Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Bartolo Meo

Certina Aqua DS Action Day-Date czy Atlantic worldmaster Art deco automatic

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Proszę o poradę w kwestii zakupu zegarka. W grę wchodzą dwa modele:

Certina aqua DS Action Day date https://zegarownia.pl/zegarek-meski-certina-aqua-ds-action-day-date-c032-430-11-051-00

Atlantic worldmaster art deco https://www.zegarmistrz.com/pl/p/Zegarek-Atlantic-51752.41.65SM-WORLDMASTER-ART-DECO-AUTOMATIC-517524165SM/10292

Oba na bransolecie z czarną tarczą.

Będę wdzięczny za podpowiedzi, sugestie i pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Bartolo Meo napisał(-a):

Oba na bransolecie z czarną tarczą.

Jeśli planujesz mieć więcej niż jeden zegarek to Certina będzie bardziej funkcjonalna bo odłożysz na trzy dni i nie trzeba będzie ustawiać od nowa (80h rezerwy chodu) w Certinie jest też pewniejszy WR, choć to nie są zegarki do nurkowania, ale lepiej mieć pewną uszczelkę niż pewną mniej, Certina to też bardziej znana marka niż Atlantic - z tym że tutaj to mnie akurat na tym nie zależy, ale to Ty pytasz o zegarek... Reszta to kwestia wyglądu czyli Twój indywidualny wybór.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo dziękuję

jeszcze jedno pytanie

rozważam też i taką opcję (poniżej), to kwarc - i tu pytanie, czy to naprawdę taki "ubogi krewny"?

Nie zależy mi na "prestiżu" w postaci rozwiązania powermatic 80, cenię sobie raczej "bezobsługowość"

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-certina-aqua-ds-action-titanium-c032-451-44-087-00

czy to jest propozycja godna rozważenia, czy może jednak wybrać automatic w tym modelu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Bartolo Meo napisał(-a):

bardzo dziękuję

jeszcze jedno pytanie

rozważam też i taką opcję (poniżej), to kwarc - i tu pytanie, czy to naprawdę taki "ubogi krewny"?

Nie zależy mi na "prestiżu" w postaci rozwiązania powermatic 80, cenię sobie raczej "bezobsługowość"

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-certina-aqua-ds-action-titanium-c032-451-44-087-00

czy to jest propozycja godna rozważenia, czy może jednak wybrać automatic w tym modelu?

Nie widzę sensu wydawać takich pieniędzy na kwarc Certiny. Dołączam film z YouTube na którym widać jak wskazówka sekundowa nie trafia w indeksy.

Równie dokładny w sensie punktualności będzie zegarek Bulova 262 kHz a tu masz płynnie przesuwający się sekundnik (16 ruchów na sekundę) i oczywiście problem "trafiania" nie istnieje. 

Dołączam fotkę mojego zegarka. Kosztował mnie 1/4 ceny Certiny. Nie jest z tytanu, ale stal to wcale nie jest problem, wręcz przeciwnie. 

20230503_080217.jpg

20230503_080244.jpg

Tu masz filmik pokazujący jak przesuwa się sekundnik w takich modelach (podobny do mojego). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co Ci tytan?

Masz uczulenie na chrom / nikiel?

Jak nie to odpuść sobie. Tytan jest dosyć miękki i rysuje się zwykle szybciej niż stal.

Estetycznie też taki szary bury i nijaki.

Edytowane przez jakubos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, jakubos napisał(-a):

Po co Ci tytan?

Lubię tytan. Lekki, przyjemny w dotyku, szaro bury (jako zaleta)... A co do rysowania się, to tytan tytanowi nierówny... Ot urozmaicenie wśród stalowych, podobnie jak ceramika.

@Bartolo Meo jak chcesz bezobsługowy kwarc to bierz ten:

Generalnie Oceanus to dobry kierunek. Jeśli wolisz coś rodem z CH to Longines Conquest VHP. Oprócz tego, że są bezobsługowe trafiają w indeksy.

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie Art Deco z tego zestawienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od strony funkcjonalnej na pewno lepszy kwarc. Zegarek mechaniczny to dzisiaj kaprys ludzi takich jak na tym forum. Z czysto użytkowego punktu widzenia kwarc będzie praktyczniejszy i tańszy.

Certina z mechanizmem Precidrive to bardzo dobry kierunek.

Zobaczyłbym też zdecydowanie na Citizeny z napędem Eco-drive albo Casio Oceanus. W zegarkach kwarcowych z napędem solarnym Japończycy mocno odjechali Szwajcarom. Lepsze Citizeny na Eco-drive, czy Casio Oceanus są napakowane technologiami i "bajerami" dużo mocniej niż szwajcarska konkurencja i są wykonane bardzo dobrze. Seria Oceanus od Casio, to zupełnie inny produkt niż ich zegarki za 300-400 PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi