tego tematu. 

Teraz, eye_lip napisał(-a):

Jakby to było możliwe to bym nie zakładał tego tematu. 

a jeśli można, to co to za mechanizm?