Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
resenok

Omega Seamaster Planet Ocean Chronograph - czy oryginał??

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry Wieczór,

Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie zakup Omegi najpierw był Speedmaster ale teraz jednak Seamaster mi wpadł w oko.

Poczytałem, posprawdzałem w necie i wygląda OK ale ze względu na nikłą znajomość tych modeli proszę zobaczcie i poradźcie żebym nie wpakował się w jakiegoś fakewatcha. Dziękuje i pozdrawiam 👍

B5021A74-30CD-46C4-A636-39ECBA98934C.jpeg

A6850B33-463A-462D-954D-D0FD0A6086CF.jpeg

0EC1DA6D-F576-49E9-A105-84C945678271.jpeg

1CF45645-C57B-41BB-B288-CF3F33A8EBA6.jpeg

322353D2-ABFE-4202-8B36-E3D0B791F906.jpeg

E33368C3-A089-495F-B179-852E7C2461DB.jpeg

2AD6C75A-831B-443C-AD04-7776CF09AC35.jpeg

45E44EC1-ADBA-417E-8874-7382AAB5A4E9.jpeg

Edytowane przez resenok
Błąd w tytule

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Ze zdjec wyglada ok, ale dla pewnosci popros o fotke mechanizmu

Hymm 

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem chcesz odkręcać dekiel w fabrycznie zamkniętym zegarku za ponad 20klockow , jak jest to orginal oczywiście,  czy inny sposób na sprawdzenie mechanizmu masz ? 

Edytowane przez revolta4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, revolta4 napisał(-a):

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem chcesz odkręcać dekiel w fabrycznie zamkniętym zegarku za ponad 20klockow , jak jest to orginal oczywiście,  czy inny sposób na sprawdzenie mechanizmu masz ?

Nawet po odkręceniu dekla i obejrzeniu mechanizmu nie możesz mieć pewności 100% że zegarek jest oryginalny - są podróbki których nawet doświadczony majster nie jest w stanie odróżnić od oryginału ;) rzecz może wyjść po sprawdzeniu konfiguracji numerowanych części w autoryzowanym serwisie - o ile ktoś nie powielił numerów 1:1 z istniejącym modelem... ;) 

Edytowane przez Daito

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, revolta4 napisał(-a):

Hymm 

uuu fabrycznie zamkniety dekiel za 20 klockow! teraz to tylko na tomografie 🙈

3 godziny temu, Daito napisał(-a):

Nawet po odkręceniu dekla i obejrzeniu mechanizmu nie możesz mieć pewności 100% że zegarek jest oryginalny - są podróbki których nawet doświadczony majster nie jest w stanie odróżnić od oryginału ;) rzecz może wyjść po sprawdzeniu konfiguracji numerowanych części w autoryzowanym serwisie - o ile ktoś nie powielił numerów 1:1 z istniejącym modelem... ;) 

akurat w tym przypadku mozesz, nie podrabiaja wychwytu co-axial (chyba, ze cos mnie pominelo - wtedy prosze o przyklad)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

fabrycznie zamkniety dekiel

No tak jeżeli zegarek jest oryginalny nie podróba. 

6 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

20 klockow

A taka omega kosztuje mniej ? 

Otworzył byś swój oryginalny zegarek komuś kto by chciał zdjecie mechanizmu ? Bo nie wierzy w twoje słowa? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, revolta4 napisał(-a):

No tak jeżeli zegarek jest oryginalny nie podróba. 

Nie ma znaczenia, czy zegarek ma fabrycznie zakniety dekiel czy nie, dekle sa po to, zeby je otwierac.

Pomijajac juz kwestie, ze na zdjeciach ww. zegarka nie ma gwarancji, ale pokazany paragon wskazuje na date sprzedazy 2006, a drugi z wykresem na to, ze w 2017 przeszedl serwis (stad pudelko serwisowe), wiec prawdopodobienstwo, ze jest "fabrycznie zamkniety dekiel" jest male.

Poza tym, jesli bylby podrobka, to nie mialby fabrycznie zamknietego dekla?

Edytowane przez SzefSzefow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Nie ma znaczenia, czy zegarek ma fabrycznie zakniety dekiel czy nie, dekle sa po to, zeby je otwierac.

Pomijajac juz kwestie, ze na zdjeciach ww. zegarka nie ma gwarancji, ale pokazany paragon wskazuje na date sprzedazy 2006, a drugi z wykresem na to, ze w 2017 przeszedl serwis (stad pudelko serwisowe), wiec prawdopodobienstwo, ze jest "fabrycznie zamkniety dekiel" jest male.

Poza tym, jesli bylby podrobka, to nie mialby fabrycznie zamknietego dekla?

Dobra powiem inaczej .bo tak będziemy się przepychać dość długo i niepotrzebnie .  nie otworzyłbym dekla aby stracić szczelność zegarka , dla zdjęcia o które prosi kupujący, w całej mojej wypowiedzi o to chodziło może źle się wyraziłem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, revolta4 napisał(-a):

Dobra powiem inaczej .bo tak będziemy się przepychać dość długo i niepotrzebnie .  nie otworzyłbym dekla aby stracić szczelność zegarka , dla zdjęcia o które prosi kupujący, w całej mojej wypowiedzi o to chodziło może źle się wyraziłem. 

Jesli, ktorykolwiek z Twoich zegarkow stracil szczelnosc po otworzeniu dekla, to zmien marki zegarkow, ktore posiadasz.

To nie powinno sie dziac :)  Naprawde, nie ma niczego zlego w otwieraniu dekli zegarkow, takze takich za miliony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Jesli, ktorykolwiek z Twoich zegarkow stracil szczelnosc po otworzeniu dekla, to zmien marki zegarkow, ktore posiadasz.

To nie powinno sie dziac :)  Naprawde, nie ma niczego zlego w otwieraniu dekli zegarkow, takze takich za miliony.

Zawsze myslelm ze jak otworze zegar .z wr 200 np .to będę musiał go oddać do serwisu aby oni go ze tak powiem usczelnili i dali papier ze była sprawdzana szczelność i jest wszystko ok . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek ma dekiel, ma uszczelki, to wszystko, nie potrzebuje żadnych dodatkowych uszczelnień. . Jak otworzysz zegarek i zamkniesz prawidłowo (uszczelki będą na miejscu, dekiel prawidłowo zakręcony) to jest tak samo szczelny jak przed, nie trzeba na to papierów ani testów. 

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, eye_lip napisał(-a):

Zegarek ma dekiel, ma uszczelki, to wszystko, nie potrzebuje żadnych dodatkowych uszczelnień. . Jak otworzysz zegarek i zamkniesz prawidłowo (uszczelki będą na miejscu, dekiel prawidłowo zakręcony) to jest tak samo szczelny jak przed, nie trzeba na to papierów ani testów. 

a jeśli producent deklaruje dokręcania przy nowej uszczelce z określoną siła - to przy ręcznym dokręcaniu bez pomiaru siły istnieje ryzyko uszkodzenia uszczelki i rozszczelnienia - w dziale porady zadałem takie pytanie  - i sam jestem ciekawy czy tak jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie uszkodzisz uszczelki... Odkręcałem/zakręcałem dekle w zegarkach, które potem szły do wody i było OK. Gdybym miał wydać duże pieniądze na zegarek, który bywa "dobrze" podrabiany, to też bym chciał zobaczyć mechanizm.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, unadarek napisał(-a):

a jeśli producent deklaruje dokręcania przy nowej uszczelce z określoną siła - to przy ręcznym dokręcaniu bez pomiaru siły istnieje ryzyko uszkodzenia uszczelki i rozszczelnienia - w dziale porady zadałem takie pytanie  - i sam jestem ciekawy czy tak jest

Jakiego producenta masz na mysli?

Otwieralem wiele zegarkow (mozna liczyc w tysiacach), przed i po wodoszczelnosc byla testowana. Przypadkow, w ktorych zegarek stracil wodoszczelnosc nie bylo wiecej niz 10 i wiazaly sie z tym, ze uszczelka byla juz bardzo stara i rozkruszyla sie podczas odkrecania.

3 godziny temu, revolta4 napisał(-a):

Zawsze myslelm ze jak otworze zegar .z wr 200 np .to będę musiał go oddać do serwisu aby oni go ze tak powiem usczelnili i dali papier ze była sprawdzana szczelność i jest wszystko ok . 

Nie jest tak, jesli zegarek nie ma dziesiatek lat bez serwisu to nic sie nie stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kilka omeg, żadnej nie kupiłbym nie widząc mechanizmu. To warunek i podstawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Jakiego producenta masz na mysli?

Otwieralem wiele zegarkow (mozna liczyc w tysiacach), przed i po wodoszczelnosc byla testowana. Przypadkow, w ktorych zegarek stracil wodoszczelnosc nie bylo wiecej niz 10 i wiazaly sie z tym, ze uszczelka byla juz bardzo stara i rozkruszyla sie podczas odkrecania.

Nie jest tak, jesli zegarek nie ma dziesiatek lat bez serwisu to nic sie nie stanie.

nie ogólnie o producentach pisałem -  rozumiem - skoro w tyle zegarkach to działa- znaczy można odkręcać,  to zawsze budziło u mnie wątpliwości zwłaszcza w kwarcowych gdzie są wymienne baterie i maja wodoszczelność, i średnio raz na dwa lata trzeba wymienić baterie - ok dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, unadarek napisał(-a):

nie ogólnie o producentach pisałem -  rozumiem - skoro w tyle zegarkach to działa- znaczy można odkręcać,  to zawsze budziło u mnie wątpliwości zwłaszcza w kwarcowych gdzie są wymienne baterie i maja wodoszczelność, i średnio raz na dwa lata trzeba wymienić baterie - ok dzięki

Miałem to samo .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, revolta4 napisał(-a):

Miałem to samo .

O Ty Szatanie 😈😈

Screenshot_20221215_161739_Chrome.thumb.jpg.4794b55d8a45cbaeda4578a7f5ccfe15.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za zainteresowanie.

W międzyczasie napisałem do sklepu ze Szwecji widocznym na paragonie ale już nie prowadzą sprzedazy Omegi i nie mogą pomóc.

Patrząc na Wasze wpisy nie pozostaje nic innego jak udać się do zegarmistrza znającego Omegi wraz ze sprzedającym ale jak piszecie pewności 101% nie ma.

Teraz zadaje sobie pytanie jak kupić oryginalną Omegę z drugiej ręki …. Ta mi się podoba ale zobaczymy …..

Brakuje jednej karty tej z gwarancja co mnie trochę dziwi przy takim komplecie ….

Dzieki jeszcze raz za zainteresowania

Pozdrawiam 

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.12.2022 o 15:47, resenok napisał(-a):

Dzięki za zainteresowanie.

W międzyczasie napisałem do sklepu ze Szwecji widocznym na paragonie ale już nie prowadzą sprzedazy Omegi i nie mogą pomóc.

Patrząc na Wasze wpisy nie pozostaje nic innego jak udać się do zegarmistrza znającego Omegi wraz ze sprzedającym ale jak piszecie pewności 101% nie ma.

Teraz zadaje sobie pytanie jak kupić oryginalną Omegę z drugiej ręki …. Ta mi się podoba ale zobaczymy …..

Brakuje jednej karty tej z gwarancja co mnie trochę dziwi przy takim komplecie ….

Dzieki jeszcze raz za zainteresowania

Pozdrawiam 

Paweł

Brakuje najwazniejszej karty gwarancyjnej.

Najlepiej kupic ze sprawdzonego zrodla, pelen set. Jesli z chrono24 to od sprawdzonego, profesjonalnego sprzedawcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi