Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
gehaazi

CNC

Rekomendowane odpowiedzi

Czy mamy tu kogoś obeznanego z pracą na obrabiarkach cnc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pracuję na CNC ale nie wiem czy obeznany jestem. Znam tylko jeden język programowania HEIDENHAIN i jakoś przez dwadzieścia lat sobie radzę, ale alfa i omega to na pewno nie jestem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche wiary.

Chodzi mi o to czy jeden operator może obsługiwać wiele obrabiarek jednocześnie oraz jak często przy wykonywaniu serii koryguje się przeciętnie nastawy wymiarów?

Powiedzmy np. co trzy czy pięć czy więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strasznie ogólne pytanie zadałeś, myślę że ciężko będzie komukolwiek coś odpowiedzieć na tak zadane. Przecież masz dziesiątki czynników, jedne materiały trzeba kontrolować czy np wiór się nie klei do frezu, czy masz odp chłodzenie, a co innego jak masz np 5 osiową i tylko wrzucasz program, zamykasz wieko, a materiał jest miękki i bezinwazyjny. 

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, gehaazi napisał(-a):

Troche wiary.

Chodzi mi o to czy jeden operator może obsługiwać wiele obrabiarek jednocześnie oraz jak często przy wykonywaniu serii koryguje się przeciętnie nastawy wymiarów?

Powiedzmy np. co trzy czy pięć czy więcej.

Przy produkcji seryjnej i odpowiedniej organizacji pracy można obsługiwać więcej niż jedną maszynę nie ma problemu. Co do korygowania jest to ciężko powiedzieć czy po pięciu czy dziesięciu, zawsze można zmierzyć detal i wiesz czy mieścisz się w tolerancji czy już nie i dokonać odpowiedniej korekcji, czy wymienić narzędzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy seriach da się ale zależy ile trwa cykl. Jak cała obróbka trwa naście sekund to nie będziesz ganiał człowieka od maszyny do maszyny. Korygowanie wymiarów - zależy jaki materiał się obrabia, co jest tolerowane, na ile etapów jest przewidziana obróbka, jakość narzędzi czy stan maszyny i to co wyżej już napisano. Dużo zmiennych

To czy gość ogarnie 2-3 maszyny czy tylko jedną powinno być rozpatrywane w konkretnym przypadku a nie na ogólnikach 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem ostatnio w warsztacie gdzie CNC ma zasobnik materiału jest programowana ładowana i tydzień pracuje " bez zaglądania"... Obok są maszyny CNC ręczne i operator nie odchodzi.. więc co do obsługi i powtarzalności jak poprzednicy zbyt ogólnie postawione pytanie

Wysłane z mojego Pixel 6a przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fabryki z maszynami CNC (przynajmniej w których ja pracowałem) podzielone były na tzw. komórki. W 1 komórce były albo tokarka i frezarka albo 2 frezarki albo 2 tokarki. I właśnie takie komórki zazwyczaj obsługiwała 1 osoba. Co do korygowania wymiarów jak wyżej napisano, ALE zdarzało się, że sprawdzało się każdą jedną wykonaną sztukę.

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi