Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, tomcat napisał(-a):

Oryginalna jest koszerna ale na tej wygląda chyba nawet lepiej 

unnamed.jpg

O gustach niby się nie dyskutuje, ale jak dla mnie Monster tylko z jedną bransą gra na 100%, 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu udało mi się zrobić moda. Pomarańczowy monster dostał czarne wskazówki od niebieskiego monstera a niebieski... srebrne od pomarańczowego. :D Uważam, że zarówno pomarańczowemu jak i niebieskiemu taka zmiana wyszła na zdecydowany plus. Ciekawe dlaczego od razu tak ich nie sprzedają. :huh:

IMG20240618191846.thumb.jpg.d19a5bcc0b5ed8eaf6455583e0a34fa4.jpg

IMG20240618204036.thumb.jpg.0cf8eb4508e03bf53dca4594b56f9dd8.jpg

IMG20240618204046.thumb.jpg.37ae5d4b314a681e47654b73f9de5fc7.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny pomarańczowy potworek tutaj  i od razu kajdan do niego.
Jak za niecałe 19 pln(monety i kupony)  bransa mega, ma  poprawione nie blaszane  zapięcie.

IMG_20240626_155547.jpg

Edytowane przez tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na przyszłość jak macie 17cm łapę to nie bierzcie skręcanej bransolety - w Steeldive z pinami da sie wywalić 7 ogniw (siódme przy zapięciu) , a tutaj nie, bo adaptery w skręcanej śrubkami bransie są na piny...

Skróciłem na maxa, mikro regulacja też (tylko 3 otwory sa i nadal mam nieco luzu na łapie tak na pół cm...)
Wiedział bym co wyjdzie to kupił bym z pinami ;/

IMG_20240626_170957.jpg

IMG_20240626_171015.jpg

Edytowane przez tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj ubrać ją ,,odwrotnie", powinna się lepiej układać. Tylko irytować moze zakladanie. Też to przerabiałem i zamówiłem drugą na piny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nauczkę , z pinami się nie łapała na darmową wysyłkę.

Mamy lato , łapa puchnie, może też coś podpakuję i  nadgarstki urosną ?

Będzie mnie wkurzać mam dwa plany - pokombinować z wywaleniem dodatkowego nie demontowalnego ogniwa (tylko jak jak ono na stałe ? - coś rozgiąć, podpiłować, rozwiercić itp)
ewentualnie dać jakąś tulejkę żeby pin przy klamrze nie miał luzu w 2 środkowych ogniwach z większym otworem pod śrubę. Pewnie wkład z długopisu albo np obudowa teleskopu by starczyła, ale trochę to już druciarstwo...
Może zegarmistrze maja jakieś tricki?

Żeby nie było - pomarudziłem( mam też lekko luźny bezel -przynajmniej w porównaniu z zegarkami Steeldive), ale zegarek jest mega, a kupiony za psi pieniądz.

Miesiąc temu straciłem jedyny, codzienny zegarek, a teraz mam to, a jeszcze garniturowa  Mewa  leci :

IMG_20240626_184103.jpg

Edytowane przez tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 26.06.2024 o 18:25, tomcat napisał(-a):

Będzie mnie wkurzać mam dwa plany - pokombinować z wywaleniem dodatkowego nie demontowalnego ogniwa (tylko jak jak ono na stałe ? - coś rozgiąć, podpiłować, rozwiercić itp)
ewentualnie dać jakąś tulejkę żeby pin przy klamrze nie miał luzu w 2 środkowych ogniwach z większym otworem pod śrubę. Pewnie wkład z długopisu albo np obudowa teleskopu by starczyła, ale trochę to już druciarstwo...
Może zegarmistrze maja jakieś tricki?

Ja bym jeszcze rozważył trzeci plan - zakup bransolety dedykowanej dla monstera. ;) Sam tak zrobiłem swojego czasu i naprawdę nie żałuję. Ta bransoleta świetnie pasuje do tego zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Bonthyc napisał(-a):

Ja bym jeszcze rozważył trzeci plan - zakup bransolety dedykowanej dla monstera. ;) Sam tak zrobiłem swojego czasu i naprawdę nie żałuję. Ta bransoleta świetnie pasuje do tego zegarka.

Bransoleta do Monstera to obowiązek ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie też.  Może i mezalians ale wygląda super i jest bardzo wygodna.

Zegarek nie schodzi z nadgarstka 3 dzień...  Swoja droga połączyłem 2 rodzaje ogniw na pin bez jakichkolwiek kombinacji  i jakoś działa. Chyba szukałem troche problemu na siłę.  Luma nawet jest ok jak na Tandorio - w lotniku jest symboliczna.

Edytowane przez tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem już nic nie kupować, ale przy okazji marudzenia na  ciut za małego  Pilota wyhaczyłem Fielda za psi pieniądz- 85 pln 
https://pl.aliexpress.com/item/1005007242413314.html

Na pasku nato powinien wyglądać ok i jego 39mm być w sam raz.  Raczej na pt5000 nie będzie tylko nh35, bo opis jest mało precyzyjny.

FIELD WATCH TANDORIO 2.jpg

Edytowane przez tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.06.2024 o 10:29, Bonthyc napisał(-a):

" ...  ja nie wiem jak jeszcze się da wytłumaczyć te ceny (i przy okazji na nich zarobić)?"

Skala produkcji  ze względu na gigantyczny wewnętrzny rynek oraz  niskie jej koszty (energia, płace, podatki etc.). Poza tym Chińczycy, którzy produkują 80 proc. części do  zegarków w skali swiata,  najwyraźniej zaczynaja lansować swoje firmy poprzez znakomtą jakość  przy zdumiewająco niskich cenach. To się oczywiście  z czasem zmieni. Podobnie było z zegarkami szwajacarskimi po II wojnie światowej.  Korzystajmy z tego  póki co. 

W dniu 24.05.2024 o 06:50, Paulus57 napisał(-a):

IMG_20240524_062407.jpg

IMG_20240524_062320.jpg

Mam taki, ale z czerwonym sekundnikiem i czarnym paskiem. A pasek był z elegancką podwójną klamerką  pasujacą do garniturowej Omegi. Troche przesada z tą klamerką, wiec zamienłem na  inną, zwykłą.  Sam pasek zakakująco dobry.   

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Euryk napisał(-a):

Skala produkcji  ze względu na gigantyczny wewnętrzny rynek oraz  nieskie jej koszty (energia, płace, podatki etc.). Poza tym Chińczycy, którzy produkują 80 proc. części do  zegarków w skali swiata,  najwyraźniej zaczynaja lansować swoje firmy poprzez znakomtą jakość 

przy zdumiewająco niskich cenach. To się oczywiście  z czasem zmieni. Podobnie było z zegarkami szwajacarskimi po II wojnie światowej.  Korzystajmy z tego  póki co. 

Mam taki, ale z czerwonym sekundnikiem i czarnym paskiem. A pasek był z elegancką podwójną klamerką  pasujacą do garniturowej Omegi. Troche przesada z tą klamerką, wiec zamienłem na  inną, zwykłą.  Sam pasek zakakująco dobry.   

Tanie zegarki? Tylko z Tandorio! 

Niezły slogan reklamowy, nieprawdaż? ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.07.2024 o 17:36, Paulus57 napisał(-a):

Tanie zegarki? Tylko z Tandorio! 

Niezły slogan reklamowy, nieprawdaż? ;) 

To już nie slogan lecz opis rzeczywistości.  Wczoraj kupiłem jeszcze jeden zegarek Tandorio. "Pilot nurkowy", no,  mniejsza o nazwę, istnieje przecież lotnictwo morskie, pływaja po morzach  lotniskowce. 🙃  Pisałem już, że muszę pójść na odwyk? 😁

Ten zegarek (link niżej) ma już wszystko:  dobry dla mnie rozmiar  (L2L 41,5 mm)  200 m waterproof, zakręcana koronka,  szafir wypukły z  antyrefleksem (niebieski, do czarnej tarczy), koperta  ze stali 316L, mov. NH35. Dekiel grawerowany. Z pudełkiem i szybką dostawą do punktu odbioru po drugiej stronie ulicy.   Całość 204 PLN.

https://pl.aliexpress.com/item/1005006015580899.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.14.7ef11c24RsOe8J&gatewayAdapt=glo2pol

Nadal nie mogę w to uwierzyć. 

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Euryk napisał(-a):

To już nie slogan lecz opis rzeczywistości.  Wczoraj kupiłem jeszcze jeden zegarek Tandorio. "Pilot nurkowy", no mniejsza o nazwę.  Pisałem już, że muszę pójść na odwyk? 🙃

Ten zegarek (link niżej) ma już wszystko:  dobry dla mnie rozmiar  (L2L 41,5 mm)  200 m waterproof, zakręcana koronka,  szafir wypukły, antyrefleks (niebieski, do czarnej tarczy), koperta  ze stali 316L, NH35. Dekiel grawerowany. Z pudełkiem i szybką dostawą do punktu odbioru po drugiej stronie ulicy.   Całość 204 PLN.

https://pl.aliexpress.com/item/1005006015580899.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.14.7ef11c24RsOe8J&gatewayAdapt=glo2pol

Nadal nie mogę w to uwierzyć. 

Fajny jest, u mnie też bliski zakupu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejne Tandorio - pierwsza przymiarka na pierwszym nato w życiu pierwszego zielonego sikora.. Pasek niestety r cieniutki ale i tak ta koperta 39mm lepiej mi leży tutaj niż w lotniku (tam brakuje tych kilku mm średnicy.). Poza ślepą datą nie mam na razie zastrzeżeń. Nawet świeci to mocniej niż pilocik... 

IMG_20240727_141644.jpg

IMG_20240727_141705.jpg

IMG_20240727_142206.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Zachorowałem na nowy zegarek jakiś czas temu.

Prawie kupiłem Citizena z EcoDrive, ale wpadł mi w oko fieldwatch od Seiko.

Przy szukaniu opinii o sklepach wpadłem na Tandorio i  wyszło mi, że chińczyk wyjdzie znacznie taniej.

Ale czy któryś z militarnych/fieldwatchów lub pilotów od Tandorio ma przeszklony dekiel (chciałbym widzieć mechanizm)?

Na Ali wszystkie, które widziałem mają tylko pokazaną tarczę, na YB widziałem jeden film w którym pokazany jest dekiel i nie był przeszklony

i domyślam się, że wszystkie tak mają.

A może brak szklanego dekla wynika z WR 200M (co ma sens)?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

11 minut temu, grzegorzg napisał(-a):

Cześć,

[...]

Ale czy któryś z militarnych/fieldwatchów lub pilotów od Tandorio ma przeszklony dekiel (chciałbym widzieć mechanizm)?

Na Ali wszystkie, które widziałem mają tylko pokazaną tarczę, na YB widziałem jeden film w którym pokazany jest dekiel i nie był przeszklony

i domyślam się, że wszystkie tak mają.

[...]

Ok. Na zdjęciach z recenzji widać dekle -- bez szkła :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.05.2024 o 06:50, Paulus57 napisał(-a):

IMG_20240524_062407.jpg

IMG_20240524_062320.jpg

A jak z dokładnością tego zegarka, chyba na NH35? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Euryk napisał(-a):

A jak z dokładnością tego zegarka, chyba na NH35? 

Raczej nie sprawdzam dokładności zegarków. Rzadko mi się zdarza nosić jakiś całą dobę a wtedy, tylko ekstremalne przypadki mogą dać się zauważyć. Tu tak nie jest. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.08.2024 o 19:39, grzegorzg napisał(-a):

A może brak szklanego dekla wynika z WR 200M (co ma sens)?

Raczej wynika z tego, że NH35A ma napis  na rotorze Japan lub Malesia, a Tandorio tego nie ma. Mechanizmy z napisami Japan i Melsia oczywiście też mogły być wyprodukowane  w Chinach. Ciekawe, czy PT5000 (ETA 2824) też są eksportowane do Szwajcarii, na przykład  w  kilku częściach, tam składane i odtąd  już "robią" za werki szwajcarskie,  montowane w  zegarkach  za 2 tys. euro lub więcej?  W tym świecie wszystko jest możliwe, więc najmniejszym ryzkiem jest kupienie Tandorio z kopertą ze stali 316L,  szafirem, antyrefleksem, zakręcaną koronką (20 atm.) i oczywiście z mechanizmem PT5000 za 450 zł. (sto euro). Ja tak zrobiłem. 

10 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Raczej nie sprawdzam dokładności zegarków. Rzadko mi się zdarza nosić jakiś całą dobę 

Mając tyle zegarków nie masz rotomatu????

Nie wierzę. 

W dniu 20.07.2024 o 19:57, Paulus57 napisał(-a):

Fajny jest, u mnie też bliski zakupu. 

Na mniej duże wrażenie robi kształt szczotkowanej koperty, tonneau. Wcześniej nie miałem takiego zegarka. Trafiłem chyba na dobry i  wyregulowany mechanizm. Na ręku + 4 sek z ostatnich 10 dni. 

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Euryk napisał(-a):

Raczej wynika z tego, że NH35A ma napis  na rotorze Japan lub Malesia, a Tandorio tego nie ma. Mechanizmy z napisami Japan i Melsia oczywiście też mogły być wyprodukowane  w Chinach. Ciekawe, czy PT5000 (ETA 2824) też są eksportowane do Szwajcarii, na przykład  w  kilku częściach, tam składane i odtąd  już "robią" za werki szwajcarskie,  montowane w  zegarkach  za 2 tys. euro lub więcej?  W tym świecie wszystko jest możliwe, więc najmniejszym ryzkiem jest kupienie Tandorio z kopertą ze stali 316L,  szafirem, antyrefleksem, zakręcaną koronką (20 atm.) i oczywiście z mechanizmem PT5000 za 450 zł. (sto euro). Ja tak zrobiłem. 

Mając tyle zegarków nie masz rotomatu????

Nie wierzę. 

Na mniej duże wrażenie robi kształt szczotkowanej koperty, tonneau. Wcześniej nie miałem takiego zegarka. Trafiłem chyba na dobry i  wyregulowany mechanizm. Na ręku + 4 sek z ostatnich 10 dni. 

Mam jeden rotomat na 4 zegarki, ale go nie używam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 11.08.2024 o 18:23, Paulus57 napisał(-a):

Mam jeden rotomat na 4 zegarki, ale go nie używam. 

Istnieja  duże i bardzo duże  rotomaty, ale takiego, który by obsłuzyl twoją liczną kolekcje raczej nie ma. 🙂 Ja mam niemiecki rotomat na 2 zegarki. Cichy,  wygląda schludnie, cztery prędkości kręcenia w obu kierunkach, od 900 obrotów/24 do 2400/24.

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi