Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
polimerek

Zegar Junghans wagowy.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wpadł mi w ręce taki zegar wagowy firmy Junghans, myślę że skrzynia też Junghans, zegar sprawny i bardzo mi się podoba, jak widać werk ponownie wstawiony, dziury u góry, ale wysoko,  jaki werk był tak mocowany ? Może ktoś posiada  katalog w którym jest ten zegar jest ? Werk datowany na okres 1890-1900 r ?

Edytowane przez polimerek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te otwory na górze są po gongu jednoprętowym.

Natomiast te dwa otwory nad wieszakiem są od wieszaka podobnego do tego który jest obecnie zamontowany.

Wieszak obecnie zamontowany jest za nisko, powinieneś zamontować obecny wieszak na tej samej wysokości na której zamontowany był poprzedni.   

Ewentualnie może kilka milimetrów niżej, trzeba zobaczyć jak będzie widoczna ramka tarczy po zamknięciu drzwi. 

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar ma wariant skrzyni, którą firma Gebruder Resch stosowała do werków z napędem sprężynowym od połowy lat 80. Junghans przejął fabrykę w Ebensee w lipcu 1901 roku. W katalogach prezentowane są tylko "sprężynowce", ale skrzynia najpewniej jest oryginalna. 

Większość wiszących zegarów Junghansa miała gongi prętowe, chociaż spiralne też były w ofercie.  Kiedy zmieniono gongi w tym zegarze trudno powiedzieć, ale zwykle zamieniano te spiralne na efektowniej brzmiące prętowe.

997651320_Image001.jpg.2de57f382430ac5345d81830a2f5ce8c.jpg

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi wygląda na Junghansa.

... ciekawe dlaczego wymieniono gong prętowy i mechanizm na gong spiralny z mechanizmem ? 🤔 

No, ale ta zagadka, zostanie chyba zagadką. 

Gratulacje, bo rzadko się trafia taki Junghans. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie bardzo dziękuję, skrzynka na pewno jest oryginalna, przy okazji podpytam jeszcze sprzedającego jak było z tym mechanizmem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, polimerek napisał(-a):

Panowie bardzo dziękuję, skrzynia na pewno jest oryginalna, przy okazji podpytam jeszcze sprzedającego jak było z tym mechanizmem.

Właśnie !  ............ czasem usłyszy się ciekawe historie związane z zegarem i nie koniecznie muszą tyczyć się autentyczności zegara . Czasem taka historia , to dopiero coś .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.04.2023 o 21:29, PM1122 napisał(-a):

Właśnie !  ............ czasem usłyszy się ciekawe historie związane z zegarem i nie koniecznie muszą tyczyć się autentyczności zegara . Czasem taka historia , to dopiero coś .

Historia tego zegara może nie być wielka, po prostu gość miał skrzynie i wstawił werk🙂 ale to jest mój znajomy zobaczymy co powie, każda informacja się przyda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też dobre ..... mieć skrzynię pustą Junghansa wagowego i znaleść mechanizm wagowy Junghansa do niej - No no , to nielekko  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, tutaj na forum u p. Mariusza jest dużo informacji o firmie Gebruder Resch, tak więc, werk jak najbardziej pasuje na początek XX wieku (teraz to widzę), tak jak pisze też Anansi  np.  wskazówki są  takie same jak były stosowane w zegarach Rescha. Nie wiadomo kiedy, założono ten mechanizm, ale znajomy nabył ten zegar kilka lat temu w takim stanie jaki jest obecnie. Fajnie, że jest sprawny i w całości z tamtego okresu🙂

Ps. brakuje jedynie wychylnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miło, że się zgodziłeś z tym, co pisałem wcześniej. :)

Werk jest przeróbką mechanizmu z przejętej firmy Resch. Zmieniono kotwicę ze stałej, monolitycznej stalowej V na krótszą, mosiężną  z regulowanymi paletami, wymusiło to obniżenie łożysk. Przez jakiś czas stosowano też własnego pomysłu mechanizm bicia.

I śrubki pionizerów nie są raczej oryginalne. Ale nie popadajmy w obłęd. ;)

Zamieść, jeżeli możesz, porządne zdjęcia mechanizmu, od przodu, tyłu i z góry. Jaka jest średnica tarczy?

Edytowane przez Anansi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje się, że ten wieszak nie jest od tej skrzyni - jakby dopasować linie boczne/górne to otwory śrub wychodzą  wg mnie  w niepasujących miejscach do tego co widać.

Do tego  "konflikt" gongów .

Krótka kotwica, brak mostka nad osią minutową, wieszak w kształcie trapezu ?

Wymiary zewnętrzne płyt ?

Z idei  mechanizmu Rescha  ma raczej niewiele - wg mnie.

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, Mariusz napisał(-a):

Wydaje się, że ten wieszak nie jest od tej skrzyni - jakby dopasować linie boczne/górne to otwory śrub wychodzą  wg mnie  w niepasujących miejscach do tego co widać.

Do tego  "konflikt" gongów .

Krótka kotwica, brak mostka nad osią minutową, wieszak w kształcie trapezu ?

Wymiary zewnętrzne płyt ?

Z idei  mechanizmu Rescha  ma raczej niewiele - wg mnie.

Coś tam jednak zostało. Tutaj dość podobny, numerowany (!) Junghans. Ma, jak się wydaje nastawne łozysko kotwicy. W tym powyżej jest jakaś osobliwosć, przypominająca rozwiązania ze szwarcwaldów.

Niestety, nie mamy zbyt wiele zdjęć mechanizmów z Ebensee wykonanych za czasów Junghansa. Mostek nad osią przepadł (co ciekawe, tak jak i u Johanna Franke).

Dość wczesny GR

20201029_162402.thumb.jpg.310cfacbedcf0ab60055fb40a81a3dd9.jpg.ef9b4d8889bccc0121276951b2405d82.jpg

Junghans z tego tematu

IMG_20230412_150303.jpg.0c00bb1fb097645f74b00c6d15e893d5.thumb.jpg.2a0be61421bfc08587b27e0a727f91d4.jpg

Bicie własnego konceptu Junghansa:

post-6402-0-06909200-1370795700.thumb.jpg.1f37f0b98244e75ea32caa25d3a3501b.jpg

Edytowane przez Anansi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Anansi napisał(-a):

Coś tam jednak zostało.

Zostało kilka elementów z Rescha ... może nawet sporo.

To by już trzeba z suwmiarką  sprawdzić.

Tylko idea precyzji ( nawet po uproszczeniu mechanizmu ) chyba lekko zginęła.

To nie oznacza, że jest zły.

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, polimerek napisał(-a):

Dziękuję za opinię. Mechanizm właściwie sygnowany Junghans.

No i właśnie ciekawe, co Junghans zapożyczył z Rescha. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że skrzynka jest Resch lub zrobiona przez Junghansa na wzór Rescha, pierwotnie mechanizm mógł być Rescha (odkręcę wieszak i zmierzę stare otwory) później wstawiono mechanizm Junghansa ten pierwotny mógł ulec uszkodzeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otwory pierwotne w poziomie: 75 mm. w pionie 72 mm. Gong 107 mm. Jest jeszcze z tyłu na tarczy jakby data 4.04 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, polimerek napisał(-a):

Myślę że skrzynka jest Resch lub zrobiona przez Junghansa na wzór Rescha, pierwotnie mechanizm mógł być Rescha (odkręcę wieszak i zmierzę stare otwory) później wstawiono mechanizm Junghansa ten pierwotny mógł ulec uszkodzeniu.

IMG_20230410_123307.jpg

Mało prawdopodobne, żeby w tej skrzyni pierwotnie był mechanizm Rescha. Resch nie stosował gongów prętowych, a w skrzyni jest ślad po takim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie wygląda na to, że ten mechanizm który jest teraz to Junghans, zmodernizowany na bazie Rescha , skrzynka Junghans też na wzór Rescha ( zdjęcie zapożyczone od p.Mariusza) równolegle stosowano brody faliste.  Czy napis 4.04 to może być datą przeglądu zegarmistrza ? I jeszcze okucie wahadła.

IMG_20230414_064121_1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 4.04 , to z pewnością data przeglądu - naprawy.... taki zwyczaj. 

O reszcie to lepiej jak inni powiedzą... Lub czytaj w dziale o Reschu.

W każdym razie, zegar super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi